שמנים ארומטיים ברפואה משלימה
בעיות במערכת העיכול? כאבים? עצבנות? ריכוז נמוך? עזבו את כל התרופות. לכו הביתה, הדליקו נרות והתמרחו בשמנים המתאימים. כך זה עובד
ארומותרפיה או שימוש בשמנים אתרים בעלי ריח היא שיטת טיפול ברפואה משלימה אשר התפתחה מאוד בשנים האחרונות והפכה להיות פופולרית הן כטיפול והן בטיפולי פינוק וקוסמטיקה טבעית.
השיטה מתבססת על שימוש בחומרים נדיפים המצויים בכמויות מזעריות בצמח. לחומרים אלו תכונות תרפיותיות שונות בנוסף לניחוח מעודן.
וזה לא התחיל מהיום. קיימות אינספור עדויות על השימוש בשמנים ארומטיים בטיפולי גוף עוד מהתקופה של לפני כ-4000 שנה. גם בתנ"ך מוזכרים שימושים שונים של שמנים אלו, הן לצורך טקסים דתיים והן לשימוש רפואי וקוסמטי.
כיצד מכינים שמנים ארומטיים
ישנן מספר דרכי הפקה: הראשונה שבהן היא הסחיטה. שיטה זו מתאימה בעיקר למשפחת ההדרים לסחיטת קליפת הפרי. דרך נוספת היא המסמוס. בשיטה זו מועכים את העלים או הפרחים ומניחים אותם בתוך שמן צמחי. בצורה זו השמן הצמחי סופח אליו את השמן הארומטי וברגע שמגיעים לריכוז המתאים, מתקבל שמן מוכן לשימוש.
הדרך הנפוצה ביותר כיום היה הזיקוק בעזרת קיטור כאשר האדים המופקים עוברים קירור והשמן הארומטי צף למעלה ונאסף כשמן טהור. זוהי הצורה בה מפיקים את השמן בעל האיכות הטובה ביותר.
סוגים מסויימים של שמנים אתריים קשים להפקה ויקרים מאוד, כמו לדוגמא שמן וורדים הדורש 100 ק"ג פרחי ורדים להפקת 2 מיליליטר שמן. מכאן ברור מדוע מחירם של שמנים אלו גבוה ומדוע הזיופים בתחום זה מאוד נפוצים. כיום ניתן להפיק כמויות גדולות יותר של שמן בעזרת ממיסים תעשייתיים אך במקרה כזה איכות השמן פחות טובה.
טכניקות הטיפול בשמנים ארומטיים
קיימות מספר אפשרויות טיפול בשמנים אתריים. את חלקן ניתן אף לבצע בסביבה ביתית. אחרות דורשות טיפול ע"י מטפל מוסמך.
הדרך הפשוטה ביותר היא להשתמש במבער מיוחד לשמנים אתריים אשר בעזרת חימום, מאדה מים המכילים שמן ארומטי ומפיץ אותו בחלל החדר. דרך נוספת, אף היא שימושית, נעשית ע"י טיפטוף מספר טיפות למי האמבט ושהיה במים למשך 20-15 דקות.
אפשר גם להשתמש ברטיות - משתמשים בבד או צמר גפן לחים המוספגים במספר טיפול של שמן ארומטי, משמש בעיקר לטיפול בכאבי שרירים או מפרקים.
וכמובן, עיסוי - דרך הטיפול המקובלת ביותר. מאחר והשמן האתרי מאוד מרוכז אין צורך ביותר מאשר טיפות בודדות לשימוש בזמן הטיפול. לכן מקובל להשתמש בשמן נשא אשר לתוכו מטפטפים את השמן הארומטי. שמן נשא אינו פוגע בתכונות השמן הארומטי ומאפשר עיסוי ומגע נוח ונעים עם הגוף.
פרט למקרים מיוחדים ובהמלצת איש מקצוע, שמנים ארומטיים אינם מיועדים לבליעה בשל הריכוז הגבוה שלהם ולעיתים הם אף רעילים.
הכרת השמנים
קיימים סוגים רבים של שמנים ארומטים. הנה כמה מהם והשימושים המקובלים איתם:
שמן אקליפטוס – מופק מעלים טריים של עץ האקליפטוס הגדל בסין ובאוסטרליה, יכול להקל על מערכת הנשימה במצבי שיעול, נזלת, אסטמה סינוסיטיס ועוד. מיוחסות לו גם תכונות של הקלה על בעיות עור, עיכול, וכאבי שרירים. נחשב כשמן מקרר.
שמן ברגמוט - עץ בגובה ארבעה מטרים, הגדל באיטליה הדרומית. פירותיו דומים ללימון ונקטפים בתקופת דצמבר – פברואר. השמן מופק מסחיטת הקליפה ויכול להקל על בעיות במערכת העיכול כמו גזים, גסטריטיס, חוסר תיאבון או ריח רע מהפה. משמש גם להקלה על בעיות עור בעיקר עור שמן.
כוסבר (CORIANDRUM) - מופק מזרעי הצמח בעזרת קיטור. ידוע כמיטיב עם מערכת העיכול במצבי גזים, עצירות, קושי ואיטיות בעיכול. יכול להקל גם על עייפות וחולשה.
לימון - מופק בסחיטה מקליפת הלימון. מקל על בעיות במערכת העיכול, נשימה, עור וכלי דם.
עץ התה - עץ הגדל באוסטרליה בלבד ואין כל קשר בינו לבין התה הנהוג בשתיה בכל העולם. השמן הארומטי מיוצר מעלי העץ. ידוע כבעל תכונות אנטי ספטיות ואנטי פטריתיות. יכול להקל גם על בעיות במערכת העיכול.
עשב לימון - מיוצר מעשב הגדל באיי הודו המערבית משמש בעיקר להקלה על בעיות במערכת העיכול.
LAVENDULA - נפוץ מאוד ומשמש בעיקר להקלה על מתח, חרדות, דופק מהיר, חולשה.
אניס - מיוצר מזרעי הצמח ומשמש בעיקר להקלה על מערכת העיכול.
קמומיל - משמש בעיקר להקלה על כאבים ועצבנות.
אורן - מיטיב עם מערכת הנשימה בעיקר, פופולרי מאוד באירופה.
מנטה - השמן האתרי של הצמח מיוצר מהעלים ומסייע להקלה על בעיות במערכת הנשימה ועל כאבים שונים.
שמן וורדים - שמן יקר מאוד עקב הריכוזים הנמוכים שלו בפרח. יכול להקל על בעיות במערכת העיכול, מיגרנות, אלרגיות עוריות, מחזור לא סדיר.
אילנג אילנג - מופק מזיקוק פרחי עץ הגדל בפיליפינים. יכול להקל על דלקת במעי הגס, מתח, נדודי שינה, נטיה לדיכאון.
לסיכום, ארומותרפיה הינה שיטת טיפול המשתמשת בשמנים ארומטיים לעיסוי ומריחה ולהקלה על מצבים שונים וגם כטיפול לפינוק והרגעה. חשוב כי הטיפול יתבצע ע"י מטפל מוסמך בתחום תחת פיקוח רפואי.