שלג מתוק: מדריך הגלידות השלם
מעבדות הגלידה של ניו יורק מציעות מבחר עשיר ונועז של טעמים, צבעים ותוספות. גלידה בטעם קרם עוגיות, ג'ינג'ר, תה ירוק, דג הרינג, פאפאיה ופלפל חריף. רק תבואו ללקק
גלידה היא עניין של טעם. יש שאוהבים אותה עם טאץ' קרחוני, יש שמעדיפים קרם סמיך ושמן, אחרים רוצים אותה בטעמי שוקולד ויש מי שבמאנץ' תמידי לגלידת פירות. הבשורה הטובה היא שדוכני הגלידה בעיר מספקים מענה לכל סוגי ההעדפות. העלייה באיכות החיים והחדירה של תרבויות קולינריות שונות הביאה לניו יורק גם את הגלידה, בגירסה המשובחת שלה. לא חייבים להסתפק בגלידה מסחרית שנמכרת בדלי השכונתי, תמורת אותו מחיר תוכלו לרכוש חבילות של גלידה קרה וטרייה בחנויות שכל עיסוקן הוא למכור גלידה.
החנויות הללו, המכונות גם "מעבדות הגלידה", מייצרות גלידה בגרסאות שונות, לפי מתכונים סודיים, לכן לא תמצאו גלידה זהה בשתי באסטות שונות.
העיסוק המעמיק בפיצוח נוסחאות לייצור הררי השלג המתוק הזה הולידו טעמים חדשים וייחודיים. זוכרים את הגלידה האמריקאית שהיתה נמזגת מתוך מכונה מיוחדת בפיצריות מובחרות בישראל? תשכחו ממנה. מעבדות הגלידה של ניו יורק מציעות גלידה בטעמים מקוריים ומוזרים, מנסות לקלוע לטעמו של הצרכן. יש גלידות בטעמי קרם עוגיות, ג'ינג'ר, תה ירוק, דג הרינג (!), פאפאייה, פלפל חריף ושימו לב: יש גם גלידה בטעם תפוצ'יפס עם קטשופ, למי שאוהבים את הצ'יפס שלהם קר ונוזלי. גלידה, כפי שאמרנו, היא בהחלט עניין של טעם אישי. קיבצנו כאן חנויות הגלידה הנחשבות לטובות ביותר בעיר. מקווים שתמצאו באחת מהן גלידה הקולעת לטעמכם:
CIAO BELLA
אנא, רשמו לפניכם CIAO BELLA היא ה"האגן דאז" הבאה של אמריקה. ממש כמה דקות לפני שזה מתרחש, אתם מוזמנים לטעום מהגלידה באחד משלושת הלוקיישנים המפוזרים בדאון-טאון. הגלידה האיטלקית משובחת בעיקר בגירסת הסורבה. בעיקרון, מרבית הסיכויים שטעמתם מהגלידה באחד מבתי הקפה או בתי המלון המפוזרים בעיר. נכון להיום, "צ'או בלה" היא אחד המותגים המבוקשים ביותר בקרב השפים.
מאז 1983 מספק המפעל בניו ג'רזי גלידה לכל איזור החוף המזרחי הגלידריה הראשונה, בליטל איטלי, הביאה אליה עולי רגל רבים שנשבעו כי מדובר בגלידה האיטלקית הכי אותנטית בעיר. חיש מהר נשבו רבים בקסמי הגלידה וסיניפים נפתחו ברחבי אמריקה. אז מה "צ'או בלה" מציעה? סורבה בטעמי לימון, ליצ'י, פטל, אוכמניות, פיסטוק, תה ירוק, אפרסק וגלידות שמנת בטעמי קרם שקדים וקרם עוגיות. הגלידריות של הרשת הן קטנות ושכונתיות למדי, אלמנט חיובי המסייע לשמור על האופי הנעים של המקום, בפרט במימי הקיץ המתויירים. סורבה המנגו והליצ'י הם הטובים שבטעמים, למרות שגם שאר הטעמים חינניים ואותנטיים. גלידת התה הירוק, למשל, סובלת מאותו טעם לוואי שהתה עצמו סובל ממנה, אבל לפחות אינה סובלת מסוכרת.
מחירים:
כדור אחד – 2.50 דולר.
שני כדורים – 4 דולר.
חצי ליטר – 4 דולר.
22 MOTT ST. 212-431-3591
220 SULLIVAN ST. 212-505-7100
35CARMINE ST. 646-230-0558
CONES
"קונס" נחשבת לבאסטת הגלידות הטובה ביותר בעיר לדעת רבים מזוללי הגלידה. האחים אוסקר וראול צ'אוליסיו, ארגנטינאיים במוצאם, אחראים לגלידה האיטלקית הנמכרת במקום. למעלה מ- 30 טעמים מוצעים לבאים בשערי "קונס", תוך התחייבות שהגלידה לעולם תהיה טרייה. מדובר בהתחייבות לא בעייתית כלל וכלל, שכן הגלידה מיוצרת במטבח החנות מדי יום, עשרה קילוגרמים בכל פעם. כך מבטיחים האחים שלעולם לא תאכלו גלידה מאתמול, מה שמאושש את ההנחה כי בכל לילה זורקים המוכרים עשרות קילוגרמים של גלידה לאשפה. ההתחלה של "קונס", כמו של חנויות גלידה רבות בעיר, היתה מקרית. ראול צ'אוליסיו עבד כארכיטקט וחי בנעימים בבואנוס איירס. הוא עיצב את סניף "האג דאז" הראשון שנפתח בארגנטינה. התור הארוך שהשתרך דרך קבע מחוץ לשערי "האג דאז" הביא את צ'אוליסיו לטעום מהגלידה הנחשבת לטעימה בעולם, רק על מנת להגיע למסקנה הנחרצת: "זאת הגלידה הכי טובה בעולם ?! אני יכול להכין גלידה טעימה יותר". אמר ועשה. הוא סיפר על כך לאוסקר, אחיו, והציע בבדיחות הדעת כי השניים יפתחו גלידריה בניו יורק, כדי ללמד את האמריקאים גלידה טובה מהי. אוסקר דווקא לא צחק וכעת השניים צוחקים כל הדרך אל הבנק. שלושה סוגי חלב משתתפים ביצירת הגלידה ב"קונס" על מנת לקבל את המרקם העדין שבין חלב נוזלי לקרם סמיך. היתרון של "קונס" על פני גלידריות אחרות הוא פשוט: בתהליך הכנת גלידה רגילה נוצרים כיסוני אוויר בתוך הקרם. ב"קונס" משתמשים בהרבה חלב על מנת למלא את כיסוני האוויר הללו בחלב סמיך וטעים. הסוד של הסורבה, לעומת זאת, נעוץ בשימוש רב בפירות טריים, מה שאכן מקנה לטעמי הסורבה השונים טעם אותנטי של פירות טריים שזה עתה נקנו בשוק.
בין טעמי הסורבה: שוקולד, לימון, תות, מנגו, אפרסק, ענבים, אוכמניות, אבטיח, מלון, פטל, לימון דום-פריניון (עם ניחוח אלכוהולי – משהו) ושזיף.
באגף גלידת השמנת אפשר למצוא טעמים כמו וניל, אגוזים, בננה, קרם-תות, קוקוס, שוקולד עם שבבי מנטה, קפה מוקה, פיסטוק, קרם שקדים שוקולד מריר, שוקולד לבן, ליצ'י וטיראמיסו.
ראול צ'אוליסיו אומר שהעונג הגדול ביותר שלו הוא לראות ילד מחייך לאחר שזלל גלידה. טעמנו את השוקולד עם שבבי המנטה (טעים) ואת הסורבה אבטיח (טעים אך מימי) וחייכנו חיוך ילדותי, על מנת לרצות את צ'אוליסיו. אחת הלקוחות מביטה בחיוכינו ומחייכת בהסכמה: "הגלידה הזו יותר טובה מפרוזק, אבל אל תספר לפסיכולוג שלי שאמרתי את זה".
מחירים:
גביע קטן (2 כדורים קטנים) - 3 דולר
גביע בינוני (3 כדורים) – 4.5 דולר
גביע גדול (4 כדורים) – 5.75
ליטר גלידה - 16 דולר
BLEECKER ST. 212-414-1795
CREMA LITA
"קרימה ליטה" היא מעין אי של פרדוקס: בלב שכונת צ'לסי העליזה, בין גופותיהם של מיטב שרירני העיר הצובעים את אצבעות הרגליים בלק, ממוקמת הגלידריה המשובחת, הנושאת גם תעודת כשרות. העובדה כי מדובר באחד הדוכנים היחידים בעיר עם תעודת כשרות מנקזת למקום בימי ראשון משפחות דתיות עם ילדים קטנים, שנאלצים לעמוד בתור בין נערי צ'לסי השונים. כך יכולות הנשים החסודות להחליף עצות בענייני טיפוח עם הבנים המקומיים. ניו יורק על שלל מגזריה בדוכן גלידה אחד.
