רק בשביל לקבל חיבוק
במערב היא ידועה כגורו המחבקת: 21 מליוני מאמינים זכו במהלך השנים למגעה האלוהי של אמהצ'י. השבוע צויין בקוצ'ין שבהודו יום הולדתה החמישים. חצי מליון חוגגים הגיעו מ-191 מדינות, ואם האושר המוחלט לא אכזבה איש מהם
חשבתם שיום ההולדת של פרס היה מוגזם? עם כל הכבוד למזרח התיכון החדש, בהודו ציינו השבוע יום הולדת 50 לדמות מפורסמת לא פחות, והנוכחים - שמנו יותר מחצי מיליון בני אדם - מילאו את האצטדיון הלאומי "ג'וורהאלל נהרו" בעיר הדרומית קוצ'ין עד אפס מקום.
חשתם את רגשות ההערכה שהפגינו שועי עולם כלפי שמעון שלנו? בהודו ישבה כלת השמחה על במה במרכז האיצטדיון כשמעריציה כורעים לפניה על הקרקע ומביטים בה ביראה. כשקמה לפתע, זינקו הכורעים בשורות הראשונות והחלו מלטפים ומנשקים את הכיסא הריק. הנוכחות שלה, ואפילו רק המחשבה עליה, גרמו לאחדים ממעריציה להתייפח.
החוגגת הייתה מַטַה אמְריטָאנָנדָאמָאיי, שמשמעות שמה הוא "אם האושר המוחלט". היא גם ידועה בכינויה אמה (אמא), או אמהצ'י (אם אהובה), אך במערב נודעה כגורו המחבקת.
בין רבבות החוגגים, שבאו מ-191 מדינות בעולם, היו לא מעט מעריצים מערביים, חלקם אנשי היי-טק, מנהלי חברות ואנשי עסקים וממון, ואפילו מפורסמים כמו השחקנית לינדה אוונס (שושלת) ויולנדה קינג, בתו של המנהיג השחור מרטין לותר קינג המנוח.
מבין המקומיים כיבדו את האירוע בנוכחותם, או שמא באו להתכבד, נשיא הודו, סגנו, סגן ראש הממשלה, שרים וחברי פרלמנט. העיתונים בהודו לא שכחו להסביר כי ראש הממשלה, אטאל ביהארי וג'פאי, הידוע כמעריץ נלהב של אמה, נעדר מהחגיגה רק משום שנאלץ לצאת לשליחות מדינית בניו יורק.
כרזות הנושאות את דמותה היו תלויות בכל רחבי האיצטדיון וביניהן בלטה אחת, עצומה בגודלה, בה נראתה אמה מהלכת על המים. אולם על אף ההערצה הבלתי נתפסת של החוגגים כלפי האשה נמוכת הקומה והחייכנית, מעטים מהנוכחים רואים בה אלה והיחס אליה נובע מרגשות אנושיים חמים ואהבת אמת יותר מאשר מאמונה דתית.
מגע אלוהי
מעריציה של אמה טוענים שחיבקה כבר 21 מיליון בני אדם ב-30 השנים האחרונות. אין אדם שירצה חיבוק מאמה וייתקל בסירוב. גם אם עומדים בתור ארוך, תמיד זוכים לבסוף לחיבוק הנכסף. את החוויה מתקשים אנשים להסביר. "התחושה היא שמקבלים אותך ואתה אהוב, למרות שאתה זר לחלוטין עבורה, היא פשוט מדהימה", העיד אחד המעריצים. אחר הסביר שזה כמו חיבוק מאמא, "גם אחרי שהיית ילד רע". יש לה יכולת מדהימה להתמקד במי שמקבל ממנה חיבוק גם אם היא חיבקה לפניו 10 שעות ברציפות.
מעריציה מספרים שהיא נולדה למשפחה ענייה מהמעמד הנמוך בכפר דייגים נידח בשם קרלה (KERALA). לדבריהם, משפחתה התייחסה אליה בצורה גרועה ואף גירשה אותה מהבית כשהתחילה לדבר על התגלות האלוהים בפניה.
בגיל תשע היא הפסיקה ללמוד כיוון שנאלצה לסייע בפרנסת הבית. אך נוסף על העבודה הקשה בבית היא סעדה זקנים ועניים בכפר ומעולם לא התלוננה. תושבי הכפר כנו אותה "הילדה המשוגעת" כיוון שהייתה שרה תוך כדי העבודה. מעריציה מספרים שהיא ישנה שעתיים ביום ומקדישה את כל זמנה כדי לעזור לחלשים.
והיא אכן הספיקה לא מעט. היא ייסדה בית חולים בן 800 מיטות, בית ספר לרפואה ואוניברסיטה. היא בנתה אלפי בתים לעניים ויש לה אשרם בקרלה, שהוא בית ל-1,800 בני אדם, ועוד כ-24 אשרמים מחוץ להודו, הגדול שבהם בקליפורניה. את מעשיה אלה היא מסכמת מפתגמים פשוטים. "אין לראות עזרה לזולת כמשימה שאין לה סוף אלא כהזדמנות שניתנה לנו על ידי האלוהים". היא גם דוחה את הנטייה של אוהדיה לכנות אותה אלה. "היא מחוברת לקרקע בצורה שלא תיאמן, מאוד מעשית", אמר אחד מהם. לאירוע, אגב, הובלה אמה במרצדס לבנה.
מספר מעריציה במערב גדול יותר מאשר בהודו עצמה. היא מבלה חצי מהשנה במסעות בעולם, לרבות שני ביקורים בקרב מעריציה בארה"ב. גם רוב המימון לפועלה למען הנזקקים מקורו בתרומות ממעריציה בחו"ל, אך בין התורמים גם הודים רבים, ואפילו חילוניים המתרחקים בדרך כלל מנושאים הקשורים לדת.
אנשים שחיבקה מספרים על חוויה מאוד מיוחדת, על חיוכה החם ומילות הנחמה שהיא לוחשת באזניהם בשפתה. רוב סיידון, מעריץ אמריקני סיפר שהחיבוק שלה פתח אצלו גשר להווייה גבוהה יותר. "הרגשתי שהלב שלי נפתח וכמה מהמחשבות שהיו לי פשטו נעלמו", סיפר. מעריץ אחר סיפר: "החיבוק שלה הוא לא רק מגע פיסי, אלא מגע אלוהי, יכולתי להרגיש את האנרגיה החיובית שהיא מקרינה. היא מוצפת שמחה ואהבה".
"נראה שזרים מקבלים חיבוק יותר ארוך מהמקומיים", אמר אחד הזרים שזכה לקבל חיבוק שלה בשבוע שעבר ובחן את הבאים בתור אחריו. כששואלים אותה מדוע היא מחבקת היא עונה: "זה כמו לשאול נהר מדוע הוא זורם, זה הטבע שלי. הייעוד שלי הוא לנחם את העצובים".
כלת השמחה חוגגת
צילום: איי פי
עם הנשיא
צילום: איי פי
החיבוק הנכסף. עם יולנדה קינג
צילום: איי פי
מומלצים