שתף קטע נבחר
 

משימה בלתי אפשרית בפתח תקווה

עד כמה בטוח המידע שלך? כמה תהיה מוכן לשלם כדי שישמרו אותו בבונקר עתידני מתחת לאדמה? הכירו את מד-1, האנשים שלא יתנו לשום פסיק לברוח

איפה טום קרוז וחבריו, לבושים שחור ומצוידים בגאדג'טים מתוחכמים, כשצריכים אותם? לא התבלבלנו בעיתון. פשוט, הביקור במתקן הגיבוי והשחזור התת-קרקעי של Med-1 בפתח תיקווה לא יכול שלא להזכיר כמה סרטי מתח שהשאירו עלינו חותם בל ימחה. נתחיל בכניסה התמימה למראה, המובילה למדרגות היורדות מתחת לאדמה עד דלת פלדה, מאחוריה שומר חמוש מגן על הנתונים שלכם במיטב המסורת של אברהם שפירא, השומר האגדי של מלבס (זה נוער זה...).

 

נמשיך בסיור לאגפים שהכניסה אליהם מותנית בסריקה של כף היד ונקנח במערכות שיש להן יתירות מלאה לא רק מבחינה טכנולוגית, אלא גם מבחינה אנושית. במקום חדר אטום עם אספקה וציוד שיחזיקו שבוע גם אם בחוץ שוב משתוללת סערה תקשורתית בנוסח "מי העליב את שרי אריסון?"

 

הכירו את מד-1

 

מפעילת המתקן הכמו-מדע בדיוני הזה היא קבוצת מד-1, שבבעלותה גם אתרי גיבוי ואירוח באיטליה, כרתים, יוון וטורקיה. האתרים הללו הם חלק מפרויקט נאוטילוס של החברה, המקשר בטבעת של סיבים אופטיים את המדינות הים-תיכוניות הללו לאירופה ולארה"ב. הבעלים של קבוצת מד-1 הם טלקום איטליה, גלובסקום (בבעלות איש העסקים אליעזר פישמן), כללקום, עורק וקמה תקשורת.

 

מד-1, שמספקת שירותי תקשורת נתונים לעסקים גם בתוך ישראל, רוצה לנצל את התשתית שלה ליישומים חדשניים, כמו שירותי גיבוי מרחוק בצורה של מיקור-חוץ (שאז היא מספקת גם את השרתים והדיסקים) או אירוח מתקני גיבוי של הלקוחות. כמו בארצות אחרות בעולם, נפיחת הבועה השאירה את ספקי התשתיות הישראליים עם רוחב פס בלתי מנוצל, "סיבים אפלים" בז'רגון של עולם התקשורת, שנדרשת מידה לא קטנה של יצירתיות כדי להדליק בהם אור.

 

אז מה יכול להיות טוב יותר מלהשתמש בהם כדי לחבר בין מרכזי מחשבים מרוחקים עם רוחב פס שיכול להגיע ל-2.5 גיגה-סיביות לשניה? במיוחד כאשר יש לך גם בונקרים מבוצרים (שנבנו במקור כדי להגן על הנתבים של מערכת התקשורת הבלתי-מנוצלת) בהם אפשר להתקין מחשבים וחוות דיסקים.

 

לעבוד מהבונקר

 

מיזם ContinYou, שהוקם על ידי קבוצת מד-1 ואקספרט מערכות משולבות, מתכוון להציע ללקוחות בשוק הישראלי מספר שירותים ייחודיים, שיעשו שימוש ברשת התקשורת ובאתרים התת-קרקעיים המאובטחים של הקבוצה (יש לה אתר נוסף על זה שבפ"ת, באזור התעשייה בטירת הכרמל, ליד מת"מ חיפה).

 

החברה מציעה שירות אירוח אתרים בניהול עצמי או על שרתים בניהול צוות ContinYou; אחסון מידע על הדיסקים שלה או על דיסקים שנשארים באחריותך; אחסון מידע סופר-מאובטח בו קלטות הגיבוי שלך מאוחסנות בכספות חסינות אש במתקן; שירות להתאוששות מאסון ולהמשכיות עסקית ברמה הגבוהה ביותר - שירות כזה אומר שגם אם נחתו שני סקאדים ושמונה חברי כנסת בביקור רשמי על המפעל שלך, תוכל להמשיך לעבוד (כולל עמדות לצוות) מתוך המתקן התת-קרקעי.

