שתף קטע נבחר
 

כת משיחית פועלת בעיר

נציגי קהילת "היהודים המשיחיים" מתנהלים בנתניה מרכז חלוקה, המושיט סיוע כלכלי לפונים. לטענתם, מדי יום מתקבלות עשרות בקשות לסיוע מתושבים. חבר מועצת העיר, הרב משה לחובר: "הם פועלים מתוך נישה של מצוקה כלכלית על מנת להשפיע על יהודים ברגעי משבר". ראשי הקהילה מכחישים כי מדובר בפעילות מיסיונרית: "המתנדבים שלנו יודעים, כי כשמגיעים הנצרכים, אסור להם להפיץ את הבשורה בפומבי"

מאות תושבים מנתניה פנו לאחרונה לקהילת "היהודים המשיחיים", והביעו התעניינות במסרים הנוצריים שהם מציעים. כך טוענים נציגי הקהילה. ראשי הקהילה הדתית-יהודית בעיר זוהמים. חבר המועצה הנכנס, הרב משה לחובר (תנועת הרווחה), המשמש גם כראש תנועת "לב אחים": "מטרתן הברורה של הקהילות המשיחיות בישראל הינה להמיר את דתם של היהודים לנצרות. הן פועלות מתוך נישה של חולשה ומצוקה כלכלית, נפשית ומשפחתית על מנת להשפיע על יהודים ברגעי משבר".

בשבוע שעבר הופץ בתיבות הדואר בעיר עלון בשפה העברית והרוסית, המזמין את התושבים להתקשר ולהזמין בחינם את קלטת הסרט "ישוע". נציגי קהילת "היהודים המשיחיים" בנתניה, שהפיצו את העלונים, סיפרו כי מאז הפצתם הטלפונים במרכז לא חדלים מלצלצל.

קהילת "היהודים המשיחיים", המאמינה בברית החדשה ובישוע המשיח, מונה בנתניה כ-190 איש, מתוכם 40 ילדים. אנשי הקהילה בנתניה מכנים את עצמם "בית אסף", על שם המשורר של ספר תהילים, שמזמוריו מתחילים במילים "מזמור לאסף". הם מגיעים מדי שבת אל מרכז הקהילה, כולל חדרי לימוד, אולם תפילות ענק, מטבחון וחדר מזכירות. המבקרים מגיעים כדי להתפלל, ללמוד ולתפעל את "מרכז החלוקה", המעניק ביגוד וחפצים שונים לתושבי העיר, מעוטי היכולת.

 

פגישות בגנים ציבוריים

 

בני (שם בדוי), תושב נתניה, בן 35, נשוי ואב לילד, מכיר את הנושא מקרוב. במשך כשבעה חודשים הוא היה פעיל ואף הוטבל בקהילת "היהודים המשיחיים" בעיר, לאחרונה החליט לחצות את הקווים מחדש. "הכל התחיל בפלאייר שקיבלתי לתיבת הדואר שלי, ועליו מספר טלפון לקבלת קלטת חינם", הוא מספר. "התקשרתי, ואחרי שצפיתי בקלטת, ביקשתי להיפגש עם אחד מראשי הקהילה. אחד הדברים המאוד בולטים בקהילה זו הדיסקרטיות שלה, והנקודה הזו, יחד עם הבשורה על קיומו של המשיח, סקרנה אותי. בינינו, אין הרבה אנשים שבאמת מכירים ויודעים את התנ"ך, מלבד החברה האורתודוקסית השמרנית. האפשרות ללמוד ולקיים את התנ"ך באופן לא מחייב, משכה אותי".

הצלחת להפגש ראשי העמותה?

"ביקשתי להגיע אל הקהילה ולהיפגש עם חבריה, אך במשך זמן רב קיבלתי סירוב. בהמשך, קיימתי פגישות עם אחד מזקני הקהילה בגנים ציבוריים בעיר. בזמנו, הייתי מובטל ומבולבל, ואותו אדם פשוט אמר לי את שרציתי לשמוע. לדוגמה, שכדי להתחבר לאמת, איני חייב לשמור מצוות, וכל מה שאני צריך על מנת לכפר על חטאיי, זה רק להאמין בישו, ומי שלא מאמין, נגדע מהחיים.

"הם כל הזמן מסתובבים סביב הנקודה שהם בסך הכל אנשים טובים, הנכונים לעזור ולהקשיב, גם כשמדובר בעזרה כלכלית. העניין של מרכז החלוקה בקהילה מתבצע בדיסקרטיות מוחלטת, היות והם חוששים שיראו בכך הפרה של החוק. הם כל הזמן רמזו שהם מאד אוהבים לעזור, ואם יש בעיה, הם לצדי. אני מכיר אנשים שקיבלו מקררים, בגדים וחפצים שונים מהקהילה. את רשימות הנזקקים מקבלים ראשי הקהילה מארגוני חסד שונים בעיר, ומאנשים המכירים מפה לאוזן משפחות במצוקה".

