מומחים: הקרונות שנמצאו בעיראק לא שימשו לנשק ביולוגי
חוקרים בכירים מטילים ספק בטענת הממשל האמריקני, כאילו נמצאו בעיראק שתי מעבדות ניידות לייצור נשק ביולוגי. אחד מהחוקרים הגדיר את הדו"ח של הממשל "עבודה נחפשת שמאחוריה מטרה פוליטית"
חוקרי מודיעין אמריקנים ובריטים שזכו לגישה ישירה לקרונות המשא שנמצאו בעיראק, טוענים כי הם לא היו חלק מתעשיית ייצור נשק ביולוגי. זאת בניגוד להצהרות המודיעין הרשמיות ולפרסומי הממשל בנושא. כך פורסם היום (שבת) ב"ניו יורק טיימס".
ממשל בוש מיהר בזמנו לפרסם כי שני הקרונות שנמצאו בחודשים אפריל ומאי, מהווים למעשה הוכחה לכך שסדאם חוסיין ייצר נשק ביולוגי.
לפחות שלושה צוותים של מומחים בחנו את הקרונות ואת הממצאים שבהם. בעוד ששני צוותים שוכנעו כי הקרונות היו חלק מתוכנית לייצור חיידקים, הקבוצה השלישית, שמנתה חוקרים בכירים יותר, הייתה חלוקה בקשר לייעודם של הקרונות. כמה מחבריה הביעו ספק עז בקשר למסקנות עמיתיהם מצוותים אחרים. אחד החוקרים אמר כי הדו"ח שפרסם הממשל היה בגדר "עבודה נחפזת שמאחוריה מטרה פוליטית".
"כולם רצו מאוד למצוא את 'האקדח המעשן', ולכן היו מעוניינים להסיק מסקנות כאלה", הסביר אחד מהמומחים שראה את הקרונות. כמו אחרים, הוא התנה את השתתפותו בראיון בכך שזהותו לא תיחשף. לדבריו, "אני מודאג מאוד מתהליך חשיפת הראיות".
"כל מוצר מפח יכול לשמש לייצור נשק"
המומחים הספקנים דיווחו כי לבתי החרושת הניידים, כביכול, חסרו מערכות שנחוצות לייצור נשק ביולוגי. בנוסף, לדבריהם, גם אם היה מדובר בייצור נשק, על כל יחידה היה מוטל חלק אחר של תהליך הייצור, ולכן היו אמורים למצוא באתרים אחרים עוד עדויות לייצור נשק כזה. עדויות כאלה, כידוע, לא נמצאו. החוקרים אף דיווחו כי מבחינה טכנית לא ניתן היה לייצר בקרונות נשק ביולוגי או חלקים ממנו.
הספקנים שבמומחי המודיעין הוסיפו כי עדיין נערכות בדיקות במעבדות ברחבי ארה"ב ובמזרח התיכון לגבי מאה דגימות שנלקחו מאתרים שונים בעיראק, כדי לאשר את ממצאי המודיעין, אך עד הבדיקות לא הצליחו בכך.
אחד מחוקרי המודיעין אמר כי "הקרונות לא נועדו לייצור נשק. למעשה, אם הופכים את ייעוד הקרון לאחר, ניתן לעשות בו שימוש כזה. אך את זה ניתן לומר לגבי כל מוצר מפח".
מנגד, טענו בכירי מודיעין אחרים כי ייתכן שהעיראקים הצליחו להסתיר את ייעודם האמיתי של הקרונות, וכי השתמשו בטכניקות אחרות כדי לייצר נשק. נציגי הממשל טוענים גם כי לא הפעילו לחץ משום סוג על אנשי המודיעין לפני שפורסם המסמך בעניין הקרונות.
ביל הארלו, דובר סוכנות המודיעין המרכזית, אמר כי החוקרים שהתבטאו בנושא "רשאים להחזיק בעמדתם, כמובן, אך אנו עומדים מאחורי מה שפורסם רשמית".