שתף קטע נבחר
 

הארי פוטר עדיין לא עבר את התנ"ך

הספר החדש בסדרת "הארי פוטר" מכר בסוף השבוע כ-10 מיליון עותקים, אך הוא עדיין רחוק משיאני המכירות; בראש הרשימה ניצב התנ"ך, שכשישה מיליארד עותקים שלו נרכשו מאז 1816; גם מצבו של שקספיר לא רע: שלושה מיליארד עותקים; אגאתה כריסטי: שני מיליארד; ועוד לא דיברנו על סמדר שיר

הארי פוטר שוב שובר שיאים, ואפילו את השיא של עצמו. הספר החמישי בסדרה, שראה אור בסוף השבוע באנגלית בלבד, כבר הספיק למכור שמונה מיליון עותקים בארצות הברית ועוד כ-1.8 מיליון בבריטניה. בכך שבר את שיאו של הספר הרביעי, שנמכר בכמיליון עותקים ביומיים הראשונים לאחר שיצא לחנויות.
המו"לים של הסדרה צפו מראש התנפלות המונים, וכבר לקראת הופעת "הארי פוטר וגביע האש" שברו שיא עולמי בהדפיסם את המהדורה הראשונה הגדולה ביותר בכל הזמנים – 4.8 מיליון עותקים. כדי לקלוט את משמעות המספר המדהים, ציך לזכור שמדובר בפי 40 מגודלה של מהדורה של ספר, שגם עליו מהמרים המו"לים שלו כי יהיה רב מכר.
אלא שהארי פוטר החמישי קבע רף חדש – והמהדורה הראשונה הודפסה ב- 13 מיליון עותקים. עד היום נמכרו ארבעת ספרי הסדרה בכ-200 מיליון עותקים ברחבי עולם ותורגמו ל- 55 שפות. רולינג לא רק צועדת ברשימת הנשים העשירות בבריטניה, היא גם מחזיקה בשיא אישי נוסף: הסופר שמשך אליו הכי הרבה אנשים לערב קריאה אחד. זה קרה באיצטדיון בטורונטו, ויותר מ- 20 אלף מעריצים האזינו לרולינג שהקריאה קטעים מספריה.
עם זאת, עדיין קשה דרכה של רולינג אם היא רוצה לשבור את שיא השיאים. במקום הראשון עומד לבטח כבר עשרות שנים – התנ"ך. כשישה מיליארד עותקים שלו נמכרו מאז 1816 ועד היום, ביותר מ- 2,000 שפות. בשל טווח השנים והקף המכירות ברחבי העולם, אי אפשר להגיע לנתונים מדויקים לגבי מכירות התנ"ך, והנתון הוא של הערכת מומחים.

הנשים: בראש רשימת המכירות

ספר נוסף שהגיע לפי ההערכה לתפוצה של מיליארדים, אף שאין נתוני מכירות לגביו הוא "הספר האדום" של מאו צה-טונג, שבין השנים 1966 ל- 1971 כל סיני בוגר היה חייב להיות מצויד בעותק שלו.
מחבר נוסף שאין נתונים לגבי הקף מכירות יצירותיו הוא ויליאם שקספיר, אבל לפי ההערכה מדובר בכשלושה מיליארד ספרים. בכל הנוגע למכירות של הימים האלה, חשוב לזכור כי את הנתונים מספקים בתי ההוצאה לאור, ולהם יש כמובן עניין מובהק להציג תמונה של הצלחה מסחררת כדי להגביר את המכירות. אבל גם אם מדובר בנתונים מנופחים, שמות היוצרים והספרים אכן נמצאים בצמרת המכירות.
רולינג קרוב לוודאי תשבור בעוד זמן לא רב את שיא המכירות של ספרי ילדים, השייך לגיבורת הקומיקס "אסטריקס", שמאז באה לעולם ב-1959 נמכרו 30 ספריה ביותר מ-250 מיליון עותקים. בדרך לפסגה יצטרך הארי פוטר לגבור גם על הסדרה "צמרמורת" שמאז ראתה אור ב-1992 נמכרה ב-220 מיליון עותקים, ומחברה, סטין, מנפיק לה בכל חודש שני ספרים חדשים.
רבי מכר נוספים בשוק ספרי הילדים המשגשג הם "טינטין" שלא נס ליחו מאז 1948 – הוא תורגם ל- 45 שפות ונמכר ב-160 מיליון עותקים.
ד"ר סוס בא לעולם בזכות אתגר שזרק עורך למחבר: לכתוב ספר שאוצר המילים שלו לא יעלה על חמישים מילים. ספרי ד"ר סוס נמכרו ב-100 מיליון עותקים.
נדי, גיבורה של אניד בלייטון, נמכר ב-60 מיליון עותקים. בלייטון כתבה יותר מ- 700 ספרי ילדים, וסך מכירותיה עובר את ה-100 מיליון עותקים. גם ספריה של ביאטריס פוטר, שכתבה את סדרת "פיטר הארנבון" לפני 100 שנה, עדיין נמכרים יפה – 50 מיליון עותקים נמכרו עד היום.

