מסעות פיפוש העליזים
הנצר האחרון לשושלת פיפוש המהוללת - פיפוש תלת ממד - עומד לנחות בחנויות. רגע לפני, יובל בירב פגש בשני המפתחים הלא נורמלים מחברת גיליוטין הקטנה שאחראים על המשחק הכל-ישראלי
לקראת סוף השיחה שאלתי את רנן גלוזמן, שביחד עם אחיו רועי הקימו את חברת "גיליוטין", מה הם מתכוונים לעשות אחרי ש"פיפוש" יצא לשוק. "אנחנו מפתחים משחק נוסף שמתקרב לשלבים סופיים, בשם ווג`ימון, אבל אחריו אנחנו יוצאים לחופש", הוא אמר, "די, אנחנו לא יכולים יותר. אנחנו הולכים לקחת ספינה ולצאת לים כדי לחיות כמו פיראטים בימים הטובים. אתה יודע, לשוט ממקום למקום, להתנפל על ערי חוף תמימות ועל אוניות סוחר, ולחיות מהשלל...".
אצל רנן אף פעם אי אפשר לדעת אם הוא רציני או צוחק, ואני לא בטוח שגם הוא תמיד יודע להבדיל. "נרשמתי כבר לשיעורי ימאות, ואני מתכוון להתחיל ללמוד סייף בשביל להתכונן", הוא מספר לי בהתלהבות, ואני בהחלט יכול להאמין שהוא דווקא מסוגל.
פיפוש כקריקטורה של הישראלי השחצן
אחד הדברים היחידים שאי אפשר לומר על האחים גלוזמן הוא שמדובר באנשים נורמליים ורגילים. אף בן-אדם שפוי לגמרי לא מקים חברת פיתוח למשחקי מחשב ישראליים שפונים רק לשוק המקומי. אבל זה בדיוק מה שעשו הגלוזמנים, שיצרו עד היום את "בתככי הרייטינג" ולצדו שלושה משחקים עם דמותו של חזי פיפוש - הדבר הכי קרוב לכוכב משחקים ישראלי. פיפוש הוא קריקטורה של דמות הישראלי השחצן, החוצפן והרעשן, שתמיד בטוח שהוא יודע הכל הכי טוב מכולם, שהכל מגיע לו, שכל העולם אידיוט - ושדיבורים אי אפשר לעשות בשקט, אלא רק בצעקות.
קשה להעמיד את המשחקים של חברת גיליוטין בשורה אחת יחד עם המשחקים הרגילים שאנו מסקרים. מבחינה גרפית הם לא יכולים להתחרות בשום דבר שיצא אפילו לפני חמש שנים, והגלוזמנים הם הראשונים שיודו בכך. המשחקיות שלהם מיושנת, קווסטית בעיקרה, עם הרבה משחקונים ארקיידיים בדרך, והיא מופנית בעיקר לציבור הרחב ולא לגיימרים "כבדים".
אבל הגדולה האמיתית של משחקי פיפוש לדורותיהם היא בהומור שנוטף מכל פינה, שהוא כל כך ישראלי וכל כך ייחודי לגלוזמנים. במידה רבה של צדק אפשר לקרוא למשחקי פיפוש "קומיקס אינטראקטיבי", כי מה שחשוב בהם הוא פחות המשחק ויותר הבדיחות המטורפות, המערכונים, הדמויות המטורללות והדיבוב המוקצן.
לשחק בפיפוש זו חוויה מיוחדת. במהלך השנים הצליח פיפוש לצבור עדה לא קטנה של מעריצים, ויש אפילו מועדון שחקנים ובו כל מיני ציורים ושאר דברים שהמעריצים יצרו בהשראת המשחקים. ההצלחה היפה הזו במונחים מקומיים איפשרה לאחים גלוזמן לשכור מתכנת שלם (טוב, לא בדיוק, הוא עדיין סטודנט) וליצור את המשחק הבא של פיפוש בתלת-ממד! לאחר כשנתיים של עבודה, פיפוש 3D עומד להגיע אל החנויות בחודש מרץ, והוא גדול וטוב יותר מכל מה שראינו בעבר.
אודות הנשיא יחטלבלבוסטק
פיפוש 3D מציג בפנינו את מדינת פוזפוזמייג`אן, שהנשיא שלה, יחטלבלבוסטק, דומה שתי טיפות מים לפיפוש. הנשיא מציג תוכנית שאפתנית למעבר לשימוש בטופו במקום בשר, מה שכמובן מאוד לא מוצא חן בעיני בעל רשת ההמבורגרים "מק`נני". כנס משמים נופל לידיו פיפוש, אשר מטוסו התרסק במדינה, ויחד אתו מתרסק איזשהו כד יקר שהוא היה אמור לשמור עליו. וכאן הסיפור רק מתחיל.
