התשובה הטבעית לכאב ראש
לכאב הראש המוכר סיבות עמוקות יותר ממה שאתם חושבים. עמידה ממושכת, תנוחת צוואר לא נכונה או אפילו כרית או מזרון לא מתאימים. יש מה לעשות חוץ מלקחת כדור
סובלים מכאבי ראש? אתם בחברה טובה. כאב ראש הנו אחד מסוגי הכאב הנפוצים ביותר. מרבית האנשים חוו לפחות פעם אחת בחייהם כאב ראש, ואצל אחד מכל שלושה אנשים כאב הראש הוא חבר נאמן המלווה אותו בתדירות של בין אחת לחודש ועד לתופעה יומיומית.
רבים מהסובלים סבורים, שאין מנוס אלא לחיות עם הכאב, מאחר וממילא "אין מה לעשות". רובם המכריע מתגבר על הבעיה באמצעות משככי כאבים.
כאבים ראשונים וכאבים משניים
ניתן להבחין בין שתי קבוצות עיקריות של כאבי ראש: כאבים ראשונים - החלק הארי של כאבי הראש (כ-90 אחוזים מהמקרים) הכולל: כאבי ראש ממקור שלדי-שרירי, מיגרנות (שני הסוגים שידונו בכתבה זו) ועוד.
בנוסף, קיימים כאבים משניים - המופיעים כתוצאה ממחלה או פגיעה. לכן חשוב לפנות לרופא בכל מקרה של כאב ראש חדש.
כאבים מהצוואר ומהשריר
כאב שמקורו בצוואר או בשריר מהווה את הכאב הנפוץ ביותר בקבוצת הכאבים הראשוניים. הוא מתבטא בדרך כלל בשני צדי הראש וממוקם בחלקו האחורי של הראש, עם הקרנת כאב ותחושת לחץ לאזור המצח, ולעיתים גם תחושת חוסר יציבות וסחרחורת.
כאבי ראש אלה נוצרים אצל בני האדם עקב בעייתיות מולדת של ייצוב הראש על הצוואר. הגולגולת, הנחה על עמוד השדרה, יוצרת מבנה בלתי יציב, הדומה לכדור כבד וגדול המיוצב על אצבע יחידה.
אזור מעבר זה מהווה דוגמה ליכולתו של הגוף לפתור בעיות ביו-מכאניות מורכבות של שמירת שיווי משקל. פעולת ייצוב הראש על הצוואר נעשית בעזרת קבוצת שרירים ייחודית בעלת קואורדינציה ודיוק רב. שרירים אלה עשירים בחיישנים המתריעים על שינויים ברמת המתח השרירי וגורמים לתיקונים מיידיים באורכי השרירים, בהתאם לתנוחת הראש בחלל. פעילות זו היא קבועה ואינטנסיבית בכל זמן נתון למעט שינה.
ביו- מכניקה לקויה
אנו מכירים היטב את התופעה בה הראש נופל על החזה, כאשר אדם נרדם בישיבה. תופעה זו מופיעה רק כאשר השליטה השרירית של ייצוב הגולגולת מתרופפת. ביו-מכניקה לקויה עלולה לגרום למתח בשרירים המאזנים את הגולגולת. מתח גבוה בשרירים אלה לאורך זמן גורם להקרנת כאב לראש ולתחושת אי יציבות.
כאב שמקורו במתח
מחקרים מצביעים על קיומו של "גשר", המורכב מרקמת חיבור בין שרירים ורצועות לבין הדורה (שכבה רגישה לכאב העוטפת את המוח ואת חוט השדרה) באזור הצוואר העליון. המשיכה השרירית המוגזמת באזור החיבור שבין השריר לדורה מהווה את אחד המנגנונים ליצירת כאב ראש שמקורו במתח.
שינויים ניווניים בפרקים
מנגנון נוסף, המתואר בספרות, הוא השפעת פרקי החוליות (פצאטים) בצוואר על הטונוס השרירי באותו אזור. שינויים ניווניים בפרקים אלה, עקב תאונות דרכים, יציבה לקויה ואף גיל מתקדם, גורמים לעליה ניכרת בפעילות השרירים הגורמים לכאבי צוואר וראש.
כאבי ראש מיגרונטים
סוג שני של כאבי ראש ראשוניים הנם כאבי הראש המיגרנוטים. הללו מופיעים כהתקפים של כאב חד צדדי בחלקו הקדמי או הצדדי של הראש. הכאב פועם באופיו ומלווה לעיתים בתופעות נוספות כגון: הפרעות ראיה, בחילות, הקאות ורגישות לאור ורעש.
