שתף קטע נבחר

אז יורידו את דירוג האשראי, מה כבר יקרה?

רק איזכור שמה של סטנדרדט אנד פור'ס בחברתם של כלכלנים ישראלים מעביר בימים אלו צמרמורת קרה בגב; סבר פלוצקר נפגש עם הממונה לשעבר על דירוגן של מדינות בסטנדרט אנד פור'ס, ד”ר דל קאסטיליו, שמייעצת לנו הימנע מפאניקה. היא מעריכה שסטנדרדט אנד פור'ס אכן תוריד, בחורף הקרוב, את הדירוג של ישראל, אך ההורדה לא תיגרום לזעזוע ולא תיפגע במעמדה של ישראל בשווקי ההון

ד”ר דל קאסטילו עבדה עד חודש מאי בסוכנות לדירוג האשראי סטנדרדט אנד פור'ס, כממונה על דירוגן של מדינות. השבוע ביקרה בישראל, כאורחת של המרכז הבינתחומי בהרצליה. הציג אותי בפניה פרופ' אמיר ברנע, המנהל האקדמי של בית הספר אריסון למינהל עסקים. רק איזכור שמה של סטנדרדט אנד פור'ס בחברתם של כלכלנים ישראלים מעביר בימים אלו צמרמורת קרה בגב. אימת "הדירוג" מהלכת על פני הגלובוס הישראלי כאימתו של הקומוניזם על פני כדור הארץ, על פי "המניפסט הקומוניסטי" של מארקס ואנגלס.
אך המיפגש עם ד”ר דל קאסטיליו מאוד מרגיע למדי. מסתבר שלשד הדירוג יש רגליים חטובות, מבט נשי שובב וחוש הומור לטינו-אמריקני. שאני אפחד לבוא לישראל"? היא אומרת, בהשתוממות. "הרי כשעבדתי בסטנדרדט אנד פור'ס נשלחתי על-ידם לאיזורי סיכסוכך הכי מסוכנים בעולם, כדי להביא משם הערכות כלכליות. אני עמידה בסיכונים.
באשר לדירוג האשראי של ישראל, ד”ר דל קאסטיליו מייעצת לנו הימנע מפאניקה. היא מעריכה שסטנדרדט אנד פור'ס אכן תוריד, בחורף הקרוב, את הדירוג של ישראל, אך ההורדה לא תיגרום לזעזוע ולא תיפגע במעמדה של ישראל בשווקי ההון. השווקים, היא אומרת, כבר הפנימו את הסיכסכוך הישראלי-פלסטיני ותיחמרו אותו. היא אף מנחמת אותנו: גם אחרי ההפחתה, דירוג האשראי של ישראל ימשיך להיות מכובד למדי, מהסוג המאפשר למשקיעים מוסדיים ברחבי העולם להשקיע באיגרות חוב של ממשלת ישראל וחברות ישראליות. קאסטיליו: "יש לכם דרך ארוכה לרדת, עד שתגיע למצבן של מדינות במצוקה".

שום דמיון לארגנטינה

כשמזכירים לד”ר דל קאסטיליו את שמה של המדינה ההיא, פניה לובשים כעס. "אין שום דימיון", היא קובעת, בנחרצות שאינה יודעת פשרות, "בין מצבה הכלכלי, הפוליטי והחברתי של ישראל לבין זה של ארגנטינה". היא הכינה מצגת של שקפים בה מפורטות, אלו לצד אלו, החולשות של ארגנטינה והעוצמות של ישראל. הרשימה ארוכה ומעודדת. אותנו, לא את הארגנטיניאים.
כמניע אפשרי להחלטה של סטנדרדט אנד פור'ס ביחס לישראל מציינת ד”ר דל קאסטיליו את החוב הגדול של ממשלת ישראל לאזרחיה, העולה על כל התוצר המקומי השנתי. "אין לישראל", היא אומרת, "בעיות בתחום מאזן התשלומים ומטבע החוץ. ישראל מסוגלת לפרוע במועד ובמלואו את החוב שלה לחוץ לארץ, שהוא ממילא מזערי. אבל יש לה קושי להתמודד עם החוב הפנימי. רק הריבית שהממשלה בישראל תהיה חייבת לשלם בשנה הבאה לאזרחים המחזיקים באגרות החוב שלה מגיעה לכ-7% מהתוצר. איך תצליח, בתנאים כאלה, לשמור על מדיניות תקציבית אחראית"?.
בסטנדרדט אנד פור'ס, היא מספרת, "בודקים את דירוג האשראי של מדינה כלשהי לפי קנה מידה השוואתי: האם יש לממשלה של המדינה מספיק גמישות תקציבית, מספיק דרגות חופש להתמודד עם מצבי משבר, בהשוואה למדינות דומות לה במבנה הכלכלה. במבחן זה, מקבלת ישראל ציון נמוך, העלול להוביל להפחתת דירוגה". זו, כפי שהיא חוזרת ומדגישה בשיחתנו, הערכתה האישית, הנשענעת על קריאה מושכלת של הודעות החברה בה עבדה וממנה פרשה. "ידי ממשלת ישראל כבולות למדי", אומרת ד”ר דל קאסטיליו, "המסים אצלכם כבר גבוהים מאוד, הוצאות הבטחון מזנקות וההצמדה של מרבית החוב הציבורי למדד המחירים לא מאפשרת לשחוק את ערכו באמצעות אינפלציה".
לתמונה עגומה זו מתווסף הגרעון בתקציב הממשלה, שלפי המדידה של סטנדרדט אנד פור'ס, המקובלת בסטטיסטיקה הבינלאומית, מגיע ל-7% עד 8% מהתוצר.
ומה בכל זאת פועל לטובתנו? קאסטיליו: "בסטנדרדט אנד פור'ס מתרשמים מהקשרים הטובים בין הממשל האמריקני לממשלת ישראל. תמיכת ארה"ב בישראל יותר ממאזנת את ההשלכות השליליות של הטרור".

משחק בקלפים פתוחים

מאז עזיבתה את סטנדרדט אנד פור'ס הקימה ד”ר דל קאסטיליו, בשותפות עם פרופ' מריו בלייכר, נגיד לשעבר של הבנק המרכזי של ארגנטינה, חברה המייעצת למדינאים איך "לנהל את ענייני הדירוג" של מדינותיהם. שאלתי אותה מהי העצה שהיא יכולה להשיא לפקיד באוצר הבא במגע עם כלכלנים מחברה לדירוג אשראי. "קודם כל, תהיה גלוי איתם", היא אומרת. "בחברת לדירוג האשראי מעריכים שקיפות, ענייניות ומשחק בקלפים פתוחים. הסגנון של המשא ומתן אומנם לא משפיע ישירות על הדירוג, אבל נותן נקודות זכות בדיונים. ממשלה המנסה להסתיר את מצבה הפיננסי האמיתי זוכה לכתף קרה. כשלא יודעים מה קורה, מניחים שקורים דברים הכי גרועים". ומוסיף פרופ' ברנע: "בודאי שלא צריך להקריב מדיניות כלכלית נכונה רק כדי למצוא חן בעיניהן של הסוכנויות לדירוג האשראי, אבל גם אסור לצפצף עליהן. צריך להתייחס על פי העיקרון של כבדהו וחשדהו. ישראל, כמשק מפותח המעורה בשוק הון בינלאומי, חשופה למבחני הדירוג ואינה יכולה להתעלם מהם".

מחפפים ומחלטרים

שוק של דירוג האשראי מתחלק היום בין שתי חברות גדולות - סטנדרדט אנד פור'ס ומודי'ס. בצלן מפלסת את דרכה חברה שלישית קטנה, פיץ', ש"משתדלת יותר", כדברי קאסטליו. שלושתן קיבלו הכרה ורישוי מרשות ניירות הערך של ארה"ב. בקונגרס האמריקני נדונות עכשיו הצעות מעשיות של הסנטור ליברמן לעודד הקמת עוד חברות לדירוג אשראי, מול הכישלונות הבולטים של החברות הקיימות (הן הצליחו לחזות רק 5% מהמשברים הפיננסיים). קאלסטליו מביעה באוזני תמיכה נלהבת ברעיון העמקת התחרות. סוכנויות הדירוג הוותיקות, היא אומרת, סובלות מכל המגרעות והמחלות המוכרות של קרטל, של אוליגופול. אין להן, את האנשים והמשאבים הנחוצים למתן ציון מבוסס דיו לביצועים כלכליים של מדינה. קאסטיליו: "אתה לא יכול להשוות את הבדיקות של סטנדרדט אנד פור'ס או מודי'ס עם היכולות המאקרו-כלכליות של הצוותים של קרן המטבע הבינלאומית, הבאים לישראל תקופה ממושכת יחסית ומגישים דין וחשבון מקיף".
ואף על פי כן, אומר פרופ' אמיר ברנע, תלות של ישראל בפסק הדין של סטנדרדט אנ פור'ס גדולה היום מתלותה בסקירה של קרן המטבע הבינלאומית.
בקיצור, החבר'ה מסטנדרדט אנד פור'ס קצת מחפפים ומחלטרים. ד”ר גרסיאנה דל קאסטיליו מסרבת לפרט יותר, אך הבעת פניה מסגירה את דעתה על פרי עמלם.

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים