שתף קטע נבחר

שנתיים מאסר על תנאי ליצחק יעקב

הורשע בעבירה של מסירת ידיעה סודית ללא סמכות. גזר הדין התקבל בדעת רוב. בית המשפט: החלטנו לנקוט במידת הרחמים

בית המשפט גזר היום שנתיים מאסר על תנאי על תת אלוף (במיל') יצחק יעקב. כמו כן הוציא נגדו בית המשפט צו איסור יציאה מהארץ למשך שבועיים, לבקשת הפרקליטות. גזר הדין התקבל בדעת רוב, כאשר אחד השופטים ביקש לגזור עליו מאסר בפועל.
השופט, ד"ר עמירם בנימיני, כתב בגזר הדין כי חומרת התנהגותו של יצחק יעקב נעוצה במהות הידיעות הסודיות שמסר, וכי מדובר בידיעות שסודיותן היא מן המעלה הראשונה, וכי "גם בדברים אלו אין די כדי להבהיר עד כמה סודיות הן הידיעות".
עם זאת, השופט החליט שיש לנקוט במידת הרחמים, "מכיוון שיש לזכור לא רק את המעשים שהובילו אותו לבית המשפט, אלא גם לחלקו המשמעותי בחיזוק ביטחון המדינה וכלכלת המדינה".
השופט הוסיף כי השתכנע שיש לראות בתקופת מעצרו של יעקב, מאז מרץ 2001 ועד היום, מעצר של ממש. יצויין כי יעקב היה בתחילת מעצרו במשך חודש וחצי במתקן כליאה של השב"כ, ולאחר מכן היה עצור בבית המלון "אפרופו" בתוך מתחם בית החולים תל השומר בשל בעיות בריאות מהן הוא סובל, כאשר הוא נמצא תחת שמירה 24 שעות ביממה ולא ניתן לו אף לשוחח ביחידות עם בת זוגו.
"נראה לי כי מידת הרחמים גברה על מידת הדין במקרה זה, וניתן להסתפק בהטלת מאסר על תנאי, מתוך ההשקפה שתקופת המעצר שריצה הנאשם, וגם תקופת מעצר הבית בה שהה למעלה משנה, מהווים יחדיו תקופת מעצר מספקת. הנאשם נענש בצורה קשה וחמורה, עוד בטרם נגזר דינו, ועצם העמדתו לדין והרשעתו צריכה לשמש הרתעה של ממש לגבי האחרים", קבע השופט. יצויין כי בנימיני אף הציע להטיל עליו קנס של 100 אלף שקלים, אך בסופו של דבר הצעה זו נדחתה ברוב דעות.
השופטת, אב בית הדין שרה סירוטה, הצטרפה בדעתה לשופט בנימיני והחליטה גם היא שיש לגזור על יעקב עונש של שנתיים מאסר על תנאי.
לעומת זאת, השופט אברהם טל, שתמך בדעת מיעוט בשליחת יעקב לכלא, כתב בגזר הדין כי התנהגותו של הנאשם מלמדת על נחישותו לפרסם את מעשיו ולכפר בכך על חוסר ההערכה לה זכה לטענתו. עוד הוא כותב כי יעקב גילה חוסר הבנה לחומרת מעשיו, כאשר לאורך כל הדרך עמד על כך שהידיעות הסודיות שהיו בספריו ובראיונותיו, אינן ידיעות סודיות כלל. "נחישות ועקשנות זו של הנאשם, גורמות לי לקבוע, כי הטלת עונש מופלג בקולתו תעביר מסר לא נכון לנאשם ולא תרתיע אותו מלחזור על מעשיו", קבע.
לאחר מתן גזר הדין, אמר יעקב כי הוא צריך לחשוב על מה שקרה. "בדרך כלל קשה לפגוע בי, אני לא נפגע בקלות". כאשר נשאל האם הוא כועס על המדינה אמר: "אני לא יכול לכעוס על המדינה. המדינה זה אתם ואנחנו".

משפט ממושך

משפטו של יעקב, מראשי מערכת הביטחון במשך עשרות שנים, התקיים במשך כשנה בדלתיים סגורות. בראש ההרכב ישבה סגנית נשיא בית המשפט המחוזי שרה סירוטה.
יעקב, בן 76, זוכה מההאשמה החמורה יותר, של מסירת מידע סודי בכוונה לפגוע בביטחון המדינה. עם זאת, הוא הורשע בעבירה של מסירת ידיעה סודית ללא סמכות. העונש המירבי על עבירה זו הוא 15 שנות מאסר.
בשלב הטיעונים לעונש במשפטו העידו לטובתו שר הביטחון לשעבר משה ארנס, האלוף במיל' ישראל טל ואיש העסקים אהרן דברת. התביעה דרשה מאסר, פרקליטיו ביקשו להסתפק במעצר שכבר ריצה בן 14 חודשים.

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום דודו פריד
הורשע. יעקב
צילום דודו פריד
מומלצים