רצוי סדרה

גם בעולם המבוגרים מתכון ההצלחה מחייב סופר לפרסום של ספרים רבים, רצוי בעלי אופי של סדרה, תרגומם לכל שפה אפשרית ועיבודם לסרטים או מחזות טלוויזיה. כשמדובר בסופר סדרתי, לא טורחים לחשב כל ספר בנפרד אלא את כל ספריו על שלל תרגומיהם, וכך מתקבלים נתונים מעוררי קנאה.
הרומן הראשון שנמכר ביותר ממיליון עותקים היה "אוהל הדוד תום" מאת הארייט ביצ'ר סטאו, ומאז עומדות נשים בראש מצעד המכירות הספרותי העולמי למבוגרים. שתי המובילות הן בריטיות: דיים אגאתה כריסטי, מחברת ספרי הבלש שכתבה 78 ספרים ומכרה כשני מיליארד עותקים מספריה, ב-44 שפות. התמלוגים הזורמים למנהלי עזבונה מעשירים אותם ב-3.7 מיליון דולר בכל שנה.
במקום השני נמצאת ברברה קרטלנד, מחברת הרומנים ההיסטוריים המתקתקים, שנמכרו ב-675 מיליון עותקים. קרטלנד, סבתה החורגת של הנסיכה דיאנה, נפטרה לפני שלוש שנים. היא כתבה כ-700 ספרים, בקצב של ספר בשבועיים. גם בשנותיה האחרונות (היא נפטרה בגיל 99) הוסיפה להנפיק ספרים, וכיוון שראייתה נחלשה, היא נהגה להכתיב אותם למזכירתה.
הסופר הפורה ביותר, אגב, הוא דווקא אלמוני לחלוטין: הברזילאי חוזה קרלוס ריוקי דה אלפואים אינואי: בין השנים 1986 ל-1996 הוא חיבר לא פחות מ-10,58 ספרים, מערבונים, ספרי מתח ומדע בדיוני.

השיא: 381 שבועות בצמרת

שלושה רומנים נמכרו ביותר מ-30 מיליון עותקים וכולם ספרים ותיקים מאוד: "חלף עם הרוח" של מרגרט מיטשל (ראה אור ב- 1936), "אל תיגע בזמיר" מאת הרפר לי (ראה אור ב- 1960), ו"עמק הבובות" של ז'קלין סוזן (1966).
גם ברשימת הספרים שעבר את ה-10 מיליון עותקים אפשר למצוא מכרים ישנים, שאין ספק שהפיכתם לסרט קידמה מאוד את מכירותיהם: "פייטון פלייס", "מלתעות", "הסנדק", "סוחרי החלומות", "מילכוד 22", "מגרש השדים", "הציפורים מתות בסתר", "חלקת אלוהים הקטנה", "ג'ונתן לווינסטון השחף", "1984" ו"חוות החיות".
בשיא שהות ברשימת רבי המכר מחזיקה דניאל סטיל, שבשנת 1989 שהתה ברשימת ה"טיימס" לא פחות מ-381 שבועות ברציפות.
ישראל היא אגב גורם מבוטל בהפיכתם של רבי המכר למצליחנים: מתוך מיליון עותקים שמוכרת סטיל, רק 3,000 נמכרים בישראל.
מצליחנים רבים היו צריכים לעזור להצלחתם: רולינג חיזרה לשווא על פתחי כמה מו"לים, עד שמצאה מי שהסכים להוציא לאור את הארי פוטר, וגם זאת תמורת שכר סופרים נמוך.
ג'ון גרישם, שהיה הסופר שהרוויח הכי הרבה בשנות ה- 90, נדחה בראשית דרכו על ידי לא פחות מ- 22 הוצאות לאור. הוא לא בעל שיא הסירובים, השייך לנורמה ג'ין אלמדובר, שוטרת במשטרת לוס-אנג'לס שהתפטרה בגלל השחיתויות במקום עבודתה והפכה לזונה. כתב היד החושפני שלה, שעל פניו נראה כמתכון בטוח להצלחה, הוחזר אליה על ידי 200 מו"לים, עד שלבסוף דווקא הראשון שפנתה אליו, שינה את דעתו והוציא אותו לאור.
ספר העיון הנמכר ביותר הוא "הטיפול בתינוק ובילד" של ד"ר ספוק, שמאז יצא לאור בשנת 1946 היה התנ"ך של מיליוני הורים. הוא נמכר ביותר מ-50 מיליון עותקים. היומן הנמכר ביותר הוא כמובן של אנה פרנק, שתורגם ל-55 שפות ונמכר עד היום ביותר מ-25 מיליון עותקים.
גם איסוף ודיווח על שיאים של אחרים הוא מתכון לא רע להצלחה: "ספר השיאים של גינס", שממנו נלקחו כמה מהנתונים המופיעים בכתבה זו, ראה אור לראשונה ב- 1955 ותורגם ל-37 שפות. עותקיו נמכרו עד היום ביותר מ- 94 מיליון עותקים.

