שתף קטע נבחר

מבוא קצרצר לארץ הכנרת

דומה כי אין בישראל עוד חבל ארץ בעל פנים כה רבות. ולא סתם פנים, אלא הפנים היפות והמחייכות ביותר שלנו. כאן, בעמק הירדן, נחה הכנרת הכחולה, אגם המים המתוקים היחיד בישראל. כאן, בין עצי אקליפטוס עתיקים ונותני צל, זורם לו בשקט ובבטחה הירדן, גם הוא הנהר האמיתי האחד והיחיד שלנו. נהר אחד אמרנו? למה לא שניים? כאן, בלב עמק הירדן, פוגש הירמוך בשצף קצף את הירדן ויוצר בחורף מפלים עזים - חוויה בלתי נשכחת לכל מי שרואה אותם.
מכל מקום שנתבונן בעמק הירדן, לא משנה בפעם המי יודע כמה, הנוף פשוט נפלא. בכל שעה משעות היום לובשת הכנרת פנים אחרות. בבוקר, מראש הר סוסיתא, הצללים של הגולן משתקפים במים הצלולים, אל מול טבריה. בשעות אחר הצהריים, לעומת זאת, מראש ביתניה עילית, מאדימים מדרונות ההרים שממול וצובעים את אותם המים בכתמים ורודים ומרצדים.
אין פלא, אם כך, שהנופים האלה העניקו את השראתם למשוררים ולאנשי רוח. שירי הכנרת ועמק הירדן מלווים אותנו מאז שעמדנו על דעתנו, ושום שיר אופנתי אינו יכול להם. כאן, על חוף כנרת, כתבה המשוררת רחל את שירה "שם הרי גולן"; נעמי שמר כתבה על גדות הירדן את השיר "חורשת האקליפטוס". כולנו ממשיכים להתרגש כשאנו מבקרים באותה חורשת אקליפטוס מהשיר וב'גן רחל', סמוך לכנרת, המקום שבו עבדה המשוררת כאשר שהתה בחוות העלמות שבחצר כנרת.

אוהבי כנרת קדמוניים

האדם הכיר ביתרונותיו של עמק הירדן כבר משחר ההיסטוריה. כשאומרים 'שחר ההיסטוריה' בעמק הירדן, באמת מתכוונים לכך. בתל עבידיה, לא הרחק מבית זרע, נמצאו כלים קדמונים המעידים על התיישבות אנושית במקום לפני יותר ממיליון וחצי שנים! בני האדם חיו אז בין בעלי חיים אקזוטיים כמו קרנפים, ג'ירפות והיפופוטמים. יישוב מתקופה הרבה יותר מאוחרת, לפני 'רק' 7,000 שנים, התגלה ליד קיבוץ שער הגולן. ממצאי תרבות זו, שהמדע מכנה אותה 'ירמוכית' על שם נהר ירמוך הסמוך, מוצגים לראווה במוזיאון שבקיבוץ.
גלגל ההיסטוריה המשיך להסתובב בעמק הירדן. בתקופה הרומאית היו כאן יישובים חשובים מאין כמותם. סוסיתא נחשבה אז לאחת הערים המפוארות במזרח התיכון ואילו טבריה, שנוסדה במאה ה-1 לספה"נ, הפכה חיש קל לבירת הגליל כולו. מאוחר יותר נמנתה העיר על אחת מארבע ערי הקודש של ארץ ישראל. כאן קבורים הרמב"ם, רבי עקיבא ועוד רבים וגדולים מחכמי ישראל.

