בית המשפט: ההודאות בפרשת דני כץ קבילות
בית המשפט המחוזי בתל אביב קבע כי ההודאות ברצח לפני 17 שנה לא נגבו באלימות, כפי שטענו המורשעים ברצח. "גם אם היו כאפות, הן לא שברו את רוחם", קבעו השופטים. ההחלטה מצמצמת את סיכוייהם לזכות במשפט החוזר
בית המשפט המחוזי בתל-אביב החליט אתמול (יום ד'), כי הודאותיהם של חמשת המורשעים ברצח הנער דני כץ לא נגבו מהם באלימות מופרזת - ולכן יהיו קבילות.
"שוכנענו כי לא ננקטו אמצעים ברוטליים ולא אנושיים", קבעו השופטים. כעת צפוי משפטם החוזר של הנאשמים להימשך - אולם גדלו הסיכויים שגם במשפט החוזר הם יורשעו, מכיוון שמרבית הטיעונים הסתמכו על כך שהודאותיהם נגבו שלא כחוק.
בית המשפט דחה את בקשת התביעה לעצור מחדש את המורשעים, וקבע כי יש להגיש בקשה מוסדרת ואז יתקיים דיון בעניין.
"רק הזיקו להגנה"
בהחלטתם, המתפרשת על פני 400 עמודים, קבעו השופטים כי התביעה הוכיחה את המוטל עליה, וכי השחזורים וההודאות ניתנו כולם מרצון "טוב וחופשי". "שוכנענו כי הנאשמים כולם לא מסרו עדות אמת באשר לאמצעים הפסולים שננקטו נגדם. כל הטענות הדרמטיות בדבר אמצעים ברוטליים שננקטו נגד הנאשמים, טענות שהעמידו את כל הצח"מ באור של חיות אדם, שאיבדו צלם אנוש, אין בהן ממש".
עוד קבעו השופטים כי "שוכנענו חד משמעית כי לא היתה יד מכוונת שידעה על האלימות, אולי אפילו עודדה אותה, או לחלופין העלימה עין מקיומה. איננו קובעים כי החקירה היתה סטרילית, ייתכן בהחלט כי היו הרמות קול, מילים חריפות ואולי אפילו כאפות, אך לא זו האלימות לה טענו הנאשמים, והכאפות, גם אם היו, לא שברו את רוחם, לא במעצר הראשון ולא בשני".
השופטים הוסיפו כי "אנו חייבים לומר שעדויות הנאשמים בבית המשפט לא זו בלבד שלא סייעו להגנה, אלא הזיקו לה לא במעט. שמענו חמש עדויות שטוחות, חסרות מימד שיקנה להן אותנטיות, וחסרות מימד של שכנוע, הן באופן אמירת הדברים והן ובמיוחד באשר לתוכנן".
"הצדק ייצא לאור"
פתחי גנאמה, אחד המורשעים, אמר לאחר החלטת השופטים, ש"בית המשפט הולך עם המשטרה. אני חף מפשע ומאמין שהצדק ייצא לאור. המשפט עוד לא נגמר".
עורך דינם של הנאשמים, אביגדור פלדמן, הביע אכזבה מההחלטה. "לדעתנו, בית המשפט היה גמיש מאוד לגבי העובדה שהחוקרים לא זכרו מה היה במהלך החקירות. בית המשפט העמיד סף גבוה לנאשמים וסף נמוך לחוקרים. הודעות שהתקבלו מן הנאשמים מבולבלות - ההודאות משוטטות בחלל ריק, אין שום דבר שמחזק אותן. אנחנו נביא ראיות פתולוגיות, וננסה להוכיח את חפותם, אבל אין ספק שעכשיו יהיה קשה יותר".
לדבריו, למרות ההחלטה, "אנחנו לא מרימים ידיים, ויש לי אמונה חזקה כי נביא לזיכויים".
אחיו של דני כץ: יש ראיות מוצקות נגדם
אחיו של דני כץ, יואב כץ, הביע סיפוק מהחלטת בית המשפט, אולם מותח ביקורת על עצם עריכת המשפט החוזר. לדבריו, "אין לי ספק שהמשטרה, לאחר תהליך ממושך של חקירה מתוחכמת ומאומצת ולא פיזית, הצליחה לשבור את הרוצחים ולכן הם הודו. קל להגיד שמכים אותך ולכן מסרת הודאה בחקירה אבל יש עוד נדבכים אחרים, ולכן אני מאמין באמונה שלמה במערכת המשפט. אין להם לפי דעתי סיכוי לזיכוי".
לדבריו, "היו הרבה ראיות מוצקות אחרות מלבד העדויות שלהם. אחת מהן – פתח המערה בה הוא נמצא היה מכוסה על ידי זבל. בערמת הזבל המשטרה גילתה מכתב שמופנה לאחד הנאשמים ועל ידי כך הגיעו לרוצחים".
הוא הוסיף, "השופט שמגר כתב 19 עמודים למה לא לפתוח את המשפט מחדש. הוא נגע בכל נקודה ונקודה שהעלו עורכי הדין של הרוצחים המתועבים ופסל אותם. הפתיחה של כל המשפט היא ברובה אקט פוליטי של אחרי אוסלו, שמושפע מההתפייסות ההדדית. היום אני לא בטוח שהיו עושים זאת".
מהרצח ועד הערעור
דני כץ בן ה-14 נרצח בדצמבר 83', לאחר שיצא מביתו בשכונת דניה בחיפה, וגופתו נמצאה ארבעה ימים לאחר היעלמו, במערה ליד ליד הכפר סחנין, בסמוך לכרמיאל.
חמשת המורשעים בפרשה, סמיר ג'נאמה, פתחי ג'נאמה, עלי ג'נאיים, אחמד קוזלי ועאטף סביחי, ערערו ודרשו משפט חוזר, לאחר שלטענתם נלקחו מהם ההודאות תחת איומים ותוך שימוש באלימות.
בית המשפט העליון החליט לפני כשנתיים על קיום המשפט החוזר, הליך הנחשב לנדיר, והתבצע רק פעמיים קודם לכן מאז קום המדינה. בפעם הראשונה בתחילת שנות ה-80 נערך משפט חוזר לסלומון אבו, שהואשם ברצח כפול בתל אביב, והורשע גם במשפט החוזר. במקרה השני הורה בית המשפט העליון לערוך משפט חוזר למורשעי כנופיית מע"צ, אך המשפט התבטל כי הפרקליטות חזרה בה מכתב האישום.
עם תחילת המשפט החוזר, לפני כשנה וחצי, אמרה השופטת דבורה ברלינר כי המשפט החוזר יתקיים כאילו הנאשמים לא נשפטו בעבר למאסר עולם על הרצח. כל הנאשמים בפרשה ריצו 15 שנות מאסר, שלושה מהם שוחררו עם החלטת בית המשפט העליון, ואילו שניים מהם, שהורשעו גם ברצח דפנה כרמון, ממשיכים לרצות את עונשם.