שתף קטע נבחר

בורדו בירת היין

יותר מ-9,000 יקבים זרועים סביב העיר בורדו שהיינות שלה מיוצאים לכל רחבי תבל. גם הדיוטות שלא מבדילים בין קלרט למיץ ענבים, ייצאו ממנה פרופסורים בתחום. ויש גם עיר מרנינה מאחורי הכרמים

מצחיקים הצרפתים האלה. לכל מה שהם אוכלים או שותים יש להם תחרויות, פרסים ודירוגים. אחרת, הם מאבדים את הידיים והרגליים.
מחפשים מסעדה טובה? אנא בדקו לפני שאתם נכנסים כמה כוכבים או מצנפות היא גרפה במדריכי המסעדות. מעוניינים בחרדל משובח? חפשו בבקשה ברשימות מי זכה בשנים האחרונות באליפות החרדלים.
בא לכם כבד אווז, ריבת תאנים, ממרח אגוזים, ליקר אגסים? למה לא, רק שימו לב שיש להם איזה כתר או גביע מהולל על אריזתם, שנהיה בטוחים שאתם הולכים על הדבר הנכון.

קודש קודשי תעשיית היין

היינו בדרך לטיול בחבל פריגור, בדרום-מערב צרפת, כשעצרנו בעיר בורדו. ואם אנחנו בעניין של תארים וכתרים, אין כמו בורדו לשמש כקודש הקודשים של תעשיית היין הצרפתית. היינות האדומים המיוצרים בה מיוצאים לכל רחבי תבל, מה שהופך אותה לבירת היין העולמית הבלתי מעורערת.
אלפי כרמים ויקבים יש באזור היין של בורדו, והם מחולקים לאזורי משנה ותתי אזורים, עם קטגוריות וקריטריונים קפדניים ומחמירים, כמו שרק הצרפתים יודעים להעניק. הדיוטות שכמונו למדו שם שיש בבורדו שש משפחות של יין: ארבעה אדומים ושני לבנים, עם שלוש רמות איכות. היין הפשוט ביותר נקרא סתם בורדו. הרמה הגבוהה יותר היא של יין שמיוצר באזור מסוים, ורק יינות המיוצרים מענבים מהאזור המסוים הזה יכולים להיקרא על שם האזור. היין המכובד ביותר הוא זה שיש לו שלושה תארים : בורדו, האזור שבו הוא מיוצר ושאטו מסוים, כשיש יותר מ-9,000 שאטו בבורדו.
לפני שיוצאים לסייר בכרמים, כדי ללמוד משהו על תעשיית היין של החבל, רצוי לבקר בבית היין של בורדו, ממש לפני משרד התיירות (Cours du 30 juillet). שם תוכלו למצוא מפות, מדריכי כרמים ומידע על כל מחוזות היין. בכל שבוע מתקיימת במקום גם טעימת יין, והסומלייה נותן הערות, פירושים ואפילו שיעורי יין בסיסיים. פתוח בכל יום עד 6 בערב, ובשבת עד 4 אחר הצהריים.
אם לא באתם על סיפוקכם ואתם מעוניינים להעמיק את מחקרכם, גשו למוזיאון היין (12, cours du Medoc). פה תוכלו לקבל פרספקטיבה על כל העסק כשתקבלו סקירה היסטורית על היינות של בורדו מאז התקופה הרומית ועד המאה ה-19. גם במוזיאון, אגב, אפשר לטעום כמה סוגים של יינות היסטוריים.
אנחנו מצאנו חנות יין לא גדולה אך מצוינת בפלאס דה פרלמנט 7. המוכר, צעיר חיוור ונמרץ, העניק לנו הסברים מפורטים בנפש חפצה ובאנגלית סבירה ביותר, שתי מעלות נדירות מאוד בצרפת.
ליד החנות הזאת, בפלאס דה פרלמנט 6, נמצא בית הקפה 'לה טאבל דה פא', שיגרום לכם אושר רב.
עשרות סוגים של מיני מאפים, עוגות, טארטים, קישים, ריבות, מרקחות, לחם ודבש המוגשים שם, הופכים את המקום לבית הקפה המושלם לארוחת בוקר. אכלנו שם פאי אגסים מעולה ועוגת פירורים נפלאה, ומיד רצינו להתחתן עם הקונדיטור.

היפה בגשרי צרפת

בורדו היא העיר השניה בגודלה בצרפת, והרביעית במספר תושביה. מלבד העיסוק ביין, היא נחשבת גם למרכז של מסחר, תעשייה ועסקים. שבט קלטי שהגיע לאזור מצפון צרפת הקים אותה במאה השלישית לפני הספירה, ולאחר מכן השתלטו עליה הרומאים. המרכז הישן שלה, מהמאה ה-18, הנקרא פלאס גמבטה, משמש כיום כמרכז התיירות העיקרי של העיר, והוא מלא בבתי קפה ומסעדות.
בורדו מתהדרת באחד הנמלים הגדולים במדינה, והיא שוכנת על גדות נהר הגרון. פונט דה פייר, הנחשב ליפה שבגשרי צרפת, נמתח מעל הנהר לאורך 490 מטרים ונשען על 17 קשתות. כשאנחנו ביקרנו שם היה הגשר בשיפוצים, אבל עדיין המראה ממנו היה מרהיב.
דרך נאה (אם כי מעייפת) לצפות על העיר והנהר היא לטפס על מגדל הפעמונים של בזיליקה סנט מישל. אם לא נעתקה נשימתכם אחרי טיפוס של 228 מדרגות, מובטח לכם שהיא תיעתק מגובה של 109 מטר, כשתשקיפו על הנוף.
לחובבי אמנות נמליץ ללכת למוזיאון לאמנויות יפות (20, cours d'Albert), שמכיל אוסף לא גדול אך מרשים של ציורי רובנס, בוטיצ'לי ומאטיס, ופסלים של רודן. לידו נמצא בית העיריה, ומומלץ להיכנס לחצר הפנימית היפה. בפארק ז'ורדן פבליק במרכז העיר יש אגמים, עצים עתיקים וגנים נחמדים, ומי שרוצה יכול לערוך שם פיקניק קטן.

מסעדות מדורגות ומאפים

אם אתם רעבים ותרצו לבחור בין שלל המסעדות שמציעה לכם העיר, אנחנו ממליצים על 'לה טופינה', סמוך לנהר (6, rue Porte de la Monnaie). קיבלנו עליה המלצה מחבר, ולא התאכזבנו. סלסלות ענק עם ירקות מקסימים ניצבים בכניסה, ותנור עם אש פתוחה יוצר אווירה חמימה במיוחד. ובל נשכח את הדירוג: עיתון 'הראלד טריביון' בחר במסעדה כביסטרו השני הטוב ביותר בעולם, ובעליו דואגים להבליט את הבחירה הזאת.
המטבח הוא מסורתי אותנטי, של מאכלי דרום-מערב צרפת. תפוחי האדמה, המטוגנים בשומן ברווז ומוגשים עם שום מצאו חן בעינינו במיוחד. על העוף הצלוי אפשר לוותר, הוא היה יבש ומאכזב. במקום זאת לכו על הסטייקים העסיסיים, הפואה-גרא והטראפלס.
אם תמשיכו לשוטט בעיר תוכלו למצוא בחנויות מסוימות שנקראות Baillardran את ה'קנל', מאפה נהדר הטיפוסי לבורדו. מדובר בעוגה קטנטנה ומסולסלת, שהנזירות המקומיות נהגו להכין במאה ה-19. הן נהגו ללקט שאריות קמח, הוסיפו לו חלב וחמאה, אפו בתבניות זערוריות ועגולות עד שהשחימו, וחילקו לעניי העיר.
יש שלושה סוגים של 'קנל'. הסוג הרך צבעו זהוב והוא אפוי בתנור זמן קצר ביותר. הפריך, האפוי זמן ארוך יותר, צבעו חום והוא קריספי מבחוץ ועדין מבפנים. וגם וול דאן יש, זה שצבעו חום כהה ונראה כאילו שכחו אותו בתנור עד שנשרף, אבל בפנים הוא רך מאוד ונימוח. בעינינו, המוצלח ביותר.
בין 23 בנובמבר ל-9 בדצמבר יתקיים בבורדו יריד הסתיו, שנחשב לאחד המוצלחים באירופה. לצד מוכרי מזון, שיגישו מעדנים אופייניים לאזור, יהיו גם מאות סוחרי עתיקות שיגיעו מכל רחבי המדינה, כשבאמתחתם ריהוט, חפצי אמנות, בובות, תכשיטים וציורים מהמאות ה-17 עד ה-19. היריד יתקיים בפלאס דה קינקוס.
במקביל כמעט, בין 1 ל-9 בדצמבר, יתקיים בבורדו יריד רכב. חובבי מכוניות ואופנועים שיזדמנו לעיר יכולים לשים פעמיהם לפארק דה אקפוזיציו, שם יציגו יותר מ-200 חברות את חידושיהן ושכלוליהן. כ-70 אלף איש נוהגים להגיע ליריד הרכב מדי שנה.

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אלפי הכרמים מחולקים לאזורי משנה ותתי אזורים
במוזיאון היין אפשר לטעום כמה סוגים של יינות היסטוריים
מומלצים