שתף קטע נבחר

הייקים של נהריה התאהבו בבית הנכבד הלבנוני

בשבוע הבית ייחנך במבואות הדרומיים של נהריה "בית ליברמן", הבית נבנה לפני כ-140 שנה בידי נכבד לבנוני, עבר אח"כ לרשות משפחת ליברמן, וכיום משמש למוזיאון של נהריה

בארץ שלנו הכל יכול לקרות. למשל בנהריה, עירם של הייקים, החליטו פרנסי העיר בסיוע המועצה לשימור אתרים לשקם בית שנבנה בשנות ה-60 של המאה הקודמת בידי נכבד לבנוני וכיום ידוע בשם "בית ליברמן", ולשכן בו את המוזיאון לתולדות העיר. ב-22 בחודש ייחנך הבית אחרי תהליך שיקום של כשנתיים.
בראשית שנות השלושים, הגיע לארץ יהודי עשיר מפולין, פיליפ ליברמן שמו. בחיפה הוא נפגש עם הפעיל הציוני מנחם אוסישקין, וזה הפציר בו לרכוש את הבית המרשים. ליברמן השתכנע ועשה זאת בשנת 1934.
בני המשפחה גרו בבית כחצי שנה בכל שנה, כאשר בחצי השני גרו בפולין. באחת מגיחותיו לפולין, ניספה פיליפ באיזור הכיבוש הרוסי במהלך מלחמת העולם השנייה. בנו ובתו, בנימין וג'ני, המשיכו להתגורר בבית עד 1947.
בתחילת מלחמת העולם ההשנייה יצאה מהבית המחלקה של הפלמ"ח בראשות יצחק רבין המנוח, לפעולות שונות בשטח לבנון.
עד שנת 1951 שימש הבית כמרכז לראשוני היישובים שהוקמו באיזור. מייסדי נהריה ושבי ציון שהו בבית לפני עלייתם על הקרקע, וחברי קיבוץ עברון גרו בחווה 7 שנים עד שהקימו במסגרת "חומה ומגדל" את נקודת הקבע שלהם. עם פרוץ מלחמת השחרור עזב בנימין את הבית, אך הבית נשאר בבעלות בתו, רחל, החיה כיום בארה"ב.

בית יתומים וגם מחסן

מאז שהחווה נמכרה עבר הבית גלגולים רבים. הוא שימש בי"ס, בית יתומים ומחסן. ב-1952 ננטש סופית ועמד שומם עד שיקומו.
כדי לאפשר את שיקום הבית, העבירה עיריית נהריה את זכויות הבנייה מהמגרש עליו עומד הבית למגרשים הסמוכים (בשטח של 2.7 דונם) השייכים למשפחת ליברמן.
רכז המועצה לשימור אתרים בגליל המערבי, דוד קצין, מסר כי המועצה החלה לטפל בבית 1993, אחרי שרבים מתושבי נהריה, ברובם ייקים כמובן, פנו למועצה והתריעו מפני הרס מוחלט של הבית.

מרפסת עם תשקיף לים

הבית בנוי אבני כורכר, ככל הבתים שנבנו בעבר באיזור זה. היה לו גג רעפים ששוחזר, וכן מרפסת עם תשקיף לים, ששוחזרה. זה בית ערבי טיפוסי שנבנה במקור בשני שלבים ושטחו הכולל כ-400 מ"ר. שטח המגרש - 2.5 דונם.
הקומה הראשונה נבנתה על ידי 9 עמודים עם תקרות מקומרות שהחזיקו את הגג. אמיר גלעד, מחברת אבנר גלעד שביצעה את עבודות השיקום, מציין, כי העמוד המרכזי התמוטט וגרר אחריו את יתר המבנה.
לבית מוביל שביל של כ-40 מטרים, כיום מרוצף, ומשני צדיו שדרות ברושים. גן גדול מקיף את הבית.
תכנון השיקום נעשה בידי מהנדס המועצה לשימור אתרים, לב מנדלבלט. מטעם עיריית נהריה היה מעורב בפרוייקט מהנדס העיר, גבריאל גבריאל.
במימון הפרויקט, כ-4 מיליון שקל, השתתפו עיריית נהריה, המועצה לשימור אתרים ומפעל הפיס.
עם חנוכתו, ביום רביעי הבא, ישמש הבית כמוזיאון לתולדות העיר. הקומה השנייה מיועדת לתערוכות מתחלפות. הראשונה שבהם תהיה של אמני נהריה. במהלך הטקס יוענק אות יקיר נהריה לאמן חמי גל.













לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים