"אין לי אשליה שאקסים את שגריר עומאן"
השגריר הנכנס של ישראל באו"ם, דני גילרמן, מאמין שקשרים אישיים יביאו את מדינות העולם להקשיב לעמדותינו. בראיון ראשון ל-ynet מספר גילרמן על הכניסה לתפקיד, הדעות הסותרות באו"ם וממהר להכריז כי יפעל לפי קווי היסוד של ממשלת האחדות
דני גילרמן, עד לא מזמן נשיא לשכת המסחר, ומהיום – שגריר ישראל באו"ם, הגיש הלילה (ה') את כתב האמנה שלו למזכ"ל האו"ם, קופי אנאן. מעתה ובמשך 4 השנים הקרובות ייצג גילרמן את עמדות ישראל הרשמיות בפני המדינות החברות בארגון. גילרמן, המזוהה עם עמדות מפלגת העבודה, ונחשב ל"מינוי פוליטי" של שר החוץ לשעבר, שמעון פרס, לא רואה סתירה בין העמדות שעליו ליצג לבין תפיסות עולמו.
בראיון ראשון ל-ynet ממהר השגריר החדש להצהיר כי אין לו בעיה לייצג את עמדות ממשלת שרון "כל עוד מדובר בעמדות על בסיס קוי היסוד של ממשלת האחדות".
מתרגש?
"מאוד. זה בהחלט רגע חשוב. עצם העובדה שאתה עומד בקומה ה-38 של בניין האו"ם, מגיש את כתב האמנה למזכ"ל, ומרגיש את האתגר הגדול שבפניך, זה כבוד מאוד גדול. ליצג את ישראל מול 190 מדינות זאת אחריות מאוד כבדה, במיוחד כשהיום לאו"ם יש תפקיד מרכזי מבעבר, זה מתבטא בין היתר במעורבות של האו"ם בהחלטה על מלחמה אפשרית בעיראק. ארה"ב מצאה את עצמה נאלצת להתחשב באו"ם במהלכים האחרונים שלה".
במה תראה אתגר מקצועי?
"בנסיון למנוע החלטות גינוי נגד ישראל וגם ליזום החלטות גינוי לטירור. המטרה היא לא לשכנע את המשוכנעים, אלא להשפיע על עמדות מדיניות אויבות. החלטת הגינוי על הפיגוע במומבסה לפני שבועיים זאת התחלה, אבל צריך לשאוף שהאו"ם יגלה הרבה יותר תקיפות. בעיקר ביחס לטרור הפלסטיני. אני מקווה שהעניין הזה ישתנה והאו"ם יבין שאין טרור טוב וטרור רע. טרור הוא התופעה הכי מסוכנת שניתן להשלים איתה".
איך אתה רואה את המעבר מעסקים לדיפלומטיה?
"אני במשך הרבה מאוד שנים האמנתי שיש יתרון גדול מאוד לדיפלומטיה אישית. אני מאמין בקשרים אישיים ובכימייה בין אנשים. אין לי אשליה שמחר אקסים את שגריר עומאן ואגרום לו להצביע בעד ישראל, אבל אני מאמין שיחסי אמון יגרמו להם להבין יותר את עמדותינו. קשרים, אגב, לא נמדדים רק בהצבעה באו"ם, אלא גם בפיתוח קשרים כלכליים".
דווח בשבוע האחרון על דחיית המערכה בעיראק. האם ישנו סיכוי שהמהלך כולו לא יצא לפועל?
"מאז שהגעתי לכאן לפני עשרה ימים, הספקתי להפגש עם חמישה עשר שגרירים, בינהם הרוסי, הסיני, האמריקני והבריטי, ושמעתי הערכות שונות, שמנוגדות זו לזו ומכסות את כל הספקטרום של האפשרויות, החל מפעולה מיידית ועד לביטול המלחמה. מגוון ההערכות והדעות מאוד רחב. בעוד כשבועיים יוגש לאו"ם דו"ח המשקיפים ובתוך יומים יתקיים דיון עליו. אינני סבור שהתאריכים הללו אומרים משהו.
כמו שניסח זאת אחד הדיפלומטים: "עוד לא מוצו כל הדרכים להביא לפתרון הבעיה בדרכי שלום". אינני יכול להעריך אם יש סיכוי שכלל לא תפרוץ מלחמה. אולי ההגדרה הכי ממצאת היא שהמלחמה היא אפשרית אך לא בלתי נמנעת".
באמצעות גלות מרצון של סאדם חוסיין, או אולי הפיכה פנימית?
"שמעתי הרבה תסריטים בתוכם גם תסריטים בדיוניים. על התסריט של גלות מרצון לא שמעתי. על אפשרות של הפיכה כן".
אתה מזוהה כאיש של פרס, הוא פעל למינוייך, ועמדותיך מזוהות עם עמדותיו הפוליטיות. האם לא תתקשה לייצג את הקו הרשמי של ממשלת ליכוד?
"פרס הוא ידידי משך הרבה שנים, אך אני רואה את עצמי כמי שמיצג את מדינת ישראל. הקו הרשמי של הממשלה הוא על בסיס קוי היסוד שעליהם הוקמה ממשלת האחדות. אני מאמין לרה"מ שאמר שיפעל בדיוק לפי קוי היסוד של הממשלה הקודמת".
אתה מוכן לעבודה קשה באו"ם, שנחשב לסביבה אנטי ישראלית?
"בישראל אחלו לי שעמום בתפקיד, אבל אני אמרתי אתמול לשגריר הסיני שנראה לי שהקללה הסינית העתיקה "שיהיו לך חיים מעניינים" תרבוץ עלי פה יום יום, שעה שעה".