שתף קטע נבחר
 

הילד עושה במכנסיים? יש פתרונות

ד"ר ברוך קושניר, שמנהל רשת מרפאות לטיפול בהרטבה ובגמילה של ילדים, מוצא פתרונות יצירתיים לבעיות, שכמעט כל הורה נתקל בהן. "לא צריך לסבול", הוא אומר. לידיעת כל ההורים המודאגים, וכל הילדים הלחוצים

אין הורים שלא עברו את הסיטואציה הזו: הילד מרטיב בלילה במיטה. רוב הילדים נגמלים ומצליחים לשלוט בהטלת השתן מגיל צעיר יחסית. תחילה הם מצליחים להתאפק במהלך שעות היום, ובגילאי 3-2 הם מצליח לעשות זאת גם במהלך כל שעות הלילה, עם "בריחות" מזדמנות ולא משמעותיות.

 

מתי הבריחה הופכת לבעיה? על-פי מחקרים, רוב הילדים נגמלים באופן טבעי עד גיל 3. בגיל 5, כ-51 אחוז מהילדים עדיין מרטיבים בלילה, והאחוזים הולכים וקטנים. אך עדיין, כך מתברר, כ-3 אחוזים עדיין מרטיבים גם בגיל 18. ישנם מקרים חריגים, שלא טופלו, בהם תופעת הרטבת הלילה נמשכת גם בבגרות. שכיחות הרטבת הלילה כפולה אצל בנים מאשר אצל בנות וב-80 אחוז מהמקרים נמצא רקע תורשתי, כשמתברר שמישהו מבני-המשפחה הקרובים (הורים או דודים) סבלו ממנה.

 

הגורם העיקרי להרטבת לילה הוא שיבוש בתיפקוד מערכת הרפלקסים השולטת בשלפוחית השתן, שכתוצאה ממנו לא נשלח הסיגנל שמורה לאדם לקום ולשחרר את מימיו בשירותים. למעט מספר מועט של מקרים בהם ההרטבה נגרמת עקב פגם גופני, הרטבת לילה אינה נובעת מבעיות נפשיות, משינה עמוקה מדי או מחוסר הורמון כזה או אחר בגוף הילד. היעדר טיפול יכול להוביל לבעיות פסיכולוגיות וחברתיות.

 

ד"ר ברוך קושניר, שמנהל רשת מרפאות לטיפול בהרטבת לילה ובעצירת צואה, אומר: "לא צריך לסבול, יש טיפול שמאפשר להתגבר על התופעה". שיטתו של ד"ר קושניר להפסקת הרטבת לילה מתבססת על טכנולוגיות קיימות ודורשת שיתוף פעולה של הילד. לדבריו, 86 אחוזים מהמטופלים שלו נגמלו. הכישלון במקרים האחרים נובע מאי ביצוע הוראות הטיפול".

 

וככה זה עובד: לאחר שבוצעה האבחנה, שהילד אכן סובל מהרטבת לילה ומעוניין להפסיק, משאילים למשפחה זמזם אלקטרוני שהילד אמור להצמיד לתחתונים, לפני השינה. ברגע שמוטלת טיפת השתן הראשונה, הזמזם מתחיל לזמזם בקולי קולות ואמור להעיר את הילד. ברגע שהילד מתעורר, תהליך הטלת השתן אמור להיפסק והילד אמור ללכת ולהטיל את מימיו בשירותים. הישנות התהליך אמורה ליצור תהליך של התנייה - שלפוחית מלאה, צורך בהטלת שתן, התעוררות או התאפקות עד הבוקר. הטיפול נמשך כ-35 שבועות, והצלחה נקבעת כאשר הילד נותר יבש 9 שבועות רצופים. "ברגע שילד הופך יבש, איכות חייו משתנה לחלוטין. הוא יכול ללכת לישון אצל חברים ובגיל מבוגר יותר גם לצאת לטיולים שנתיים ולהתגייס לצבא מבלי לחשוש, שיקום בבוקר ספוג שתן", אומר ד”ר קושניר.

 

- מתי אפשר להתחיל בטיפול?

 

 

"בעבר דחו את הטיפול בבעיה לגיל 9-8 ולא אחת גם השתמשו בתרופות, שלא פתרו כלום. הגעתי למסקנה, שאם הילד משתף פעולה, אפשר להתחיל בגיל צעיר יחסית. בימים הראשונים צריך לעזור לילד ולהעיר אותו עם הזמזום, אך ברוב המקרים בתוך 5-3 חודשים הבעיה מחוסלת".

 

- יש מקרים שלא ניתן לסייע להם?

 

 

למעט בעיות פיסיולוגיות, כמו פגמים אנטומיים, יש מיעוט מקרים שבהם יש צורך לטפל בילדים שפשוט ישנים באמת שינה מאוד מאוד עמוקה, ואז יש צורך להתמודד עם הבעיה הזאת".