מעבר לכשרות הגלידה, היתרון הגדול של "קרימה ליטה" הוא המבחר העצום של גלידות דלות שומן ונטולות סוכר. הגלידה מיוצרת במפעל מקומי בניו ג'רזי על פי מתכון סודי שמחזיק בעל הבית. החלב המשמש להכנת הגלידה הוא חלב רזה ונטול כולסטרול, מה שמאפשר ליצור גלידה דלת שומן ונטולת סוכר וכולסטרול ב- 12 טעמים שונים, 60 קלוריות לגביע. הגלידריה מציעה בסך הכל שישים טעמים משתנים, לפי החוקיות הבאה: שני טעמים קבועים (וניל צרפתי ושוקולד הולנדי) וארבע טעמים משתנים בכל יום. אבל, מדגיש המוכר החינני, אפשר להכין גלידה בכל טעם לפי בקשת הלקוח בהתראה של חמש דקות. חוץ מגלידה נוזלית, נמכרת במקום ה"קסטה" הידועה והאהובה על ילדי ישראל (גוש גלידה מחוץ בין שני ביסקוויטים) וגם פאי גלידה בטעמים שונים.
על פי הביקוש הגואה, לא נותר לבעלי המקום אלא לקבוע כי הטעמים הפופולריים ביותר הם קרם עוגיות, "סניקרס" (כמו החטיף) ושוקולד עם שבבי מנטה. טעמנו את גלידת הקפוצ'ינו (טעימה אך סמיכה מדי) ואת ה"סניקרס", שהתגלתה כגלידה אלוהית (ועוד עם תעודת כשרות!).
רשימת הטעמים: ליקר אמרטו, פאי תפוחים, פודינג בננה, דובדבן שחור, פטל, חמאת פקאן, קפוצ'ינו, קרם קרמל, עוגת גבינה עם שוקולד, שוקולד עם אגוז לוז, שוקולד מותך, שוקולד מרשמלו, שוקולד עם חמאת בוטנים, שוקולד עם אוכמניות, קרם עוגיות, אספרסו, עוגת שוקולד גרמנית, קוקוס, קפה קון-לצ'ה, לימון, אגוזי מקדמיה, מייפל, מוקה, פיסטוק, פרלינים, מנטה, פאי דלעת, תות, שקדים קלויים, שוקולד לבן, קלואה.
מחירים:
גביע קטן – 2.25 דולר.
גביע בינוני – 3 דולר.
גביע גדול – 3.75 דולר.
ליטר גלידה – 6 דולר.
פאי גלידה – 12 דולר.
קסטה – 3.5 דולר.
220EIGHTH AVE. 212-337-8081
2174BROADWAY 212-877-8689
ICY-NYC
כבר מזמן התראנו בפניכם שאווניו בי, הנקראת גם אווניו בין לאדן, הופכת להיות השדרה הטרנדית החדשה של העיר. עכשיו לשדרה יש גם גלידריה משלה, ואם תשאלו אותנו, מדובר בסורבה הכי טוב בעיר. כמו גלידריות רבות ומשובחות בעיר, גם ICY NYC נולדה בטעות, טעות של יצרני הגלידות האחרות. בעלי הגלידריה, ג'ונתן וסוזי לידס, זוג נעים למראה ונעים הליכות, נהגו להאכיל את בנם הקט, נוח, במיטב גלידות העיר. "נחרדנו לגלות כמה חומרים מזיקים יש בגלידה רגילה, בפרט כשמדובר בילדים קטנים כמו נוח", אומר ג'ונתן במבטא רפי גינתי. בני הזוג, שעד פתיחת המקום החזיקו בחנות לחיות-בית בשכונת הל'ז קיטצ'ן, החליטו לייצר גלידה בריאה על טהרת המרכיבים הטריים. בגלידה שלהם משתתפים מים, סוכר, חלב שני אחוז ופירות טריים. המבחר הוא גדול ומפתה: סורבטים בטעמי ליצ'י, מנגו עם בזיליקום, אוכמניות, פטל, גויאבה, לימון, תפוח ירוק, קוקוס, שוקולד, "אן,וויי,פי,די פטל כחול, תה ירוק, אננס, תות ואפילו בירה. יש גם גלידות שמנת בטעמים כמו פאי דלעת, פאי ליים, דובדבן עם חתיכות שוקולד, ג'ינג'ר ושוקולד עם פלפל חריף. המדיניות של המקום היא שלא מערבבים טעמים. ללקוח מוצעים גביעים בשלושה גדלים, אך אין הוא יכול לערבב בין הטעמים. אם אתם רוצים לקנות גביע עם שני כדורים, הכדורים חייבים להיות מאותו טעם. הסיבה: הרצון של בעלי המקום לתת לגלידה את הכבוד הראוי לה ולא לערבב טעמים, "כי זה הורס את הטעם".
