"קל כמו חלונות זול כמו לינוקס"
האם מערכת ההפעלה "לינדוז" תצליח לזנב במונופול של מיקרוסופט? היא לא הראשונה שיצאה לקרב בביל גייטס, היא לא האחרונה שעלולה להיכשל
מעטים הצליחו לעמוד מול סוללת עורכי הדין של מיקרוסופט ולנצח את ענקית התוכנה בבית המשפט. מייקל רוברטסון, מנכ"ל חברת לינדוז (Lindows), עשה זאת פעמיים.
בית המשפט בארה"ב קיבל לפני כחודש שעבר את עמדת החברה, לפיה היא רשאית לכנות את מערכת ההפעלה שהיא מפתחת בשם "לינדוז", למורת רוחה של מיקרוסופט, מפתחת מערכת ההפעלה "וינדוז", שערערה על פסיקה קודמת של בית המשפט בנושא.
בית המשפט סלל בכך את המשך דרכו של רוברטסון, שמוביל מהלך שעשוי להביא לשינוי ממשי ביחסי הכוחות בשוק מערכות ההפעלה למחשבים אישיים. אם תיכשל לינדוז, הרי שתצטרף לבית הקברות המכובד של מערכות הפעלה חדשניות שניסו להביס את Windows.
המונופול של Windows
כיום, מערכת ההפעלה Windows מותקנת בתשעה מתוך עשרה מחשבים אישיים ברחבי העולם, על פי הערכות. בעשרה האחוזים הנותרים חולקים משתמשי לינוקס, מערכת ההפעלה החינמית, Mac OS, מערכת ההפעלה של אפל ומערכות הפעלה שוליות.
אחד האמצעים העיקריים שמסייעים למיקרוסופט לשמר את המונופול שלה הן התוכנות שמופצות עבור Windows כמו חבילת היישומים המשרדיים Office. למשל, כאשר משתמש מתקין מערכת ההפעלה שאינה Windows, הוא לא יוכל לפתוח באמצעותה מסמך וורד, מצגת פאורפוינט או שלל תוכנות ומשחקים שפועלים רק על סביבת Windows.
מייקל רוברטסון, לשעבר מנכ"ל אתר המוזיקה MP3.com, סבור כי מצא הנוסחה לשינוי מהותי של המצב בתחום מערכות ההפעלה, ואין הכוונה לשינוי שיאפשר לו לחלוק בפירורים של שוק מערכות הפעלה יחד עם ג'ובס, אלא לכזה שישבור את המונופול. בחודש אוקטובר 2001 הקים רוברטסון את חברת "לינדוז".
מערכת ההפעלה לינדוז, שתופץ בסוף 2002, צפויה להפעיל תוכנות שנכתבו עבור מערכת ההפעלה "לינוקס" ו-Windows גם יחד. משתמשי לינדוז יוכלו להפעיל יישומים כמו וורד או אקסל במקביל לחבילת היישומים "סטאר אופיס" של "סאן" עבור לינוקס.
המטרה: לספק בידי משתמשי Windows חלופה זולה וידידותית למערכת ההפעלה המוכרת, מבלי לכפות עליהם מעבר חד לסביבת לינוקס, המסובכת יחסית לשימוש ומעוטה בתוכנות ויישומים. כל זאת ,עבור כ-100 דולר, פחות מחצי מהמחיר המלא של מערכת ההפעלה Windows.
נוסף על כך, לינדוז תופץ ברשיון גמיש למדי, לעומת הרישיון של Windows. הרשיון מתיר למשתמשים להעתיק את מערכת ההפעלה לכל מחשב אישי בבית ולמחשב נייד (מיקרוסופט דורשת ממשתמשים להתקין עותק אחד בלבד של Windows בכל מחשב).
באופן זה, לינדוז אמורה לשמש ראש גשר למעבר של משתמשים מסביבת Windows ללינוקס ולהצליח במקום בו כל גירסאות השונות של לינוקס נכשלו בו בעבר. לינדוז מתכוונת להציע למשפחות מעוטות לרכוש את מערכת ההפעלה שלה במקום לשלם יותר מ-200 דולר עבור Windows XP וכ-300 דולר עבור אופיס. בשלב ראשון, היעד של רוברטסון הוא צנוע – כיבוש כ-20 מיליון מחשבים אישיים ברחבי העולם, כחמישה אחוז מהשוק.
מהי לינדוז?
