כבוד הקונסול בשבילכם
הוא התחיל את הקריירה כדוגמן שצעד על שולחנות בבתי-קפה. אחרי שהתבסס בעולם האופנה עבר להפקות טלוויזיה. החברים מן העבר הזוהר מפרגנים למינויו של מוטי רייף לקונסול התרבות של ישראל בלוס-אנג'לס. אבל במשרד החוץ מעקמים את האף
מינויו של מוטי רייף, לשעבר דוגמן צמרת וכיום מפיק טלוויזיה ובעל סוכנות דוגמנות, לתפקיד הנחשק של קונסול התרבות הישראלי בלוס-אנג'לס, הצליח להרים כמה גבות מופתעות.
רייף (38), יליד חיפה, התחיל את הקריירה הזוהרת שלו בשנות ה- 80. עוד כחייל הוא דיגמן בעיר הולדתו על שולחנות בבתי-קפה, שהפכו למסלול תצוגה מאולתר. שנתיים אחרי שחרורו מצה"ל, בגיל 23, החליט הדוגמן העולה, המיתמר לגובה של 190 ס"מ, כי חיפה "קטנה עליו" והחליט לכבוש את תל-אביב. באחת המסיבות הראשונות שנחת בהן פגש רייף בשלווה בן-גל, מי שהיתה אז הכוהנת הגדולה של עולם האופנה הישראלי. בן-גל סימנה אותו כ"דבר הבא" והוא החל לככב בתצוגות אופנה בעיר, במועדונים ובמסיבות הנחשבות.
בין לבין ניהל רייף רומנים קצרים יותר ופחות עם הדוגמניות אנאבל, רונית ויגלר, סמדר גנזי ופינצ'י מור. בעקבות הרומן עם מור הוא נטש את בן-גל, החל לעבוד עם מור, ואחרי כמה שנים התעייף גם מהחיבור המקצועי הזה ועבר לעבוד באופן עצמאי. את החיבור הנכון הוא מצא בדמותו של המפיק איתן אבוט, שיחד איתו הקים את "מימד מוטי רייף", חברת ההפקות שלו. במקביל הוא הביא לעולם תאומים מפנינה בריק, לשעבר חברת להקת "סקסטה", למרות שמעולם לא חיו כבני-זוג.
החברים והקולגות מפרגנים
בין תוכניות הטלוויזיה שרייף הפיק ושזכו לרייטינג נאה, היתה גם "מהפך", בהגשתה של אורנה דץ. "אני לא יודעת מה יכלול תפקידו", מפרגנת דץ, "אבל הוא האיש הנכון במקום הנכון. הוא יכול להביא רוח רעננה לקהילה היהודית בלוס-אנג'לס. יש לו רעיונות יצירתיים, הרבה ניסיון בהפקות ובאירועים, וכולנו רק יכולים להרוויח מזה".
"המינוי של מוטי מעיד על רוח חדשנית ומרעננת", מחמיא גם שי כרם, חבר קרוב של רייף ואמרגנה של דנה אינטרנשיונל. "הוא התרבות החדשה, של האנשים החדשים, שמייצגים רוח עכשווית ונכונה. לא עוד פקידים אפורים המקורבים לצלחת, אלא אדם צעיר עם יוזמה ומעוף. אני בטוח שכולנו נהיה גאים בו".
"אני מכיר את מוטי שש שנים", מוסיף על רייף הדוגמן איתי אטיאס. "אני חושב שהוא איש כריזמטי, עם ניצוץ של גאונות, שעשה שינוי מהותי בתפיסה הישראלית לגבי אופנה ותרבות של אופנה. הוא אולי לא אמן דגול – סופר, משורר או איש רוח – אבל הוא יעשה את העבודה דרך ה'שארם' שלו. יש לו קסם אישי שעובד שעות נוספות. אני חושב שההחלטה למנותו כקונסול היא אמיצה וחכמה".
גם הדוגמנית-שחקנית רונית יודקביץ מוצאת רק מילים טובות להרעיף על רייף. "בשבילי מוטי הוא כמו אח. בן-בית, בן משפחה", היא מספרת. "אני חושבת שהוא הוכיח עצמו בארץ מעל ומעבר. הוא עשה כאן דברים מופלאים, הוביל תוכניות חדשות לשיאי רייטינג, קשור למופעים גדולים. כל מה שקשור ליחצנות, מסיבות, הפקות – זה הוא".