חופים קדושים ופעלתניים

עיני כולנו נשואות תמיד אל מפלס המים בכנרת. מצב הרוח הלאומי אכן צמוד לגובה מפלס המים באגם, אך חשיבותו של 'ים הגליל' חורגת מארצנו. הכנרת נודעת בעולם הנוצרי כמקום העיקרי שבו פעל ישו. כאן, על פי המסורת הנוצרית, בין כפרי הדייגים של בית ציידה וכפר נחום החל ישו להטיף את תורתו. בלב כל נוצרי מאמין מקנן חלום: לבקר בכנרת ובכנסיותיה ולטבול בנהר הירדן. עולי הרגל פוקדים את הכנסיות בהר האושר ובכפר נחום, בעין שבע (טבחה) ובכורסי. באתר 'ירדנית', ליד קיבוץ כנרת, אתם יכולים לפגוש בהם כשהם יורדים לנהר בגלימות לבנות וצחורות, ממש כפי שעשה ישו לפני יותר מאלפיים שנה.
על טיבם ויופיים של חופי הכנרת אין צורך להכביר מילים. אין מקום טוב מהם להעביר את ימי הקיץ. על כך יעידו החניונים הרבים שהוקמו מסביב לאגם. לחום אין שליטה על מי שטובל במי הכנרת. אנשי התיירות הכינו בחניונים גם לא מעט שעשועי מים למענם של הנופשים, בדמותם של סירות פדאלים, קייאקים ועוד כיוצא באלה.

העמק הוא יהלום

עמק הירדן הוא ציון דרך בהתיישבות העברית בארץ ישראל. במנחמיה תקעה הציונות יתד כבר בימי העלייה הראשונה. מאוחר יותר, בימי העלייה השנייה, היה עמק הירדן יהלום בכתר ההתיישבות. היכן אם לא בחצר כנרת הגו האידיאולוגים של העלייה השניה את רעיון הקיבוץ והמושב? הגו ועשו. דגניה, כידוע, היא אם הקבוצות והקיבוצים. החזון לבש כאן עור וגידים גם בתחום התעשייה. במפגש הנהרות ירמוך וירדן הוקמה תחנת כוח רבת תעוזה, שהפיקה חשמל מכוח הנהרות.
במלחמת העצמאות ידעו המתיישבים לעמוד על שלהם. קרבות קשים ומרים בלמו את האויב הסורי בקיבוץ גשר. גם דגניה חסמה בגופה את התוקפים, כפי שמעיד הטנק הסורי המפורסם, הניצב למזכרת בשערי קיבוץ דגניה.
לא רק הנוף, אתרי העבר והטבע הם שעושים את הביקור בעמק הירדן לחוויה שהיא כולה כיף. חלק גדול מהעניין הם האנשים החיים באזור. הם לא שוקטים על השמרים. ענף התמרים בישראל, שהחל בכנרת את דרכו, התפתח לתעשיית מזון של ממש. בחנות 'תמרים פלוס', בקיבוץ כנרת, לא תאמינו כמה מוצרים טעימים אפשר להפיק מפרי התמר.
יש כאן אטרקציות על כל צעד ושעל - מגן החי הנחמד של בית זרע, שם אתה משוטט עם הקוף באותו כלוב ועד שיט בכנרת וטיילת עם בית קפה נהדר, במעגן הנחמד של קיבוץ עין גב. יש כאן אמנים שיוצרים בקרמיקה, במשי ובעץ. יש מסלולי טיול משולטים ומסומנים.
ויש איפה לישון ולבלות. לרשות המטיילים עומדים כל סוגי הלינה שרק אפשר, מחניון פתוח על שפת הכנרת, דרך חדרי אירוח בקיבוצים וביישובים, וכלה בכפרי נופש ובבתי מלון, המשרתים נאמנה גם את שומרי המסורת.
זה מה שאמרנו. ארץ רבת פנים...

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: יעקב שקולניק
לא משנה בפעם המי יודע כמה, הנוף פשוט נפלא
צילום: יעקב שקולניק
צילום: מתוך ארץ וטבע
ציון דרך בהתיישבות העברית. מטעי בננה
צילום: מתוך ארץ וטבע
צילום: מתוך ארץ וטבע
לא רק האתרים והטבע עושים את הביקור לחוויה. בית גבריאל
צילום: מתוך ארץ וטבע
מומלצים