נקרעים בין אמא לאבא
עבור עשרות אלפי ילדים של הורים גרושים החופש הגדול לא היה מקור להנאה צרופה. כך למשל, דני בן השש חיפש כל הקיץ מישהו שייקח אותו לים במקום האב שנטש, וילדיו של רופא נאלצו לוותר על טיול לחו"ל עם האב בשל קשיים משפטיים שהערימה האם. עמותת "הורות שווה": "הילדים ישלמו את המחיר בעתיד"
דני (שם בדוי) בן השש מחפש נואשות אחרי אבא. "תיקח אותי לים ולבריכה, כמו שאבא של חבר שלי לוקח אותו בחופש", ביקש מסבא שלו. "תחליף את אבא, עד שהוא יחזור ויסכים להיות אבא שלי."
דני הוא אחד מאלפי ילדים, שעבורם ועבור הוריהם הגרושים החופש הגדול הוא יותר סיוט מהנאה. בעוד שילדים לזוגות נשואים מבלים את החופש בחיק הוריהם ויוצאים איתם לטיולים ולנופש, נקרעים אלפי ילדים אחרים בין הוריהם הגרושים. במקרים מסוימים, אחד ההורים מתעלם לחלוטין מקיומם, במקרים אחרים ההורה שמגדל אותם לבדו מתקשה לתמרן בינם לבין העבודה.
"התגרשנו לפני כשנה וחצי, ובעלי ניתק את הקשר עם הילד", מספרת אמו של דני, ר' (32), אשת חינוך ממרכז הארץ. "הוא לא רוצה כל קשר איתו, והוא לא משתתף בגידולו. הנתק ממש מוחלט", היא אומרת.
הבעיה הגדולה החלה בחופש. ר' מצאה את עצמה מחפשת נואשות סידור לבנה, על-מנת שהיא תוכל לעבוד. "שלחתי אותו לדודים או לסבא ולסבתא, וחיפשתי לו בייביסיטריות. כל העול נפל עלי. במיוחד עכשיו, לקראת תחילת שנת הלימודים, אני מאוד עסוקה. אני מנסה למצוא פתרונות, ובעלי לשעבר בכלל לא מוכן לשמוע על הילד", היא אומרת בכעס. ודני עצמו רק סובל מהמצב הנורא. "למה לכל החברים שלי יש אבא שנמצא איתם, ולי לא?", הוא שואל בעצב, ולר' אין תשובות.
אילת במקום טיול בחו"ל
חלומו של ד"ר ד', רופא ממרכז הארץ, אב לשניים הגרוש מאשתו זה שנה, היה לקחת את שני ילדיו לטיול קצר בחו"ל. אלא שהחלום הפך לסיוט.
"הייתי צריך את אישור בית-המשפט לצאת עם הילדים לחו"ל, הוא מספר, "אבל זה לא הספיק, וגרושתי דרשה ערבויות כספיות. לאחר שבית-המשפט אישר את בקשתי, התחלתי בהכנות לנסיעה, ואז קיבלתי הודעה נוספת, שבעקבות בקשה של גרושתי, אני לא יכול לצאת עם הילדים לחו"ל. כשכבר השגתי את האישור, זה היה מאוחר מדי ולא הצלחתי להשיג מקום בטיסות. את החופשה בילינו באילת".
הקרב בין ההורים השפיע קשות על הילדים. "בשלב מסוים הם כל-כך חששו, שהם סגרו אצלי בבית את כל התריסים ושמו שרשרת על הדלת, כי הם לא רצו להתנתק ממני. הם רצו לקבל החופש בכל מחיר", אומר ד'.
א' (34), גרושה ואם לבן שבע, עובדת מבוקר עד חצות הלילה בממכר מוצרים לילדים. בעלה לשעבר, ממנו התגרשה לפני שש שנים, הקים משפחה חדשה, והיא נותרה עם בנם. "כל עול הפרנסה של הילד נפל עלי. האבא לא שומר עליו ולא מטפל בו, מלבד שבוע שהילד היה אצלו בחופש. הבעיה, שאני עובדת קשה וצריכה למצוא פתרונות לבני", היא אומרת.
נעלב ופגוע, ביקש הבן להיות עם אימו ולבלות איתה את החופשה, אך א' נאלצה לצערה לשלוח אותו לסבתות ולדודים. בימים האחרונים היא נשברה ולקחה אותו איתה לעבודתה בצפון. בלילות הם ישנים ביחד על ספה במשרד בבניין נטוש. "אין לי אפשרות לחזור כל יום לבית בתל-אביב, ולכן אני ישנה במשרד והוא ישן איתי. זה לא טוב ולא נוח, אבל אין לי ברירה", היא אומרת.
