פסילת בשארה ובל"ד: הקרב עובר לבג"ץ
הלילה פסלה ועדת הבחירות את חבר הכנסת ואת הסיעה, זאת למרות שיו"ר ועדת הבחירות, השופט חשין, שוב התנגד לפסילה. בדיון שארך שעות ארוכות הציגו נציגי הפרקליטות ראיות אודות התבטאויותיו של ח"כ עזמי בשארה נגד מדינת ישראל. בשארה אמר בתגובה: "דעותי מקובלות בכל העולם הנאור"
יממה לאחר שנפסל ח"כ אחמד טיבי מהתמודדות בבחירות, פסלה הלילה (יום ד') ועדת הבחירות המרכזית את רשימת בל"ד והעומד בראשה, ח"כ עזמי בשארה, מהתמודדות לכנסת ה-16.
כעת עובר הקרב לבית המשפט הגבוה לצדק, שידון ביום שלישי הבא בהרכב של 11 שופטים בערעורים בנושא. בראש ההרכב יעמוד נשיא בית המשפט העליון, השופט אהרון ברק.
למרות שיו"ר הוועדה, השופט מישאל חשין, שוב המליץ לאשר את המועמדות, נמצא אמש רוב בוועדה נגד התמודדות בל"ד בבחירות בעילה של שלילת מדינת ישראל כמדינה יהודית, וכן על רקע תמיכה במאבק מזויין נגד המדינה. 22 חברי ועדה תמכו בפסילת בשארה ו-19 התנגדו; 21 חברי ועדה תמכו בפסילת בל"ד מול 20 שהתנגדו.
לפני ההחלטה ציין השופט חשין כי מצא עצמו נפגע מדברים שאמר בשארה בסוריה, אולם הדגיש כי "הדמוקרטיה הישראלית חזקה והיא יכולה לסבול את החריגים. בשארה הוא אינטלקטואל ופוליטיקאי, ולא הוכח כי הוא שולל את קיומה של מדינת ישראל. בשארה הביע הזדהות עם מאבק החיזבאללה בדרך שכואבת לאזרחי ישראל. הרי ישבו שם אנשים, שכל אחד מהם הוא דיקטטור גדול יותר מהשני", אמר חשין.
הפרקליטות נגד בשארה
על פי ראיות הפרקליטות, שהוצגו הבוקר לחברי הוועדה, חזר בשארה בהזדמנויות רבות ושונות על מסרים התומכים במאבק מזוין נגד ישראל, הביע תמיכה בארגון החיזבאללה ואף נפגש עם ראשי החמאס בחברון.
עו"ד טליה ששון, נציגת הפרקליטות, הציגה לחברי הוועדה ראיות רבות כנגד בשארה וראשי בל"ד. הראיות, כך טענה, נאספו על ידי גורמי מודיעין, אולם לא ניתן לחשוף את מקורותיהן. מדברי ששון עלתה תמונה קשה ביחס למסרים אותם השמיע ח"כ בשארה בהזדמנויות שונות. בין היתר אמר בשארה כי "על הריסות מדינת היהודים תוקם מדינת פלסטין"; "אין זכות בארץ ישראל למי שעלה אחרי 48'"; "החיזבאללה הוא הכוח הלאומי הגיבור שלימד את ישראל לקח".
בראש הדברים נזכרה גם ההתבטאות המפורסמת של ח"כ בשארה בסוריה, שם אמר לפני מנהיגי העולם הערבי, ובהם גם ראש החיזבאללה, השייח' נסראללה, כי "יש לתמוך בהתנגדות/מאבק מזוין (מוקאוומה) במדינת ישראל".
פרקליטו של בשארה, חסן ג'בארין, התפרץ פעמים רבות במהלך הדיון לעבר ששון, וטען כי דבריה אינם אמת, או חצאי אמת ועיוותים.
לעומתו, ששון התעקשה כי החומר שהציגה נגד בשארה אמין ונשען על מקורות רבים ומגוונים. "אנו טוענים מעבר להתבטאויות את 'טענת המסכה': רשימת בל"ד מציגה עצמה בצורה מסוימת, אבל יש לה מטרות ויעדים שאותם אינה חושפת, ולכן נזקקנו למידע מודיעיני שהושג בדרכי סתר. הראיות שבידינו מצטרפות לתמונה אחת – תמיכת בל"ד במאבק מזוין נגד המדינה … מעבר לכך, אומר בשארה שלא ידע עם מי נפגש כאשר פגש באנשים שלפי ידיעתנו הם אנשי חמאס. הדבר לא מתקבל על הדעת וניתן להניח כי הוא מוכן לשקר".
בשארה: "דעותיי מקובלות בעולם הנאור"
ח"כ עזמי בשארה דיבר ארוכות לפני חברי הוועדה ופרס את עיקרי משנתו המדינית והחברתית. הוא הכחיש כי תמך בארגון החיזבאללה או שיבח ארגוני טרור, וכן הכחיש כי אמר שתקום מדינה פלסטינית בין הירדן לים.
"לא אמרתי דברים כאלה ועכשיו לך תוכיח שאין לך אחות", פתח בשארה את נאומו, "אני מכיר בזכות הלאום העברי להגדרה עצמית באמצעות מדינה. אני לא ציוני ולא ידעתי שציונות היא תנאי לכניסה לכנסת. אגודת ישראל, למשל, היתה אנטי ציונית וטענה בעבר שהציונות היא משיחיות שקר... אני מדבר כבר שנים על המתח שבין היות המדינה יהודית לבין היותה דמוקרטית. יש כאן סתירה שכל ליברל מכיר בה. אבל אני שואל האם הצעתי מעולם חוק לבטל את ההגדרה של המדינה כיהודית? האם השליתי את מצביעיי בעניין הזה, מה הכח שלי לעשות את זה? דעתי מקובלת בכל העולם הנאור שאנשים תחת כיבוש - חובה עליהם להיאבק בכיבוש. אך מעולם לא תמכתי במאבק מזוין או בפעולה כזו או אחרת. היו טענות כלפי שלא גיניתי פעולות אבל הרי אין חוק שאני חייב לגנות... כאשר אני רואה אנשים כבושים שילדיהם נהרגים ונאסר עליהם לעבור מחבל ארץ אחד לחבל ארץ אחר... מה, כבר אי אפשר להמשיך ולהתווכח איתי, שצריך להוציא אותי מהכנסת?".
חיים אברהם, אביו של החייל החטוף בני, שאל את בשארה מדוע לא שאל את השייח' נסראללה לשלום החטופים כאשר ביקר בשנת 2000 בסוריה. "לא אמרתי לנסראללה אפילו שלום, ממליון סיבות. אם מישהו היה בוחר בי למשימת תיווך - יתכן שבהחלט הייתי עושה זאת. אני יודע שרבים וטובים פועלים בעניין החטופים ויש להם השפעה רבה. לי אין קשר עם החיזבאללה ולמרות מה שנאמר פה, אינני תומך בהם ומעולם לא תמכתי", אמר בשארה.
היועץ המשפטי לממשלה, אליקים רובינשטיין, פנה לוועדה בבקשה לפסול את ח"כ בשארה ואת רשימת בל"ד, בשל שלילת קיום מדינת ישראל, הסתה לגזענות ותמיכה במאבק מזוין. עתירות דומות הגישו תנועת חירות, ח"כ ישראל כץ (ליכוד) וכן תנועת האיחוד הלאומי והעומד בראשה, ח"כ אביגדור ליברמן.