שתף קטע נבחר

ראש הנקרה: הפינה של המדינה

טיול קיצי ורטוב לאורך חוף הצפון: מההר הלבן שהמים חופרים בו, דרך הלגונות בחוף אכזיב ועד לזרימה המתמדת בנחל כזיב. בדרך אולי תפגשו גם צבים ויחמורים. טיולי נחל וים - כתבה ראשונה בסדרה

ראש הנקרה אכזיב כזיב 



אופי המסלול: הליכה משולבת בנסיעה ברכב או אופניים. משך המסלול: שעה וחצי עד שלוש.

חופשת הקיץ (אבל גם 'סתם' שבת) היא זמן ראוי לטיולים בהם אפשר לחקור ולגלות את פינות הארץ שלנו. ראש הנקרה הוא מין פינה שכזו השוכנת בזווית גבול הלבנון עם קו החוף הצפוני. טבען של פינות שהן צופנות סוד, וכך גם גן לאומי ראש הנקרה, נקוב הנקרות מעשה ידי אדם וים. בפינה הזו אפשר להתרפק על נוף ימי המשתנה משקיעה לשקיעה, מבוקר לערב ומסערה לרוגע. בנוף הזה, שבפינה הזו, עולים בלילות הקיץ צבי הים, אותם יצורים קדומים נושאי שריון, אל החוף להטיל בו את ביציהם ולהמשיך שושלת בת אלפי שנים.
וכך נגיע לשם: ניסע על כביש מספר 4, מנהריה עד רכס הסולם. נגיע לגן לאומי ראש הנקרה. נחנה את הרכב ברחבת החניה וניגש לתצפית המרהיבה, המשקיפה אל הים ואל רצועת החוף הצפונית של מדינת ישראל.

ראש הנקרה

אי מקלט

בצד מערב נראה שורת איים מקבילה לחוף, אלה הם שרידי רכס כורכר טבוע, מתקופה בה נסוג הים. היום מהווים האיים מקום מקלט בטוח ומושבות קינון, הרחוקות מהישג ידו של האדם, לכמה מינים של עופות. ומכאן גם שמותיהם של האיים: נחליאלי, שחף, תכלת ועוד. בקו המגע המגוון של יבשה וים נראה ראשי חוף של סלעי כורכר בצד מפרצים חוליים, אליהם שוצפים הגלים ומתנפצים אל הסלעים.

לאורך קו החוף מצפון לדרום, נפרסת טיילת המגיעה עד סמוך לגן לאומי אכזיב. משמאלכם על הגבעה, קיבוץ ראש הנקרה. מאחוריכם ניצב רכס הרי הסולם התוחם את מדינת ישראל מצפון ומציין את הגבול בין ישראל ללבנון. ההר בנוי מסלעי קירטון וגיר רכים, בעלי צבע לבן בהיר. לרשותכם במקום רכבל היורד אל הנקרות החצובות ברכס ראש הנקרה: חוויה של ים, סלע ומים הנוקבים את ההר. נשמו עמוק את אוויר הים והמשיכו עם המכוניות בירידה לכיוון הטיילת.

חמישה קילומטרים של חוף מפרידים בין רכס הסולם לבין גן לאומי אכזיב. נטייל ברצועת החוף המציעה מגוון נופים של מערות ימיות, גומחות מים רדודים וחמימים ונחלי אכזב הפורצים את רכס הכורכר החופי. אפשר לטייל ברכב, באופניים או בהליכה נוחה ברגל. לנוסעים ברכב, ניתן לעצור בדרך במצפורים הקיימים, או סתם ללכת לכיוון הים וליהנות מהלגונות הטבעיות, מצמחיית החוף המיוחדת, מהשחפים המעופפים בקרבת החוף ולצפות בדייגי החכה העומדים חזקים מול הרוח המערבית הנעימה.

שומרים על צבי הים

בירידה ברכב מהתצפית אל החוף, דרומה כ-800 מטר ובצמוד לכניסה לכפר הנופש של ראש הנקרה נפנה ימינה. תחילה יראה לכם כאילו תכף תיכנסו עם הרכב לים. לא להיבהל, מיד נפנה שמאלה ונתחיל את הנסיעה בטיילת.

נמשיך דרומה ונראה מימין את חוף בצת החולי. הביטו היטב ותראו אזור מגודר. זוהי חוות הקינון של צבי הים. בחופים החוליים של שמורת טבע חוף ראש הנקרה, מטילות בקיץ נקבות של שני מיני צבי ים את ביציהן: צב ים חום וצב ים ירוק. צבי הים הם זוחלים ענקיים, שמשקלם עולה על 100 קילוגרמים, הנוהגים לטרוף מדוזות. לעתים נפגעים צבי הים האלה מבליעת שקיות ניילון הצפות במים, אותן הם טועים לזהות כמדוזות.

מדי שנה מתגלים ברצועת החוף הזו קינים ספורים, ופקחי רשות הטבע והגנים מעתיקים את הביצים לחוות הקינון המגודרת כדי לשמור אותן מרמיסה או טריפה. השמורה מקיימת מגוון מיני בעלי חיים נוספים ובהם שועל מצוי, מכרסמים (מריון וגרביל החולות), סרטן החולות ושחפים. הצמחים שאתם רואים על סלעי הכורכר ובאזורים החוליים עמידים לרסס המלוח ומצליחים להתקיים בסמוך לים. תוכלו למצוא כאן קריתמון ימי, עדעד יווני, חבצלת החוף, עדעד כחול, לוטום מכסיף ועוד. אז אנא שימרו על החוף ועל הניקיון, ואל תכנסו עם המכוניות לעבר הים (במקום הוצבו מחסומים כדי למנוע כניסת כלי-רכב ורכבי שטח למיניהם).

והנה אתם פוגשים פסל חום ענק של חלקי אוניה ישנה, מעשה ידיו של הפסל יחיאל שמי, חבר קיבוץ כברי. למולכם מתגלה אזור שפך נחל רחב וכמות רבה של חלוקי נחל עגולים השונים מחלוקי הים השטוחים. זהו למעשה נחל כזיב, היוצא אל הים מצפון לגן לאומי אכזיב.

חזור למעלה
אכזיב

מנגל בין העתיקות

נמשיך בטיולנו עד שנגיע למגרש החניה של גן לאומי אכזיב. בתחום הגן הלאומי שכנה העיר אכזיב, שנוסדה בתקופה הכנענית התיכונה בסביבות המאה ה-18 לפני הספירה. תושבי המקום נהנו מביצורו הטבעי – הים התוחם את התל ממערב, מפרץ טבעי התוחם אותו מדרום וערוץ נחל כזיב מצפון. ממזרח לתל חפרו תושבי העיר חפיר, שחיבר את נחל כזיב עם המפרץ. גן לאומי אכזיב הוא אתר עתיקות בעל חוף רחצה ייחודי, תצפית עוצרת נשימה אל הים ומתקני נופש פעיל: מדשאות, שולחנות פיקניק, חורשת צל, מתקני צלייה (מנגל), מתקני שעשועים לילדים, מקלחות, שירותים, תחנת עזרה ראשונה ומזנון.

לאחר הסיור בגן הלאומי נמשיך לשמורת טבע נחל כזיב, מרחק נסיעה של כחצי שעה מהגן הלאומי. המסלול: מגן לאומי אכזיב, ניסע על כביש 4 צפונה לצומת בצת. משם נפנה מזרחה לכיוון כביש 70 ונעבור את העיירה שלומי. נעלה על כביש הצפון, נמשיך מזרחה לכיוון פארק גורן (על-פי השילוט). נכנס לפארק ונגיע למצפור המונפור. שם נמצא תצפית מרהיבה על נחל כזיב והמבצר הצלבני שבמקום.

