שתף קטע נבחר
 

מה זה יום כדור הארץ?

ברחבי העולם מציינים את יום כדור הארץ בקידום יוזמות למען איכות הסביבה. השנה מתמקדים בקידום תקנות מחמירות על מפעלים ותחנות כוח, שימור יערות ושימוש באנרגיות נקיות. אז למה בעצם זה חשוב לכולנו?

כמו רוב הדברים הטובים, הרעיון לציין את "יום כדור הארץ" כאירוע סביבתי צץ באופן ספונטני: זה קרה בארצות הברית של שנות ה-60' המוקדמות, בימי ממשלו של הנשיא קנדי. המטרה היתה בעיקר למחות נגד זיהום הסביבה. במרס 1970 צויין לראשונה יום כדור הארץ באופן רשמי, בשורה של הפגנות המוניות ואירועים ברחבי ארה"ב.
הסנטור מוויסקונסין, גיילורד נלסון, שייסד את יום כדור הארץ הראשון אמר בעבר ש"יום כדור הארץ עבד, משום שהוא היה ספונטני. הוא התארגן מעצמו". אבל הספונטניות התמסדה: בהמשך 1970 הכריז הנשיא ריצ'רד ניקסון על הקמת הסוכנות להגנת הסביבה (EPA). בשנים האחרונות מצויין יום כדור הארץ ברחבי העולם ב-22 באפריל.
שלושה נושאים עיקריים עומדים השנה במוקד יום כדור הארץ בארצות הברית: חוק השמיים הנקיים, יוזמת הנשיא בוש בנושא שימור היערות וקידום השימוש בחלופות אנרגיה כגון מימן.

השמיים הנקיים

פרויקט "השמיים הנקיים" הוגש לראשונה לבית הנבחרים ולסנאט כהצעת חוק ביולי 2002 והועלה מחדש בפברואר 2003. המטרה היא ליישם תוכנית שתטיל מגבלות חמורות על מפעלים ותחנות כוח בכל הנוגע לפליטת גזים רעילים כדו-תחמוצת הגופרית (SO2), תחמוצת חנקן (NOx) וכספית, שגורמים לערפיח לזיהום אוויר.
מחקרים רפואיים קבעו שגזים אלה אחראים במידה רבה להתפתחות מחלות נשימה ומחלות לב. במסגרת החוק יוטלו קנסות כבדים על גופים מזהמים ומנגד יפותחו מנגנונים כלכליים שיעודדו תחנות כוח להפחית את הזיהום תוך מניעה על עלייה בעלויות החשמל לצרכן.

שימור יערות

הנושא השני הזוכה לתשומת לב ביום כדור הארץ הוא יוזמת ה"יערות בריאים". מטרתה למנוע הישנות מקרים של שריפות יער רחבות היקף המסכנות את חיי התושבים, גורמות הרס ניכר לסביבות גידול של בעלי חיים, משנות את הנוף ואף משפיעות על האקלים.
בלב היוזמה עומדת תוכנית שתקצה מימון לניהול "בריא" של יערות: דילול שטחים מיוערים בצפיפות, טיפול מונע שריפות כדוגמת שריפות מכוונות של הצמחיה הנמוכה, שיקום יערות, פיתוח אמצעי למניעת שריפות כגון שבילי אש ועוד.

אנרגיה נקיה

הנושא השלישי שעולה על סדר היום הוא פיתוח וטיפוח השימוש בחלופות אנרגיה נקיות כגון מימן. שריפת הדלק הנפוץ נחשבת למקור מרכזי של זיהום אוויר בעיקר בערים צפופות אוכלוסין.
החלופות הן שימוש במימן לצורך הפקת אנרגיה חשמלית ללא בעירה של חומרים שיוצרת את הגזים הרעילים. מימן נחשב לגז הנפוץ בטבע אולם הוא לעולם אינו מופיע לבדו, אלא בשילוב עם אטומים אחרים כגון במים. הפקת מימן אפשרית במספר אופנים כשהעיקרית שבהן היא הפרדת מולוקולות של מים למימן וחמצן.

ארגונים ירוקים בעולם

הירוקים ברחבי העולם מטפלים גם ביום כדור הארץ הזה בעוד שלל נושאים, בהם זיהום אוויר ומים, מיחזור, טיפול בחומרים מסוכנים ושימור סביבות גידול מיוחדות ביבשה ובים. בשנים האחרונות מושם דגש מיוחד לא רק על טיפול בבעיות ומשברים אלא גם ב"הקדמת תרופה למכה". העבודה בתחום זה מתמקדת בתיקוני חקיקה ותקינה בתחומים שונים, עידוד השקעות ופיתוח שווקים למוצרים ירוקים, מתן ייעוץ לממשלות במדינות מתפתחות, תשומת לב לנושאי צפיפות אוכלוסין ופיתוח עירוני וגלובלי.
תחום פעילות חדש יחסית של הארגונים הירוקים הוא נושא האנטי-גלובליזציה. מתוך הכרה שכלכלת העולם הופכת גלובלית וגופים כלכליים גדולים משתלטים על השוק ודוחקים גופים קטנים יותר, פועלים הארגונים לכינון חוקי מסחר שונים שיגנו על החלשים.
אחד הארגונים הגדולים והמוכרים ביותר הוא גרינפיס, שאף מפעיל מטה ישראלי. תחומי העיסוק המרכזיים שלו הם התנגדות נחרצת לחימוש גרעיני, מניעת זיהום האוויר כפיתרון לבעיית התחממות כדור הארץ, הגנה על האוקיינוסים ובעלי החיים המתגוררים בהם, התנגדות להנדסה גנטית בחקלאות ובטבע ומניעת צייד לווייתנים.
ארגון גדול ומוכר נוסף הוא WWF, ראשי תיבות של World Wildlife Fund. במשך 40 שנות קיומו הוא שם לו למטרה להתמקד בשישה נושאים עיקריים: שימור אקלים כדור הארץ מפני שינויים, שימור יערות על ידי מחקר מדעי, שימור איכות ומקורות המים, שימור אוכלוסיות בעלי חיים ימיות, שימור בעלי חיים מפני הכחדה והפחתת השימוש במזהמים.
ארגון נוסף שמתמקד דווקא בצד התיאורטי הוא World Resources Institute) WRI). פעולות הארגון מתמקדות במימון מחקרים, בין השאר אודות התחממות כדור הארץ, צריכת דלק ועידוד פיתוחים ירוקים בנושאי תחבורה. בין פעולות הארגון ניתן למנות פרויקטים של מעקב אחד הפעילות ביערות הגשם, שוניות האלמוגים ופליטת גזים רעילים ברחבי העולם, טיפוח שווקים למוצרים "ירוקים", מתן ייעוץ לממשלות, אירגונים וחברות ומעקב אחר מוקדי זיהום.

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: סלימאן אבוגוש
שימור יערות
צילום: סלימאן אבוגוש
הגבלות על תחנות כוח
אנרגיה חלופית
צילום: איי פי
וגם מלחמה בגלובליזציה
צילום: איי פי
מומלצים