שתף קטע נבחר

קרואטיה: יפה עד כאב

פצעי מלחמת העצמאות הגלידו, וקרואטיה של שנת 2003 מזמינה את העולם להתפעל וליהנות - ויש ממה. מסלול בין מפלי מים, ארמונות עתיקים ובתי קפה

אגמי פליטויצה דוברובניק מתי ואיך 

כמו שדה מתחדש לאחר בעירה, כמו חורש המלבלב באביב, כמו דמות ביישנית המתגלה אט אט על שלל מעלותיה הנהדרות - כזו היא קרואטיה של תחילת המאה ה-21: מלבלבת, מתחדשת ומגלה לכל העולם, מחדש, את צפונותיה הקסומות ביותר.

 

כל אחד ימצא במדינה זו את שליבו חפץ: שרשרת הרים נהדרים מצפון לעיר הבירה זאגרב, הים האדריאטי הצלול וצבעו הכחול-ירוק הנהדר, אלפי איים ושוניות סלע הפרוסים כמעט לכל אורכו של קו החוף הנפלא, נהרות זורמים בשפעת מים, אגמים נפלאים, שמורת הטבע היפהפיה פליטויצה, סלעי קארסט ותצורות נוף, יערות אורן עבותים וחשוכים, ערים מקסימות וחופים נהדרים, ומעל לכל - עם קרואטי קשה עורף שיצר במשך מאות ואלפי שנים היסטוריה מפותלת, מסובכת, מפוארת וכמעט בלתי אפשרית.

 

מיליוני תיירים צבאו לפתחה של קרואטיה לפני מלחמת העצמאות שלה, שהתחילה בשנת 1991. רבים טרם חזרו, אבל אלה שכן גילו ומגלים שהקרואטים, בהתמדה ובעקשנות הראויות לשבח, עושים את הכל כדי להחזיר עטרה ליושנה ולהפוך את המדינה ליהלום שהיתה פעם.

 

קרואטיה, שנעשתה למדינה קתולית במאה התשיעית והיתה תחת שלטון הונגרי מאז 1102, התאחדה עם סרביה האורתודוקסית ב-1918. אחרי מלחמת העולם השנייה ניתן לקרואטיה מעמד של רפובליקה במסגרת הפדרציה היוגוסלבית. התנגדותם בת מאות השנים של הקרואטים לכיבוש ההונגרי והאוסטרי באה לידי ביטוי בשנת 1991, במאבקם הנחוש לעצמאות. יחד עם זאת עדיין ניתן לראות בקרואטיה את ההבדלים בין אזור פנים הארץ, שהושפע מתרבות בית הבסבורג המרכז אירופית, לבין אזור חוף הים, שהיה נתון להשפעה ונציאנית.

 

כאשר התפרקה יוגוסלביה בשנת 1991, התברר כי קרוב ל-80 אחוז מאתרי התיירות שלה נמצאים בקרואטיה. אמנם זאגרב היא הבירה ומרכז חיי התרבות של המדינה, אך עיירות החוף הרבות, הכפרים הנהדרים באזורי ההרים, שמורות הטבע הנפלאות ומרכזים עתיקים נוספים מספקים לכל תייר את התמורה הטובה ביותר.

 

קרואטיה היא רפובליקה המשתרעת על פני למעלה מ-56 אלף קילומטרים רבועים. אוכלוסיית המדינה מונה למעלה מ-5 מיליון נפש, מרביתם קרואטים המשתייכים לכנסייה הקתולית. הסרבים, המשתייכים לכנסיה הנוצרית-אורתודוקסית, היוו לפני המלחמה 12 אחוזים מסך האוכלוסיה והיום הם מהווים רק כארבעה אחוזים. בנוסף, יש בקרואטיה אוכלוסיות קטנות של מוסלמים, הונגרים, סלובנים ואיטלקים.

 

אגמי פליטויצה

 

מקום מעולם אחר

 

הכיוון הכללי אליו אנו מבקשים להגיע היא שמורת אגמי פליטויצה. בדרך אנחנו עוצרים לביקור בקרלובץ' - עיירת ארבעת הנהרות המפורסמת במבשלות הבירה שלה. קרלובץ' נוסדה בשנת 1578, כהחלטה צבאית פוליטית להקמת עיר מבצר והגנה כנגד הצבא העותומני. ארבעה נהרות חוצים ונפגשים במרכזה של העיירה, כשהחשוב ביניהם הוא נהר Kupa, מיובליו העיקריים של הנהר הגדול בקרואטיה, ה-Sava.

 

עיירה נחמדה קרלובץ': מדרחוב צבעוני ושקט, בתי רעפים אדומים והרבה-הרבה בתי קפה קטנים המדיפים ריחות משגעים. הקרואטים ידועים בתרבות בתי הקפה שלהם. התושבים המבוגרים יושבים בדרך כלל בבתי קפה מסורתיים, ישנים, מאובקים במקצת, ואילו הצעירים והתיירים בבתי קפה מודרניים יותר. שם גם משלמים כפול ואף יותר עבור ספל קפה מהביל.

 

על ראש הגבעה שממול לעיירה מושכת את העין טירת דובובאץ' מהמאה ה-14. לא חובה לבקר בה. ממשיכים דרומה בכביש E-71 לעיירה הרומנטית והשקטה Slunj ולסיור רגלי בין המפלים הקטנים של נהר קורנה, החוצים את מרכז העיירה. פשוט מקום מעולם אחר.

 

מדורגים ומחוברים

 

הפארק הלאומי ואגמי פליטויצה הם שם דבר לתופעת טבע בלתי שגרתית המוצאת את ביטויה ב-16 אגמים שונים שמימיהם צלולים להפליא וצבעם טורקיז. האגמים, הנראים כמקופלים בין הרים וגאיות, שוכבים במפלסים מדורגים ומחוברים זה לזה במפלים ואשדים המשמיעים קולות נהדרים של מים זורמים, פיכפוך נחלים וקולות ציפורים. כל זה טובל באזור הררי מיוער שנופיו, צמחייתו ובעלי החיים שבו מהיפים באירופה.

 

אגמי פליטויצה הם תופעה גיאומורפולוגית והידרו-גיאולוגית. האגמים התהוו במשך עשרות אלפי שנים והינם שילוב של תנאי מיקרו נדירים כגון טמפרטורה, זני צמחיה, ולא פחות חשוב - תחזוקה מדהימה ונקיון הנשמר כמעט בכל מחיר, תנאים המתקיימים רק במקומות ספורים בעולם.

 

הלינה בשמורה עצמה מתמקדת במלון אחד בלבד, ואנחנו מתמקמים בצימר טיפוסי בעיירה סמוכה. השפה הרשמית היא קרואטית - שפה סלאבית הנכתבת באותיות לטיניות, ולכן אנחנו מתקשים כל כך ליצור קשר עם המארחים שלנו, שעושים כמעט הכל כדי להשביע את רצוננו.

 

למחרת, בשעות הבוקר המוקדמות, עוצרים לתצפית אחרונה על שמורת האגמים. גולשים לעמק נהר הקרקא, המשופע במפלים וכפרים ציוריים. בסמוך לכפר דוברבה אנחנו נתקלים בקבוצה של ציידים הנעזרים בבזים מאולפים לציד, תופעה מרתקת שמאפיינת את תושבי הכפרים ומדגישה את אופן הסתגלותם בחיפוש אחר מזון.

 

בשעות ערב נגיע לעיירה הציורית סקרדין המחוברת לים האדריאטי ברצועה ימית מפותלת. לאחר ארוחת ערב נצא לטיול לעיירה שיבניק, שהיא עיר נמל מבוצרת היטב ומוקפת בארבעה מבצרים מרשימים. הסימטאות המדורגות של הרובע העתיק משרות אווירת ימי ביניים אותנטית.

המלצה לסיום נאות ליום מקסים: בית יין טיפוסי והופעת פולקלור. איזו שלווה, איזה תענוג.

 

חזור למעלה
דוברובניק

 

הארמון של ספליט

 

העיר ספליט שוכנת לחוף הים האדריאטי. זוהי עיר קיט ונופש תוססת ומלאת חיים שבמרכזה עיר עתיקה מהתקופה הרומית. נקודת חובה לביקור: ארמון הקיסר הרומי דיוקלטינוס, השריד האחרון של האדריכלות הרומית האימפריאליסטית בשיא הדרה. הארמון נשמר כמעט בשלמותו וניתן להתרשם לא רק מגודלו אלא גם מאיכותו האדריכלית, עיצוב הבנייה הרומאית הקלאסית ושלל העיטורים.

 

סימן ההיכר: כתום

 

מספליט ממשיכים דרומה בדרך החוף המתפתלת דרך אינספור עיירות חוף וכפרים קסומים עד לדוברובניק, שהיא ללא ספק פנינת הים האדריאטי. ועדת אונסק"ו, בהחלטתה משנת 1979 להעניק לדוברובניק העתיקה מעמד של אתר מורשת, אמרה בין היתר: "דוברובניק מהווה עדות וסמל לחזונו של האדם בכך שיצר מירקם אורבני המותווה והנתפס, מתחילתו, כיצירת אמנות".

ואם כך סבר האו"ם, מי אנחנו שנחלוק על כך.

 

דוברובניק היא גאוותה וסמלה של קרואטיה. מחד, העיר היתה ישות עצמאית כבר במאה ה-12 (רפובליקת ראגוסה), אך מאידך שילמה בהרבה דמים בתחילת שנות ה-90 של המאה הקודמת.

 

מאחר שהכניסה עם רכב לעיר העתיקה אסורה לחלוטין, הרי שלא נותר אלא לצאת לסיור רגלי בין חומות העיר, הכיכרות והנוף הקסום - האנושי והבנוי. מרכזה של העיר, שספג בשנת 1991 מעל ל-2,000 פגזים סרביים במשך 12 שעות, שוקם לחלוטין, כולל רעפי הגגות שצבעם הכתום המיוחד הוא מסימניה המיוחדים של דוברובניק.

 

בעת סיור בעיר העתיקה של דוברובניק, שהוקמה במאה ה-7 לפנה"ס, נדמה כאילו הזמן עמד מלכת בעיר הנהדרת. רחובות תלולים המרוצפים אבנים, סימטאות צרות ובתי הקפה, כיכרות מרוצפות שיש, בניינים גבוהים, מנזרים, כנסיות, ארמונות ושלל מזרקות ברחבי העיר. קרואטיה במיטבה.

 

חזור למעלה
מתי ואיך

 

רק לא באוגוסט

 

בין מאי לאוקטובר, אלה חודשי השיא מבחינה תיירותית בקרואטיה, הן מבחינת מזג האוויר והן מבחינת אתרי התיירות, לאורך החוף ובפנים היבשת. אם אתם יכולים סעו במאי, יוני או יולי, ואחר כך בספטמבר או אוקטובר. את חודש אוגוסט תשאירו לאירופאים.

 

חברות שכר ישראליות שונות מפעילות, בעיקר בחודשי הקיץ, טיסות ישירות לשדות תעופה שונים בקרואטיה או סלובניה השכנה. שווה לבדוק בתחילת העונה.

 

הכותב הוא מנהל ומדריך ראשי בחברת 'דרכים'

 

חזור למעלה
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מועצת התיירות הקרואטית
אגמי פליטויצה. מקופלים בין הרים וגאיות
צילום: מועצת התיירות הקרואטית
צילום: מועצת התיירות הקרואטית
ספליט. מרכז עתיק לעיר תוססת
צילום: מועצת התיירות הקרואטית
צילום: מיכל כרמון
דוברובניק. ללא ספק פנינת הים האדריאטי
צילום: מיכל כרמון
מומלצים