"הוא מאוד מוכשר, רואה דברים עשר דרגות קדימה ויש לו 'יציאות' מעניינות", מעידה על רייף מעצבת השיער ז'קלין ליכטנשטיין, שעשתה איתו את התצוגה הראשונה במלון הילטון לפני 20 שנה. "תמיד ישנתי בשקט בלילה לפני כל תצוגה שעשיתי, כי ידעתי שמוטי שם והכל ידפוק כמו שצריך.
"אני לא מתפלאה שבחרו בו לתפקיד. הוא רציני, חרוץ, דייקן ואחראי. שעה אצלו זו שעה. ואם משהו לא עובד כמו שצריך, הוא מקים צעקות. כשיושבים איתו על פרטים, אין חוכמות, הוא קולע. יש כאלה שמקנאים בו על המינוי. אבל תסמכי עליו שהוא כבר יקשור את הקשרים הנכונים. הוא אחד שמתחבר מהר מאוד עם אנשים".
אבל לא כולם בעולם הדוגמנות והאופנה מפרגנים לקולגה לשעבר. מעצבת שביקשה לא להזדהות בשמה אמרה: "את מי בוחרים לקונסול תרבות? מישהו שטופף על המסלול והפיק כמה אירועים? מה הוא מבין בכלל בתחום התרבות? מה יש לו לומר? עוד מעט יגידו שהוא איזה איש-רוח מבוזבז". "עינם של אנשים צרה", מזדעק ראובן כהן, סטייליסט הצמוד לרייף זה שנים. "אני עובד איתו כבר 17 שנה. הוא וורקוהוליק. טיפוס מאוד כריזמטי ומרשים, שקשה להתעלם ממנו. כשהוא נכנס לחדר אי-אפשר שלא להבחין בו. היכולות שלו לפתור בעיות בתוכניות טלוויזיה ובטקסים מאוד מרשימות. הוא גם מאוד נוח לעבודה. נותן יד חופשית לצוות. מעל הכל, הוא חבר טוב. אדם מהימן ואיש מאוד מצחיק".
במשרד החוץ מתרעמים
ומה אומרים במשרד החוץ? "התחושה היא שהמינוי הזה לא מוסיף כבוד למשרד החוץ ולמאמצים שאנו עושים בתנאים לא פשוטים להגיע לכך שבעולם יכירו באיכותה של היצירה הישראלית ולא יחשבו שישראל זה רק מלחמות ופיגועים". כך אמרו אתמול (ב') גורמים במשרד החוץ בעקבות מינויו של רייף לתפקיד שזכה בתואר "שגריר ישראל בהוליווד".
מינויו של רייף עורר מחלוקת חריפה במשרד החוץ. היו מי שביקרו קשות את המינוי וטענו כי לרייף אין הכישורים המתאימים כדי למלא אותו. "תפקידו של קונסול תרבות הוא לשמש מקדם המכירות של היצירה הישראלית בכל התחומים. הוא צריך לדעת לדבר עם מנהלי מוזיאונים, עם אוצרי תערוכות, מנהלי פסטיבלים וכד'. הוא צריך לחבר בין מנהלי פסטיבלים בארצות-הברית ובישראל ולקדם סרטים", אמר בכיר במשרד.
גורם אחר אמר בציניות: "אני לא בטוח שרייף מכיר את התיאטרון הישראלי, את המחול הישראלי. הייתי רוצה לדעת איזו להקת מחול הוא ראה לאחרונה, איזה תערוכות ואמנים מתחום האמנות הפלסטית הוא מכיר, ומה בכלל האג'נדה שלו: מה הוא מתכנן לעשות כקונסול תרבות". גורמים במשרד אומרים כי התחום התרבותי הוא כיום תחום מקצועי לכל דבר, שמצריך לא רק ידע רב בתרבות אלא גם הכשרה דיפלומטית.
