שתף קטע נבחר

"ישראל שוללת את זכויות ההריון של העובדות הזרות"

כך עולה מעדויות רבות שאסף ארגון "קו לעובד". המדינה מפירה את הזכויות בשלילת אשרות עבודה לנשים הרות, ומעסיקים רבים גם מנצלים את המצב, מפטרים את העובדות וגורמים להם לאבד את זכויותיהן למענקי אשפוז ולידה

המדינה ומעסיקיהם של עובדות זרות, כולל של אלו החוקיות, משתפים פעולה בהפרה שיטתית של זכויות ההריון והלידה של העובדות. כך טוען היום (ג') ארגון "קו לעובד". 

 

מהנתונים עולה כי מדובר בעיקר בעובדות בענף הסיעוד, שעל פי "קו לעובד", 90 אחוז מ-36 אלף המועסקים בו, הן נשים. על פי הארגון, הנשים מועסקות "בתנאי עבודה של 24 שעות ביממה, שישה ימים בשבוע, ואינן אמורות להיות בעלות חיים משלהן, ובוודאי שלא להביא חיים חדשים".

 

על סמך עדויות שאסף, קובע הארגון שפקידי משרד הפנים נוהגים לשאול את העובדות, בבואן לבקש או לחדש ויזה, אם הן בהריון, ותשובה חיובית גוררת סירוב לחידוש האשרה. "שאלה זו מצד עובד מדינה במסגרת פעילותו הרשמית היא בלתי חוקית, ופוגעת, בין השאר, בזכות לפרטיות המוגנת בחוק יסוד 'כבוד האדם וחירותו'".

 

"קו לעובד" מאשים עוד כי משרד הפנים מאשר פיטורים של עובדות בהריון, בניגוד לחוק עבודת נשים. ללא עבודה הן מאבדות את אישור השהייה, ובלעדיו הן מאבדות את זכותן למענקי אשפוז ולידה. הארגון מביא לדוגמה את המקרה של עובדת בת 37 מהפיליפינים, שפוטרה במאי 2003 על ידי מעסיקתה, שבעה שבועות לפני הלידה. רק לאחר הגשת תביעה הסכימה המעסיקה לבטל את הפיטורים ולהעסיקה עד המועד המזכה אותה במענק אשפוז ולידה, וגם למלא את הטפסים הנדרשים לכך עבור הביטוח הלאומי.

 

במרס 2003 נכנס לתוקף תיקון לחוק הביטוח הלאומי השולל מ"השוהים שלא כדין" קצבאות כמענק אשפוז ליולדת, מענק לידה חד פעמי ודמי חופשת לידה. האגודה לזכויות האזרח, קו לעובד, רופאים לזכויות האזרח ומוקד סיוע לעובדים עתרו לבג"ץ נגד תיקון זה לחוק, בטענה שהוא פוגע בזכויות אדם בסיסיות, המוגנות בחוק הישראלי ובאמנות בינלאומיות שישראל חתומה עליהן.

 

"קו לעובד" מציין עוד כי חוק הביטוח הלאומי מאשר גימלה לשמירת הריון רק ל"תושבת ישראל", הגבלה המונעת גם בדיקת מי שפיר, גם אם העובדת בת למעלה מ-35.

 

לפי "קו לעובד", חברות ביטוח נמנעות ממתן כיסוי רפואי למעקב אחר בריאות האם והעובר בתקופת ההריון לעובדות זרות, למרות שהחוק מחייב אותן לספק לעבודות סל שירותי בריאות. עבור בדיקות שגרתיות, כאולטרסאונד או בדיקות דם, נאלצות העובדות לשלם מכיסן סכומים גבוהים.

 

"עובדות הסיעוד מקדישות שנים לטיפול בהורים ובילדים של תושבי ישראל על חשבון החיים עם בני משפחותיהן. מדוע לא מגיעה להן בתמורה הגנה על זכויותיהן כאמהות עובדות? אנחנו מפקידים בידיהן את חסרי האונים שבינינו, מתוך ביטחון שהן לא תנצלנה לרעה את חולשתם, ובאותו זמן אנחנו מתעלמים מניצול חולשתן שלהן", מסכם הארגון.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
"פגיעה בזכויות" (אילוסטרציה)
מומלצים