המירוץ לדרכון האירופי
בעקבות הצטרפותן של 10 מדינות נוספות במאי 2004 לאיחוד האירופי, מציג ynet את המדריך המלא למהגר. מי זכאי לקבל אזרחות, אילו מסמכים נדרשים על מנת לממשה, כמה זמן אורך התהליך, ומה מאפשר דרכון של חברה באיחוד האירופי. כל מה שרציתם לדעת
מידע כללי | למה בכלל כדאי | פולין | הונגריה | |||
ליטא | לטביה | אסטוניה | סלובקיה | |||
סלובניה | מלטה | קפריסין | צ'כיה |
ב-1 במאי 2004 יצטרפו עשר מדינות חדשות לאיחוד האירופי - רובן מדינות מזרח אירופאיות. נוכח האפשרות להפוך לאזרחי האיחוד ולהנות מזכויות דומות לאלה של אזרחי צרפת או בלגיה, נוהרים ישראלים רבים ממוצא מזרח-אירופי לשגרירויות של המדינות המצטרפות, בניסיון לקבל אזרחות נוספת ונכספת. פתאום הפולנים גאים בפולניותם, ההונגרים מתענגים על המבטא והצ'כים והסלובקים עורגים לרחובותיה של פראג.
אז איך עושים את זה, והאם גם אתם יכולים להתחיל לחלום על אזרחות אירופית. מדריך ynet למהגר המתחיל.
חשוב לזכור שיש, כצפוי, עוד רבים כמוכם ושהתורים ארוכים ולעיתים לא ממוזגים. בנוסף, לגבי כל מדינה קיימים תנאי זכאות שונים ולעיתים הנציגויות אינן ממהרות לפרט את התנאים מראש ומטפלת בכל מקרה לגופו. לכן כדאי להקדים ולפנות בטלפון ולברר מה צריך להביא, כדי לא לגלות בדלפק שהייתם צריכים להביא תעודת לידה של הסבא מצד האמא דווקא.
ואם לא די בזאת, מספר מדינות המוצפות בפניות החלו לסנן את הפונים מטעמים שונים. במלטה למשל חוששים מהתפוצצות אוכלוסין ולפיכך כדאי להנמיך ציפיות.
יצויין שכל מדינות אירופה אינן מתירות אזרחות שלישית. לפיכך, אם את/ה מחזיקים באזרחות אמריקנית או בריטית בנוסף לאזרחות הישראלית, תידרשו לוותר על אחת מהן.
לדבריו, ישראלי שיהיה בעל דרכון של האיחוד האירופי (שהוא אגב דרכון נפרד מהדרכון של כל מדינה ומדינה באירופה), יהיה זכאי לכל הזכויות של אזרח האיחוד: חופש תנועה בין המדינות החברות, תורים מקוצרים בביקורת בשדות התעופה והטבות נוספות בתחומי עבודה, לימודים ומגורים. אזרח האיחוד יוכל להגיש בקשות לעבודה ולעבוד במדינות האיחוד, וכן לזכות בהנחות בשכר לימוד, כמו האזרחים המקומיים.
עם זאת יש לציין כי לעיתים ההטבות חלות רק על המדינה המקורית (הונגריה או פולין למשל) ולאו דווקא על כל מדינות האיחוד. זאת ועוד, לעיתים כדי לזכות בהטבות כלשהן יהיה על בעל האזרחות האירופית להוכיח שהוא תושב מדינה באיחוד ואף יידרש להוכיח זאת.
אדם שאיבד את תעודת הלידה הפולנית שלו או של הוריו, יוכל לברר פרטים ולהזמין עותקים של המסמכים תמורת תשלום במשרדי השגרירות הפולנית.
יצויין כי אם מתברר כי ישראלי הוא בעל זיקה מיוחדת לפולין אך אינו זכאי לאזרחות באפיק המשפטי, יש באפשרותו לפנות לנשיא פולין ולבקש ממנו אזרחות. הנשיא יכול לסרב מבלי לנמק אך המבקש יכול, אחרי פרק זמן סביר, לבקש שוב.
המבקש אזרחות נדרש להמציא מסמכים, בהם מוכח שהוא צאצא להורים הונגרים. התהליך נמשך לכל הפחות חצי שנה, תלוי בעומס במשרדי ההגירה. התהליך צפוי להימשך גם מעבר לזמן זה בשל התעקשות השלטונות ההונגרים לוודא את שמו המקורי של אדם שעלה לארץ והחליף את שמו.
הקונסולית ההונגרית בישראל מדגישה כי לאחר קבלת האזרחות, האדם נדרש להירשם במשרד הפנים ההונגרי ורק אז יוכל לקבל דרכון של המדינה. יצויין שאנשים שחיו בהונגריה 8-9 שנים, או שהם נשואים מספר שנים להונגרים, זכאים אף הם לאזרחות.
ליטא מחליטה אם לאשר את המשך התהליך על סמך "קריטריונים אינדווידואלים" לכל מקרה ומקרה, תוך מתן דגש לקשר של אותו אדם לליטא. בהמשך התהליך משגרים שלטונות ההגירה בליטא רשימת מסמכים שאותו אדם צריך להמציא. המסמכים נשלחים לשגרירות בתל אביב. בשל כל התכתובת הזו הטיפול בבקשה נמשך לכל הפחות חצי שנה. מהקונסוליה של ליטא בתל אביב נמסר שאין בעיה עם אזרחות כפולה.
אם אתם מתעקשים, אדם המבקש לקבל אזרחות לטבית נדרש לשלם סכום של 31 לאטס (כ-95 דולר), ובתמורה המסמכים נשלחים למענו לנציגות בישראל.
