מלגות: כך תממנו את התואר
מלגת שכר לימוד היא קרש הצלה לסטודנטים שמתקשים במימון שכר הלימוד. מי הם הגופים שמציעים מלגות, מהם הקריטריונים לקבלתן וכמה כסף מקבלים. מורה נבוכים לסטודנט התפרן
שנת הלימודים האוניברסיטאית בפתח ולסטודנטים רבים עדיין לא ברור מניין יגייסו את סכומי הכסף הגבוהים הנדרשים לתשלום שכר הלימוד, שכר הדירה והמחייה. לצורך כך ריכזנו עבורכם את רשימת הגופים המעניקים לסטודנטים מלגות ושכדאי לנסות ולפנות אליהם בבקשה לעזרה. לרשות הסטודנטים עומדים למעלה מ-300 סוגים שונים של מלגות שסכומם נע בין אלף שקל ל-250 אלף שקל. רובן מוענקות אמנם על בסיס מצבו הכלכלי של הסטודנט, אבל קיימות מלגות לא מעטות המוענקות על בסיס הישגים לימודיים או תחום ההשתלמות. הג'וינט ומכון ברוקדייל, לדוגמה, מעניקים מלגות לסטודנטים שחוקרים את נושא הזקנה. הרשות הלאומית למלחמה בסמים מעניקה מלגות לסטודנטים לתואר שני ושלישי ולפוסט-דוקטורט המתמחים בנושא הסמים להיבטיו השונים.
יש מלגות המחולקות על בסיס מוצא עדתי, יש מלגות לחיילים משוחררים ויש מלגות שמהרשויות המקומיות מספקות לתושבי המקום. דובר התאחדות הסטודנטים, משה ענבר, מודה שסטודנטים שיודעים את דרכם בסבך המלגות מצליחים לממן אפילו את כל לימודיהם ממלגות. למרות זאת, בהתאחדות אין נתונים כמה סטודנטים בישראל נעזרים במלגות ולכמה מגיע הקף המלגות במדינה. באוניבסיטה הפתוחה טוענים כי כמות הבקשות למלגות גדלה השנה ב-15% בגלל המצב הכלכלי.
איך מאתרים את המלגות? ממש השבוע הוציאה התאחדות הסטודנטים הארצית את חוברת המלגות השנתית שלה לשנת הלימודים החדשה הכוללת למעלה מ-300 מילגות. בחוברת מפורטים גם תנאי קבלת המלגה, הזכאים והכתובות לפניות. המידע מפורט מאוד. החסרון: ברוב המכריע של המלגות לא מצוין הסכום המוענק. לדברי ענבר הדבר נובע מהבעייתיות בהזרמת המידע שכן יש גופים שאינם מוכנים להסגיר סכומים למידעון אלא רק בפניות אישיות נקודתיות. אפילו בקרן גדולה, יוקרתית ומוכרת כמו אמץ לוחם המופעלת על-ידי האגודה למען החייל והמסייעת ללוחמים בעלי תעודת לוחם הלומדים למוסדות להשכלה גבוהה במימון שכר הלימוד לשנת הלימודים הראשונה דנה ההנהלה רק בימים אלו בקריטריונים לקבלת המלגה ורק לאחר אישורם תפרסם הקרן מידע לסטודנטים. בשנה האחרונה העניקה האגודה למען החייל באמצעות הקרן מלגות למימון 70% משכר הלימוד בשנה הראשונה.
אפיק נגיש נוסף למידע על מלגות הוא אתר אינטרנט בשם מילגות (milgot.co.il) שהקימו שני סטודנטים מהטכניון. לדברי היזמים האתר מקיף כ-350 מלגות. הקלדנו באופן מקרי כ-20 מלגות שונות, וגילינו כי גם כאן אין פירוט של סכומים. האתר, אגב, מעניק גם שירות של קנית ומכירת עבודות אקדמיות בנושאים שונים.
קרן אימפקט, האגודה למען החייל
זכאים: משוחררי צהל בעלי תעודת לוחם, מצב סוציו-אקונומי קשה, בשנתיים שאחרי השחרור המלגה: 4,000 דולר לשנה, עד 4 שנים, לתואר ראשון. כתובת: האגודה למען החייל, ענף מלגות, וייצמן 60, ת"א. מועד הגשה: 31 לאוגוסט.
מלגות לאומי-קארד
זכאים: מחזיקי סטודנט קארד העומדים בתנאים המפורטים בטופס בקשת המלגה. המלגה: 1,000 שקל. כתובת: אגודות הסטודנטים. מועד הגשה: לברר באגודת הסטודנטים.
קרן ע"ש אל"מ ג'ו אלון
זכאים: חוקרים בתחום תרבות הבדואים וידיעת הארץ של דרום השפלה, צפון הנגב ודרום הארץ לכל התארים. המלגה: סכום משתנה. כתובת: ליד קיבוץ להב, דואר נע נגב 33558. מועד הגשה: עד 20 ביוני 2004.
מלגת הנשיא למצוינות, המרכז הביתחומי
זכאים: פסיכומטרי מעל 725, ממוצע משוקלל בבגרות מעל 11 ובהמשך ממוצע של מעל 85. המלגה: 50% משכר הלימוד המגיע עד ל-27,000 שקל לשנה. כתובת: המרכז הבינתחומי, ת.ד. 167, הרצליה. מועד הגשה: מאתרים בעת הרישום.
מלגות אפי ארזי
זכאים: סטודנטים למדעי המחשב בשילוב חטיבת לימודי יזמות בעלי כישורי מנהיגות ויצירתיים. המלגה: 100,000 שקל. כתובת: המרכז הבינתחומי, ת.ד. 167, הרצליה. מועד הגשה: היום האחרון של הרישום המאוחר.
קרן אייסף ואוניברסיטת בן-גוריון
זכאים: סטודנטים לכל התארים. המלגה: 9,500 שקל. כתובת: לשכת דיקנאט הסטודנטים, בית הסטודנט, קומה ג'. מועד הגשה: בסוף שנת הלימודים (בקיץ) לקראת שנת הלימודים הבאה.
קרן משה למנהיגות
זכאים: סטודנטים מבן-גוריון לתואר ראשון, שנה א' או ב' בלבד, עדיפות לסטודנטים תושבי ערי פיתוח ושכונות שיקום. המלגה: 8,500 שקלים. כתובת: היחידה למעורבות חברתית, מעונות ג'. מועד הגשה: סוף שנת הלימודים, לקראת שנת הלימודים הבאה.
אוניברסיטת בן-גוריון וקרן גרוס
זכאים: סטודנטים מבן-גוריון, תואר ראשון בשנה א' או ב', טרם מלאו 5 שנים מתום השירות וטרם ממשו שתי שנות סיוע מקרן גרוס. נדרשת פעילות חברתית בהיקף 4 שעות שבועיות והשתתפות ב-4 מפגשים קבוצתיים במהלך השנה. המלגה: 4,500 שקל. כתובת: היחידה למעורבות חברתית, מעונות ג'. מועד הגשה: בסוף שנת הלימודים (בקיץ) לקראת שנת הלימודים הבאה.
ועדת המלגות של אוניברסיטת בר-אילן
זכאים: סטודנטים עם קשיים כלכליים לתואר ראשון המשלמים שכר לימוד של 60% לפחות. תלמידי תואר שני במסלול עם תזה בלבד. המלגה: נקבעת על-פי ההכנסה וההישגים הלימודיים. כתובת: אוניברסיטת בר-אילן. טפסים בדיונון ובבנין המנהלה. מועד הגשה: 11.03.03.
מכללת נתניה, מלגות בני משפחה
זכאים: שני בני זוג או בני משפחה מדרגה ראשונה הלומדים במקביל במסלול האקדמי של המכללה. המלגה: 5% משכר הלימוד. כתובת: ליאורה ששון, מדור שכ"ל, ת.ד. 120 נתניה, 42100. טפסים בחנות אקדמון. מועד הגשה: תחילת השנה.
מלגות בני העיר נתניה
זכאים: תלמידי מכללת נתניה הרשומים כתושבי העיר ב-5 השנים האחרונות. המלגה: 7.5% הנחה משכר הלימוד. כתובת: ליאורה ששון, מדור שכל", ת.ד. 120 נתניה, 42100. טפסים בחנות אקדמון. מועד הגשה: תחילת השנה.
המכללה האקדמית תל-אביב יפו
זכאים: לפי מצב סוציו-אקונומי. המלגה: מחצית שכר הלימוד. כתובת: מזכירות המכללה, מקבלים טפסים. מועד הגשה: תחילת שנת הלימודים.
פרוייקט חונכות
זכאים: סטודנטים העושים פרויקט חונכות במכללת סמינר הקיבוצים. המלגה: 1,000 שקל. כתובת: אגודת הסטודנטים. מועד הגשה: תחילת השנה.