 

אפשרות ההתאוששות מאסון יכולה להיות גם לנקודות זמן בעבר בהן נערך גיבוי תוך כדי עבודה - On-The-Fly. כלומר ניתן לחזור אחורה למצב המערכת שהיה לפני התחלת הבעיה. למשל, התאוששות מתקלה שנגרמה כתוצאה מוירוס וצריך לחזור למצב לפני ההדבקה.

 

מיקור חוץ מלא

 

המיזם מציע לחברות לספק להם את כל שירותי הגיבוי והאחזור כמיקור-חוץ (Outsourcing) מלא. בין הלקוחות שכבר השתכנעו אפשר למנות את בזק, Israel Seed Partner, אמפל ובנק ישראל, שיקים בפתח-תיקווה אתר גיבוי למערך המחשוב המרכזי של הבנק בירושלים. במקרה של פגיעה פיסית במערך העצמאי שלו, אמור הבנק להיות מסוגל תוך שש שעות להפעיל את כל המערכת ישר מהמתקן בפתח תיקווה והמחשבים שבו.

 

מד-1 מוכנה לספק מקום ותחנות עבודה לתקופת ההתאוששות, עד שהלקוח יצליח להקים מחדש את המערכת שלו. במתקן בפתח תיקווה מוקם גם אתר התקשורת של נתב"ג, שישמש את השדה עד למועד השלמתו של נתב"ג 2000, בראשית 2005 ובלי נדר. אבל נותרה עוד קיבולת לא מעטה שמחפשת לקוחות לכן טרחו אנשי מד-1 להכניס את העיתונאים לאזורים שבדרך כלל הם מחוץ לתחום ולתאר בהרחבה את המבנה היחיד מסוגו בישראל לאבטחת מערכות ברמה של שרידות מאסונות.

 

על מתקן בגודל 5,000 מ"ר, על רצפה צפה ומערכת מיזוג תת-רצפתית, על מצלמות האבטחה ודלתות הפלדה והזכוכית חסינות הכדורים, על רשת הסיבים הפרטית של החברה ועל הגיבוי המהיר דרך הרשת בעזרת תוכנות ייעודיות המותקנות במחשבי הלקוח.

 

שרידות לכולם

 

מד-1 תפנה - דרך התקשורת ובהסכמים עם ספקי האינטרנט - ללקוחות פוטנציאליים מכל שדרות המשק, קטנים וגדולים, להשתמש בשירותיה. חיים כהן, מנכ"ל ContinYou, אמר במסיבת העיתונאים כי "לקוחה פוטנציאלית" מבחינתם יכולה להיות כל חברה שפועלת בשוק הישראלי.

 

הניסיון העולמי מראה שהשוק הרבה יותר מצומצם והפוטנציאל יהפוך לממשי רק במקומות שהנהלת החברה מבינה כי במקרה של אסון, למשל שריפה או חבלה, אין לה תקומה ללא שיחזור מלא של מערכת המידע. עוד אמר כהן ש-30% מבין הגיבויים הנעשים על גבי קלטות הם בלתי ניתנים לשחזור מסיבות של חוסר תאימות מדיה.

 

הבעיה הזאת אופיינית יותר לגיבוי החובבני שנעשה בחברות קטנות תוך שימוש בכוננים זולים, תוכנות מינימליסטיות ובידי אנשים שאינם מומחים. ספק אם התיאור הזה מתאים לקהל היעד של שירותי הגיבוי שמד-1 רוצה למכור. מי שלא מבין מה זה גיבוי טוב בוודאי שלא ישתכנע לשלם מס חודשי לטובת סעיף הוצאה שנקרא גיבוי במיקור-חוץ.

 

בכל מקרה, השירותים שהיא תציע, כמו האתר בעל היתירות המלאה של מד-1 מתחת לאדמת אם המושבות, מבטיחים שרידות עסקית באירועי אסון למי שזה חשוב לו ומוכן לשלם את המחיר, שמתחיל מ-15 דולר לגיגהבייט לחודש.

 

תחושה שאינה אשליה

 

ויותר משהמיזם מספק הגנה פיזית - והוא אכן מספק הגנה מקיפה ויתירות מלאה ככל שרק תרצו - הוא מספק תחושת ביטחון שאינה אשליה. פסיכולוגית, זה בדיוק מה שאתה רוצה מהתקן הגיבוי שלך, (בנוסף למחיר נוח, שגם אותו מבטיח כהן. לטענתו, מיקור חוץ חוסך לפחות 20% מעלויות הגיבוי העצמי), אך יש כאן יותר מפסיכולוגיה.

 

הרבה ארגונים חייבים להגן על המידע מכוח החוק והם חשופים לתביעות משפטיות קטלניות במקרה ויוכח כי הם התרשלו בחובתם. זה נכון לגבי מי ששומר על כספכם או מניותיכם כרשומה במסד נתונים, כמו גם מי שמחזיק את ספרי החשבונות או המסמכים המשפטיים שלכם. בעקבות אירועי ה-11 לספטמבר גברה המודעות לחובה זו גם בקרב אנשים שבעבר חשבו שבקלסרים וקופסאות קרטון הם יוצאים ידי חובת השמירה.

 

בארצות הברית אף התחילו לדרוש הוכחת שרידות עסקית כחלק מחוזים סטנדרטיים של אספקת חומרים או שירותים, כפי שבשנים האחרונות נדרשו אישורי ISO 9000/9001/9002. הגנת נתונים כבר אינה אופציה המושארת לשיקול דעתו של המנהל העסקי אלא התחייבות חוזית בין ספק ללקוח - במיוחד כאשר הלקוח הוא גורם ממשלתי.

 

משוואת הכדאיות

 

מי ישתמש בשירות הזה? אם כהן אמנם יצליח לתמחר באגרסיביות את הצעת מד-1, באופן שיהיה זול יותר להתקין את התוכנה (שפותחה על ידי אקספרט מערכות) ולגבות דרך הרשת לאתר מרוחק מאשר להפעיל מערך גיבוי פנימי, אז כולם יעמדו בתור. אבל קשה להאמין שזה יתכן בעולם המושגים של עסקים קטנים, שחוסכים כל גרוש ולא מבינים את האריתמטיקה.

 

כפי שהם רואים את זה, 15 דולר לחודש לגיגהבייט הם פי עשר ממחיר רכישת נפח דיסק דומה והתקנת גיבוי פשוט על ידי "שיקוף" בין שרתים. נכון שגיבוי מסוג פרימיטיבי זה לא מבטיח שרידות כאשר האתר כולו מושמד, אבל משוואת הכדאיות של הרבה עסקים קטנים אומרת, שעדיף להשקיע בביטוח נזקים קלאסי ובמקרה של טוטל-לוס לקחת את הכסף ולפרוש בכבוד לגמלאות. יותר סביר שמי שיגלה עניין בשירות הזה הן החברות שמלבד ידע ונתונים אין להן נכסים פיזיים.

 

אלה בהן העסק מת, פשוטו כמשמעו, אם נגרם נזק טרמינלי למערכת המידע. בעיקר חברות קטנות ובינוניות שזקוקות לשירותי יתירות מתקדמים מהסוג הזה אבל אינן עוסקות בטכנולוגיה ומעדיפות לשלם ובלבד שלא תיפול עליהן האחריות לעשות זאת בכוחות פנימיים. משרדי עורכי דין או רואי חשבון גדולים, למשל.

 

חברות גדולות מעדיפות עצמאות

 

חברות גדולות (וכאמור, יש כמה כאלו המשתמשות בשירותי המיזם) יעדיפו, ברוב המקרים, ליצור מערכת עצמאית משלהם. ולא רק מתוך שיקולים של מחיר - קיימים גם שיקולים של נוחות מקצועית, מאבקי הכוח של אגף ה-IT בתוך הארגון ויתר סיבות הפוליטיקה הפנימית הקובעים את ההחלטות העסקיות של הארגון. אך גם המנהלים בארגונים כאלה, על אף ההשקעה המסיבית באתר גיבוי פרטי, צריכים לשקול שימוש ב"גיבוי בבונקר" של ContinYou, כחלק ממערך הגנה רב שכבתי.

 

למשל, בתור Fallback במקרה שנוצרה בעיית תקשורת בין המערכת המרכזית לאתר הגיבוי ויש צורך ב"גיבוי לפי דרישה" עד לתיקון. כל עוד האיום הסיוטי ביותר מוגבל לסקאד עירקי הנוחת על חדר המחשבים ואינו מנסה לתת תשובה לטום קרוז וחבורת משימה בלתי אפשרית שלו, נראה שהמרתף בפתח תיקווה ייתן את הפתרון הפסיכולוגי והמעשי.  

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: פי סי מגזין
הבונקר
צילום: פי סי מגזין
צילום: פי סי מגזין
משימה בלתי אפשרית
צילום: פי סי מגזין
צילום: פי סי מגזין
צוות מד-1
צילום: פי סי מגזין
מומלצים