רוב נספחי וקונסולי התרבות של ישראל הם דיפלומטים מקצועיים, שעברו את קורס הצוערים של משרד החוץ במקביל להכשרה בנושאי תרבות. "זה בדיוק כמו שמצפים שנספח מסחרי יהיה בעל הכשרה כלכלית ועסקית, ולא רק מי שעוסק למשל בקוסמטיקה", אמר בכיר במשרד.
"התפקיד מצריך גם ידע פוליטי רב, בעיקר בשל העובדה שחוגי התרבות בארצות-הברית אינם תמיד אוהדים את ישראל, והרבה פעמים דיון בנושא תרבות גולש לוויכוחים פוליטיים. הקונסול לענייני תרבות צריך להגן על שמה הטוב של ישראל לא רק בכל הקשור באמנות אלא גם בפוליטיקה ובתהליך השלום".
"רייף מתמצא רק בתחום הבידור"
במשרד החוץ ציינו כי בעבר, כאשר לא נמצא מועמד מתאים לתפקיד נספח התרבות, גויסו אנשי תרבות בעלי שם שייצגו את המדינה במקומות שונים. בין השאר, הזכירו שם את העיתונאי עמנואל הלפרין, ששימש כנספח התרבות של ישראל בפאריז; את נועם סמל שבא מעולם התיאטרון ושימש כנספח התרבות בניו-יורק; ואת רם עברון, ששימש כנספח התרבות בלונדון. גורם במשרד: "אין לי ספק שרייף הוא בחור נמרץ ומוכשר, אך התחושה שהוא מתמצא רק בפן אחד של התרבות הישראלית – בתחום הבידור. תרבות זו שפה, ואני לא בטוח שרייף מדבר אותה. תרבות זה לא 'מהפך' עם אורנה דץ, וזה בטח לא 'יצרים' עם איה ושירלי. זה כמו להגיד שמי שמתמצא באלקטרוניקה ישנה הוא איש היי-טק".
מאידך, יש במשרד החוץ מי שסוברים שרייף בהחלט מתאים לתפקיד. גורם במשרד אמר לנו כי כושר הארגון של רייף בהחלט יסייע לו בתפקיד. הוא ציין, כי רייף הופיע בפני ועדת איתור, שבראשה עמד יובל רותם, הקונסול הכללי של ישראל בלוס-אנג'לס, וזו ראיינה אותו ומצאה אותו מתאים לתפקיד.
"פרשת מינויו של רייף נופחה מעבר לכל פרופורציה. מי שמכפיש את האיש מעולם לא עיין בקורות החיים שלו. בסך-הכל מדובר במינוי של עובד מקומי ישראלי, שזה תפקיד זוטר מאוד, שכמוהו יש עשרות. כל מי שמכפיש את רייף עושה לו עוול. מדובר באדם בעל כישורים מוכחים ויכולות ארגוניות מרשימות. זה בדיוק האיש שישראל צריכה בלוס-אנג'לס". לדברי אותו גורם, קופת משרד החוץ ריקה בכל מה שנוגע לפעילות תרבות, ולרייף יש כישורים מוכחים בתחום גיוס תרומות לפעילות תרבות וחיבור אמנים מישראל עם מפיקים אמריקנים. "הטענה שכאילו רייף אינו יכול לייצג את התרבות הישראלית כיוון שהוא מתמחה בבידור היא טענה שטחית ורדודה. למה מנצח של תזמורת או שחקן תיאטרון יותר טובים ממנו?"
גורמים אחרים במשרד החוץ סבורים כי מינויו של רייף חרג מנוהלי ההעסקה של עובדים מקומיים ישראלים בחו"ל. על-פי נהלים אלה, משרד החוץ היה צריך לקבל חוות דעת על המועמד מהדרג המקצועי במשרד, קרי האגף לקשרי תרבות ומדע. אבל האגף לא התבקש למסור את חוות דעתו על מינויו של רייף, אף שבמגעים עם הקונסוליה בלוס-אנג'לס הביע האגף את התנגדותו למינוי.
יואב בירן, מנכ"ל משרד החוץ ומי שאישר את מינויו של רייף, מסר אתמול את התגובה הבאה: "איני מעוניין להתדיין בתקשורת על שיטות העבודה הפנימיות במשרד החוץ. מעולם לא קיבלתי החלטה משיקולים לא ענייניים ולא מקצועיים".