רבי מכר ישראים - הכי נמכר: "ציפור הנפש" של מיכל סנונית

ההצלחה של ספר ישראלי נמדדת כיום כבר מהקף מכירות של 3,000 עותקים. לפני חמש שנים היו ספרים שנמכרו תוך שנה ב-70 וב-80 אלף עותקים. היום, רב מכר היסטרי הוא גם ספר שנמכר ב-10,000 וב-20 אלף עותקים. הסיבות: הירידה בקריאה, ריבוי התחרות על הזמן הפנוי והמיתון.
רבי המכר שלנו, בראשם עמוס עוז, א.ב. יהושע, דויד גרוסמן, מאיר שלו, נעמי רגן וצרויה שלו – מגיעים לכ-100 אלף עותקים ברומן מצליח.
גם בישראל אישה צועדת בראש מצעד המכירות, וכמו במקרה של רולינג, מדובר בספר לכל גיל: "ציפור הנפש" של מיכל סנונית, שתורגם ליותר מ-25 שפות ונמכר ביותר ממיליון עותקים.
סופר המבוגרים המצליח ביותר הוא רם אורן, שבתשע השנים מאז החל לפרסם את ספריו (13 ספרים הוא כתב עד כה), הגיע הקף מכירותיו לכמעט מיליון עותקים. ספרו "אות קין" תורגם לאנגלית ונמכר בארצות הברית ב- 10,000 עותקים – הקף מכירות שהשביע את רצון המו"לים שלו שם.
ספרי ילדים הם מתכון למכירות נאות גם בישראל, בגלל אורך חיי המדף שלהם שיכול להגיע לעשרות שנים והעובדה שהם מונפקים בסדרות. "קופיקו" של תמר ברנשטיין-לזר הוא אלוף האלופים – יותר מ-60 ספרים ביותר מ- 1.5 מיליון עותקים ב-40 שנה. גם 44 ספרי "חסמבה", שכתב יגאל מוסינזון, נמכרו לפי וההערכה בכמיליון עותקים. עם מותו, לפני כעשר שנים, הועם זוהרה של הסדרה. במקום השלישי ניצב גלילה רון-פדר, ש-53 ספרי הסדרה שלה "ג'ינג'י" (האחרון ראה אור לפני שנה) נמכרו ביותר מחצי מיליון עותקים. גם סמדר שיר, שכתבה יותר מ- 250 ספרים, בהם סדרות כמו "צוציק" ו"גלי", היא אלופת מכירות: יותר מ-700 אלף עותקים מספריה נמכרו עד כה.
עוד ברשימת המאות אלפים – ארבעה מספריה של דבורה עומר ("מגדל של קוביות", "הנשיקה שהלכה לאיבוד", "הבכור לבית אב"י" ו"שרה גיבורת ניל"י"), שנמכרו ביותר מ-30 מהדורות כל אחד, ובסך הכל בכ-600 אלף עותקים.
ספר הילדים הבודד הנמכר ביותר בארץ הוא "בוא אלי פרפר נחמד" מאת פני ברגשטיין, שראה אור ב-1948 ועדיין יוצאות מהדורות חדשות שלו. הוא נמכר עד היום בכ- 300 אלף עותקים.

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים