הצל ליבו של ילד
פרופ' ארי שכנר, מנהל מחלקת ניתוחי לב בבית החולים וולפסון, עומד בראש ארגון רופאים שמנתח ילדים מהעולם השלישי הסובלים ממומי לב קשים. בחודש הבא תתקיים בניו יורק ארוחת הערב השנתית של הארגון
במרץ 2002 פוצץ עצמו מחבל מתאבד בלובי בית המלון פארק בנתניה, בעיצומו של סדר פסח שנערך במקום. 29 בני אדם נהרגו בפיגוע ועשרות נפצעו קשה. כמה מהפצועים הובהלו לבית החולים וולפסון בחולון.
באותה שעה ישבו במחלקה לניתוחי לב לילדים בבית החולים חמש אמהות פלשתינאיות, שילדיהן סבלו ממומים בלב ונותחו על ידי צוות המחלקה ללא תשלום. הניתוחים לילדים הפלשתינאים וילדים מהעולם השלישי מתאפשרים מאז נוסד Save a Child's Heart ("הצל לבו של ילד"), ארגון שהוקם לפני שמונה שנים על ידי ד"ר עמי כהן, רופא שעלה לישראל מארה"ב ונהרג כמה שנים אחר כך במהלך טיפוס על הר הקלימנג'רו. היום מפעיל את הארגון הקולגה, פרופ' ארי שכנר, מנהל מחלקת ניתוחי לב לילדים בוולפסון.
הארגון שזכה חמש פעמים בגביע מטעם המועצה לארץ ישראל יפה, שם לו למטרה להציל את חייהם של ילדים הסובלים ממומים בלב במדינות העולם השלישי, ולפתח מרכזי רפואה באותן מדינות בניהול רופאים מקומיים שיוכשרו בארץ.
מאות ילדים פלשתינים נותחו בבית החולים כחלק מפעילות הארגון, יחד עם יותר מ- 800 ילדים נוספים שהגיעו לבית החולים ממדינות כמו אתיופיה, ניגריה, מולדובה, אוקראינה, וייטנאם, סין וירדן. בהתחשב בכך שהצוות המטפל מונה כ- 80 מתנדבים ושכל ניתוח, שעלותו כעשרת אלפים דולר, ממומן על ידי תורמים פרטיים, אפשר להסכים לדברים שאומר ד"ר שכנר ש"ניתוח אחד כזה שווה יותר מאלף מגעים דיפלומטיים".
ביום הפיגוע בפארק נעו קרובי המשפחה של הילדים הפלשתינים על מקומם בחשש. אנשי הצוות הרפואי מצידם, המשיכו לטפל בחמשת הילדים כאילו לא היה פיגוע.
בוולפסון מנתחים ילדים ללא הבדלי לאום, דת או גזע. למשל, לפני כשנה נותח במחלקה אחיינו של ראש התנזים, מרוואן ברגותי, הכלוא בישראל. אנשי הארגון מעידים שנכון להיום ממתינים לניתוחי לב כ- 1,000 ילדים והאירגון זקוק בדחיפות לתרומות. המטרה היא להגיע
לסכום מיידי של מיליון דולר שיאפשר את ביצועם של כ- 100 ניתוחים דחופים.
ב- 14 בדצמבר תיערך ארוחת הערב השנתית של הארגון במועדון הבי. בי. קינג בניו יורק. הבעלים, דני בן שושן, תרם את המקום ואשתו, לילי, היא אחת הפעילות בארגון. תורמים שישלם 357 דולר לכרטיס או ישתתפו ברכישת שולחן לעשרה תמורת 5,000 עד 20 אלף דולר, ייהנו מארוחת ערב, ומההופעה של הצמד אשפורד וסימפסון. פרופ' שכנר, שהוזמן כאורח הכבוד, יספר על פעילות הארגון.
בן שושן החליט להתגייס לארגון אחרי ביקור שערך בבית החולים לפני כמה שנים, במהלכו הוא התוודע לפרופ' שכנר ולפרויקט שלו. במסדרונות בית החולים פגש בן שושן את הנסיכה הירדנית פהרה דהגיסטן, בת דודתו של המלך עבדאללה. הנסיכה פהרה, העומדת בראש הקרן הירדנית לפיתוח אנושי, ביקשה לראות את הפרויקט במו עיניה.
מנהל החולים, הפרופ' שלמה משיח, לקח אותה לסיור במחלקה. הנסיכה שוחחה שם עם אמהות פלשתינאיות, אתיופיות ורומניות,
שילדיהן עברו ניתוח במקום. משם לקחו אותה שכנר ובן שושן לסיור חשאי בתל אביב, מבלי שאיש מהסובבים יגלה את זהותה.
פרופ' שכנר מסביר שעיתוי ניתוח הלב לילד הסובל ממום חשוב ביותר והוא שיקבע את תוחלת חייו. לדבריו, כאלף ילדים מרחבי העולם ממתינים כרגע לניתוחים דחופים. והוא מוכן לספר ולשכנע כל מי שרק מוכן לשמוע עד כמה חשוב לתרום.
"יצאנו גם בפרויקט 'אמץ ילד', במסגרתו כל מי שמציל ילד ותורם כ- 5,000 עד 7,000 דולר, יקבל תעודת הוקרה ויוכל להיות בקשר עם הילד שאת חייו הציל, ולעקוב אחרי החלמתו".
לא מכבר חזר פרופ' שכנר עם צוות של 11 רופאים, מביקור בסין, במהלכו הם ביצעו 18 ניתוחים. "ביקרנו במחוז מרוחק שבו מתוגררים56 מיליון איש ובכל שנה נולדים שם 5,000 תינוקות עם מומים בלב", סיפר. "בביקורים קודמים עזרנו להקים מחלקת ילדים בבית החולים המקומי. ביקרנו בעיר הבירה של המחוז שבה חיים שלושה מיליון תושבים, וביצענו ניתוחים להסרת מומים מסובכים בילדים בגילאי שנה עד 10. ביצענו שני ניתוחים ליום והעברנו הרצאות לכ- 300 רופאים שהגיעו מכל רחבי סין. החוק בסין מתיר למשפחה להוליד רק ילד אחד, כך שההורים מוכנים להקריב הכל למען הילד".
בעקבות ניתוח שביצע שכנר בלבו של יועץ נשיא רומניה, נוצר קשר הדוק עם מדינה זו. "אחרי הניתוח הוא הזמין אותי לביקור ממלכתי ברומניה וביקש שנעזור להקים מרכז דומה שם". עד אז מנותחים הילדים הרומניים בוולפסון.
"אחד הפחדים הגדולים של אנשי העולם המערבי הוא שיום אחד העולם השלישי יקום ויתבע את חלקו. הפעילות שלנו מחלישה את המאבקים האלה ומוכיחה שהעולם המערבי כן עוזר למדינות נזקקות. אני רק מקווה שיקומו ארגונים דומים נוספים ושהפעילות הזאת תגיע לכל העולם". ועדיין המפגש עם הילדים הפלשתינים הוא המרגש ביותר עבור פרופ' שנכר. "כשאתה מנתח ילד מהרשות הפלשתינאית אתה מגיע לשבט של כ- 1,000 איש. לפעמים אתה משתגע אחרי שאתה מנתח ילד פלשתינאי ורואה באיזו מסירות מטפלים בו בני המשפחה, ואז אתה שומע שהיה פיגוע וצעיר פלשתינאי התפוצץ. אני לא מצליח לתפוס את הקונפליקט הזה".