רמון: "מצנע דחק עצמו לשמאל הקיצוני"
מחריף הקרב על ראשות העבודה. רמון שובר ימינה בראיון ל-ynet וטוען: "מצנע מחבק את ביילין. בן אליעזר מנהל למעשה מו"מ עם ערפאת". הפתרון שלו: הפרדה ופירוק מיידי של התנחלויות
התקפה חריפה של ח"כ חיים רמון על עמרם מצנע. בראיון ל-ynet אומר רמון כי "מצנע דחק את עצמו לעבר השמאל הקיצוני. הוא בעד דיבור עם ערפאת".
רמון, שראה את עצמו כמועמד המחנה היוני בעבודה מול בנימין בן אליעזר, נדחק בסקרים למקום השלישי, וכעת הוא מבקש למקם את עצמו מחדש, והפעם ימינה ממצנע, ולמעשה גם ימינה מבן אליעזר, לפחות בכל הקשור למגעים מול הפלסטינים.
העובדה שבסקרים האחרונים דועך כוכבו של מצנע, ושכנס הפתיחה של ראש עיריית חיפה נכשל, משמחת אותו. "הכינוס שקיים, שהגיעו אליו כ-100 משתתפים במקום 2,000, ממחיש שחוסר ניסיון הוא לא בהכרח יתרון", אמר רמון, בעקיצה מכוונת היטב כלפי מצנע, שטען במסיבת העיתונאים בה הכריז על מועמדותו כי חוסר ניסיונו בזירה במדינית עשוי להוות דווקא יתרון.
בשמאל היוני טוענים שאם תמשיך לרוץ, קולות המחנה השמאלי בעבודה יתפצלו ובן אליעזר ינצח.
"אני מציע למצנע להוריד את המועמדות. אם הוא לא מתכוון לעשות זאת, שהמחנה יבחר במי שיותר טוב. מצנע לא יכול להביא ניצחון. חוסר הניסיון בא לידי ביטוי בארגון הכנס שלו, אבל גם בהתנהלות הפוליטית שלו".
לדברי רמון, מצנע נמצא בשמאל הקיצוני: "ביילין לא חיבק אותו, אלא הוא חיבק את ביילין. עובדה שהחיבוק הזה לא תפס לגבי, כי לי יש עמדות שונות. מצנע בעד דיבור עם ערפאת ואחר כך הפרדה חד-צדדית. הוא בעד לנהל אתו משא ומתן ללא תנאים מוקדמים וזה מציב אותו בקצה השמאלי של המפה הפוליטית. אני טוען שאין פרטנר ולכן צריך ללכת להפרדה חד-צדדית. אם יהיה פרטנר בעתיד, ננהל אתו מו"מ".
רמון שולח חיצים מימין גם לעבר בן אליעזר: "פואד מנהל מו"מ עם שליחיו של ערפאת. זה בדיוק כמו לדבר עם ערפאת עצמו". רמון גם אינו מתרשם מתוכניתו של בן אליעזר לבנות גדר הפרדה: "אי אפשר גם לכבוש וגם לעשות גדר. פואד מוליך שולל את הציבור באמירה שבונים גדר רציפה לאורך כל הקו הירוק. זה לא נכון. כל מה שאושר בקבינט בשלב הזה הוא בנייה של חלק מן הגדר. בכל מקרה אין טעם בגדר הזאת כשצה"ל ממשיך לשהות בערי הגדה. צריך להקים גדר תוך פירוק ההתנחלויות המבודדות שמעבר לגדר".
כיצד אתה רואה את תוכנית "עזה תחילה" של פואד להשגת רגיעה ביטחונית הדרגתית בערים הפלסטיניות, תוך כדי העברת השליטה באופן מדורג לפלסטינים?
