הפלסטיני השני בחשיבותו
מינויו של אבו-מאזן יוצר הזדמנות, אולי אחרונה, להגיע להסכם היסטורי עם הקבוצה הלאומית והחילונית בהנהגה הפלסטינית
ד"ר מחמוד עבאס (אבו-מאזן) אינו מנהיג פלסטיני אוהד ישראל, העוקב בהערכה אחר מאבקה של התנועה הלאומית היהודית ושיבת היהודים לארצם לאחר אלפי שנות רדיפה בגלות. ממש לא. אבל הדוקטורט שלו במוסקבה הוקדש לציונות (וכלל זיהוי שלה עם כיבוש והתנחלות), הוא מחזיק את "תיק ישראל" באש"ף מאז ראשית שנות ה-80 והרבה לקרוא וללמוד על ישראל כאשר עמיתיו באש"ף ראו את עצם העיסוק בה כמתן לגיטימציה לקיומה. אין בו שנאה ואין בו הערצה לישראל. הוא מכיר בה פרגמטית כעובדה, שיש להגיע אתה להסדר – באין אפשרות טובה יותר. כשניסינו, חברי ואני, להסביר לו את משמעות הציונות בעינינו, הוא תמיד העדיף לחזור למו"מ ענייני ולא להתווכח.
אבו- מאזן נמנה עם חמשת מייסדי הפתח ב-1959 – צעירים לאומנים וחילונים שהעלו על סדר היום העולמי, באמצעים מדיניים ואלימים, את בעיית הפליטים הפלסטינים. גם אם הוא מצהיר בכל מקום כי ויתר על חלומו לשוב לעיר מולדתו צפת (שממנה גלה בגיל 15), הוא נותר לאומני פלסטיני חילוני המבקש הכרה במה שהוא רואה כזכויות העם הפלסטיני. לכן טרפד את שיחות שטוקהולם בין אבו-עלא לשלמה בן-עמי ערב פסגת קמפ-דייויד, כשדימה כי הן בעייתיות מבחינה פלסטינית, והיה בין ה"חישוקאים" של ערפאת במהלך פסגת קמפ-דייויד עצמה.
הפרגמטיזם שלו בא לידי ביטוי כאשר הנחה את אבו-עלא בשיחות אוסלו, והיה מוכן להגיע להסכמות מרחיקות-לכת מבחינתו כדי להביא להשלמה היסטורית בדרך להסכם קבע, וכן במסמך ההבנה שגיבשנו שנינו ערב רצח יצחק רבין. כפרגמטיסט, הוא אינו פוסל שום בר-שיח ישראלי, ורואה בשרון גנרל ישראלי טיפוסי, שאינו שונה בהרבה מרבין או מברק ואשר עשוי לשנות את דעתו כמותם ולפנות לשלום כשיבין שזה האינטרס הישראלי האמיתי.
מעמדו של עבאס אינו נובע מן התפקידים שהוא ממלא. הוא סירב להתמודד על מקום במועצה המחוקקת הפלסטינית או לקבל תפקיד שר ברשות הפלסטינית. פורמלית הוא מזכ"ל הוועד הפועל של אש"ף. מעשית הוא הפלסטיני השני בחשיבותו, איש החולק על דרכו של ערפאת (וגם על הפן האלים של האינתיפאדה הנוכחית), אך מכיר ללא סייג בבכורתו. נכונותו לקבל על עצמו את תפקיד ראש הממשלה בכפיפות ישירה לערפאת מפתיעה למדי, לאור המאמץ הרב שלו להבטיח את עצמאותו. אך יהיו סיבותיו לקבל זאת וסמכויותיו הרשמיות אשר יהיו, הוא יהפוך מעתה לכתובת הפלסטינית המרכזית לגבי העולם.
מינויו יוצר הזדמנות, אולי אחרונה, להגיע להסכם היסטורי עם הקבוצה הלאומית והחילונית בהנהגה הפלסטינית. החמצת ההזדמנות בתואנות שתירצו את אי-החזרה לשולחן המו"מ מאז עלה שרון לשלטון, תעמת את ישראל עם הקבוצה האיסלאמית הפנאטית נוסח חמאס והג'יהאד האסלאמי בתנאים דמוגרפיים קשים יותר לנו.
בגיל 70, לאחר שעבר בהצלחה ניתוח להסרת גידול ממאיר וחודשים מעטים לאחר מות בנו מאזן, פותח עבאס דלת לחזור לשפיוּת ולפרגמטיות. האחריות על הגפתה עלולה להיות כבדה מאוד.