 

בעיה כאובה אחרת, אצל חלק מהילדים, שד”ר קושניר הצליח לפתח שיטה יחודית לטיפול בה, היא סרבנות אסלה, או בשמה הלועזי - אנקופרסיס שפירושה התלכלכות והטלת צואה בבגדים. אצל חלק מהילדים היציאה הופכת לבעיה של ממש. הם מתעקשים לעשות זאת רק בחיתול, מתאפקים ימים שלמים ולבסוף מסתתרים בפינה ועושים במכנסיים. גם בתופעה זו, כמו בתופעת הרטבת הלילה, מדובר בילדים נורמליים, רגילים ובריאים בנפשם, שמתפקדים היטב ביתר תחומי החיים. היא אינה נובעת מטעות של ההורים או מחוסר הקניית הרגלי ניקיון, וגם לא מפינוק יתר או מקשיחות. מצד שני, דווקא כן נמצא קשר בין ילדים עקשניים מאוד לבין סרבנות אסלה.

 

גם במקרים אלה לא עוזרות כל שיטות הפרסים והתיגמולים למיניהם או שימוש במשלשלים למיניהם. לדברי ד”ר קושניר, מתצפיותיו ומחקריו מתברר שמדובר בחרדה לא מוסברת מיציאות באסלה או בסיר. הילדים בדרך כלל, מגלים הבנה למצב ורצון מחשבתי כן לפתור אותו, תוך הבטחה לשבת על הסיר או האסלה - שאינה מתממשת. הימשכות התופעה מפתחת אצל הילדים תסכול מהידיעה שהם שונים מחבריהם, אך משום מה הם לא מצליחים לגייס את הכוח להתגבר על הפחד.

 

הטיפול שמציע ד”ר קושניר מביא לכך שהילד עובר חוויה מתקנת בכל מה שקשור ליציאות, תוך הכחדת החרדה ששיתקה והבהילה אותו עד כדי יציאה במכנסיים. הטיפול מיועד לילדים בני 7-3. "שאם עושים מה שאני אומר, כמעט בכל המקרים הבעיה נפתרת בתוך מספר ימים ועד 3 שבועות לכל היותר", הוא אומר.

 

דרך הטיפול כרוכה גם בשימוש בתכשיר רפואי. ההורים צריכים להיות מוכנים להיות קשוחים עם הילד במהלך הטיפול ולא לוותר. במהלך הטיפול הם נמצאים בקשר יומיומי עם הרופא, שמדריך אותם כיצד להתנהג בכל שלב ושלב מול כל התנהגות כזו או אחרת של הילד המגיב לטיפול.

 

"מרגע שהגעתי למסקנה שמדובר בחרדה, מסביר ד”ר קושניר, הבנתי שהדרך צריכה להיות הצפה רגשית. משמע, שהילד יעבור את החוויה ולא יימנע ממנה. צריך להביא למצב שהחוקים בבית משתנים. שלא יעבור יום בלי שהילד יעשה יציאה אחת בשירותים. אני דורש גם ששני ההורים יגיעו אליי ויבינו את מהות הטיפול".

 

הפתרון שנמצא הוא תכשיר רפואי שנקרא "מיקרולט". התכשיר, בצורת שפופרת קטנה, מוחדר לפי הטבעת וגורם ליציאה מיידית. בדרך כלל משתמשים בו לפני ניתוחים או לידה, ומטרתו לנקות את המעיים (זהירות: אין להשתמש בתכשיר ללא התוויה רפואית וללא ליווי צמוד של רופא!).

 

לאחר שההורים הסכימו לטיפול, בוחרים בדקדקנות את העיתוי. מזמינים את הילד לשבת בשירותים ומסבירים לו שיש חומר חדש, שעוזר לילדים לעשות בשירותים. הילד עשוי להסכים או לסרב. טיפול שמלווה בהסכמה פשוט יותר, אולם גם אם הוא מסרב, אסור לוותר לו, וההורים, למרבה הצער והכאב, צריכים להיות מוכנים להחדיר את החומר גם בכוח.

 

מבצעים את הטיפול הראשון ומושיבים את הילד על האסלה. "הרגע שהוא מוציא את הצואה בתוך האסלה הוא רגע מאושר בשביל הילד", אומר ד”ר קושניר ומדריך את ההורים להתקשר לבני-משפחה קרובים ולספר על האירוע המרגש. שלא בנוכחות הילד, מתקשרים עם הפסיכולוג ומחליטים על המשך הטיפול. בהתאמה, יורדים לחצי כמות של "מיקרולט" והבעיה אמורה להיעלם בתוך ימים.

 

"כבר שמונה שנים אני מטפל בבעיה של חרדת אסלה וטיפלתי בעשרות מקרים", מסכם ד"ר קושניר. הבשורה שלי היא שיש דרך לעזור לילדים. ואני מבקש להעביר מסר להורים: אל תאשימו את עצמכם או את הילד. שום דבר במעשה או במחדל שלכם לא גרם לבעיה. רוב הילדים שולטים בעשייה הצרכים עד גיל שנתיים וחצי. אם לאחר גיל זה אתם מעריכים שיש בעיה, אל תחכו, כי חבל עליכם ועל הילדים".

 

ולהורים נספר, שכיום מרבית עלויות הטיפול ממומנות על-ידי קופות החולים הגדולות. לפרטים נוספים הכנסו לאתר האינטרנט של רשת המרפאות של ד"ר קושניר.

 

 

יש לכם שאלות נוספות בנושא הרטבה אצל ילדים? הכנסו לפורום ותקבלו תשובות און-ליין
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הרטבה. בתוך 3-5 חודשים הבעיה מחוסלת
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים