tea time
כמה טעמים של קפה יש בסניפים של סטארבקס? 15, במקרה הטוב. בבית התה החדש של מובי יש יותר מ- 90 סוגים. התדמית הארכאית והחולנית של המשקה גרמה לדור שלם של גולשי אינטרנט וצופי אם.טי.וי להתנכר לו. עכשיו הגיע זמנו לבצע קאמבק. מדריך טעימות לחורף
ניו יורק היא עיר של קפה. תושביה צריכים להתעורר איתו בבוקר וזקוקים לזריקת האנרגיה שהוא מקנה בערך פעם בשעה. התה, לעומתו, מזוהה יותר עם המולדת הישנה, אנגליה, או עם אנגינה. הוא נשאר דחוק בקצה המזווה, עד שסבתא מגיעה לביקור. התדמית הארכאית והחולנית של התה גרמה לדור שלם של צורפי אם.טי.וי וגולשי אינטרנט להתרחק מהמשקה הנפלא והמגוון. מה טעמים של קפה יש בסניפים של סטארבקס? 15 במקרה הטוב. בבית תה ממוצע תמצאו בין 15 ל- 30 סוגים, לפעמים הרבה יותר. נכון שיש להבדיל בין תה, שמקורו בשיח הקמליה-סיננסיס, לבין חליטות של צמחים אחרים, שבשנים האחרונות חדרו לבתי קפה רבים והפכו לחלק בלתי נפרד מתפריט התה.
עשרות מליוני ספלי תה נלגמים בכל יום ברחבי העולם. באנגליה יש מסורת תרבותית שלמה סביב המשקה הזה, והיצרנים הבריטיים משווקים תה לכל זמן נתון: תה של בוקר, תה מנחה, תה לארוחת ערב ותה לאירועים מיוחדים.
למרות העדיפות הברורה לקפה בניו יורק, קיימים בה כמה וכמה בתי תה משובחים ומלאי אווירה. החורף שהחל מגביר את החשק להצטייד בספר טוב, לפלוש לאחד מבתי התה השכונתיים, ללגום חליטת צמחים אקזוטית או סתם ארל גריי של בוקר ולשקוע בעולמות אחרים.
תה עם מובי
"טיני" (teany), בית התה המפורסם ביותר כיום נמצא מדרום לרחוב 14. אחד מבעליו הוא הזמר הזעיר מובי. על אף הפז"ם הקצר של המקום, חצי שנה, זוכה "טיני" בתואר היוקרתי "ענק התה". מובי עשה צעד גדול כששם את המשקה על מפת האתרים הטרנדיים בניו יורק.
מי שמצפה להיתקל במסעדה טיפוסית נוספת של סלבריטיס, יתאכזב למדי. בשונה מ"ניילא" האגו טריפי של בריטני ספירס, "טיני" נטול אזכור כלשהו לבעליו. מתוך מדיניות ברורה וקבועה חל איסור לנגן את יצירותיו של מובי, אין תמונות או קטעי עיתונות אודותיו על הקירות ורק יחידי סגולה יודעים שאת ציור הפסיפס בכניסה צייר מובי בעצמו.
את "טיני" פתחו מובי וחברתו לשעבר, קלי טיסדייל, אחרי שבארוחת בוקר משותפת החליטו להגשים חלום ישן שהיה להם בנפרד. המיקום, בלב ליבו של הלואר איסט סייד, לא רק קרוב למשכנו של הזמר, מספר בלוקים מערבה, אלא גם הולם את האופי של בית התה, קטן, שכונתי ונטול מניירות.
"טיני" הוא מקום ששווה לבקר בו. הקירות צבועים בירוק-ליים, צהוב ולבן וכמות אדירה של אור נשפכת מקיר הזכוכית הפונה החוצה. מימין לדלת הכניסה פרוסים בצפיפות איומה שולחנות וכיסאות, לטובת מי שרוצה לשבת בחוץ. בפנים, בנינוחות יחסית, ממוקמים כמה שולחנות נוספים. לוח שעם עם הודעות על חוג יוגה חדש, הזמנה למופע של נגן גיטרה והודעה על דירה שמתפנה להשכרה תלוי על הקיר שליד השירותים. מעבר לדלפק העמוס במיני מתיקה אורגניים, טורחים ועמלים עובד דלפק חולמני ומלצרית חיננית ויעילה.
התפריט נראה מבטיח: מבחר גדול של כריכים, שלושה סוגי סלטי בריאות, חטיפי ירקות וגבינה ואיפלו פלטת סלטים מזרח תיכונית. אבל המאכלים הם רק האפרטיף לחלק העיקרי: התה. תשעים ואחד סוגי תה מסודרים ומוכנים להגשה בקנקן פורצלן לבן כבד. הקנקן מאפשר לגימת שתי כוסות תה לפחות, מספל לבן תואם.
תפריט התה מחולק לקטיגוריות זהות: תה שחור, תה אדום, תה סיני ירוק בטעמים שונים, תה יפני ירוק, תה לבן, תה בטעמים שונים (מנגו, וג'ינג'ר פופולרי במיוחד), חליטות צמחים ומבחר לא קטן של מיני תה צמחים בעל סגולות רפואיות. ביום ביקורנו הסבירה המלצרית כי רק שני טעמים חסרים במלאי. החלטנו לבדוק את חליטת פרחי האכיניצאה, צמח שמדד היוקרה שלו עולה פלאים בחורף, בשל חיוניותו למערכת החיסונית, שקורסת עם בוא השלג הראשון. אכיניצאה הוא לא הצמח הטעים עלי אדמות, מסקנה שאליה הגיעו מובי וקלי, שעיצבו את התפריט לכל אורכו. אייטם מספר 86 בתפריט מציע, לפיכך, תה אכיניצאה בטעם תפוז, שילוב שהסתבר כמוצלח במיוחד, כיוון שהתפוז החמצמץ והדומיננטי היטיב לסלק את טעם הלוואי המריר מעט שמתלווה לאכיניצאה. הזמנו גם תה בטעם מלון לבן, שמקורו בקזבלנקה שבמרוקו, שם מכינים אותו ממלון אמיתי. ב"טיני" זכה התה המרוקאי לגרסה חיוורת במקצת, עם טעם דהוי של הפרי המקורי. מאגף הסיניים הזמנו תה בטעם שזיף, שזכה להצלחה מסחררת ועבר מפה לפה בהנאה ובתאווה. האגף שממנו מומלץ להימנע הוא התה השחור עם הטעמים. תה השקדים שהוחש לשולחננו היה סתמי ורגיל, עם טעם לוואי מהסוג המתלווה לתיון הרגיל שקונים במכולת השכונתית.
את ההפנינג ליווה תפריט של מבחר כריכי תה, קטנים כגודל כריך ביתי. אפשר להזמין שני כרוכים מסוגים שונים (שני סנדוויצ'ים ב- 6 דולר). הכרוכים בסיסיים: גבינת צ'דר עם מלפפון חמוץ, חמאה ומלפפון או אבוקדו עם גבינה לבנה. העוגות אפשר לפסוח, יש להן את הטעם המוכר של עוגה ביתית יבשה שנאפתה ללא החומרים שבדרך כלל מיטיבים עם עוגה: חמאה, שמנת מתוקה ושוקולד.
"טיני" נפתח ב- 14 במאי, יום צאת אלבומו האחרון של מובי, "18". האלבום נכשל כשלון מהדהד, בית התה מצליח קצת יותר.
teany
90 Rivington St., 212-475-9190
פתוח: כל יום מ- 9 בבוקר עד 1 בלילה.
שעה מומלצת לביקור: שעות הבוקר לארוחת בוקר מפנקת בחוץ או שעות הערב המוקדמות, לתה של דיכאון קיומי בפנים.
תה מומלץ: אכיניצאה תפוז, תה אשכוליות אדומות, תה סיני מכל סוג (בריא מאד).
תה עם יפה
אחרי שלוש שנים בעיר, הגיע גם תורנו להיתקל ביפה, ההיא מ"קפה יפה", שאיכשהו הסתבכה ונאלצה להיפרד מבית הקפה הנושא את שמה באיסט וילג', אבל פתחה שני אתרים צמודים בשכונת טרייבקה. רק בטעות נכנסנו ל"יפה'ז", בית הקפה החדש על שמה. המקום כעור למראה, נטול חן או אטרקציה אחרת, אך יש לו מרפסת חיצונית, יעילה ומזמינה. המלצרית האיטית התמהמהה בלקיחת ההזמנה, מה שגרם לנו לטייל לאורך הבלוק כדי להכיר את הסביבה עד שיבחינו בקיומנו. כך גילינו ש"בית התה של יפה", המקום המקורי שאליו ביקשנו להגיע, הוא עניין אחר לגמרי. מישהו צריך להגיד ליפה שהשם שלה נורא מבלבל, בפרט כשהוא מופיע בכל מקום שהיא פותחת.
"בית התה של יפה" הוא מקום קסום ונדיר ביופיו, עם עיצוב רטרור הנשען על קישוטי אורות, ספות, אריגים כבדים וריהוט פשוט בגוונים חומים. לכבוד ההלואין הממשמש עמלה וטרחה יפה והוסיפה דחלילים עם מלבושים שונים, שהקנו לבית התה אווירה של כפר אמריקאי מלפני מלחמת העצמאות. חלק מהדחלילים היו ממש אופניתיים, כמו זה שלבש חולצת משבצות וחצאית סקוטית ונראה כמו מדונה בסיבוב ההופעות באחרון שלה, או דחלילה כפרית עם שמלה ועליה עיטורים התנוססו מעל דלפק השירות, מעוטרים בשרשראות עם חרוזים אדומים, מקנים לבית התה נופך מעט גוטי. חלון ענק ששפך אור בהיר לתוך החדר הנעים את הישיבה. השירים של מובי התנגנו ברקע, אולי כי הוא לא אסר על יפה להשמיע אותם. כל שנותר הוא לבדוק את התה.
התפריט של יפה כולל כעשרים סוגי תה, כולם חליטות צמחים טריות, המסודרות בתוך צנצנות זכוכית על גבי מדף ונגישות לכל לקוח. המלצרית הנחמדה נענתה לבקשתנו בשמחה גלויה ואמיתית והובילה אותנו להיכרות עם כל אחד מסוגי התה. היא פתחה את הצנצנות השונות, נתנה להריח ואף לטעום, פירטה באריכות על סגולות כל תה וליוותה את ההסבר בהמלצות אישיות.
כשהגיעה השעה לטעום, לא היו מאושרים מאיתנו. התה מוגש בכדים קטנים מזכוכית חומה, טובל בצמחי המרפא המבוקשים. בצד הקנקן מוגשת מסננת קטנה, המשמשת לסינון הצמחים מהמשקה בעת מזיגת החליטה. את ה"ספייס" תה הזמנו בעקבות המלצה מפורשת של המלצרית, שבהחלט הוכיחה את עצמה. בקנקן הזכוכית שטה תערובת של תבלינים, שכללה ציפורן, אגוז מוסקט, לימון וקליפת תפוז. עם התה הוגשו פנכות קטנות של דבש וחלב. הדבש המתוק נמהל היטב בתה החריף, שילוב נפלא ומתפוצץ מטעמים. ריחו העז של התה עשה שמות ובשולחן לידנו ביקשה הגברת לדעת איזה תה אנו שותים והאם הוא יעיל גם לעצירות.
הבא בתור היה תה ורדים, שהכיל פרחי ורדים ראויים למאכל שהפיצו ניחוח עז. עלי הכותרת שנמהלו במים החמים יצרו רצון עז לטעום את התה, אבל למרבה האכזבה הסתבר שטעמו של המשקה דליל בהרבה מריחו, אם כי הוא בהחלט מומלץ למי שחובב תה בהיר ומוחלש. חוץ מזה, גילינו, בפרחי הוורד יש המון ויטמין סי, היעיל מאד בעיקר בעונה זו של השנה. התה האחרון ברשימה היה תה זינגר אדום, ארומטי ועשיר. הזינגר האדום סובל מבעיית תדמית קשה, שכן הוא פופלרי בעיקר על סבתות שמיוחסות לו תכונות של ערות וערנות. "אתם מתארים לעצמכם שמישהו יראה אותי שותה תה זינגר אדום ויעשה לי עיניים?", הקשתה ש' שהתלוותה למסע. מה שש' ורבים אחרים לא יודעים הוא שהתה ניחן בסגולות קסם, שהעיקרית בהן היא שהוא מעורר את כל החושים, ממריץ את כל המערכות ומעביר זרמים נעימים בגוף בשלוש השעות לאחר שתייתו. התה האדום חזק במיוחד, אך לאחר לגימה ראשונה מתמכרים לטעם וקשה להפסיק. בנוסף, הזינגר האדום ידוע כמי שפותח את דרכי הנשימה. בשעות שלאחר הביקור, היינו שרויים במצב רוח קופצני וחדורי מרץ. הזינגר התברר לנו כאקסטזי של התה.
Yaffa’s Tea Room
19 Harrison St., 212-966-0577
פתוח: כל יום, מ- 8:30 בבוקר עד 11 בלילה
שעה לביקור: כשיורד גשם או כשתם אפור
תה מומלץ: זינגר אדום, ג'ינג'ר
תה עם איימי
בין האלמנטים החביבים ביותר בנוף הניו יורקי צריך להזכיר את דוכני הרחוב המציעים את המאכלים המקומיים: נקניקיות, פרעצל או קניש. שלא לדבר על הקרונות שמוכרים קפה ובייגל בדולר, שנראים כמעט בכל סרט שמצולם ברחובות העיר. איימי צ'ן היתה מעצבת אופנה, עד שלפני כמה שנים היא החליטה שמתחשק לה לעשות משהו אחר. היא לא הפסיקה את עבודתה מיד, אבל נתנה לתחושות הפנימיות שלה להוביל אותה לקריירה שתיתן לה מעט יותר סיפוק. בחמש השנים האחרונות טרחה איימי וטעמה מאות סוגים של תה. בהיותה בת למהגרים סיניים, מסע הטעימות היה עבורה שיבה למקורות. המטבח הסיני מציע מאות סוגי תה, שמתאימים לכל עונה בשנה, לכל שעה ביממה ולכל מצב רוח ואירוע.
לאחר תחקיר מדוקדק, החליטה איימי לפתוח דוכן רחוב, Leaf Storm Tea, שמאפשר להולכי רגל אך גם לנוהגי רכב לעצור לרגע לצד המדרכה ורכוש תה טרי במשקל. בדוכן תה של איימי אין שולחנות ישיבה, אך הביקור בו, עבור מי שתה הוא כוס התה שלו, הוא בבחינת חובה. על גבי מדפי עץ מוארים שוכנות צנצנות זכוכית, אחת בכל תא, עם זן מסוים של תה סיני. למעלה משלושים סוגי תה מוצעים וניתן לרכוש אחד מהם במשקל או בצורת שקיות תה בגדלים שונים, שאותן איימי מכינה במקום. יש תה ציפורן; Gunpowder, תה שחור עדין וקצוץ דק, שצורתו, כשל אבקת שריפה, הקנתה לו את השם וטעמו עדין עד מאד; תה ירוק שמקורו בצמח מרפה שגדל במרומי הרי סין; תה שזיפים שטעמו מתקתק וריחו מזכיר את האביב; תה עם פרחי יסמין בעל ארומה עשירה, מרגיע ומשחרר כאבים.
לצורת האריזה ולאופן ההתנהלות של איימי יש תפקיד גדול בקסם שיש לבית התה. שקילת התה, למשל, נעשית באמצעות מאזניים ישנים בצבע זהב, אביזר רטרור מבוקש. התחרות של איימי עם מובי על תואר בית התה הקטן ביותר בעיר מעוררת סערה בכוס התה של חובבי התה בעיר. "חשבתי לקרוא למקום שלי 'קטן יותר'", צוחקת איימי על התחרות שהזדמנה לפתחה.
Leaf Storm Tea
176 W 94th St., 212-222-3300
פתוח: שני עד שבת, מ- 7:30 בבוקר עד 6 בערב.
שעה מומלצת לביקור: כשאיימי נמצאת, כדי שתהיה מי שתמליץ על תה בידענות.
תה מומלץ: פרחי יסמין.
תה עם דברה
ישנן כמה סיבות המצדיקות את חציית הנהר מערבה, לג'רזי סיטי. מזח הסירות הישן שהשתמר והפך לטיילת רומנטית המשקיפה על הנהר או הדאון טאון עם בתי הקפה השכונתיים. לענייננו, ראוי לאזכר את "הולידייז", אחד מבתי התה הנעימים והיפים שנפתחו לאחרונה בסביבה.
את "הולידייז" מנהלת דברה, אפרו-אמריקאית בשנות השלושים לחייה, שבעברה הלא רחוק היתה דוגמנית אופנה. את הפיגורה היא עדיין משמרת, אבל את האטיטיוד המעצבן שמאפיין דוגמנית מתחילה היא זנחה, למרבה המזל. בחביבות אין קץ היא מפרטת ומרחיבה אודות כלאחד מ- 16 סוגי התה שהיא מציעה, כולם מוגשים בתוך שקיק ולא כחליטת צמחים. את בית התה שלה היא פתחה לא מזמן ועד שתסיים לאבזר ולעצב אותו כרצונה, מתנצלת דברה על השקיקים ומבטיחה שבעתיד יהיו גם חליטות. ההתנצלויות מיותרות, כיוון שדברה מחזיקה במחסן מלאי תה של חברת "אשביז", אחד המותגים היותר נחשבים בעולם התה.
אשביז, הוויסוצקי של אנגליה, היא אחת המתחרות העיקשות עם ליפטון על תואר התה הטוב ביותר. בלונדון, בירת התה העולמית, מדובר ביריבות דמים. בג'רזי סיטי, לעומת זאת, נלגם התה בשקיקה בקרב יושבי המקום, מרביתם קוראים עיתון או ספר ומנצלים רגעים אחרונים של שמש חמימה לפני בוא החורף. למרות שהוא מותג מסחרי, נהנה התה של "אשביז" מטעמים לא שגרתיים, שמקורם בשילובים מעניינים למדי: קינמון ושזיף, אפרסק וג'ינג'ר, תה תבלינים, וניל עם תבלינים ותה מנטה, ניחוחות נעימים, נטולי ריח הלוואי של חומרים משמרים שמקלקלים את טעמו הטבעי. הארומה עשירה ומדויקת ולכל תה יש טעם מקורי ויוצא דופן. הצירוף של שני מרכיבים מאזן טעמים חזקים מדי. הג'ינג'ר והאפרסק, למשל, הולכים נהדר ביחד.
מלבד שילוב טעמים, מציעה דברה תה אנגלי מקורי בתמהילים שונים: תה ארוחת בוקר, תה אחר הצהריים, ארל גריי (נפלא) ותה שחור חזק במיוחד, לבריטים אמיתיים. ויש גם תה ציילוני חריף וחזק, שמיועד, לדברי דברה, שתיינים מתקדמים.
Holidays
281 Grove St., Jersey City 201-915-0400
פתוח: כל כיום, מ- 7 בבוקר עד שעות הערב המאוחרות
שעה מומלצת לביקור: אחר הצהריים המוקדמות, אז בית התה מתדלדל מיושבים.
תה מומלץ: ארל גריי, אפרסק- ג'ינג'ר, קינמון-שזיף
תה עם סבתא
"71 אירווינג פלייס" הוא בית קפה ותיק בלב שכונת גרמסי פארק. בכל שעה של היום, "71 אירווינג פלייס" מלא בזקנות חביבות שמסבות לכוס תה, כשהן מפטפטות בצוותא או סתם מדפדפות בדפי ה"ניו יורק טיימס". גברים חנוטים בחליפה פולשים לאתר בשעות הערב המוקדמות, מציתים סיגר עבה ושותים אספרסו. הודות למדיניות הידידותית לכלבים, המלצרים מכירים כל הולך על ארבע בשמו ומכבדים אותו בביסקוויט.
ה- "71 אירווינג פלייס" הוא מסוג המקומות של פעם: מלצרים מבוגרים וידידותיים, שמכירים בעל פה את ההעדפות הקולינריות של באי המקום הקבועים, רהיטי עז כבדים, ספסלים לישיבה בחוץ כשמזג האוויר מאפשר זאת, ואווירה כללית נינוחה ורגועה. מבחר התה של המקום לא מעורר השתאות. "אנחנו חזקים בקפה", מסביר המלצר בהתנצלות. את חליטות הצמחים תשאירו למקומות אחרים, אבל יש כמה סוגים של תה אנגלי. התה השחור של "דג'רלינג" כולל את תה הבוקר המפורסם, ארל גריי, תה ציילוני ותה מנחה, שטעמו עדין ומתקתק. לוופלים הבלגיים יש טעם שמימי ואחת מוותיקות המקום מלמדת אותנו לטבול את הוופל בכוס תה לא מומתק כדי להגיע לתוצאה המיוחלת. הארל גריי טעים למדי ומצטיין בחריפות, בעוד שתה הבוקר סובל מתמצית חזקה מדי שמקהה את הטעם המקורי שאמור להיות לו. בסך הכל, מדובר במבחר שגרתי של תה אנגלי מזן משובח, אך לא משהו שכדאי לעבור בשבילו דירה. המקום מומלץ אם אתם בסביבה.
71 Irving Place
71 Irving pl., 212-995-5252
פתוח: כל יום מ- 7 בבוקר ועד חצות, בסופי שבוע עד 1 בלילה.
שעה מומלצת לביקור: לפני צהריים, יחד עם הקשישות החביבות.
תה מומלץ: ארל גריי.
עוד קצת תה:
Scotch Tea Room
233 Duffield St., Brooklyn, 718-625-8699
למרות נסיונות חוזרים ונשנים, הסקוטים לא מצליחים להעפיל לפסגות שאליהן הגיעו שכניהם האנגלים. התה הסקוטי הרבה פחות טוב מאחיו האנגלי, בעיקר כיוון שהוא פחות חד בטעמו. למרות זאת, מצאו בני זוג סקוטים הצדקה לקיומו של חדר תה סקוטי בברוקלין, שם הם מגישים, לצד מאכלים שונים, מבחר מצומצם של סוגי תה אנגלי וסקוטי.
Alice’s Tea Cup
102 W 73rd St., 212-799-3006
בית תה שכונתי, חמים ונעים למדי, שמציע מבחר גדול של תה. יעיל ואידיאלי כמקום מפגש של חברים או כשרוצים להתבודד עם ספר או עם המחשבות. מבחר סוגי התה כולל חליטות של צמחי מרפא, תה סיני, תה אנגלי ירוק ותה בטעמים. המטבח מציע תפריט בסיסי, שכל אחד יכול למצוא בו את מבוקשו. מומלץ לימים גשומים.
M. Rohr’s House of Fine Teas
303 E 85th St., 212-396-4456
על אף שמו המבטיח, מדובר בבית קפה זעיר ונחבא מעין באפר איסט סייד. מבחר התה הוא בסיסי. שעתו הגדולה של המקום מתרחשת במהלך סופי השבוע, כשקשישות האיזור מתיישבות לתה של סוף שבוע. הנוף האנושי מצדיק ביקור.