שתף קטע נבחר

קהלני זוכה מאשמת סיוע לנמרודי

השר לשעבר הואשם שהעביר לאיש העסקים עופר נמרודי מידע חסוי מהמשטרה בעניין החקירה נגדו. אמר בתגובה לזיכוי: "מזל שיש בתי משפט בישראל"

בית משפט השלום בתל אביב זיכה הבוקר (ד') את אביגדור קהלני, השר לביטחון פנים לשעבר. קהלני הואשם בעבירות של שיבוש מהלכי משפט, מרמה והפרת אמונים וגילוי והפרת חובה.
"היום מלאו שנתיים וחצי לסיוט המתמשך שמשפחתי ואני עברנו", אמר קהלני בתגובה, "אני רוצה להגיד לכל עם ישראל שאמרתי הכל כבר אז. אמרתי שאני צח כשלג ואני לא חוזר ממה שאמרתי. מעולם לא הטעיתי את הציבור. אני אדם ישר וכן, ולא התכוונתי לחטוא לתפקידי. מזל שיש בתי משפט בישראל".
קהלני הוסיף כי "אני רוצה להודות לשני השופטים שלי, השופט עודד אליגון שהיה לו האומץ לומר בעבר שאין צורך להשיב לאשמה, ולשופט דוד רוזן שקיבל את ההחלטה היום. אם לא הייתי עם תעצומות הנפש שלי, הייתי גומר עם שניים שלושה התקפי לב מהפרשה הזו".
יחד עם קהלני הגיעו לבית המשפט עשרות בני משפחה, אוהדים וחברים. תומכי השר לשעבר פרצו בקריאות שמחה עם מתן הכרעת הדין והניפו שלטים בבית המשפט עליהם נכתב "אביגדור אוהבים אותך".

האישום: חלק מפרשת נמרודי

קהלני נאשם כי העביר לאיש העסקים עופר נמרודי ועורך דינו יוסי כהן מידע על מגעים המתקיימים לחתימת הסכם עד מדינה עם רפי פרידן. על פי כתב האישום, המעשים נעשו תחילה כאשר היה קהלני השר לבטחון פנים וכן בחודשים לאחר שסיים את תפקידו.
המשפט התנהל לראשונה בפני השופט עודד אליגון, בבית משפט השלום. אליגון זיכה את קהלני מכל אשמה בשלב מוקדם של המשפט, בתום קיום שלב ראיות התביעה, וקבע שקהלני לא צריך להשיב לאישומים נגדו. בהחלטתו אז אף מתח השופט אליגון ביקורת קשה על הפרקליטות והגדיר את כתב האישום נגד קהלני "בלון אוויר שהשתחרר בנפיחה יגעה".
הפרקליטות ערערה על ההחלטה לבית המשפט המחוזי בתל אביב, בטענה כי בפני בית משפט השלום הונחה תשתית ראייתית לכאורה לכך שקהלני פנה, על פי בקשת נמרודי, למשטרה כדי לקבל מידע על התקדמות המגעים לחתימת ההסכם עם פרידן. הפרקליטות טענה עוד כי פסק הדין של בית משפט השלום מבוסס על נורמות התנהגות בלתי ראויות ובלתי מקובלות במדינה מתוקנת.
בית המשפט המחוזי קיבל לפני כשנה את הערעור וקבע כי השופט אליגון התעלם מעובדות מהותיות במהלך ניהול המשפט נגד קהלני, ומתח גם ביקורת על סגנונו הבוטה של השופט אליגון.
בית המשפט המחוזי קבע עוד כי המשפט יתחדש בבית משפט השלום, אך השופט אליגון החליט לפסול עצמו מלדון בתיק בשנית, וניהול המשפט הועבר לידי השופט דוד רוזן, אשר זיכה הבוקר את קהלני.

נימוקי השופט

השופט רוזן קבע בהכרעת הדין כי הפעולות שביצע קהלני עבוד נמרודי במהלך כהונתו כשר נעשו בתום לב. הוא קבע כי קהלני אמנם העביר למפכ"ל את בקשה מצד נמרודי להיפגש עימו, אך לא לחץ עליו לעשות כן.
ביחס למידע שהשיג קהלני לנמרודי, כאשר חדל מלשמש כשר, קבע השופט כי אין בכך משום עבירה פלילית. "העברת המידע לנמרודי בימים שבהם היה אזרח מהיישוב לאחר סיום כהונתו כשר בממשלת ישראל אינה עולה כדי גיבוש עבירה פלילית של שיבוש מהלכי משפט", קבע רוזן.

האזרח והחקירה

השופט התייחס באריכות גם לשאלה העקרונית האם אזרח היודע על חקירה משטרה המתקיימת בעניינו "חייב לשקוט על מקומו ולא לעשות דבר לעצמו".
וכך הוא כותב: "חקירת המשטרה אינה הליך מקודש. לא מדובר במעין צו טבעי עליון, הליך נעלה ורם שהכל מצווים בשתיקה רועמת סביבו... האזרח אינו יודע מה החוקרים מבקשים לדעת וממילא אינו יודע מה היא התלונה ומה החשדות שהתעוררו בעינו. על פי גישת התביעה, אב אסור בשיחה עם בנו לאחר שהבן זומן לחקירהו. הדעת אינה נותנת כי אסור על אזרח לקיים שיג ושיח בכל נושא שעלול לגעת באופן כלשהו בחקירה עליה שמע בצורה מעורפלת או אחרת בדרך שמועה...
אין זה מן המידה לדרוש מאזרח להפקיר את הגנתו ולהותירה לחוקרי המשטרה בלבד. זאת לתקופה ממושכת הנמשכת לעתים שבועות, חודשים ארוכים ושנים. אין כל רע ברצונו ללמוד על חקירתו, כדי שיוכל לסייע לדידו לחקירה ולגילוי האמת בעינו".
ממשרד המשפטים נמסר בתגובה לזיכויו של קהלני כי הפרקליטות לומדת את הכרעת הדין ומברכת את קהלני על זיכויו. בפרקליטות ביקשו להדגיש כי כתב האישום בפרשה הוכן משיקולים מקצועיים וענייניים וכי המסכת העובדתית שנפרשה במשפט תאמה את העובדות שהיו בפני הפרקליטות בעת הגשת כתב האישום וכי הגשתו התבססה על הנורמות המשפטיות שנגזרו ממסכת האירועים כפי שראו אותה בפרקליטות.

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מאיר פרטוש
הועמד לדין. קהלני
צילום: מאיר פרטוש
מומלצים