הגלידריה ידידותית למדי: כלבים שמגיעים עם בעליהם מקבלים ביסקוויטים מפתים ומים טריים, "כי כלבים יילכו בלוקים שלמים בשביל ביסקוויט, ואם הם מביאים לפה את הבעלים, מגיע להם פרס", מסביר ג'ונתן את האסטרטגיה השיווקית הנבונה. גם בעלי הכלבים זוכים ליחס ידידותי ולשירות מסביר פנים: אנחנו, נודניקים שכמונו, ביקשנו וקיבלנו טעימות מעשרה סוגי גלידה מבלי לקבל מבט זועף אחד. והרי הממצאים: כדור הגויאבה היה טעים למדי, כדור הבירה היה מצוין אם כי מוזר (בכל זאת, מתי אכלתם בירה קפואה?), הצ'ילי היה סופני והזכיר את הטעם של הפרי המקורי, התות-קיווי היה מתוק מדי וחסר זהות והקוקוס היה מעולה וחלבי, למרות שאין בו אף לא טיפת חלב אחת. רוצו ותגידו שאנחנו שלחנו אתכם.
מחירים:
שני כדורים – 2 דולר
שלושה כדורים – 2.5 דולר
ארבעה כדורים – 3 דולר
חצי ליטר – 4 דולר
ליטר – 7
23Ave. B 212-979-9877
EMACK &BOILIO’S ICE CREAM
"אמק אנד בוליו'ז" היא ההוכחה לכך שלפעמים מאנצ'יס מביא תועלת עסקית. בעלי הגלידריה, בחור יהודי בשם בוב רוק, החליט לפתוח את הגלידריה בשנת 75' לאחר שבאחד מלילות הקיץ הוא ביקש למנצ'ס גלידה ולא מצא ולו גלידריה אחת לרפואה, שפתוחה בשעות הלילה המאוחרות. המחדל התרחש בקיימבריג', מסצ'וסטס, מה שלא מנע מבוב לפתוח גלידריה דווקא בניו יורק. שמה של הגלידריה, אגב, הוא כשמם של שני הלקוחות הראשונים שנכנסו לחנות. מזל שאלה לא היו צדוק וברוך.
הגלידריה מציעה שבעים טעמים, כשבכל זמן נתון יש במקום 35 טעמים לפחות. הלהיט הגדול: גלידה בטעם עוגיות "אוריאו", המוכבת משבבי עוגיות אוריגינליים. המתכונים כולם הם פרי מוחו של בוב, בחור נחמן ושמנמן, לכן המרקם הוא סמיך ועשיר בשמנת. לצד הגלידה הקדמית נמכרות גלידות דלות שומן ונטולות שומן על בסיס יוגורט. המבחר הוא עצום: פאי ליים, קרם עוגיות, קפה, שוקולד בעשרות וורסיות וטעמים, וניל עם פצפוצים, עם שקדים או עם קרם עוגיות. עבור חובבי הטעמים המסורתיים מדובר בגן עדן לא רגיל. תשאלו אפילו את כותבי מדריך "זאגאט", שהכתירו את הגלידרי כטובה ביותר בניו יורק.
"אנחנו 99 אחוז כשרים", אומר בוב, "חוץ מהג'לטין, שאין לו תעודת כשרות". טעמנו את הגלידה הקרמית ויצאנו משם 99 אחוז מבסוטים.
מחירים:
כדור אחד – 2.65 דולר
שני כדורים – 3.75 דולר
שלושה כדורים – 4.70 דולר.
56EVENTH AVE. (BET. 13-14 STS.) 212-727-1198
CHNATOWN ICE CREAM FACTORY
ביקור בצ'יינהטאון, מתברר, לא כולל רק סיבוב ליד חלונות המציגים לראווה פרות וחזירים תלויים על ווים, אלא גם את אחת הגלידות הטובות ביותר בעיר. המתכון, לשם שינוי, הוא לא איטלקי, אלא סיני. האחרונים ידועים בנטייתם להקפיד על מרקם סמיך, אך לא כבד מדי, מה שיוצר את הגלידה האופטימלית. הטעמים, לעומת זאת, מזכירים ביקור במחוזות רחוקים: שעועית אדומה, תה ירוק, ג'ינג'ר, ליצ'י, מנגו ועוגיות שקדים. הגלידריה היא בסך הכל דוכן רחוב טיפוסי: באים, קונים, הולכים. עד לא מזמן נשמר סוד המקום בקרב חברי הקהילה הסינית הסגורה, אך עם הפיכת צ'יינטאון לסוג של דיסנילנד לכל המשפחה, גילו את המקום גם אמריקאיים לבנים. הגלידה מוזרה מעט בטעם, שונה ממה שהחיך המערבי מכיר. רק לאחר טעימות נוספות מתרגלים לטעם הרענן והזר. הג'ינג'ר, למשל, כה אוורירי וצח עד שלאחר אכילת הגלידה נדמה כי זה עתה שטפנו את הפה מי פה טעימים.