ההתקפים המיגרנוטיים עשויים להופיע כתוצאה ממגוון גירויים, כמו: מאכלים מסוימים (יין, גבינות ועוד), מחזור חודשי, שינויים בלחץ ברומטרי, לחץ נפשי ועוד.
עקב חוסר הבנה לגבי מנגנון הכאב המיגרונוטי, מטופלים רבים מוגבלים לטיפול סימפטומטי במיגרנה, בדרך כלל על ידי נטילת תרופות חזקות לשיכוך כאבי ראש. חשוב להדגיש, כי שימוש ממושך בתרופות נוגדות כאב עלול בעצמו לגרום לכאבי ראש.
פתרון טבעי לכאבים
כבר היפוקרטס, אבי הרפואה, אמר: "חפש בעמוד השדרה ותמצא את מקור הבעיה". במקרים רבים ניתן לסייע לסובלים מכאבי ראש וסחרחורות באמצעות טיפול כירופרקטי, שתפקידו לשפר את תפקוד מערכת השלד, השרירים, העצבים ושאר מערכות הגוף, כמו גם תיקון הליקויים בעמוד השדרה הגורמים לכאב, שיפור תנועת החוליות והורדת הטונוס השרירי.
כירופרקטיקה הנה אחת השיטות המקובלות ברפואה משלימה לטיפול בכאבי ראש ועשויה לסייע רבות במצבים אלה. הטיפול הכירופרקטי הוכח כיעיל ביותר בטיפול בכאבי ראש, אף שיש לשקול עוד מרכיבים בטיפול, כמו: שיפור סביבת העבודה, שינוי הרגלי אכילה ולימוד טכניקות הרפיה.
טיפול בכאבי ראש כרוניים ניבדק במטופלים שקיבלו טיפול כירופרקטי לעומת מטופלים שקיבלו טיפול תרופתי, הידוע ביעילותו. נמצא, כי במהלך הטיפול היתה יעילות הטיפול התרופתי גבוהה במעט מהטיפול הכירופרקטי, אך ארבעה שבועות מתום הטיפול נשמרה יעילות הטיפול הכירופרקטי, לעומת נסיגה מלאה, למצב התחלתי, בקבוצה שקיבלה טיפול תרופתי.
שימור תוצאות הטיפול
הכירופרקטיקה מיועדת לא רק לאנשים חולים והשימוש בה אינו רק כמרפא לכאב. שיטת טיפול זו מהווה גם דרך לשמור על בריאות תקינה ואורך חיים בריא.
גוף בריא חייב להיות בעל תנועה חופשית. ישיבה ממושכת, סטטית, גורמת לנוקשות בשרירים. השריר מתקצר, אין זרימת דם טובה ומצטברת חומצת חלב הפוגעת בתנועתיות וביציבה.
הרגלים נכונים
בכדי למנוע חלק מהנזק המצטבר במשך השנים מומלץ לאמץ הרגלים נכונים:
בישיבה ממושכת: הקפידו לקום ולהתמתח לפחות פעם בשעה. בכל מנוחה כזו לכו מספר דקות ובצעו מספר תרגילים למתיחת שרירי הגב והצוואר. הישיבה אמורה להתבצע על כסא שגובהו כגובה הברכיים. הצמידו את הגב למושב והוסיפו משענת קמורה, שתתמוך בשקע הגב התחתון.
תנוחת הצוואר: הצוואר אמור להימשך כלפי מעלה, כאילו חוט מושך את הקודקוד והסנטר מוכנס פנימה לכיוון עצם החזה. הימנעו מהתנוחה האופיינית, בה מורם הסנטר כלפי מעלה. בישיבה מול מחשב מקמו את המסך בגובה העיניים.
בעמידה ממושכת: השתמשו בשרפרף מתחת לאחת הרגליים ושימרו על גב זקוף. הימנעו מנעילת נעלי עקב והשתמשו בנעלי ספורט טובות בעלות בולמי זעזועים.
בשינה: המזרון המומלץ הוא קשיח עם חיזוקים במרכז. אין לישון על הבטן מהסיבות המוזכרות מעלה. בשינה על הגב מומלץ לשים כרית מתחת לברכיים ובשינה על הצד כרית בין הברכיים. בכל התנוחות מומלצת כרית אורטופדית תומכת.
בכיפוף והרמת משאות: הקפידו על שימוש בשרירי הרגליים. בהרמת משאות הצמידו את החפץ הכבד אל הגוף, על מנת להימנע מתנועות סיבוביות ומהרמת החפץ מעל לראש.
תרגילי גמישות: לאנשים הסובלים מכאבי צוואר וראש חשוב מאוד לבצע תרגילי גמישות לשרירי השכמות והצוואר באופן סדיר.