ואם רבין לא היה נרצח?
השאלה הקשה מכולם. כיצד היו החיים של כולנו נראים, אם אותו יום נורא, ה-4 בנובמבר 1995 - היה משתנה?
איך היתה ישראל נראית לולא נרצח יצחק רבין? האם היתה קמה מדינה פלסטינית? האם הטרור היה נמשך? האם הקיטוב בחברה הישראלית היה מתרחב או מצטמצם? כל השאלות האלה מהדהדות ביתר שאת ביום הזיכרון השביעי לרצח ראש הממשלה.
הנה דוגמא אחת, רלוונטית במיוחד לימים אלה. כיצד היה יצחק רבין ז"ל מגיב למשבר עם עיראק? עיון קצר בארכיונים מגלה כי במלחמת המפרץ הראשונה הדהים רבין, שר הביטחון לשעבר, את מערכת הביטחון, כאשר אמר במהלך המלחמה כי מדיניות החדר האטום איננה מקובלת עליו - ורק מקלט הוא התשובה. "כבר מזמן השתכנעתי שהדרך הטובה ביותר היא לרדת למקלט ולא החדר האטום. אני יורד שמונה קומות, יש לי מספיק זמן התרעה".
דבריו של רבין עוררו סערה ובין היתר תגובה נזעמת מצד הרמטכ"ל דאז דן שומרון, שקרא לפוליטיקאים "לא לבחוש בתחום שאינם ממונים עליו". גם בהג"א נזפו ברמטכ"ל ושר הביטחון לשעבר - אבל דעתו של רבין היתה נחרצת. עד סוף המלחמה, המשיך לרדת עם רעייתו לאה ז"ל למקלט, "עם המסכה ביד", כהגדרתו.
אז כיצד היה רבין מגיב למשבר החדש עם עיראק? ואיך היו נראים הדברים, לולא היה נרצח ב-4 בנובמבר 1995? ynet מציג כמה דעות - וקורא לכם להביע את דעתכם בנושא.
האחות, רחל יעקב
"אני שומרת את מחשבותי לי, בכאב ובגעגועים. הדבר היחיד שאני יכולה לומר הוא - שנסתכל איפה היינו לפני 7 שנים מכל הבחינות, ואיפה אנחנו היום".
פרופ' יולי תמיר, יו"ר מרכז רבין
"יש להניח שתהליך השלום היה ממשיך, גם אם היו בו קשיים ומהמורות. יחסי האמון שנוצרו בין רבין לרשות הפלסטינית היו מאפשרים להתגבר על הקשיים וליישם את התהליך באופן מבוקר, תוך כדי שמירה גם על האינטרס הישראלי וגם על הפלסטיני. ההשקעה הגדולה בחינוך וחברה היתה ממשיכה, התהליך היה מתגבר ונמשך, היתה מערכת חינוך טובה יותר ומדינה טובה יותר".
פרופ' הלל וייס
"רבין אמר בעצרת בכיכר עצמה, שתהליך השלום הוא ניסיון. הוא אף פעם לא קיבל אותו בהתלהבות ובדק אותו בבקרה אחראית. יש להניח שאם היה נחשף מה שנחשף בשנתיים האחרונות - רבין היה מסתלק מהתהליך הזה. כמו שבנושא הגולן, הוא אומנם התחייב לעשות מהלכים, אבל רק בתמורה להדדיות גמורה. לכן, כשלא השיג אותה - לא המשיך. כך נראה לי"
פרופ' מיכאל הרסגור, היסטוריון
"היה שלום! אני אומר זאת בוודאות, מכיוון שהמדיניות של רבין היתה לקראת שלום. הוא לא פחד משלום, היה מוכן לוויתורים, לא פחד מהמתנחלים. בתקופתו בשלו כל התנאים כדי שהשלום יושג".
הרב מנחם פרומן
"אני חושב שדבר לא היה שונה, מכיוון שהסיבה לקריסת הסכם אוסלו היא סיבה עמוקה. אני מייצג את הגישה, שלא ניתן לבנות הסכם שלום בלי הגורם הדתי גם בחברה הישראלית וגם בחברה הפלסטינית בפרט ובחברה הערבית בכלל. לכן הסכם אוסלו קרס. לצערנו רבין נרצח, אבל הסיבה לקריסת ההסכמים היתה כי זה לא היה שלום שבנוי על כבוד, והכבוד של הערבים זה הדת שלהם. זו היתה הבעיה בהסכם אוסלו, וגם אם רבין היה בחיים - הסיבה הזו היתה מתפרצת בצורה זו או אחרת".
אליקים העצני
"היה ניצחון הרבה יותר מוחץ של הימין. לפני שרבין נרצח, אני זוכר שמישהו סיפר שהיה לו את הספר של רבין בחלון הראווה והיה לחץ של הציבור להוציא אותו. רבין היה בשפל נורא בדעת הקהל. הרצח כמובן גרם לתגובה הפוכה, מפני שכולם נחרדו מהמעשה הנורא וזה פעל לטובת השמאל. הרוצח עשה שירות דב. המתקפה הנבזית שבאה בעקבות זה הורידה לימין את הראש. מועצת יש"ע היתה גוף לוחם - וזה נגמר אחרי זה. השמאל רקד על הדם. זה חינך דור שלם, "ילדי הנרות", חינך אותם לשנאה ולהשחרת פנים ולזרות בתוך העם. שנה בשנה, רצח רבין מהווה אירוע מפלג ובתור שכזה - הוא מרבה שנאת אחים".
שמעון שבס
"היתה מדינה אחרת. היתה מדינה!"