פתוח או סגור? הקול שלכם
אז מה עדיף, קוד פתוח או סגור? יותר מ-250 גולשים הגיבו למאמרים שפורסמו כאן בימים האחרונים בנושא הקוד הפתוח. אספנו מבחר מהתגובות שלכם לדעות של מנכ"ל מיקרוסופט, אריה סקופ, ח"כ נחמה רונן והמתכנת גלעד בן יוסף
תגובות למאמר של אריה סקופ, מנכ"ל מיקרוסופט ישראל
"מיקרוסופט מפתחת מוצרים שרמת האבטחה והיציבות שלהם מוטלת בספק, אבל מה לעשות, תוכנות אלה הן בעלות יכולות מדהימות וקלות שימוש שהופכת את סבתא-רבא שלי למומחית מחשבים אחרי שבוע עבודה עם המערכת. ועוד נתון מעניין ומדהים לגבי הקוד הפתוח: בחודש האחרון נתגלו שלושה מקרים של סוסים טרויאניים שהושתלו בתוך תוכנות ידועות". (י')
"קודם תסביר כאן למה עותק של Office עולה 3,000 שקל ועותק של חלונות XP עולה 2,500 שקל. והתשובה: כי עדיין אין גרסה עברית ללינוקס וסטאר אופיס". (ברוך)
"למיקרוסופט מוצרי התוכנה הטובים ביותר בשוק. את מי מעניין בכלל להסתכל על הקוד הפתוח של לינוקס? אני רוצה מערכת שעובדת, וחלונות עובדת טוב. הבאגים הם של תוכנות צד שלישי, לא של חלונות". (חיומי)
"בוודאי ידוע לך שמיקרוסופט מבססת הרבה מן הקוד החדש שלה על BSD (כידוע, BSD הוא קוד חופשי)...אין גבול לחוצפה של מיקרוסופט: גונבת קוד חופשי, נועלת אותו בזכויות יוצרים שלה, ודורשת מיוצרי הקוד החופשי להפסיק להתחרות בה". (אלמוני)
"מיקרוסופט בלחץ - הפעם הם באמת מבינים שזו שאלה של זמן עד שלינוקס תתחיל לאכול נתחים גדולים משוק השרתים". (ליאור)
"שום דבר לא רץ על לינוקס ,המלך הוא עירום". (ארז)
"sourceforge.net כולל אמנם 35,000 פרויקטים על 100,000 חברים, אבל הטענה שעל כל פרוייקט עובדים 3.5 אנשים היא מגוחכת. יש מספר רב של פרוייקטים של 'איש אחד', או פרוייקטים שמעולם לא המריאו מהקרקע. מאידך, פרוייקטים פעילים ורחבי היקף כוללים יותר מעשרה מפתחים, לא כולם רשומים באתר". (לינוקסאי אנונימי)
"אם לינוקס כל כך טובה, אז איפה כל המשתמשים שלה? למה רובם הגדול של משתמשי המחשב בעולם משתמשים דווקא בחלונות? כנראה שחלונות היא באמת מערכת ההפעלה הטובה ביותר". (מישהו)
"הם מפחדים. לאור המתקפה הזאת אפשר להבין שמיקרוסופט באמת מפחדת מהפינגווין הקטן. אם מיקרוסופט היו כלכך בטוחים באיכות המוצרים שלהם הם לא היו צריכים כזאת התקפה משולהבת. איך זה שפינגווין אחד לבד מעז, איך הוא מעז למען השם... אבל אני בעצם לא לבד". (האזרח הקטן)
"בניגוד לנאמר בכתבה, IBM כן מפיצים את הקוד של WebSphere, חינם. לא את כולו, אבל חלק נכבד ממנו. בפרט, הגרעין של שרת WebSphere הוא שרת Apache, שחברת IBM תרמה שנות אדם רבות מאוד לפיתוחו". (עובד IBM, תגובה בלתי רשמית)
"ביל גייטס = שמעון מזרחי. מה יותר כדאי ? win או lin? זה כבר תלוי בעיניי המתבונן. על טעם וריח אין להתווכח. ועם דבר נוסף לא ניתן להתווכח - עם הצלחה. ימותו הקנאים. איזה עין צרה יש לאנשים על מיקרוסופט. הם הצליחו כי הם פיתחו מערכת הפעלה עממית ושיווקו אותה בכל העולם בהצלחה מדהימה. זה נורא מזכיר לי (להבדיל) את הטענות נגד מכבי ת"א כדורסל על כך שבמצוינות ובהצלחה שלה היא הורסת את הכדורסל הישראלי". (רונן)
"ואני בכלל לא רואה תחרות. אין ממש תחרות בין מיקרוסופט לגרסאות הלינוקס השונות. לכל אחת יש את היתרונות שלה. כמנהל רשת מעורבת של מוצרי מיקרוסופט/לינוקס/סולאריס אני מציע ליהנות ממוצרי כל השוק וליישם את היתרונות של כל מערכת הפעלה איפה שצריך". (מיקי)
תגובות למאמר של ח"כ נחמה רונן
"מה בין "בזק" ל"חלונות"? על מה היא מדברת? אין ל"חלונות" כרגע מתחרה יעיל, שימושי וזול. הנה דוגמה משוק התרופות: נניח שחברה מסוימת מפתחת באופן בלעדי תרופה לסרטן. היא מונופול, אבל מה אפשר לעשות? לאיזה תחרות בדיוק תפתחי את השוק?" (ענת)
"מונופול אינו מסוכן, כאשר הוא חברה עסקית. פתיחת התחרות בשוק התקשורת אינה דומה כהוא זה לתחרות מול מיקרוסופט, מאחר ושוק התקשורת מוחזק על ידי חברה ממשלתית, ארכאית, בירוקרטית, הסתדרותית, בעלת תפיסת שירות נוראית ובעל יחס גרוע ללקוחות". (י')