הלטבים מבקשים לקבל את המסמכים חתומים בין השאר על ידי משרד החוץ הישראלי, המאשר שהאדם לא יהיה זכאי לאזרחות ישראלית במקביל. המשמעות היא שאין אפשרות לרמות.
התהליך אורך מספר חודשים, לרוב כחצי שנה. כל אדם שיש לו זיקה משפחתית ללטביה יכול להגיש בקשה, אך ההעדפה היא לאדם שהוא לטבי במוצאו או שהוריו לטבים. בנימה אופטימית אומרים הלטבים ש"כל מקרה נבחן לגופו".
כשהוא בארץ, מטפל הנציג בין השאר בענייני בקשות לאזרחות. הליך הבקשה לקבלת אזרחות אסטונית נמשך כחצי שנה, ובמהלכו נדרש המבקש להוכיח זיקה משפחתית לאסטוניה.
בדומה לשכניהם הלטבים, גם באסטוניה טוענים ש"כל מקרה נבחן לגופו" וגם שם אין אפשרות לקבל אזרחות כפולה.
אדם שנולד לאחר 1969, ואחד מהוריו אזרח סלובקיה - גם הוא זכאי לאזרחות. בנוסף, אדם החי בסלובקיה "חיים חוקיים" בין 3 ל-5 שנים, נשוי לסלובקי/ת ועובד שם, יכול אף הוא לבקש אזרחות.
הטיפול בבקשה נמשך בין מספר חודשים לשנה, תלוי בזמן שלוקח לשלטונות הסלובקים לאמת את כל המסמכים.
קונסול סלובקיה בישראל הדגיש כי אדם שנולד להורים שוויתרו על אזרחותם, אינו זכאי לאזרחות, גם אם ההורים מחזיקים כעת באזרחות סלובקית.
כמו כן זכאי להגיש בקשה לאזרחות מי שהתגורר בסלובניה לפחות עשר שנים ועומד בתנאים הבאים: בעל הכנסה המאפשרת קיום, שולט בשפה הסלובנית (נדרש מבחן). אדם כזה יתבקש להצהיר שהוא מוותר על אזרחותו המקורית.
שלטונות סלובניה מדגישים שהם שומרים לעצמם את הזכות להעניק אזרחות לאדם בן 18 לפחות, אם יש לכך הצדקה מדעית, כלכלית, תרבותית או לאומית. מי שמבקש אזרחות סלובנית נדרש לשלם 34,850 SIT (כ-137 דולר).
אז מי יכול לקבל אזרחות? אדם שחי באי לא פחות מחמש שנים, שמחזיק בבית במלטה ובמקור הכנסה. אדם שאביו בעל אזרחות מלטזית מקבל אזרחות אוטומטית תוך חודשיים עד שלושה, אלא אם מדובר באדם מבוגר שאף פעם לא ביקש אזרחות שכזו. אולם, מי שרק אמו אזרחית מלטה, לא יוכל לקבל אזרחות מיידית. אדם שנישא עם בעל/ת אזרחות מלטזית יכול להגיש בקשה לאזרחות רק לאחר שנתיים שחי במלטה. הנחמה היא שלמלטה אין כל בעיה עם אזרחות כפולה.
אז איך בכל זאת אפשר לקבל אזרחות קפריסאית? אם אתה בן/בת של אזרח קפריסאי, או בן/בת של אזרח בריטי שהוא או הוריו נולדו בקפריסין לפני שנת 1960 (אז הייתה קפריסין עדיין תחת שלטון המנדט הבריטי) - אתה יכול להגיש בקשה.
ניתן לבקש אזרחות גם על בסיס נישואים, גם אם בן/בת הזוג אינו חי בקפריסין. הסייג הוא שעל מגיש הבקשה להיות נשוי לפחות שנתיים לבעל האזרחות הקפריסאית.
אדם שחי בקפריסין לפחות חמש שנים ושלא עזב את המדינה בשנה האחרונה לפני בקשת האזרחות, זכאי גם הוא להגיש בקשה לאזרחות.
אם עברתם את כל המגבלות וכל המסמכים תקינים - הטיפול בבקשה נמשך בין שלושה לשישה חודשים.
אז איך בכל זאת מקבלים דרכון צ'כי? צאצא של אזרח צ'כי זכאי לקבל אזרחות צ'כית גם אם הוא עצמו לא נולד במדינה. כל שעליו לעשות הוא למלא טופס שיוכיח זאת.
אם ההורים אינם אזרחים צ'כים, מתחילות הצרות. מועמד יכול להגיש בקשה לאזרחות רק בתנאי שחל עליו אחד מהתנאים הבאים: הוא נשוי לאזרח/ית צ'כי/ת, יש בידיו אישור רשמי על היותו "תושב קבע" בצ'כיה במשך חמש שנים, או שיש ברשותו "ויזה לתקופה ארוכה" למשך עשר שנים. שני האישורים הללו הינם מסמכים רשמיים הניתנים על ידי המדינה ונוגעים להיתר הישיבה החוקית במדינה, אולם גם הדרך להשגתם אינה קלה כלל ועיקר וכרוכה בלא מעט ביורוקרטיה.
ועוד מכשול אחד לסיום: צ'כיה נוטה שלא לאפשר אזרחות כפולה. אזרחים צ'כים שעלו לארץ עוד כשצ'כיה הייתה קומוניסטית, ואזרחותם נשללה בשל כך, יוכלו לחדש אותה ולשאת גם דרכון ישראלי. ישנן עוד כמה נסיבות פרטניות במסגרתן ניתן לאחוז באזרחות כפולה - צ'כית וישראלית, אולם ברוב המקרים יידרשו הזכאים לוותר על הדרכון הישראלי.