המשטרה חשפה רשת שסחרה בכליות
אנשי הרשת קנו כליות מעניים ומכור אותן לעשירים. מחירה של כליה לאדם שזקוק להשתלה: 150 אלף דולר; התשלום לתורם: רק 25 אלף דולר; 4 בני אדם נעצרו; על פי החשד, רופאים ישראלים בדקו את ה"תורמים" לפני שהוטסו לטורקיה; אדם שהסכים למכור כליה והתחרט נשלח לניתוח בניגוד לרצונו ואף "נקנס" ב-6,000 דולר
מפלג התשאול של היחידה המרכזית בתל אביב החל אתמול בגל מעצרים של מתווכים, רופאים ואנשים נוספים שלקחו חלק בהפעלת תעשייה שלמה של סחר לא חוקי באיברים. ככל הידוע, זו הפעם הראשונה שבה משטרת ישראל עוצרת סוחרי איברים, וצפויים מעצרים נוספים.
במרכז הפרשה שנחשפה אתמול על ידי היחידה המרכזית של משטרת תל אביב עומד תושב הדרום (30), שהסכים למכור את הכליה שלו תמורת 25 אלף דולר, עבר את הבדיקות הרפואיות הדרושות, ועד מהרה נמצא לו רוכש. לפני היציאה לניתוח כריתת הכליה שלו בטורקיה התחרט "התורם" המיועד – ונעלם. המתווכים, שכבר מכרו את כלייתו ב-150 אלף דולר לנזקק עשיר, הצליחו לאתר אותו. הם איימו עליו שאם יחזור בו מהעסקה, הוא יחויב בפיצוי גדול על הפרת החוזה. על פי תלונתו במשטרה, הוא נכלא בדירה בתל אביב למשך שבועיים עד שהוטס לטורקיה.
חברי הרשת הודיעו לו כי מ-25 אלף הדולרים שהובטחו לו ינוכו 5,000 דולר כקנס על התנהגותו ועוד אלף דולר בגלל זירוז הטסתו לניתוח. אחרי שהוצאה מגופו הכליה, הוא אושפז במשך ארבעה ימים בטורקיה, ולאחר מכן מומנו לו גם חמישה ימי מנוחה בבית מלון בתל אביב. בלי הכליה, אבל עם 19 אלף דולר בכיס, הוא התייצב ביחידה המרכזית של משטרת תל אביב והתלונן על סחיטה באיומים שאילצה אותו להיפרד מכלייתו. סיפור זה הוא רק אחד מאלה שהוגשו כתלונה במשטרה, שחקרה בחודשים האחרונים באופן סמוי את התופעה. על פי החוק בישראל, תרומת איברים מתורם חי מותרת רק בין קרובי משפחה. החוק אוסר מכירת איברים בין אנשים זרים.
בשנים האחרונות, כדי לעקוף את החוק, נוסעים התורמים והמושתלים לחו"ל ומבצעים שם את הניתוחים. ה"תורם" הוא ה"קונה" הוא אדם שמוכן ויכול לשלם 150 אלף דולר עבור האיבר המבוקש. בשנים האחרונות פורסמו במקומונים ובעיתונים ברוסית מודעות שמנסות לפתות תורמים אפשריים בסכומי כסף גבוהים.
שני העצורים העיקרים בפרשה הם אנשי העוסקים קובי דיין, המיוצג על ידי עו"ד ששי גז, ואבי אטיאס, המיוצג על ידי עו"ד ירום הלוי.
בהודעה שפרסמה אתמול המשטרה נמסר כי בידי צוות החקירה בראשות רפ"ק פיני אבירם יש עדויות בנוגע לתהליך המכירה, הקנייה, הבדיקות הרפואיות והנסיעות לחו"ל. רופאים שבדקו את התאמת התורמים לקונים ייחקרו בגלל החשד שהם ידעו שמדובר בעסקאות אסורות.
הבוקר תביא המשטרה בפני שופט שני אנשי עסקים ושני עובדים שליוו "תורמים" לחו"ל. כל העצורים מכחישים את החשדות שמיוחסים להם.
כתבתנו רבקה פרייליך מציינת כי הצעת חוק שעברה באחרונה בוועדת השרים לחקיקה קובעת כי סחר באיברים ותיווך לסחר כזה הם עבירה פלילית. הצעת החוק מעודדת תרומת איברים בכך שהיא מבטיחה פיצוי לתורם בשל אובדן ימי עבודה, חופשת מחלה וכו'. הפיצוי אמור להיות משולם על ידי המדינה באמצעות המרכז הלאומי להשתלות.
הקונה: "חיי ניצלו כי יש לי כסף"
"נאלצתי לעבור על החוק כדי להציל את חיי. פשוט לא הייתה לי ברירה" – כך אמרו אתמול י', תושב אזור המרכז, שלפני כמה שנים הושתלה בגופו כליה שרכש בחו"ל.
"הייתי מודע לחוק שאוסר על סחר באיברים בישראל, ובגלל זה חיפשתי פתרון בחו"ל. התהליך הוא פשוט יחסית, ולא כרוך ביותר מדי בירוקרטיה תוך כמה ימים הפכתי לאדם חדש ובריא.
"החיים שלי ניצלו בזכות העובדה שיש לי כסף. אם הייתי חסר אמצעים, לא הייתי יכול לשלם סכומים כאלו. מדובר בסכום של שש ספרות בדולרים.
"אני לא היחיד שפעל ככה. נתקלתי בהרבה ישראלים שהעדיפו לקנות כליות בסכומי עתק בחו"ל מאשר להמתין הרבה זמן ברשימה לתורם בארץ".
המוכר: "תרמתי כליה ויצאתי מהבוץ"
"חזרתי מחו"ל, שם עברתי ניתוח כדי למכור כליה. זו היתה אחלה נסיעה, כיף של טיול, וכל הסיפור לא כאב. גם הכסף היה סבבה" – כך סיפר ל"ידיעות אחרונות" לפני חודשים אחרים מחסנאי תושב הנגב.
"אלוהים נתן לנו שתי כליות, אחת יותר ממה שצריך. אז בשביל מה אני צריך שתיים? גם כליה אחת יכולה לעשות את העבודה, השבח לאל. אם היתה לי כליה שלישית, הייתי מוכר גם אותה. אתה יודע מה זה 75 אלף שקלים בשביל כליה?
"בינתיים, בזכות הכסף, אני יוצא קצת מהבוץ שנכנסתי אליו אחרי שקניתי דירה חדשה. בשבוע הבא גם אשתי נוסעת למכור ליה. אחרי שהיא ראתה שמדובר בסך הכל בצלקת בטנה במותן, היא החליטה שהיא גם רוצה ללכת על זה. היא אמרה לי: 'גם אני אעבוד חצי שנה כנערת ליווי אני לא אשיג את הסכום הזה'".