מלגות לערבים, דרוזים וצ'רקסים
זכאים: סטודנטים לביוטכנולוגיה, חומרים מתקדמים ומידע. תושבי ישראל ערבים, צ'רקסים או דרוזים הלומדים במוסד להשכלה ישראלי לקראת תואר שלישי או משתלמי פוסט-דוקטורט. המלגה: דוקטורט - 40,000 שקל לשנה, פוסט דוקטורט - 50,000 שקל לשנה. כתובת: האגף לקרנות מחקר, משרד המדע והטכנולוגיה, ת.ד. 490, ירושלים. 49019. מועד הגשה: מותנה באישור תקציבי.
אגודה ישראלית למחקר תחבורה
זכאים: עבודות מאושרות למאסטר ולדוקטורט בנושא תחבורה. המלגה: 5,000 שקל. כתובת: פרופ' ערן פייטלסון, המחלקה לגיאוגרפיה, האוניברסיטה העברית, הר הצופים, ירושלים. מועד הגשה: 13.12.03.
מלגות מרכז תמי שטיימנץ למחקרי שלום
זכאים: מגישים עבודות בנושא השלום לתואר מוסמך או דוקטורט. המלגה: 5,000 שקל לתואר מוסמך, 15,000 שקל לדוקטורט. כתובת: מרכז תמי שטיימנץ למחקר שלום, קריית האוניברסיטה, רמת-אביב, תל-אביב. 97896. מועד הגשה: 11.03.03.
מועצה אזורית בקעת הירדן
זכאים: תושבי האזור שלומדים במסלול אקדמאי מלא, גובה שכר הלימוד מעל 2,000 שקל לשנה, משתתפים בפרויקט קהילתי. המלגה: תלויה בשכר הלימוד. כתובת: מועצה אזורית בקעת הירדן, ד.נ. ערבות הירדן. 90619. מועד הגשה: נובמבר עד סוף דצמבר.
המלגה: קרן גרוס, מועצה אזורית בני שמעון
זכאים: בני הישוב הנמצאים במצוקה וסטודנטים ממשפחות ברוכות ילדים. המלגה: 2,500 שקלים. כתובת: מחלקת חינוך, מ.א. בני שמעון, ד.נ. הנגב. מועד הגשה: דצמבר 2003.
טיפים: צרפו לבקשה מכתב אישי
האתר מלגות מספק עצות שחשוב לדעת כאשר מגישים בקשה למלגה
לוח זמנים. הקפידו על לוחות הזמנים - אי עמידה בלוח הזמנים עלולה להביא לדחיית הדיון בבקשה בשנה הבאה.
מכתב אישי. קרנות מסוימות תבקשנה מכם למלא טפסים שלהם, יחד עם זאת אל תוותרו על מכתב הסבר אישי מתומצת ומדויק. כולל פירוט קשיים בבית, אם אתם מבקשים מידע על בסיס מצב כלכלי. לא נעים, אבל יכול להועיל.
צרפו אישורים. דאגו לצרף אישור מצולם, תעודות וכל פרט עליו מתבססת בקשתכם. אי צירוף אישורים עלול לגרום לסחבת ובמקרה הגרוע אף להחמצת המלגה. אישורים מומלצים במיוחד: אישור מעודכן על לימודים ותוכנית לימודים מלאה, תעודת שחרור מצהל או אישור פטור משירות בטחון.
כשהמלגה מתבססת על ארץ המוצא צרפו את מספר תעודות הזהות של ההורים ואישור על גירושין, אם יש. ניתן לצרף תעודת פטירה של הורה, אם יש חלילה. אישור מקצינת תנאי שירות בצהל על הקלות שניתנו בתקופת השירות הצבאי. אישור עלות שכר הלימוד שלך ושל אחים נוספים הנתמכים על ידי ההורים.
לא להתחכם. רוב הקרנות מגבילות את המלגות שהן מעניקות לאוכלוסיות יעד מסוימות. אם אינכם נמנים על אוכלוסית היעד אל תנסו להתחכם, לכו על מילגה אחרת שמתאימה לכם.
נסו שוב. גם אם נתקלתם בסירוב אל תתיאשו. קרנות מעניקות מלגות מתשואה רווחית שהניבו בשנה החולפת. גם אם נתקלתם בסירוב בשנת לימודים אחת מומלץ לנסות בשנה הבאה.