שתף קטע נבחר

בשורה: התפרצות הסארס נבלמה

המגיפה, שהחלה בנובמבר אשתקד בסין, הגיעה ככל הנראה לסיומה, לאחר שהדביקה 8459 והמיתה 805 בני אדם. עם זאת מזהיר מומחה ישראלי שאנחנו עלולים להיות עדים להתפרצות נוספת

"התפרצות הסארס באה לסיומה" כך אומר היום ל- ynet פרופ' שלמה מעין, מומחה למחלות זיהומיות וטרופיות מהמרכז הרפואי הדסה עין כרם, לאור הודעות ארגון הבריאות העולמי על הוצאתה של סין מרשימת המקומות הנגועים במגיפת הסארס. השבוע הודיע הארגון כי גם הונג קונג נקיה כעת ממגיפת הסארס וכי אין כל מניעה לבקר בה.

איתור החולים נמשך

הודעת ארגון הבריאות העולמי הופצה בעקבות ירידת מספר המאושפזים בהונג קונג ובסין ובזכות העובדה כי לא נתגלו מקרים חדשים שם. הארגון קבע כי הסיכון למטיילים בסין ובהונג קונג הוא מינימלי. בעקבות ההודעה החלו החיים בסין ובהונג קונג לחזור למסלולם, ואף חברת התעופה הלאומית "אל על" הודיעה כי תחדש במוצאי שבת הקרובים את טיסותיה השבועיות להונג קונג. בנמל התעופה בן גוריון נמשכות לעת עתה הבדיקות לאיתור חולים ונשאים השבים בטיסות הישירות מטורונטו. שאר הנוסעים הנכנסים לישראל מתבקשים למלא הצהרת בריאות.
"לא הייתי ממליץ עדיין לנסוע למקומות הנגועים כדי לראות את שארית המגיפה", אומר פרופ' מעין, "אך על פי כל הסימנים נראה שהתפרצות הסארס הגיעה לקיצה, הרבה מאוד בזכות אמצעי המיגון וההסגר שנקטו המדינות הרלוונטיות, ולאור העובדה שהאמצעים עבדו - זה נותן עוד תימוכין לכך שדרך ההעברה העיקרית של נגיף הסארס היא באמצעות נוזלים. לא היה ניתן לעצור את המגיפה אם הנגיף היה עובר באוויר דרך נגיף השפעת".

התפרצות נוספת בדרך

מידע רב הצטבר אודות נגיף הקורונה בו תלו החוקרים את האשם. הנגיף רגיש ככל הנראה לחומרי ניקוי המצויים בשוק. הוא מסוגל לשרוד באוויר החופשי עד 48 שעות, ולפיכך מגע על פני משטחים היה ככל הנראה אחד הגורמים המשמעותיים בהעברתו.
"זו אכן מגיפה חדשה לחלוטין", מסביר פרופ' מעין, "זאת לאור העובדה שבקרב 1500 תורמי דם שנבדקו בהונג קונג וסינגפור לא נמצאו נוגדנים לנגיף. זה אומר שמרבית האוכלוסייה גם באיזורים בהם קרתה ההתפרצות עדיין לא נחשפו לנגיף, ולפיכך אנחנו ככל הנראה צפויים להתפרצות נוספת אם התנאים הנכונים יבשילו".
עוד מוסיף מעין כי נגיף הקורונה שאותר שייך ככל הנראה לזן חדש ושונה, אולם ניתן יהיה לעצור את ההתפרצות מהר יותר מכפי שאירע בהתפרצות הנוכחית, בשל הנסיון שנלמד אודות ההסגר והטיפול בחולים.

סארס: כך זה החל

עד כה חלו בתסמונת הנשימתית החדה 8,459 אנשים ברחבי העולם, מתוכם נפטרו 805 והחלימו 7,324. בסין, שם פרצה המחלה לראשונה, נדבקו 5,326 תושבים, מתוכם מתו 347. בהונג קונג נדבקו 1,755 איש, מתוכם מתו 296, ובקנדה נדבקו 246 תושבים ומתוכם 35 נפטרו.
מקרה הסארס הראשון דווח ב-16 בנובמבר 2002 במחוז גואנגדונג שבדרום סין סמוך לנהר הדלתא. התושב אשר נדבק, העביר את הנגיף לארבעה ילדים אשר חיו עימו. מכאן התפשטה ההתפרצות במהירות ובתוך חודשיים דיווח מחוז גואנגדונג על 300 מקרי הדבקה בתחומם.
בחודש ינואר השנה העביר דייג את המחלה לעיר גואנגזו שבסין, שם התפשטה המחלה בשלושה בתי חולים. חודש מאוחר יותר הגיע ד"ר ליו, רופא מסין, לחתונה בהונג קונג. במהלך החתונה החל להתעטש ולהשתעל. את שאירע מאוחר יותר לא יכול היה לצפות: ליו לא ידע כי נדבק במחלת הסארס מחוליו.
בערב אחד הספיק ד"ר ליו להדביק עשרות אנשים שהביאו ל- 1,755 מקרי הדבקה בהונג קונג. ד"ר ליו נפטר כמה ימים מאוחר יותר. מכאן הייתה הדרך קצרה להתפשטות המחלה למדינות סמוכות ומרוחקות, והראשיות שבהן – סינגפור וקנדה. מקרים בודדים נוספים נתגלו גם בארצות הברית ובמדינות אירופאיות.
בישראל לא נתגלה כל חולה בהתפרצות הנוכחית. דובר משרד הבריאות מסר ל- ynet כי המשרד מאמץ את כל המלצות ארגון הבריאות העולמי ופועל על פיהן. בימים הקרובים יוחלט במשרד באילו אמצעים לנקוט בהתאם להתפתחויות.

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
תושבי בייג'ין. מורידים את המסיכות
צילום: רויטרס
צילום: בית חולים הדסה
פרופ' מעין. הסארס עוד ישוב
צילום: בית חולים הדסה
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים