משדרגים את הטבע
עגבניה מונעת סרטן, גידול צמחים באינטרנט, רשת הגנה שמשקרת לצמחים ותנשמות במקום ריסוס. אלה רק חלק מהפיתוחים החדשים המוצגים בתערוכת "אגריטך 2003" שנפתחה אתמול בתל-אביב. לא פחות מעניין: בין 6,500 אורחי התערוכה מחו"ל, צפויה להגיע גם משלחת חקלאית מעיראק
עגבניה מונעת סרטן, גידול צמחים באינטרנט, מחלבה ביתית למי שרוצה לייצר מוצרי חלב בעצמו. רשת שמשקרת לצמחים כדי שיגדלו, חומר שגורם לפרות להעלות יותר גרה ולייצר יותר חלב, תנשמות במקום ריסוס, הקלטות של קולות של זחלים מזיקים שיסייעו לחקלאים לדעת מי אוכל להם את הדגן והדובדבן, מכשיר שמשמיע קולות של זבוב מזמר שירי חיזור ומושך את הזבובה לתוך מלכודת מוות. כל הרעיונות האלה ועוד מוצגים בתערוכת "אגריטך 2003" שנפתחה אתמול (ב') בגני התערוכה בתל-אביב.
38 שרי חקלאות, 6,500 אורחים מארצות שונות, כ-220 מציגים מישראל, 28 חברות בינלאומיות, וגימיקים מכאן ועד להודעה חדשה - כולם לקחו חלק אתמול בפתיחת ,התערוכה שהחלה במצעד הטרקטורים הזקנים במדינה. לתערוכה, המתקיימת זה 15 שנה ברציפות וחושפת טכנולוגיות חדשות בתחומי החקלאות והתעשייה, הגיעו אורחים ממדינות כמו אוגנדה, אתיופיה, גאנה, הודו, טייוואן, טנזניה, צ'כיה, קניה, תורכיה, איטליה, פולין, ונצואלה, סין רומניה, רוסיה ועוד.
מחכים לעיראקים
יצוא הטכנולוגיה החקלאית הישראלית למדינות אלה עומד כיום על 250 מיליון דולר בשנה. למרות שאין לנו הרבה אדמה, יש לנו הרבה פטנטים, ואנו נחשבים, מתברר, למדינה מובילה בכל תחומי הטכנולוגיה הקשורים לחקלאות בכלל ולחקלאות באקלים מדברי וחצי-מדברי בפרט. ישראל מתמחה בנושאים כמו מערכות השקיה וטיפול במים, גידול בחממות, טיפוח זנים מיוחדים שמתאימים לתנאי אקלים קשים וטיפוח טכנולוגיות ובעלי חיים עמידים לחום.
השנה זו הפעם הראשונה צפויים להגיע לתערוכה גם חקלאים מעיראק. הם אמורים לבוא לארץ כאורחי חברה חקלאית ישראלית, העוסקת בפיתוח וניהול פרויקטים חקלאיים במדינות המפרץ. כיוון שעיראק עדיין מוגדרת ארץ אויב ותושביה מנועים מלהיכנס לשטחי ישראל, הנהלת התערוכה פנתה למשרד הפנים בבקשה לאשר לחקלאים העיראקים להיכנס לארץ.
דני מאירי, מנכ"ל התערוכה: "פנינו להנהלת משרד הפנים כדי שיעזרו לנו לקדם את המשלחת העיראקית, ואני מקווה שהפתרון קרוב. נפגשנו עם הממונים במשרד הפנים והתוצאות חיוביות ביותר". החקלאים מעיראק יעמדו מן הסתם פעורי פה מול המלכודת האקוסטית שפותחה במכון וולקני. צוות המחקר, בראשות ד"ר עמוס מזרח, הצליח לזהות ולבודד שלושה סוגי קולות שאותם משמיע זכר זבוב הים-התיכון: שיר קריאה, שיר חיזור ושיר מפגש.
הקולות האלה משודרים לתוך מלכודת, ומושכים את נקבת הזבוב - הגורמת הישירה לנזק ב-250 מיני פירות. היא עפה למלכודת ושם תמות. הפיתוח הזה מבקש להחליף את השימוש בריסוסים ובחומרים כימיים חזקים. עוד פיתוח של מכון וולקני הוא טכנולוגיה המאפשרת לזהות ולאפיין מזיקים שונים על׀פי קולות נבירה וכרסום. באמצעות הטכנולוגיה יידע החקלאי בדיוק איזה זחל אוכל לו את הצמחיה, יוכל לזהות את המזיקים בשלב מוקדם ולהדבירם.
ענבים ממוחשבים
עוד חידוש שמוצג בתערוכה: גפנים ממוחשבות בשתי קומות. הגפנים מחוברות למערכת ממוחשבת שאליה זורמים ללא הפסקה נתונים מהמצב בשטח, כמו שיעור המים, הימצאות תולעים בקרקע וקצב גידול הענבים וגודלם. הדיווח מגיע ישירות מהגפנים ומאפשר מדידה ותכנון מדויקים של מינון ההשקייה והדישון, על פי צורכי כל גפן וגפן.
לדברי ד"ר גיל ניר, האגרונום הראשי של יקבי "כרמל מזרחי", הנטיעה בשתי קומות מאפשרת את ריסון צמיחת הגפנים. צמיחה חזקה גורעת מאיכות התנובה, בגלל הצפיפות הרבה. נטיעה בשתי קומות מחלישה את הצמח, מרסנת את גדילתו ומשביחה את התוצרת. פרויקט אחר שמוצג בתערוכה הוא הדברה ביולוגית בעזרת תנשמות. בפרויקט, שהניסוי שלו נערך בעמק בית-שאן, פוזרו בשטח קינים של זוגות תנשמות, שטרפו את המכרסמים בשדות.
לדברי ד"ר יוסי לשם, מהחברה להגנת הטבע, זוג תנשמות אוכלות בשנה כ-2,000 עכברים, עכברושים וחיות נוברות אחרות. התנשמות פותרות את בעיית השימוש בחומרי הדברה, שאמנם מחסלים חרקים ומכרסמים אך פוגעים באותה מידה בטורפים של אותם מזיקים. השימוש בתנשמות יעיל במיוחד לגידולים אורגניים.
עוד חדשות לחקלאים: מעתה יכול החקלאי לשבת בבית ולדעת בכל רגע נתון את מצב ההשקיה, הדישון ובריאותו של הצמח דרך האינטרנט. המערכת מקבלת מידע ישירות מהצמח על הלחות, הרוח, כמות המים שהצמח צריך, ואפילו באיזה יום להתחיל בקטיף כאשר הפרי הגיע לשיאו.
לשקר לצמחים
שני זנים חדשים נחשפים לראשונה בתערוכה. הראשון: עגבניות עשירות בהליקופן, חומר המסייע במניעת סוגי סרטן שונים, בהם סרטן הערמונית, וגם מפחית לחץ-דם וכולסטרול. העגבניות החדשות מכילות כמות ליקופן הגבוהה בכ-150 אחוז מהעגבניות המוכרות כיום בשוק. צבען, אגב, הוא אדום .בורדו בתוך מספר שנים צפוי הזן הזה להגיע גם לתעשיית מוצרי העגבניות, כמו קטשופ, רסקים, עגבניות מקולפות ועוד.
הפיתוח השני: אבטיח ללא גרעינים - "לב ארגמן" בשמו המסחרי. למרות שאבטיח מכיל רק מים וסוכר, באבטיח הזה יש יותר .סוכר חברת "זרעים גדרה", האחראית לפיתוחו של האבטיח, טוענת כי האבטיחים" האלה כל-כך מתוקים, עד שלא צריך להקיש עליהם יותר כדי להחליט איזה אבטיח לקחת".
עוד מוצר חדשני שמוצג בתערוכה, פרי פיתוח של חברת "פולישק", הוא רשת הגנה שמשקרת לצמחים. מדובר ברשת חכמה לחממות, ש"מוסרת" לצמחים נתונים "כוזבים" על כמות האור ושעת היום, וגורמת להם להגדיל את היבול, להקדים פריחה ולקבל ענפים ארוכים יותר.
זה אולי לא נעים למראה, אבל חברה ישראלית תחשוף בתערוכה מערכת חדשה, שנרשמה כפטנט עולמי, שתאפשר מעקב אחרי העלאת הגרה של פרות. כידוע, העלאת גרה היא תהליך מרכזי בעיכול המזון של הפרה, וכל שינוי בתהליך זה עשוי להצביע על התפתחות של בעיה בריאותית או תזונתית. המערכת גם יכולה להביא לזיהוי מוקדם של בעיות העלולות לגרום לירידה בתנובת החלב או איכותו וביכולתה של הפרה להתעבר.
ולבסוף, פיתוח שלא מיועד רק למקצוענים. רוצים להכין גבינה, יוגורט, שוקו וגלידות בעצמכם? בתערוכה ייחשף מכשיר ביתי, המאפשר לטפל בחלב באותו אופן שבו מטפלים בו במחלבות הגדולות, כולל פיסטור, מילוי ואריזת המוצרים. הבעיה היחידה היא המחיר: כ-150 אלף דולר. מן הסתם לא נראה את המכשיר הייחודי הזה בכל בית שני אצלנו.