מכון גנזים נדרש להעביר את הכתבים לגנזך המדינה
חברי ועדת החינוך והתרבות של הכנסת הזדעזעו מהתנאים הפרימיטיביים בהם מוחזקים כתבי היד, ביניהם כתבים נדירים של טשרניחובסקי וביאליק
"כתבי יד נדירים, בין היתר של טשרניחובסקי וביאליק, נמצאים בסכנה", כך אמר אמש יו"ר ועדת החינוך והתרבות של הכנסת, ח"כ אילן שלגי, לאחר ביקור שערכה אתמול הוועדה במכון "גנזים" לספרות עברית. לדברי ח"כ שלגי, הוועדה הזדעזעה מהמצב העגום ומהתנאים הפיזיים הקשים במקום ודרשה מהנהלת מכון "גנזים", הממוקם בבית הסופר בתל-אביב, להגיע תוך שבועיים להסכמה עם גנזך המדינה בירושלים ועם משרד החינוך והתרבות לגבי העברת הכתבים הנמצאים במקום לרסטורציה בגנזך המדינה.
"אם לא ימצא פתרון בהסכמה, יתבקש גנזך המדינה להפעיל את סמכותו שעל פי חוק ולנקוט בכל האמצעים הנחוצים לדעתו לשימור כתבי היד והחומר הארכיוני יקר הערך", אמר שלגי והוסיף, "כתבי יד יקרים של סופרים עבריים נמצאים בסכנה הן בשל שימור בתנאים פרימיטיביים והן בשל העדר אמצעי כיבוי אש ומיגון. לשם הצלת נכסי תרבות ומורשת אלה יש לפעול מיידית בלי קשר לפתרון ארוך הטווח". אביאל אהרון, דובר ח"כ שלגי, אמר הבוקר: "הביקור שמתוכנן מזה כחודש בעקבות פרסומים בתקשורת ובעקבות בקשה אישית של ח"כ יוסי שריד שהוועדה תתערב בעניין, התקיים אתמול. הבנו שקיימים מאבקי יוקרה בין גנזים לבין הגנזך וזו הסיבה לכך שבית הסופר או ליתר דיוק בעמותת גנזים לא מוכנים להעביר את החומר לירושלים. עם כל הכבוד למאבקים מה שמעניין את הוועדה הם כתבי היד עצמם שהולכים ומתפוררים שם. הם נמצאים בתנאי חום, בלי מיזוג, בלחות, ממוינים בתוך מעטפות קרטון, חלקם נרקבו מנזילות. החבר'ה שם משקיעים ועושים כמיטב יכולתם, אבל זה לא מספיק. ח"כ שלגי הודיע לאנשי גנזים שתוך שבועיים כל החומר ייצא משם, עובר למשמורת בגנזך המדינה בירושלים, בגנזים ישפצו, יעשו סורגים, יתקינו גלאי עשן, יכשירו את המקום שיהיה ראוי ואחר כך נראה מה נעשה. ככל הנראה החומר יחזור ל'גנזים' בעתיד. איך ומה זה פחות חשוב כרגע. במידה ולא תושג הסכמה בין הגופים, גנזך המדינה יפעיל את סמכותו ויוציא את הכתבים שאינם שמורים כראוי".
מכון "גנזים" מנהל רישום שיטתי של היצירה העברית ומשמר יצירות ספרות עבריות שנכתבו במאתיים השנים האחרונות. במכון מצויים כתבי הסופרים וטקסטים שנכתבו על הסופרים. עם השנים הפך "גנזים" לאוצר של כתבים שמעולם לא ראו אור בהם איגרות סופרים, זכרונות, אוטוביוגרפיות, עזבונות של סופרים, תצלומים, הקלטות של סופרים המקריאים מיצירותיהם, כתבי יד והקדשות. כל החומרים שנאספו במכון עומדים לרשותם של חוקרים, תלמידים, סופרים ואנשים פרטיים. לפני שנתיים חגג המכון יובל להקמתו.