מחירים:
שני כדורים – 2 דולר.
שלושה כדורים – 2.75 דולר.
ארבעה כדורים – 3.50 דולר.
65BAYARD ST. 212-608-4170
SERENDIPITY 3
האמת היא שלא היינו כוללים את בית הקפה המיוחד לקינוחים הזה ברשימת הגלידות הטובות בעיר, והתירוץ היחיד להופעתו ברשימה היא המדיניות הסופר-ידידותית של המקום כלפי ילדים. הבעיה מוכרת: לוקחים את הילדים לאכול גלידה ולהינות מאווירה משפחתית, אבל הילד פתאום צועק, בוכה ומגיר נזלת על שאר האוכלוסיה. הבילוי הפך לסיוט. לנו, הרווקים, הבעיה מוכרת מהצד ההפוך, של זה שמכנסיו מוכתמים בנזלת של הילד המעצבן מהשולחן שליד.
"סרנדיפיטי 3" הוא בית קפה המתמחה בתפריט עשיר של גלידות, עוגות ושאר קינוחים. יש תפריט מיוחד לילדים, שכולו כל טוב, במנות המותאמות לקיבולת של הזאטוטים. היחס ידידותי ומבין: גם כשהילד בוכה, לא נתקלים בפרצופים עוינים מצד שאר יושבי בית הקפה. המחירים סבירים (4-15 דולר למנת גלידה, תלוי בכמות ובתוספות). תמורת יחס הולם לחיות המחמד האנושיות שלכם, גם זה משהו.
225E 60TH ST. 212-838-3531
TASTI-D-LITE
סביר להניח כי כל בחורה בדיאטה וכל בחור שמתאמן במכון כושר התוודעו לנפלאות "טייסטי-די-לייט". הגלידה היא גלידה אמריקאית פשוטה, אך במחיר של עשר קלוריות לגביע קטן, אפילו רוזאן באר יכולה לזלול בהנאה וללא נקיפות מצפון. היתרון של "טייסטי-די-לייט" הוא בטעם המועדף של הגלידה על פני גלידות דלות שומן אחרות, שנוטות לסבול מטעמי לוואי או סתם מטעם משעמם. "טייסטי" צולחת את מבחן הטעם בכבוד ועם כמות הקלוריות שיש בסלרי, אפשר ליהנות בלי לבכות.
101W 31 ST. 212-744-2200
MAGNOLIA BAKERY
"מגנוליה" היא לא רק אחת המעדניות לקינוחים הטובות בעיר, אלא אף אתר קאלטי, מאז שקארי ושאר חברותיה לאורגזמה הטלוויזיונית "סקס והעיר הגדולה" צילמו שם אפיזודה. "מגנוליה" מציעה את הקאפ-קייק הכי טובה בעיר, שילוב של וניל, חמאה, סוכר וקרח, שחוברים להנאה שמימית. השירות החביב והיעיל ניתן בידי נערות חמושות בבנדנה. בתוספת מוזיקה אמריקאית משנות השישים והנוף השליו והנעים של הווילג', נדמה כי נכנסנו למנהרת הזמן.
מחירים: 2-8 דולר, תלוי בסוג הגלידה.
401BLEECKER ST. 212-462-2572
MAX’N’NINA’S
מבלי להכיר אותם, אפשר לקבוע כי האחים בוריס ומארק בקר, האחראיים לגלידריה הנ"ל, סובלים מיצירתיות-יתר. בגלידריה המפורסמת שלהם לא מככבים טעמים בנאליים כוניל ושוקולד, אלא טעמי גלידה שסביר להניח שלא תטעמו באף מקום אחר בעולם. דוגמאות: גלידה בטעמי דג הרינג, צנון, עוגת גבינה עם בצל ירוק, צ'יפס עם קטשופ (כאילו שגלידה בטעם צ'יפס אינה מעוותת דיה), פלפל חריף ובמיוחד עבור האמא הפולניה שלכם: גלידה בטעם צ'ולנט.
אל תבקשו מאתנו להתחייב לטעמי הגלידה, אך מה שבטוח, מדובר בקריאת תיגר על כל קיבה אנושית. נסו ותיווכחו.
.176MADISON AVE