פניתי לרנן במטרה להתעדכן במצבו של פיפוש 3D. ובכן, המשחק כמעט כמעט גמור. הוא עובר עכשיו בדיקות אחרונות, במטרה להוציא אותו לשוק מתישהו בין פורים לפסח. מי שיקנה את המשחק ישמח למצוא באריזה דיסק נוסף, ועליו שפע של בונוסים: מוסיקה מתוך המשחק, מערכונים שיצרו הגלוזמנים, משחקון קטן וחביב על זכויות בעלי חיים, דמו של ווג`ימון - המשחק הבא של גילוטין, וכן לא מעט ציורים וחומרים שיצרו מעריצי פיפוש במהלך השנים. אכן חבילה נאה.
ומי יפיץ את המשחק? כאן חיכתה לי הפתעה גדולה. בניגוד למשחקי העבר, אותם הפיצה חברת הד-ארצי מולטימדיה, את פיפוש 3D תפיץ חברת אינפוגרם ישראל. "מה נשתנה?", שאלתי את רנן. הוא גולל לפני את מסכת הייסורים שהיא מנת חלקו של מי שרוצה לפתח משחקי מחשב בארץ, וסיפר לי שאת כל המשחקים שלהם מאז פיפוש הראשון הם מפיקים באופן עצמאי ובלי מימון חיצוני.
כשהמשחק מתקרב לסיום הפיתוח הם מדברים עם חברת ההפצה שדואגת להדפיס דיסקים ולשלוח אותם לחנויות. "הבעיה עם הד ארצי", אומר רנן, "שזו מפיצת המשחקים הגדולה בארץ, ואין להם כל כך זמן להשקיע במשחק `קטן` ומקומי כמו פיפוש. הם שולחים אותו לחנויות, ואחרי שבועיים מגיע משחק חדש והרבה יותר גדול מחו"ל עם הרבה יחסי פרסום, ופיפוש פשוט נשכח". רנן מקווה שאינפוגרם ישראל, שמטפלת בפחות משחקים, תוכל להשקיע בפיפוש יותר מאמצים. אם שאלתם את עצמכם בשביל מה צריך יותר ממפיצה ישראלית אחת, הנה לכם התשובה.
סיבה לגאווה לאומית
רנן סיפר לי על תוכניותיהם ליצור כל מיני חומרים פרסומיים עבור המשחק, כמו כרזות של פיפוש, כרטיסי ביקור ומדבקות מצחיקות. את כל זה הוא עושה לבד, בעזרתם של כמה חברים ומעריצי פיפוש. "ככה זה כשאתה מפתח עצמאי, הכל אתה עושה בעצמך, וכל המימון מגיע מהכיס שלך". אחרי שנתיים של עבודה על פיפוש החדש, התקציב של הגלוזמנים כמעט ונגמר, וזאת בדיוק כשהם צריכים להשקיע ביחסי ציבור ובפרסום המוצר. "אני חי משלושים שקל ליום", מספר רנן. אאוצ`...
בתנאים כאלו קשה מאוד להתפרנס, בטח בשוק קטן יחסית כמו בארץ. זו אחת הסיבות המרכזיות להחלטה של הגלוזמנים לעזוב את התחום, לפחות באופן זמני, ולצאת לשוט בעולם. "המון עבודה קשה, בקושי יש פרנסה, ועוד אחר-כך אתה מוצא את המשחק שלך צרוב בשוק או באתרים באינטרנט. מי יכול לעבוד בצורה כזו?", שואל רנן בעצב. ואכן, לנוכח הנתונים על אחוזי הפיראטיות של משחקי מחשב, אין מה להתפלא שיש כל כך מעט מפתחי משחקים בישראל, למרות שזו מדינה של היי-טק. מסתבר שגם כאשר מישהו לוקח יוזמה ומנסה לעשות משהו, הישראלים קונים פיראטי, צורבים או מורידים את המשחק וגונבים לו את הפרנסה. ועל זה נאמר - מי שיורק לבאר ממנה הוא שותה, שלא יתפלא אחר-כך שהמים לא נקיים...
בכל זאת, נאחל לגלוזמנים בהצלחה, ואולי בקרוב תוכלו להזמין מראש את המשחק החדש דרך האתר שלהם. אנחנו כמובן מתכוונים לשחק בגירסה הסופית של "פיפוש 3D: המהפכה" ולפרסם את התרשמותנו. בימים טרופים אלו, זה טוב שיש סיבה גם לקצת גאווה ישראלית.
עדכון: ניתן כבר לבצע הזמנות של פיפוש מאתר חברת גיליוטין, ב-Piposh.co.il, וגם להוריד משם דמו של המשחק.