ניצחון האווזים: בג"ץ קבע שאסור לפטם אותם
בג"ץ קיבל עתירה של שורת אירגונים לזכויות בעלי החיים וקבע, כי אסור לפטם אווזים. העותרים טענו, כי מדובר בתהליך אכזרי הגורם סבל רב ונזק לעופות. אז האם כבד האווז המשובח יוצא מהתפריט? לא בדיוק. מועד ביצוע ההחלטה נדחה לשנת 2005
האם כבד האווז יוצא אחר כבוד מתפריט המסעדות בישראל? בג"ץ קבע הבוקר (יום ב'), כי פיטום אווזים יאסר בישראל. שני שופטי בית המשפט העליון קבעו, כי תקנות משרד החקלאות המתירות את פעולת הפיטום - אינן חוקיות. עם זאת נדחה מועד ביצוע ההחלטה לחודש מרס 2005, כדי שהחקלאים ומשרד החקלאות יוכלו להערך בהתאם.
בג"ץ קיבל עתירה שהוגשה לפני כשנה על ידי "נח - ההתאחדות הישראלית של הארגונים להגנת בעלי חיים". בעתירה דרשו האירגונים לאסור על פיטום אווזים מכיוון שמדובר, לטענתם, בתהליך אכזרי ביותר. נציג העותרים, עו"ד אהוד פלג הביע הבוקר שביעות רצון מההחלטה. "אני בטוח שהאווזים מודים לנו מעומק הכבד", אמר.
"מחדירים לקיבת האווז צינור מתכת"
העותרים טענו כי מטרת הפיטום לגרום לאווז למחלה מטבולית קשה, ניוון שומני של הכבד. כדי שכבד האווז יקבל מרקם שומני - מפטמים אותו בכמות מזון אדירה המגיע מדי יום לכדי שליש ממשקל גופו. "בין שלוש לחמש פעמים ביום, במשך כשלושה שבועות, תופסים את האווז בצווארו, ומחדירים בכוח לקיבתו צינור מתכת, המחובר למכונת דחיסה", הסבירו. "הצינור גורם לפצעים ולדלקות בוושט האווז. משקלו של הכבד של אווז מפוטם הוא פי שש עד פי עשר ממשקל כבד של אווז בריא. הכבד הענק והנוטה להתפקע, לוחץ על הריאות ומקשה על העוף לנשום. רוב מערכות גופו ניזוקות, ובמיוחד מערכת העיכול. אחד מכל שמונה אווזים מת טרם הגיע לשחיטה".
עוד טענו העותרים, כי מדינות רבות בעולם המערבי מיהרו לאסור על החקלאים לפטם אווזים בשטחן, ביניהן: אנגליה, שוויץ, דנמרק, אוסטריה, בלגיה, גרמניה ואיטליה.
בפסק הדין קיבלו השופטים טובה שטרסברג-כהן ואליעזר ריבלין את העתירה. השופטת שטרסברג-כהן כתבה בהחלטתה, כי "הוראות התקנה העוסקות בתהליך הפיטום, סוטות באופן מהותי מהגשמת מטרתו של החוק ועל כן דינן להתבטל. עם זאת, יש לתת את הדעת למורכבות העניין ולהשלכות של ביטול התקנות ושל איסור פרקטיקת הפיטום על פיהן, על ענף כבד האווז בישראל והמתפרנסים ממנו. אלה מחייבים מתן שהות למשיבים, או למי מהם, לבחון מחדש את הנושא על כל היבטיו בטרם ייכנס הביטול לתוקפו".
"אין ספק בלבי כי ליצור הבר, כמו לחיות המחמד - רגשות", כתב השופט ריבלין. "הם ניחנים בנפש החווה את רגשות השמחה והצער, האושר והאבל, החיבה והפחד... ראוי כי רווחת האדם תגביה עוף, אף במחיר עמלם של עופות בני רשף".
בעמדת המיעוט היה השופט אשר גרוניס, שסבר כי שלילת הפיטום תפגע בפרנסתם של החקלאים."בסופו של יום מצאתי כי תהליך הפיטום אמנם גורם סבל לאווזים. אף על פי כן, לדעתי אין להצדיק מניעת סבל לאווזים על-ידי גרימת סבל לחקלאים. היא התוצאה שתיגרם אם ייגדע מטה לחמם בהיעלם אחד".
החקלאי: אני לא מוטרד, נדבר ב-2005
בתגובה מסר עו"ד פלג, כי "השופטים קובעים היום שצריך להעדיף נורמות של צדק וחמלה על פני פינוק לחיך. אין ספק שהחברה הישראלית עולה היום בסולם המוסריות בזכות בית המשפט".
דוברת "תנו לחיות לחיות" אתי אלטמן ציינה את יישור הקו עם מדינות בהן נאסר הפיטום. "זהו יום גדול לבעלי החיים במדינת ישראל. הגיע הזמן שנתחיל להיות מדינה נאורה, כמו בחו"ל. הגיע הזמן שגם לבעלי החיים יהיו זכויות. אלוהים ברא קודם את בעלי החיים ורק אחר כך את הטעויות".
משה בנישתי, ממושב עזריה המגדל 6,500 אווזים, לא מתרגש מההחלטה החדשה. "אני לא מוטרד", אמר. "יש לנו הארכה עד 2005, אז נשבור הראש בשנת 2005. אנחנו עובדים על-פי התקנות של משרד החקלאות. אם נאלץ להפסיק את הפיטום, נצטרף כולנו למעגל המובטלים. מדובר בארבע משפחות שחיות מהעסק הזה".
ד"ר ע. ניר, מנהל השירותים הווטרינריים מסר, כי משרד החקלאות מברך על החלטת בג"ץ ויפעל לפי פסיקתו.