שתף קטע נבחר

 

תל אביב: אין מקום למות

בעוד 4 חודשים בלבד לא יישארו מקומות קבורה ציבוריים בבתי העלמין של גוש דן. המתים ייאלצו להיקבר בקומות בלבד. אבל תמורת כמה עשרות אלפי שקלים תמצא לך חברה קדישא מקום מיוחד קרוב לבית או חלקה ליד חיים נחמן ביאליק

מצוקת מקומות הקבורה בגוש דן הגיעה לשיא חדש: במסמך מיוחד שהוכן עבור משרד הדתות, מזהיר מנכ"ל חברה קדישא בתל אביב, יהושע ישי, כי בתוך כארבעה חודשים ייגמרו מקומות הקבורה בבתי העלמין באיזור. כך מפרסם היום (ד') "ידיעות אחרונות".
לדברי ישי, אם הממשלה לא תפעל באופן מיידי להנפקת האישורים להקמה ולמימון בתי עלמין נוספים, תפסיק חברה קדישא בתל אביב לקבור את הנפטרים בקבורת שדה הנהוגה כיום, וכבר מאוגוסט תעבור לקבורה בקומות לכל מי שלא רכש מקום קבורה בחיים.
בחברה קדישא תל אביב, המפעילה את שירותיה בשישה בתי עלמין בגוש דן, נגמרו המקומות בבתי העלמין חולון, קריית שאול ונחלת יצחק. כעת מאפשרת החברה קבורה למי שלא רכש חלקה בחיים רק בבית העלמין ירקון, אולם שם נותרו רק 2,000 חלקות פנויות לקבורה ציבורית.
חברה קדישא קוברת בממוצע כ-500 נפטרים בחודש. לדברי יו"ר ההנהלה של חברה קדישא בתל אביב, הרב ירחמיאל בוייאר, "בתוך ארבעה חודשים אין איפה לקבור בגוש דן. השטח בירקון הולך ומצטמצם, ואין עתודת קרקע. לכן הפסקנו למכור מקומות קבורה בחיים. עם כל הרגישות, אנחנו לא יכולים לדאוג לאנשים לעוד 10 ו-20 כשאנחנו לא יכולים למצוא להם מקום בעוד חצי שנה".
בחברה קדישא אמרו אתמול כי הפתרון המיידי למצוקת הקבורה בגוש דן הוא קבורה בקומות. בשיטה זו ניתן לקבור מעל אלף מתים לדונם – פי ארבעה מהמקובל בקבורת שדה רגילה. בעתיד מתוכננת קבורה בבתי העלמין ברקת במזרח גוש דן, אך פתיחתו מעוכבת
בינתיים בשל מחלוקת עם המועצה המקומית שהם. בשנת 1987 אישרה מועצת הרבנות הראשית לישראל את הקבורה בקומות על גבי עמודים או בכוכים שנחפרו בצלע הר. בחברה קדישא החלו לקבור כך, אולם הציבור הרחב – בעיקר החילוני – מתקשה לקבל את ההצעה לרכוש חלקת קבר שאינה "בקבורת שדה" מסורתית.
בניסיון לפתור את הבעיה הקומה לפני שמונה חודשים ועדה בינמשרדית לעידוד הקבורה בקומות, ובקרוב היא צפוייה להגיש את המלצותיה. לדברי יו"ר הוועדה, אליהו ליפשיץ, בשלב ראשון תתבצע הקבורה בזוגות – כלומר קבורה של בני זוג אחד על גבי השני, וביניהם כמות העפר המחויבת על פי ההלכה – ובשלב הבא קבורה של יחידים בקומות. משה פרידמן, המשמש כיועץ לוועדה, אמר אתמול כי מדובר במצוקה אמיתית: "ישנו עדיין מחסום פסיכולוגי אצל חלק מהאוכלוסייה, והמשימה שלנו היא להדגיש את הצדדים החיוביים של הקבורה בקומות".

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: חיים זיו
הפיתרון? קבורה בקומות בבית העלמין קרית שאול
צילום: חיים זיו
נדב נויהויז
בית קברות. ארכיון
נדב נויהויז
מומלצים