כיום, גירסאות רבות של לינוקס מופצות בשוק חינם או בתשלום נמוך, המוכרות בהן של רד האט, suse, מנדרייק ודביאן, אך אף אחת מהן אינה ידידותית מספיק כדי להתחרות בהתקנה הפשוטה של Windows ובשימוש הקל והאינטואטיבי במערכת הפעלה זו.
במידה רבה, לינוקס, מערכת ההפעלה מבוססת היוניקס, עדיין מיועדת למבינים במחשבים בלבד, 11 שנים לאחר שהוכרזה על ידי לינוס טורבלד הפיני באוניברסיטת הלסינקי.
לינדוז משתמשת במערכת ההפעלה של חברת קסנדרוס (xandros), שאף היא מבוססת על גירסה של לינוקס בשם דביאן (Debian). לינדוז משלבת גם רכיב אמולטור (הדמיה), תוכנה שמאפשרת ללינדוז להפעיל יישומים של Windows כמו מעבד התמלילים וורד ותוכנת אאוטלוק ותוכנות שתוכנתו לפעול ב-Windows, על אף שמדובר בגירסה של לינוקס. נוסף על כך,
לינדוז תתמוך בסביבות הגרפיות השולחניות בנוסח "חלונות", של Gnome ו-KDE.
אם תזכה לינדוז לאמון המשתמשים, היא עשויה להביא להגדלת מספר התוכנות שמופצות בסביבת לינוקס ולהגביר את התחרות בשוק. ספק גדול אם מציאות אופטימית כזו תתממש במלואה.
התביעה של מיקרוסופט
מיקרוסופט תבעה את לינדוז בדצמבר 2001, בטענה כי שם החברה דומה מדי ל-Windows, עשוי לבלבל את הציבור ולכאורה מפר את הסימן המסחרי המפורסם שלה. ואולם, בית המשפט המחוזי בסיאטל דחה בחודש מרץ את בקשת מיקרוסופט להוציא צו מניעה נגד לינדוז, וקבע כי ענקית התוכנה אינה יכולה לתבוע בעלות על Windows, מאחר שמילה זו היא בעלת משמעויות רבות.
בפסיקה מקדימה לפתיחת המשפט, קבע השופט כי המונח Windows שימש ככינוי לממשק משתמש גרפי (GUI) עוד בראשית שנות ה-80, בטרם השיקה מיקרוסופט את הגירסה הראשונה של מערכת ההפעלה שלה (בנובמבר, 1985).
ענקית התוכנה ערערה על הפסיקה אך בית המשפט דחה את הערעור בחודש שעבר. המשפט עדיין נמשך אך אם מיקרוספט תפסיד גם בסופו, ענקית התוכנה עשויה להפסיד את הבעלות על הסימן המסחרי Windows.
מומחים העריכו כי לא מן הנמנע, שהמשפט הוא מהלך יחצ"ני מבריק של לינדוז ורוברטסון, ששיערו כי מיקרוסופט תגיש תביעה. באמצעות התביעה המתוקשרת לינדוז זכתה בפרסום עולמי חינם שלא יסולא בפז וחסכה לעצמה תשלום של מיליוני דולרים עבור פרסום.
תגובות מעורבות ללינדוז
לינדוז מעוררת אהדה, עניין ולא מעט תגובות ספקניות בתעשיית המחשבים מאז הוקמה החברה. למרות הניצחון הזמני בבית המשפט, לינדוז טרם הוכיחה עצמה מבחינה טכנולוגית. יש סימנים המעידים על כך שהחברה אינה עומדת בלוח הזמנים שקבעה לעצמה. הפצת הגירסה הראשונה, שיועדה לרבעון הראשון של 2002 נדחתה לסוף השנה הנוכחית.
מתיו ברק, אנליסט בחברת ג'ופיטר מדיה מטריקס, מעריך כי לינדוז תתקשה להצליח ללא העזרה של מיקרוסופט. זאת ועוד, לדעתו, מיקרוסופט יכולה להכשיל את לינדוז, אם תבצע שינויים בקוד של מערכת ההפעלה Windows או בחבילת התוכנה אופיס, אשר ימנעו את הפעלתם בסביבת Lindows.
בתחילת החודש שעבר חשפה לינדוז את תוכנת Click-N-Run , שמשולבת בתוך מערכת ההפעלה ומאפשרת למשתמשים להוריד יישומים מהאינטרנט ולהתאימם אישית. Click-N-Run היא ספריה מקוונת של תוכנות להורדה. משתמשים שירכשו את לינדוז יזכו במנוי שנתי חינם לספריה המקוונת ויוכלו להוריד עשרות יישומים. זאת, כדי להגדיל את מאגר היישומים הזמינים עבור מערכת ההפעלה.