חזור למעלה
כזיב

מים כל השנה

נחל כזיב הוא הגדול והעשיר שבנחלי הגליל המערבי. ראשיתו ברכס הרי מירון, ושפכו לים התיכון בחוף אכזיב. המים, הזורמים בנחל כל השנה, מהווים את הבסיס לעושר של החי והצומח באזור. לכל אורך שמורת הטבע משתרע החורש הים-תיכוני בשיא פארו: חברת אלון מצוי ואלה ארץ-ישראלית, חרובים, ער אציל וקטלבים במדרונות הנחל. לאורך הנחל עצמו קיימת צמחיית נחלים מפוארת. שדרת עצי הדולב המזרחי מערבת בתוכה גם עצי תאנה, שרכים ופטל קדוש. מעל אפיק הנחל מתנוססים להם שרידי מבצר המונפור – עדות לעבר עשיר ומפואר בתקופה הצלבנית.

בנוסף לעולם הצומח העשיר ישנו בנחל גם עולם חי מגוון: ציפורי השיר בין העצים, הדגים בנחל, עושר של זוחלים, יונקים קטנים, דרבנים, חזירי בר, שועלים ועוד רבים ואחרים. אך גולת הכותרת היא היחמורים, אותם איילים שוכני חורש, ששבו בשנים האחרונות לאכלס את הנחל וסביבתו.

שובם של היחמורים

עד המאה ה-19 היה היחמור הפרסי חלק בלתי נפרד מעולם החי שהתקיים בארץ. אולם ציד בקנה מידה נרחב, כמו גם צמצום של בתי הגידול שבהם היחמור חי, הביאו אסון על בעל חיים יפה זה. גורלו לא שפר עליו גם במקומות אחרים ומאמצע המאה ה-20 נחשב היחמור רשמית כבעל חיים שנכחד מהעולם לגמרי.

רשות הטבע והגנים, הפועלת שנים רבות להשיב לטבע בעלי חיים שנעלמו מהנוף הישראלי, החלה לפני שבע שנים בפרויקט השבת היחמור לבר בשמורת נחל כזיב. אל המכלאה שנבנתה בנחל מועברים פעמיים בשנה כ-12 יחמורים, המגיעים מגרעין הרבייה חי-בר שבכרמל. במכלאה זו מתאקלמים היחמורים לחיים בשמורה במשך כחודשיים וניזונים מהצומח הטבעי בה. בזמן זה הם מוגנים מפני טורפים, ואחריו הם משוחררים לבר – שם מתנהל אחריהם מעקב שוטף. היום, לאחר מספר מחזורי איקלום ושחרור, מסתובבים להם בנחל כזיב וסביבתו מעל 100 יחמורים, חלקם כיחידים והשאר בקבוצות קטנות. זהו למעשה העדר הגדול בעולם של יחמורים בטבע.

היחמורים שוהים במשך מרבית שעות היום בסבך החורש הים-תיכוני, אך ניתן לערוך עליהם תצפית כשהם שוהים במכלאת האיקלום. אל התצפית נגיע לאחר שניסע מזרחה מתצפית המונפור, לאורך השביל המסומן בשחור כ-5 קילומטרים, עד שנגיע לחניון הזיתים הנקרא כך בשל שפע עצי הזיתים באזור. נחנה את הרכב ונלך כמה מטרים דרומה אל תצפית מכלאת האיקלום.

הכותבת היא מנהלת שמורת טבע עין אפק, רשות הטבע והגנים

חזור למעלה
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום:לביא ארצי,החברה להגנת הטבע
ראש הנקרה. נשמו עמוק את אוויר הים
צילום:לביא ארצי,החברה להגנת הטבע
אכזיב. חוף ייחודי ונוף עוצר נשימה
צילום:דפנה מרוז, החברה להגנת הטבע
כזיב. עושר של מים, חיים וצמחיה
צילום:דפנה מרוז, החברה להגנת הטבע
מומלצים