י', איש אקדמיה ממרכז הארץ, יצא לחופשת קיץ ממקום עבודתו וביקש לנצל אותה לבילוי עם בתו. אלא שגרושתו ערמה עליו קשיים. לאחר מאמצים רבים הוא הצליח לשכנע את גרושתו ואת בית-המשפט לאפשר לו לצאת לחו"ל עם הילדה. בימים האחרונים נודע לו, כי גרושתו נטלה את בתם וביקשה לקחת אותה לחו"ל, למרות שהילדה היתה חולה. י' גילה את הדבר באקראי, בעת שהילדה התקשרה אליו משדה-התעופה. "מיהרתי לבית-המשפט והוצאתי נגד גרושתי צו עיכוב יציאה מהארץ, כי חששתי שהיא רוצה לחטוף אותה", הוא אומר, ומי שסבל מהמריבות היתה כמובן הבת המשותפת.
הילד נזרק מהורה להורה
בינואר האחרון עזב א' את הבית, לאחר שהוא ואשתו הגישו תלונות הדדיות במשטרה על מעשי אלימות. "מאז שעזבתי את הבית, אשתי לא מסכימה לתת לי לראות את הילדים בלעדיה. הגשתי בקשות לבית-המשפט להסדרי ראייה, ורק לאחרונה החלה פקידת הסעד לטפל בעניין. בינתיים לא הייתי איתם בחופשות של החגים, וחשבתי שאולי בחופש הגדול אראה אותם סוף-סוף", הוא אומר.
אלא שבסופו של דבר, הוחלט כי א' יראה את ילדיו שלוש שעות בשבוע בלבד. "מה כבר אפשר לעשות בשלוש שעות בשבוע? למרות שאנחנו מאושרים ביחד, אני לא יכול לקחת אותם לבריכה או לסרט, לים או לטיולים בפארק, וכל הזמן הילדים סובלים", הוא מספר. בעמותת "הורות שווה", העוסקת בקשר שבין הורים לילדים, הצטברו באחרונה עוד עשרות רבות של מקרים, בהם ילדים נאלצו לבלות את החופש הגדול בליבו של מאבק קשה בין הוריהם הגרושים, במקום לצאת ולטייל. באחד המקרים ניצל אחד ההורים את החופש וניתק כל קשר בין ילדיו לבין ההורה השני. במקרה אחר גרר הורה אחד את השני לבתי-משפט, על מנת לקבל אישור לקחת את הילדים אליו לחופש, ובמקרה נוסף "זרק" אחד ההורים את הילדים להורה השני, כדי שזה יטפל בהם במשך כל החופש, בזמן שהוא עבד ובילה ללא דאגות.
"התופעה הקשה של לזרוק ילדים מהורה להורה מוכרת לנו היטב, ומי שישלם עליה את המחיר בעתיד יהיו, לצערנו, הילדים. קיימת חשיבות גדולה לשמר את הקשר הזה בין ההורים לילדים, במיוחד כשההורים מתגוררים במקומות מרוחקים זה מזה", אומרים בעמותה, שפועלת באחרונה לקיים סדנאות לגישור בין הורים גרושים, על-מנת ליצור ביניהם דו-שיח בנוגע לטיפול המשותף בילדיהם.
ולדני הקטן נותרה רק תקווה אחת - לבלות את מעט הימים שעוד נותרו מהחופש הגדול עם אמא ואבא, בדיוק כמו החברים שלו. רק כמה ימים הוא מבקש, רק מעט.
פתרון אפשרי:
"כפייה של שיתוף פעולה על בסיס שוויוני"
"העברת הטיפול בילד מהורה להורה במהלך חופשת הקיץ היא רק סימפטום לתופעה שמתרחשת, למעשה, כל השנה, ובמסגרתה קיים חוסר שוויון בין הורים גרושים בטיפול בילדיהם", אומר פרופ' אבי שגיא, ראש המרכז לחקר התפתחות הילד באוניברסיטת חיפה.
לדבריו, העיוות נוצר בשעה שהמערכת הישראלית, ובכללה מערכת המשפט, קובעת שאחד ההורים, בדרך-כלל האם, הוא ההורה המשמורן, ועל-פי חלוקת האחריות שנקבעת, הכל נופל עליו. "במהלך השנה נוצר בעקבות העיוות הזה מתח בין הצדדים, כשאחד מהם נושא ברוב העול. זה מתעצם בחופש, כשההורה המשמורן רוצה קצת פנאי לעצמו, ומבקש מההורה השני לטפל בילד", אומר פרופ' שגיא.
וכמו תמיד, הנפגע העיקרי הוא הילד. הפתרון, לדעת פרופ' שגיא, הוא באמצעות המערכת המשפטית, שתכפה שיתוף פעולה על בסיס שוויוני בטיפול שיעניקו האב והאם לילד. "לא להטיל את הכל על הצד המשמורן, אלא להטיל אחריות שווה של ההורים הגרושים על הילד",הוא אומר. על-פי נתוני עמותת "הורות שווה", יש בישראל כ- 200 אלף ילדים להורים גרושים. בין 30 ל40- אלף מהם נקרעים בין האב לאם בשל סכסוכים בין בני הזוג.