הפרדת דת מנישואים
מדינת ישראל, המתהדרת בהיותה הדמוקרטיה היחידה במזרח התיכון, שוללת מרבים מאזרחיה את זכות היסוד להינשא במולדתם, ובדרך הנראית להם
ביום רביעי תובא להצבעה הצעת חוק תקדימית וייחודית, שמטרתה לשנות את המצב הקיים במדינת ישראל מאז הקמתה: מונופול מוחלט של הממסד הדתי על כל נושא הנישואים והגירושים.
כיום אפשר להינשא אך ורק בנישואים דתיים, ועל בני הזוג להיות בני אותה דת. משמעות החוק היא שזוג יהודים יכולים להינשא רק ברבנות, ואין להם את החופש לבחור בטקס יהודי לא אורתודוכסי. זוג המעוניין מטעמי השקפת עולם בטקס אזרחי–חילוני, חייב לצאת את גבולות הארץ. האבסורד הגדול הוא שמדינת ישראל כן מכירה בנישואים אזרחיים, גם אם שניהם יהודים וגם אם אינם בני אותה דת – אבל רק כאשר הם נערכים מחוץ לגבולות הארץ.
כמיליון עולים ממדינות חבר העמים הצטרפו לאוכלוסיית ישראל בעשור האחרון. כולם עלו מתוקף חוק השבות, בין שליש לחצי מהם אינם מוכרים כיהודים על-ידי הממסד האורתודוכסי. כך נוצרה מציאות בלתי נסבלת, ששוללת ממאות אלפי אזרחים את זכות היסוד להינשא במולדתם. מדי יום עוזבות את הארץ רכבות אוויריות שבבטנן זוגות היוצאים לחו"ל כדי לממש זכות אדם וזכות אזרח בסיסית – הזכות להינשא ולהקים משפחה.
הפורום למען בחירה חופשית בנישואים – קואליציה ייחודית של כשלושים ארגונים ותנועות - יזם הצעת החוק שמטרתה לעשות רוויזיה ושינוי מהותי בנושא. הצעת החוק אינה שוללת את הנישואים הדתיים בישראל, אלא קובעת כי לאזרחי המדינה תהיה אפשרות בחירה בין מסלולי נישואים שונים: נישואים אזרחיים, נישואים דתיים אורתודוכסיים, נישואים דתיים רפורמים ונישואים דתיים קונסרבטיביים.
הנושא הכאוב והבעייתי בסוגיית הנישואים הוא דווקא הגירושים. בגירושים דתיים חייבת להיות הסכמה מלאה של שני בני הזוג, דבר שמוביל לעתים להפעלת לחץ בלתי הוגן ולסחטנות על בן הזוג שמעוניין בגירושים יותר מהאחר. הצעת החוק החדשה קובעת כי צו הגירושים לזוג שנישא בנישואים אזרחיים יינתן על ידי בית המשפט בין אם שני בני הזוג מבקשים להתגרש, ובין אם רק אחד מהם מעוניין בכך, ובתנאי שחלפו ששה חודשים ממועד הגשת הבקשה.
עוד קובעת הצעת החוק כי הגירושים בישראל יתבצעו בהתאמה למסלול הנישואים שנבחר על ידי בני הזוג. משמע – זוג שנישא בנישואים דתיים יתגרש בגירושים דתיים. זוג שנישא בנישואים אזרחיים, יתגרש בגירושים אזרחיים בבית המשפט האזרחי (לענייני משפחה). עם זאת, בני הזוג יוכלו לבחור להתגרש באופן שונה מהאופן שבו נישאו.
מסקרים שונים עולה כי רוב מכריע בציבור בישראל תומך בהנהגת בחירה חופשית בנישואים. לא לנצח יוכלו חברי הכנסת להתעלם מבעיה בוערת זו, ולעצום עין לנוכח ההפרה הבוטה של זכויות אזרח בסיסיות שנעשות במסווה של שמירה על הסטטוס-קוו. הגיע הזמן לבסס בחקיקה את מה שקורה בשטח כבר מזמן: אחד מתוך חמישה זוגות הנישאים בישראל עושה זאת בדרך אלטרנטיבית; 93 אחוז מהעולים ו-66 אחוז מכלל הציבור תומכים בהנהגת נישואים אזרחיים.
ביום רביעי הקרוב יהיה זה מבחנם הגדול של חברי הכנסת: מי יצביע בעד, מי יצביע נגד ומי יימנע או ייעדר מהאולם. הציבור יעקוב ויבוא חשבון עם נבחריו.
זמירה שגב, מזכ"ל חמד"ת ומרכזת הפורום למען בחירה חופשית בנישואים