אופרה במיליוני שקלים
"אלפא ואומגה" של גיל שוחט היא אופרה מקורית בתקציב ובהיקף חסרי תקדים
הנוכחים במסיבת העיתונאים בבית האופרה הישראלית בתל-אביב היו נרגשים כשהוכרז על העלאתה של "אלפא ואומגה" בינואר הקרוב. "אלפא ואומגה" היא יצירתו של הקומפוזיטור הצעיר גיל שוחט, שהוגדר במסיבת העיתונאים ומחוצה לה כ"פוצ'יני הישראלי". זו אמנם לא הפעם הראשונה שהאופרה מעלה הפקה ישראלית מקורית, אבל זו בהחלט הפעם הראשונה שיצירה מקומית זוכה להפקה שהיקפה ותקציבה משתווה לאופרות גדולות של יוצרים בינלאומיים.
נחש מי בא לסעוד
הסיפור מאחורי האופרה לא פחות מרגש מהאופרה עצמה. לפני כ-12 שנה, כשהיה בן 16, ראה שוחט לראשונה ליטוגרפיות של הצייר אדוארד מונק בתערוכה שנערכה במוזיאון תל-אביב. "מהרגע הראשון ידעתי שאני רוצה לכתוב מוזיקה בהשראת הציורים, אבל מעולם לא חשבתי שיהיה מדובר על אופרה בסדר גודל כזה", אמר אתמול שוחט בהתרגשות. סיפור הרקע לאופרה מושפע ממיתולוגיה צפון אירופאית, בהשראתה יצר מונק את תחריטי העץ שכה השפיעו על שוחט. בדומה לסיפור בריאת העולם, זהו סיפור אהבה בין שני האנשים הראשונים בעולם שחיים על אי בודד. האהבה הגדולה בין אלפא לאומגה, שבאה לידי ביטוי בדואט של השניים עם תחילתה של האופרה, מתערערת עם כניסת הנחש לתמונה. הנחש מפתה את אומגה שבוגדת איתו באלפא ויוצרת בכך בני כלאיים אנשים-נחשים. היא ממשיכה לבגוד באלפא עם שאר החיות שבאי וכנקמה נרצחת על ידי אלפא. בני-הכלאיים, בניה של אומגה, נוקמים את מות אמם ורוצחים את אלפא. סיפור אלפא ואומגה המקורי מתרחש באי בודד, ואילו עלילת האופרה מתרחשת בבית, בימינו. הפירוש שהציע לכך מעצב הבמה, גרי אולדין, הוא שהעימות בין שני האנשים הראשונים והתמודדותם עם היצרים שלהם מקביל לעימות בין האמן למוזה שלו; מעין משל על האופן בו האמן מתמודד עם המוזה שלו כשזו בוגדת בו וגורמת לו לאבד את היצירתיות.
גם לנו מגיע
את הליברית, שנכתב במקור בעברית, כתבו במשותף דורי מנור ואנה הרמן. בתפקידים הראשיים: הטנור, גבי שדה, בתפקיד אלפא; הסופרנו, מיכל שמיר, בתפקיד אומגה וסוזנה פורצקי בתפקיד הנחש.
"אלפא ואומגה" היא ההפקה המקורית השלישית במספר של האופרה הישראלית, אחרי "יוסף" ו"הבן יקיר לי". ייחודה של ההפקה, כאמור, הוא בתקציב - כחמישה מיליון שקלים - ובהיקף: מספר האנשים המשתתפים בהפקה, התפאורה והתלבושות הוא חסר תקדים באופרות מקומיות. עבור גבי שדה, "אלפא ואומגה" מיוחדת בעיקר בגלל השפה. "זה לא פשוט לשיר בעברית, מכיוון שזה נוגד את הטכניקה עליה מושתת הבל-קנטו. ביצירות בעברית אני נותן לטקסט להוביל ולא למוזיקה, וזה קשה". שדה, שעשה את החזרות לאופרה במהלך השנה האחרונה בביתו, מספר כי הוא מצא את בנו בן העשר מזמזם קטעים מתוך האופרה. "יש בה משהו מאד עכשווי שמתחבר אלי כזמר וכנראה גם לשומעים".
מופע הבכורה של "אלפא ואומגה" יועלה ב-19 בינואר 2001. כרגע מתוכננות חמש הצגות לעונת המנויים הבאה; בהתאם להיענות הקהל יוחלט אם להוסיף הצגות נוספות. תקליט שדרים של היצירה ייצא לרדיו בסמוך לעליית האופרה, ובמקביל ייצא לאור גם ספר הליברית.