סקר: 68% מהישראלים רוצים דרכון זר לילדיהם
"הנתונים מצביעים על בעיה חברתית אקוטית, הרבה יותר מהבעיה הבטחונית", מסביר פרופ' זאב צחור, נשיא מכללת ספיר. רוב המעוניינים בדרכון זר, מעדיפים לקבל דרכון אמריקני
למרות גילויי האנטישמיות המתרבים בעולם, סקר חדש גילה היום (ד'), כי 68% מהציבור בישראל מעוניין לקבל עבור ילדיו דרכון של מדינה זרה, נוסף על דרכונם הישראלי.
פרופיל ציבור זה מאופיין בעיקרו בילידי הארץ, בעלי השכלה אקדמית ובעלי הכנסה מעל הממוצע.
הסקר נערך על ידי מכון גיאוקרטוגרפיה, עבור כנס שדרות לחברה. הכנס, שמוגדר על ידי יוזמיו: התשובה החברתית לכנס קיסריה, יתקיים בסוף החודש בסינמטק שדרות ובקמפוס המכללה האקדמית ספיר שבנגב.
מהסקר עולה, כי הדרכון המועדף הוא דרכון של ארה"ב (42%), ואחריו בסדר יורד 9% אירופה המערבית ואנגליה, 5% אוסטרליה, 3% מזרח אירופה, ו–1% אחת מהמדינות בדרום אמריקה. 7% לא הביעו דעה.
כחמישית מהנשאלים (21%) ציינו, כי לא היו מעוניינים להנפיק לילדיהם דרכון זר. 11% ציינו כי אין להם ילדים, או שהשאלה אינה רלוונטית מבחינתם.
המעוניינים לקבל עבור ילדיהם דרכון זר בולטים יותר בקרב: צעירים וגילאי ביניים (18-54), יותר מאשר מבוגרים (55 ומעלה); חילוניים ומסורתיים, יותר מאשר דתיים וחרדיים; בעלי הכנסה מעל הממוצע. הרצון להנפקת דרכון זר הולך ופוחת עם הירידה ברמת ההכנסה.
מבין המעוניינים בדרכון זר עבור ילדיהם: 70.9% מהגברים; 65.6% מהנשים; 68.1% מבעלי השכלה עד תיכונית; 71.8% מבעלי השכלה העל תיכונית; 67.8% מבעלי ההשכלה האקדמית; 68.8% ממוצא מזרחי; 68.4% ממוצע מערבי; 67% ילידי הארץ דור שני, 72.3% עולים חדשים; 74.3% מאיזור חיפה והצפון; 72.7%, מאיזור השרון; 63.2% מאיזור ת"א והסביבה ו- 68.4% מאיזור י-ם והדרום.
"הבעיה החברתית חמורה מזו הבטחונית"
פרופ' זאב צחור, נשיא המכללה האקדמית ספיר, שיזמה את כנס שדרות לחברה, אמר: "ממצאי הסקר אינם מפתיעים. אחד הנושאים המדוברים בשיח הישראלי של היום הוא המאמץ להשיג דרכון זר".
לדבריו, "הנתונים משקפים בעיה חברתית אקוטית, חמורה הרבה יותר מזו הביטחונית. בימים עברו, כשהמצב הביטחוני היה קשה הרבה יותר, אנשים לא העלו על דעתם להשיג דרכון זר. היה קשה אבל לצד הקושי היתה תקווה. היום, נוצר ייאוש. אנשים לא מאמינים בסיכוי לשינוי, ורבים מהמבוגרים חושבים שאם להם אין סיכוי לעתיד טוב יותר, לפחות שהבנים יגורו במקום בטוח יותר".
במסגרת הסקר נבדקו 501 גברים ונשים במדגם ארצי ומייצג של האוכלוסיה היהודית הבוגרת במדינת ישראל. הסקר נערך בשבוע השלישי של חודש נובמבר 2003. טעות הדגימה המירבית לנתונים היא 4.4%, ברמת ביטחון סטטיסטי של 95%.