פרס טיורינג לעדי שמיר
המדען הישראלי זוכה בפרס היוקרתי יחד עם שני העמיתים עמם פיתח את טכנולוגיית RSA, המשמשת להעברת מידע באופן מאובטח, לביצוע פעולות מוצפנות באתרי אינטרנט ולצורך זיהוי אנשים המבקשים להיכנס למתקנים מאובטחים
התאחדות המיחשוב הממוכן (ACM), הארגון החינוכי הגדול בעולם בנושאי מחשבים וטכנולוגיה, הכריז כי הפרופסורים עדי שמיר, רונלד ריבסט וליאונרד אלדמן הם הזוכים בפרס טיורינג לשנת 2002 בזכות עבודתם בתחום ההצפנה.
פרס טיורינג נחשב לפרס נובל של עולם המחשבים. הפרס, בסך 100,000 דולרים, ניתן בכל שנה בחסות אינטל לחוקרים המובילים בתחום מדעי המחשב.
שמיר, 50, החל את דרכו האקדמית במחלקה למתמטיקה שימושית במכון ויצמן. לאחר מכן הוא למד באוניברסיטת MIT במסצ'וסטס, שם פיתח ב-1977 את אלגוריתם שהיווה בסיס לטכנולוגיית ההצפנה RSA, יחד עם שני שותפיו לקבלת הפרס (ה-S ב-RSA על שם שמיר).
האלגוריתם של ה-RSA מבוסס על שני מספרים ראשוניים (מספר ראשוני מתחלק בעצמו בלבד וב-1) גדולים ותכונות נוספות המשולבות בטכנולוגיה ומסייעות לחולל שני מפתחות - מפתח ציבורי שידוע לכולם ומפתח פרטי סודי, הידוע רק למקבל ההודעה. שני המפתחות דרושים לתהליך הצפנת ההודעות, שליחתן באינטרנט ופענוח המידע בצד המקבל.
באמצעות מערכת RSA, השולח לא צריך לשלוח את המפתח הפרטי שלו לנמען. הגולש בצד השני משתמש במפתח הפרטי שלו לפענוח המידע שהוצפן באמצעות המפתח הציבורי של השולח.
למשל, כאשר חיים רוצה לשלוח הודעת דואר אלקטרוני למשה ואינו מעוניין שאיש מלבדו יקרא את תוכנה, הוא משתמש במפתח הציבורי של משה כדי להצפין את ההודעה. כאשר משה יקבל את ההודעה הוא ישתמש במפתח הפרטי שלו כדי לפענח אותה.
נוסף על כל, גורמים שפועלים באינטרנט יכולים להשתמש במפתח הפרטי שלהם כדי להצפין תעודה דיגיטלית. כאשר התעודה מוצגת לגולש הוא משתמש במפתח הציבורי של מנפיק התעודה.
מערכת ההצפנה נפוצה ביותר כיום ומשמשת כתשתית בסיסית להעברת מידע באופן מאובטח בין גולשים ובאתרי מסחר אלקטרוני. הטכנולוגיה משולבת בדפדפני אינטרנט אקספלורר של מיקרוסופט ובדפדפן נטסקייפ, כמו גם בכרטיסים חכמים עבור זיהוי אנשים על ידי מערכות ביומטריות, המשמשות לצורך בקרת כניסה למתקנים ביטחוניים. הזכויות לשימוש בטכנולוגיה שייכות לחברת RSA Security, שמוכרת רישיונות וכלי פיתוח לשימוש ב-RSA.
שמיר פרץ דרך
עם השנים פרופ' שמיר רכש לעצמו שם של פורץ דרך בתחום הצפנת המידע ואחד מגדולי המתמטיקאים בעולם. הוא זכה בפרס רוטשילד למתמטיקה על פיתוח שיטת הצפנה ובפרסים בינלאומיים רבים. לימים חבר שמיר לחברת NDS הישראלית ופיתח עבורה שיטות הצפנה לשידורי לווין, שמונעות מצופים "לגנוב" שידורים.
בשנת 1999 הדגים שמיר פיצוח צופן שמשמש אתרי אינטרנט לאבטחת מידע בסחר אלקטרוני ביישומים ואתרי אינטרנט. מדובר במערכות המשתמשות במפתח הצפנה של 512 ביט בלבד ומבוססות על הטכנולוגיה שפיתח שמיר.
בהמשך אותה שנה דיווח פרופ' שמיר על פיצוח אלגוריתם ההצפנה הסלולרית של תקן התקשורת הסלולרית הדיגיטלית GSM. "אין ולא תהיה מערכת אבטחה והצפנה בטוחה. מערכות בטוחות אינן קיימות ולא יהיו קיימות", אמר שמיר בכנס אבטחת מידע בשנת 2000.
שמיר - הישראלי השלישי הזוכה בפרס
פרופ' שמיר מלמד כיום בפקולטה למדעי המחשב ומתמטיקה שימושית במכון ויצמן, פרופ' ריבסט מלמד במחלקת מדעי המחשב ב-MIT ואילו פרופ' אדלמן מלמד מדעי המחשב וביולוגיה מולקולרית באוניברסיטה של דרום קליפורניה.
פרס טיורינג ניתן על שם אלן טיורינג, מתמטיקאי בריטי הנחשב המייסד המודרני של תחום מדעי המחשב. ב-1936, בעודו סטודנט, פירסם טיורינג מאמר בשם "על מספרים הניתנים לחשוב", בו הציג מודל מופשט של מחשב שברבות הימים זכה לכינוי "מכונת טיורינג".
פרופ' שמיר אינו הישראלי הראשון המקבל את פרס טיורינג. הפרס הוענק בשנת 1976 לפרופ' מיכאל רבין מהאוניברסיטה העברית (שזכה גם בפרס ישראל במדעי המחשב עבור עבודתו בתחום האלגוריתמים ההסתברותיים), ובשנת 1996 לאמיר פנואלי, שהמציא שיטת גיבוי למערכות מיחשוב קריטיות.