שתף קטע נבחר

מועצת הביטחון גינתה את ישראל; ארה"ב נמנעה

בתום דיון מרתוני אימצה מועצת הביטחון של האו"ם נוסח המגנה את ישראל וקורא לה לסגת מיד מהמוקטעה. ארה"ב נמנעה ולא הטילה וטו. המועצה קראה לרשות הפלסטינית להעמיד לדין את הטרוריסטים.גורמים מדיניים: "ישראל תמשיך לפעול במוקטעה כמתוכנן"

תבוסה מדינית לישראל: מועצת הביטחון של האו"ם פרסמה הבוקר (ג') גינוי חריף לפעולות צה"ל בשטחים. ארה"ב נמנעה בהצבעה ולא הטילה וטו. שאר 14 המדינות החברות במועצה תמכו בה.
המועצה קראה לישראל להסיר מיד את המצור על יאסר ערפאת, לחדול להרוס מבנים ולסגת במהירות לעמדות שלפני פרוץ האינתפאדה.
הצעת ההחלטה גובשה על ידי נציגי אירופה, כפשרה בין ההצעות השונות שהגישו נציגי מדינות ערב, שדרשו נוסח חריף יותר כלפי ישראל, וארה"ב, שדרשה גינוי חריף יותר לטרור. ההחלטה כללה גם קריאה לרשות הפלסטינית להעמיד לדין טרוריסטים, ולשים קץ לאלימות והפיגועים. ההערכה היא כי ארה"ב נמנעה, כדי לא לפגוע במאמציה לגייס תמיכה במועצה להחלטה בנוגע למתקפה בעיראק. אחד הנציגים האמריקנים, ג'יימס קאניגהאם, תקף את החלטת המועצה "שנמנעה מלמתוח ביקורת על ארגוני הטרור ועל הגופים שמספקים להם הגנה".
גורמים מדיניים בישראל אמרו: "ברור שהנושא החשוב ביותר לארה"ב כרגע הוא עיראק. החלטת האמריקנים לא להטיל וטו אינה משפיעה במיוחד. האינטרס האמריקני היה להשיג גינוי חד-משמעי לטרור, ואת זה הם השיגו, אם כי בנוסח ההצעה האמריקנית היה גינוי ספציפי של החמאס והג'יאהד האיסלאמי, ואילו בהצעת הפשרה האירופית הטרור מגונה בלא שיצויינו שמות הארגונים המפורשים. להצעה האירופית בסופו של דבר היה רוב, ולכן היא זו שהתקבלה".
הגורמים הוסיפו כי "ישראל תמשיך לפעול במוקטעה כמתוכנן. אם תהיה הפסקה מוחלטת של הטרור וייעצרו אנשים שאחראים לפיגועים בישראל, ישראל תסיג את כוחותיה. אם הצד השני יממש את חלקו, ישראל תממש גם את חלקה".

אנאן: "לא יהיה ביטחון ללא הסדר מדיני"

בפתח הכינוס אמר מזכ"ל האו"ם קופי אנאן כי לדעתו, הגישה לפיה לא יהיו מגעים מדיניים עד שתושג רגיעה פשטה את הרגל. "כיצד יכולים הפלסטינים להיענות לקריאה למגר את הטרור, כשמה שנותר מהתשתיות האזרחיות והביטחוניות של הרשות הפלסטינית נמצא בתהליך של הרס", אמר אנאן והוסיף: "בלי תקווה, לא יהיו מעשים".
עוד אמר: "אירועי הימים האחרונים מייצגים צעד טראגי בכיוון הלא-נכון. בשבוע שעבר התפוצץ מטען בבית ספר פלסטיני ושני פיגועי התאבדות בוצעו נגד אזרחים ישראלים - מעשים דוחים מוסרית". אנאן הזהיר כי כל מדיניות המושתת על כפיית כניעה על הצד השני "לא עובדת ולא תעבוד לעולם. לעולם לא יהיה ביטחון מתמשך ללא הסדר מדיני", אמר.

הפלסטינים: "פעולות ישראל מסוכנות ונפשעות"

הנציג הפלסטיני באו"ם, נאסר אל קידווה, ביקש מחברי המועצה לאמץ הצעת החלטה הקוראת לניסוח הודעה המביעה "דאגה רבה מפעילות צה"ל במוקטעה ודורשת את נסיגת צה"ל מהערים הפלסטיניות".
אל קידווה כינה את פעולות ישראל ברמאללה "מסוכנות, נפשעות ובלתי חוקיות" ודרש את נסיגת ישראל "כדי לשים קץ לאסון ההומניטרי שניחת על העם הפלסטיני". כמו כן האשים אל קידווה את ראש הממשלה, אריאל שרון בניסיון "לחסל את הרשות הפלסטינית".

ארה"ב הציגה הצעת פשרה

מנגד הציגה ארה"ב הצעת החלטה מתונה יותר, אם כי גם היא קראה לישראל להפסיק את הרס מתחם המוקטעה ולסגת מהערים הפלסטיניות. בהצעה נכתב שהרס התשתית הפלסטינית ברמאללה רק מחמיר את המתיחות באיזור ואינו תורם לקידום הרפורמות ברשות. עם זאת דרשה ארה"ב בהצעתה משני הצדדים לשם קץ לכל מעשי האלימות, לרבות מעשי טרור וכן דרשה מהרשות הפלסטינית להעמיד לדין את האחראים למעשי הטרור שבוצעו - ובמפורש את ראשי החמאס והג'יהאד האיסלאמי. חלק זה הושמט מההחלטה הסופית שניסחו האירופים. דרישה נוספת של האמריקנים שלא התקבלה היתה להזכיר את "דאגות הביטחון של ישראל".
שגריר ארה"ב באו"ם, ג'ון נגרופונטה, הביע בנאום שנשא בפני המועצה הסתייגות מפעולות ישראל ברמאללה. "הפעולות האחרונות אינן מועילות - לא להפסקת האלימות ולא לקידום הרפורמות", אמר. עם זאת ,בתגובה ליוזמה הערבית אמר השגריר שארה"ב לא תתמוך בהצעת החלטה ש"לא תכיר בכך שלעימות הנוכחי יש שני צדדים, שלא תגנה פעולות טרור ואת האירגונים המבצעים אותן, ושלא תקרא לפירוק נשקם של הגופים המפעילים טרור נגד אזרחים במזרח התיכון - ערבים ויהודים כאחד.

עיתוי לא נוח להטלת וטו

עוד לפני קבלת ההחלטה - שגריר ישראל באו"ם, יהודה לנקרי, העריך בשיחה עם ynet שארה"ב לא תטיל וטו, אלא תפעל לריכוך נוסח ההחלטה. "הסיבה היא שנציגי מדינות ערב במועצת הביטחון יודעים שלארה"ב לא נוח להטיל וטו על ההחלטה בעיתוי כזה, בגלל הניסיון לגבש קואליציה מול עיראק", אמר.
לנקרי הוסיף כי בניגוד ללחץ הבינלאומי הכבד על ישראל בפעם הראשונה בה כיתרה את המוקטעה, "הפעם הרושם הוא שהאירופאים משלמים מס שפתיים בלבד להגנתו של ערפאת אך לא יותר מזה". לנקרי סבור שגם אצל אצל המצרים והירדנים מתגבשת הבנה שיש להחליף את ערפאת.

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
דנה במצב. מועצת הביטחון
צילום: איי פי
צילום: איי פי
השגריר לנקרי
צילום: איי פי
מומלצים