"זו לא הדרך. דעתי האישית היא שהצעת החוק שלך, שמקורה בכוונה טובה, עלולה לגרום יותר נזק מתועלת. התוכנה החופשית דוגלת בחופש בחירה, ובוודאי לא תתמוך בחקיקות אנטי-דמוקרטיות שכאלו. עדיף היה לנו אם בדרישות המכרז לרכישת תוכנה היו מכניסים סעיפים לגבי תקנים פתוחים כדי לעודד תחרות הוגנת בין ספקים, ולא להעניש את כל שוק התוכנה הקניינית בגלל מיקרוסופט. לעולם הקוד הפתוח גם אין תשובות טכניות אופטימליות לכל בעיה, אי אפשר לחסום טכנולוגיה רק בגלל הרישיון אתו היא מגיעה…החוק צריך להתמקד ביצירת מודל שיעודד תחרות ולאו דווקא לאמץ את מודל "הקוד הפתוח" דבר שרק יתערב בתחרות" (עירא אברמוב)
"תודה, נחמה. קבלי נא את תודתי והערכתי שאת מעלה את הנושא החשוב הזה ומוכיחה שיש גם מספר חברי כנסת שמבצעים עבודה פרלמנטרית (על אף שאת קולי מפלגתך לא תקבל). את לא טועה, וגם לא כל שאר ממשלות העולם, מהודו לברזיל ומגרמניה עד פרו. אל תתני לצרות האופקים של אנשים לפגוע בעבודתך". (נחום)
תגובות למאמר של גלעד בן יוסף
"האם זה לא אירוני? שתנועת החופש והפתיחות היא זו שמגייסת את הממסד נגד גוף פרטי". (Mיכה)
"התנועה לקוד חופשי היא מזוכיסטית מכיוון שבטווח הארוך היא מובילה למצב בו המתכנתים יאכלו פחות ויעבדו יותר. מזל שקומוניסטים תמיד היו מיעוט". (גיא רום)
"לא חברת סאן, לא IBM ולא אף אחת מן החברות המקושרות לעמותת הקוד הפתוח השקיעו ולו רק אגורה שחוקה אחת בפיתוח ממשקי משתמש בעברית לשוק הישראלי. עד שמיקרוסופט גיירה את חלונות ואופיס לא זכינו למערכת הפעלה בעברית או לתוכניות יישומיות בשפתנו". (שמעון)
"אנשי התנועה למען הקוד הפתוח מתכוונים בסך הכל להגיע אל התקציבים אשר יוקצבו מכיסו של משלם המיסים בארץ. הם הרי מודים, כי 'קוד חופשי' 'לא בהכרח חופשי מתשלום'". כעת הם יקבלו לא רק כבוד כדוגלים בחופש הביטוי והתכנות אלא גם כסף רב..." (עדי)
"כיצד אני כמתכנת שכיר אמור להרוויח? וכיצד החברה שמעסיקה אותי אמורה להרוויח מספיק כדי להמשיך להעסיק אותי? וודאי שהייתי שמח לתכנת להנאתי למען שיפור העולם, ועוד כל מיני מטרות נעלות כאלו, אבל בסוף צריך גם להתפרנס. חדווה שמתאימה לאקדמיה או כשאתה צעיר איננה מתאימה יותר כשיש כמה פיות להאכיל בבית, והורים מבוגרים לתמוך בהם. הרי אם קוד שהייתי כותב היה פתוח - מיד החברה שבה אני מועסק היתה פושטת רגל. אז מה אני מפספס? זו איננה שאלה מיתממת, אלא תהיה אמיתית" (מתכנת)
"כל ההתלהבות ללינוקס במיוחד בקרב הממשלה ומוסדות הממשל ובעיתונות בזמן האחרון, זה לא בגלל שפתאום לינוקס הפכה להיות מאוד ידידותית, קלה לשימוש, מתאימה לכל אחד , נתמכת על ידי אינסוף חברות תוכנה, אלא בגלל שמיקרוסופט העולמית ביקשה מסניפה בישראל להוריד את השלטים שתומכים במעשיה של הממשלה בשטחים כי מיקרוסופט היא אינה חברה ישראלית ויש לה מספר סניפים לא קטן במדינות ערב". (ר.ע)
"כל עוד הכסף הוא זה ששולט בעולם, לא נוכל לסבול מוצרים הניתנים בחינם. האם זה בסדר לפתוח חנות למוצרי מאפה בחינם ליד קונדטוריות החיות על כסף?" (משה)
"למתנגדי הקוד הפתוח. עושה רושם שלא קראתם יותר מדי. אין כאן קריאה לשימוש בתוכנה חינמית. אין כאן קריאה לשימוש בלינוקס על חשבון מיקרוסופט. תעשו מה שאתם רוצים. אבל אם יש לכם אחריות כלפי חברה, ארגון, או מדינה, שווה מאד לחשוב מה עלול מונופול לעשות עם הכוח שלו לתוכנה שרכשתם ממנו". (גיל)
"מתכנתי קוד פתוח מתבטאים בכמה תחומים: 1. כתחביב מעבר לשעות העבודה הרגילה (כמוני). 2. מועסקים על ידי חברות חומרה בכתיבת קוד פתוח לחומרה שהחברה מוכרת (דרייברים למשל). 3. תופרים תוכנת קוד פתוח כללית ליישום ספציפי בחברה בה הם עובדים. 4. נותנים תמיכה טכנית בתשלום לתוכנת קוד פתוח (מתי הייתה הפעם האחרונה שמהנדס של מיקרוסופט פתר לכם בעיה של BLUE SCREEN". (מתכנת)