שתף קטע נבחר

צילום: אפי שריר

גן לאומי אפולוניה

העיר אפלוניה נוסדה במאה השישית לפני הספירה כמושבה פניקית ונחרבה כעיר צלבנית מבוצרת. סיור שהוא חיבור בין נוף לים ולארכיאולוגיה עשירה, ולסיום - ביקור במסגד סידני עלי. כתבה רביעית בסדרה



ראו כתבות נוספות בסדרה בטור מימין

משך הסיור: שלוש-ארבע שעות. אופי הסיור: רגלי. איך מגיעים: יוצאים מכביש החוף בצומת כפר שמריהו ופונים לכיוון הרצליה פיתוח (מערבה), בכיכר השנייה פונים ימינה ונוסעים עד סוף הכביש. לאורך הדרך יש שילוט.

בסוף חודש מאי 2000, עמדנו חברי המשלחת הארכיאולוגית שחופרת באפולוניה, וצפינו בהתרגשות ברצפת שער המבצר הצלבני, ההולכת ונחשפת לנגד עינינו. חשיפת השער היתה אחד מרגעי השיא במבצע חפירות אינטנסיבי, שהוביל לפתיחת הגן הלאומי אפולוניה (תל ארשף).
הגן הלאומי אפולוניה נפתח לקהל הרחב בחודש מרץ 2002 ומאז קלט מבקרים רבים, הבאים ליהנות מהחיבור בין הנוף הצופה לים והארכיאולוגיה העשירה הפזורה בשטח. תחילתה של העיר אפולוניה במאה השישית לפני הספירה, כמושבה פניקית על חוף ימה של הרצליה, וסופה כעיר צלבנית מבוצרת אשר נכבשה על ידי הסולטן הממלוכי בייברס בשנת 1265.
תחילת המסלול בכניסה לגן הלאומי, שם אפשר להצטייד בחוברת מידע על הגן. השביל מוליך לאורך חפיר העיר הצלבנית, הוא הקדום מבין שני חפירים המצויים בעיר אפולוניה. לאורך המסלול פזורים שלטי הסבר ובהם איורים לשחזור הבנייה הקדומה. איורים אלו צוירו מנקודת מבט של העומד מולם, ומאפשרים לדמיין כיצד נראתה העיר לאורך התקופות.
המשך המסלול עובר דרך שער ברזל לבן, הממוקם על שרידי החומה המוסלמית. זוהי, למעשה, הכניסה לתוך העיר המבוצרת. חלקה המרכזי של העיר עדיין לא נחפר ולמבקרים נותר רק לדמיין כיצד היא נראתה בשלמותה. בקצה הצפון-מערבי, ניתן כבר להבחין במבצר הצלבני.

הווילה הראשונה בהרצליה פיתוח

בנקודה זו מתפצלים שני שבילים: האחד ממשיך בדרך הקצרה ביותר למבצר הצלבני, ואילו השני והיפה יותר מוליך לאורך תוואי המצוק והחומה. שימו לב: תוואי השביל אינו נוח במיוחד למתקשים בהליכה.
בנקודת הפיצול הראשונה של שביל הים, קיימת תצפית לכיוון הווילה הרומית. בצד הדרך מוצב שלט הסבר ושיחזור של הווילה, שאפשר לומר בבדיחות כי היתה הווילה הראשונה בהרצליה פיתוח. המשך המסלול הוא בירידה המגיעה בסופו של דבר גם היא למבצר הצלבני. לאורך הדרך אפשר להבחין בצמח נמוך בעל פרחים צהובים; זהו נר הלילה החופי אשר צומח באתר באופן טבעי (ככלל, הצמחייה הגדלה באתר הינה צמחיה האופיינית לאזור חוף זה).
בדרך מוצגים מתקנים ובריכות שונות, ברובם מהתקופה הביזנטית, שמהווה שיא בפריחתה של אפולוניה.
בהמשך המסלול מתקדמים עד לסוללה העולה למבצר הצלבני, שנבנתה על ידי רשות הטבע והגנים על מנת להסדיר את הכניסה למבצר. מהסוללה ניתן לראות מדרום את שרידי הגשר אשר הוליך לשער החיצוני של המבצר, וממנו אל השער הפנימי, שהתגלה בשנת 2000.
בכניסה לחצר, מתגלים שורות של חדרים וגרם מדרגות המוליך למגדל העוז. התצפית מנקודה זו מרהיבה: בתחתית אפשר לראות את שרידי המעגן הצלבני, מדרום נראה מבנה המשטרה הבריטית (טיגארט), ורחוק יותר מציץ צריח המסגד של סידני עלי. באופק ניתן להבחין בעיר יפו הבולטת לתוך הים, בכיוון צפון נראה קו החוף בואכה נתניה, ובמרחק גם ארובות תחנת הכוח בחדרה.
מנקודה זו עושים את הדרך חזרה אל הכניסה לגן. בירידה מהתצפית רצוי לא להחמיץ את ערמות אבני הבליסטראות. באתר נמצאו עד כה כ-2,600 אבני בליסטרא.
ביציאה מהגן, שימו לב, שוכן לו כבשן זכוכית מהתקופה הביזנטית (אסור לאסוף את הזכוכיות). יש לפנות ימינה לכיוון החוף. כמה מאות מטרים הליכה ומגיעים למגרשי החניה של סידני עלי. המדרגות מובילות לחוף הים. לאורך החוף לכיוון דרום, אפשר לשכשך את הרגלים במים, ומותר לרחוץ בים (החוף מוכרז). בחזרה במעלה הכביש, אפשר לבקר במסגד סידני עלי (בלבוש צנוע). השומר במקום מסביר פנים אך רצוי לברר מהן שעות התפילה כדי לא להפריע. המסגד עצמו קיים מאז המאה ה-11 ובחצר שלו קבור עלי איבן עליי. המסורת מספרת כי עליי לא רצה מעל קברו גג, וכל גג שנבנה סופו שקרס. מהמסגד חוזרים ברגל לרכב ומסיימים את הטיול.
מומלץ להצטייד במים (יש בירזיות אבל המים חמים), כובע, בגדי ים (למעוניינים), מצלמה (הנוף משגע).
שעות פתיחת הגן: 18:00-8:00. עלות הכניסה: 16 שקל למבוגר.

ומה עוד?

'שמן, יונים וצידונים' בגן לאומי בית גוברין בין התאריכים 25-28 בספטמבר, בין השעות 11:00 ל-15:00: השתתפות בחפירה, בסיורים ובהדגמות בנושא היונים, ושמן הזית, פגישה עם שלד צידוני, סדנאות נרות שמן ופרסקו, וסיורים בשעות 11:00, 13:00 ו-15:00 (בתשלום). טל': 6811020-08.

הכותב הוא מנהל גן לאומי אפולוניה






לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
רגע שיא במבצע חפירות אינטנסיבי היה חשיפת שער המבצר הצלבני
צילום: צביקה טישלר
צילום: צביקה טישלר
חלק מהעיר עדיין לא נחפר ולכן נותר רק להפעיל את הדמיון
צילום: צביקה טישלר
עד כה נמצאו באתר כ- 2,600 אבני בליסטרא
צילום: צביקה טישלר
מומלצים