"אין חיה כזאת. התוכנית הזאת מתאימה למי שמאמין שהרשות הפלסטינית יכולה להילחם בטרור. ברור מאוד שאין כל פעילות אמיתית של הרשות לסכל טרור. מי שעושה זאת כיום זה צה"ל. דחלאן, היועץ לביטחון לאומי, ושר הפנים עבד אל-רזאק יחיא, מקבלים הוראות ישירות מערפאת. הממשלה הזאת אומרת שערפאת לא רלוונטי, אבל לפי גישתה, ערפאת הוא הכי רלוונטי, והציפייה משלוחיו של ערפאת להילחם בטרור מבטאת את זה".
כחלופה לדיבור עם בכירי הרשות, מציע רמון לשמור על קשר עם דרגי הביניים בתנזים. לאחר חיסולו של בכיר החמאס בעזה, סלאח שחאדה, טען רמון, המשמש כיו"ר ועדת החוץ והביטחון בכנסת, כי החיסול פגע בנסיונות של דרגי הביניים להגיע להסכמה להפסקת אש.
"צריך להבין שמי שיכול להשפיע על החמאס והג'יהאד הם דרגי הביניים בתנזים", הוא אומר, "ההידברות עם דרגי הביניים האלה חשובה יותר מההידברות עם הדרג העליון. לא היה צריך לזלזל בהידברות בין הארגונים הללו לגבי ההגעה להפסקת אש. להפך, ישראל צריכה לעודד את הגורמים הזרים שעוסקים בכך".
רמון טוען כי מדיניות הממשלה ממלכדת את ישראל: "חוסר היכולת של הפלסטינים לפעול נובע מהנוכחות של צה"ל שם, וצה"ל נאלץ להיות שם, כי אין הפרדה. התוכנית של בן אליעזר לא תעבוד בלי אופק מדיני לפלסטינים. אחרי 'עזה תחילה' של פואד לא בא כלום. 'עזה תחילה' של פואד זה למעשה מו"מ עם ערפאת על השגת הפסקת אש".
רמון טוען כי גורמי הימין מנצלים את ערפאת, כעילה לאי התקדמות במישור המדיני. "למעשה ערפאת כבר מגורש", הוא אומר, "הוא גורש למוקטעה והיא הכלא שלו. נוכחותו או אי-נוכחותו בשטח לא משנה דבר. השארתו כאן מאוד נוחה לימין, כי בימין מבינים שהוא חסר כל השפעה, ומצד שני, מאוד נוח להמשיך להטיל עליו את האשמה. על מי שחושב שערפאת הוא גורם מרכזי שאחראי לטרור מוטלת החובה לגרשו, אחרת הוא מפקיר את ביטחון תושבי ישראל, אבל כנראה שנוח להמשיך להטיל עליו את האחריות, בכך שהוא נמצא כאן".
ורמון משגר עקיצה נוספת לעבר יו"ר מפלגתו: "גם אצלנו מי שאומר שערפאת סיים את תפקידו ההיסטורי, בעצם עסוק כל הזמן בערפאת ובשליחיו. אם מחר בבוקר ערפאת יקום ויתחיל לחסל את החמאס והג'יהאד ולמנוע פיגועים, אני אשנה את דעתי בקשר למו"מ אתו, אבל זה נשמע כמו תסריט לגמרי דמיוני".
"מצנע אינו שמאל קיצוני"
דוברו של עמרם מצנע, און לוי, מסר בתגובה: "מצנע לא אמר בשום הזדמנות כי בכוונתו לדבר עם ערפאת. מה שמצנע אמר הוא שאין זהו מתפקידה של ישראל לקבוע מי היא מנהיגות העם הפלסטיני. יש לנהל מו"מ עם מי שהפלסטינים יבחרו כמנהיגם. מצנע רחוק מלהיות שמאל קיצוני. אין ספק שאם רמון יראה את טובת המפלגה לנגד עיניו, הוא יבחר להצטרף למצנע, משום שמצנע גובר בסקרים על רמון ועל בן-אליעזר גם יחד".