ומה עם עברית?
א', נסיין ישראלי של לינדוס, כתב באתר קבוצת משתמשי הלינוקס הישראליים, כי הצליח לכתוב עברית ביישומים המיועדים לסביבת לינוקס. רן צחור, מנכ"ל אמפרסנד, המספקת ייעוץ ותמיכה בנושא לינוקס, אינו אופטימי באשר לתאימות לינדוז עם סביבת "חלונות בעברית".
"סביר להניח שמפתחי לינ'דוז יתאימו את מערכת ההפעלה ליישומים הפועלים בגירסה האנגלית של 'חלונות' ולא יטרחו להשקיע משאבים כדי לוודא שמערכת ההפעלה תומכת גם ביישומים העבריים", הוא אומר.
בינתיים הצליחה החברה של רוברטסון להרגיז את קהילת המפתחים העצמאיים, כאשר החלה לדרוש 99 דולר מכל משתמש שמעוניין לבחון את גירסת ה"בטא׃ למשך שנה. 99 דולר בשביל מערכת הפעלה שאינה מוכנה עדיין? לזה קראו המפתחים חוצפה.
כשלון החלופות ל-Windows
חברת Be, שפרצה לתודעת הציבור ב-1996, פיתחה מערכת הפעלה שזכתה להכרה בתעשיית המחשבים אך נחלה כשלון מסחרי. החברה ניסתה לשווק את מערכת ההפעלה שלה במחשבים שמבוססים על מעבדי אינטל, נוסף על מערכת ההפעלה Windows, בתצורה של dual-boot (שתי מערכות הפעלה פועלות על המחשב והמשתמש יכול לבחור ביניהן).
ניסיון קודם של סאן להציע חלופה ל-Windows אף הוא נחל כשלון. החברה פיתחה באמצע שנות ה-90 תוכנה שתפעיל יישומים ותוכנות של Windows במערכת ההפעלה סולאריס, אף היא מבוססת על יוניקס. הפרויקט, ששמו "וובי" (Wabi) נסגר ב-1997.
מפתחי לינוקס ויוניקס שוקדים יחד, מאז 1993, במסגרת קהילות מקוונות באינטרנט, על פיתוח פרויקט Wine, אמולטור חינמי שתומך בהפעלת תוכנות ויישומים של Windows בסביבת לינוקס. על אף כל העבודה הקשה ורבת השנים, השימוש ב-Wine עדיין מסורבל ובלתי ידידותי. כמו כן, Wine רחוק מלהציע תאימות של 100 אחוז עם Windows.
Lindows משתמשת ברכיבים של Wine לצורך פיתוח מערכת ההפעלה לינדוז אך במקביל משפרת אותם. רוברטסון הבטיח כי מערכת ההפעלה החדשה תהיה פשוטה יותר לשימוש מכל גירסה אחרת של לינוקס ותכלול תוכנה לניווט בקבצים שתזכיר למשתמשי Windows את ה"סייר" של Windows.
גם אם לינדוז תפעל היטב, אנליסטים מטילים ספק בכך שמערכת ההפעלה הזו תזכה להצלחה מסחרית במקום בו נכשלו גירסאות אחרות של לינוקס.
המתחרים
חברה נוספת שמפתחת גירסה סופר-ידידותית של לינוקס היא לייקוריס (Lycoris). כמו לינדוז, גם גירסת הלינוקס של לייקוריס, ששמה Desktop/LX, מאפשרת למשתמשים להפעיל תוכנות מסביבת Windows באמצעות אמולטור.
בניגוד ללינדוז, מיקרוסופט לא תבעה את לייקוריס, וזו הסיבה העיקרית שהיא ידועה פחות מהחברה של מייקל רוברטסון. לעומת ההבטחה הבלתי ממומשת בשלב זה של לינדוז, לייקוריס נמכרת בחנויות ובאתר האינטרנט של החברה מאז החודש שעבר עבור 30 דולר לכל מערכת הפעלה.
מיקרוסופט הכריזה בעבר כי מערכת ההפעלה לינוקס היא יריבתה הגדולה ביותר. בשוק מערכות הפעלה לשרתים לינוקס מאיימת על בכורתה של Windows. ימים יגידו אם לינדוז, לייקוריס, שתיהן או אף אחת מהן יממשו את האיום הזה גם בתחום המחשבים הביתיים.