כיצד נכנסת לקהילה?

"לאחר שהראיתי נכונות, החליטו ראשי הקהילה בנתניה להטביל אותי במקום המיועד לכך, ליד הכנרת. את חלק מהחברים, בשל הדיסקרטיות, נוהגים להטביל באמבטיות פרטיות בבתים. קל להיכנס לקהילה, כי הם נותנים לך תחושה שהם תמיד שם בשבילך. הם יארגנו, הם יסדרו. חלק מהאנשים ש'נפלו' לקהילה, הגיעו כי פשוט רצו שמישהו יקשיב להם".

איך נראים חיי היומיום?

"הפעילות בקהילה מתקיימת בימים שבת ורביעי. אל המרכז מגיעים כ-200 איש, חלק עם ילדיהם הקטנים. לאחר התפילה שבה החזן אומר פסוקי שירה, בעיקר מתוך ספר תהילים, והקהל חוזר אחריו, יש הרצאה על פי הברית החדשה ועל ישו. אין ספק שהאווירה בקהילה מאד חמה, נוחה ולא מחייבת. לצאת ממנה ולתקן את מה שהשארת מאחור, זה הרבה יותר קשה".

כלומר?

"אני מכיר זוגות שהתגרשו כשאחד מבני הזוג החליט להצטרף לקהילה והשני התנגד. אצלי, בלי התערבותם של אנשים טובים שהצליחו להוציא אותי מזה, המצב היה עלול להגיע לידי גירושים, כי במשך תקופה ארוכה עזבתי את הבית וחייתי אצל חברים".

 

פעילות דיסקרטית

 

קהילת "היהודים המשיחיים" פועלת בנתניה מזה 30 שנה, בבתים פרטיים. בשלוש השנים האחרונות, בשל הגידול בתופעה, עברה הקהילה למקום גדול יותר בעיר, בו מספר חדרי לימוד, אולם תפילה גדול וחדר טלפנית.

בראש הקהילה הנתנייתית עומדים שלושת "זקני הקהילה", שתפקידם מקביל לרבנים, והסמכתם לתפקיד תלויה בהכרה מצד חברי הקהילה והתנועות המשיחיות ברחבי הארץ.

אבן, אחד מ"זקני הקהילה", מספר: "רב חברי הקהילה הם יהודים ציוניים. חלקם עולים וחלקם צברים, המשקפים את כל גווני האוכלוסייה הישראלית. מבחינת הדת, אנחנו מאמינים גם בתנ"ך וגם בברית החדשה, המשלימה, לדעתנו, את התנ"ך. בעצם, אנחנו מעין גשר בין הנצרות ליהדות, כשצורת החיים שלנו הינה יהודית לחלוטין, וכוללת תפילות יהודיות, חגים יהודיים ושמירת שבת.

"אנו מאמינים, כי ישוע אמר שהוא לא בא על מנת לבטל את התורה, אלא להשלים את הנבואות שהנביא ישעיהו אמר בפרק שדיבר על המשיח, ושאכן ישוע עשה רפורמות רבות במסורת היהודית שגדלה סביב התורה".

אתם עוסקים בפעילות מיסיונרית?

"הפעולות שלנו הינן במסגרת החוק, היות ואנחנו בעצמנו יהודים, כך שאיננו מנסים להמיר את דתם של התושבים. הפצת הקלטת היתה כדי לתת הזדמנות לתושבים להכיר את ישוע וללמוד את הברית החדשה. אנחנו רואים עצמנו כאחראים לכך שהיהודים בנתניה לפחות יכירו את הברית החדשה.

"הקמנו את מרכז החלוקה בנתניה אחרי שנתקלנו במקרים רבים של העוני והמצוקה. אנחנו רוצים לעזור. לפני כשנה פרסמנו לראשונה את מרכז החלוקה, ומאז השמועות עוברות מפה לאוזן. המתנדבים שלנו יודעים, כי כשמגיעים הנצרכים, אסור להם להפיץ את הבשורה בפומבי".

 

נתניה כיעד קל

 

יצוין, כי החוק בישראל אוסר על מתן טובת הנאה בתמורה להמרת דת (סעיף 174 א' לחוק העונשין. "מתן הטבות כפיתוי להמרת דת, תיקון: תשל"ח"). אולם אין איסור בחוק לגבי מתן טובת הנאה כעזרה כלכלית, ולצורך הרשעה צריך להוכיח קשר ישיר בין מתן טובת הנאה לבין המרת הדת.

הרב לחובר סבור כי לא מדובר בפעילות תמימה. לטענתו, הסיוע הכלכלי שמוצע למשפחות המצוקה מטרתו למשוך את הפונים לכיוון הנצרות. הרב לחובר: "מדובר בעבירה מפורשת על החוק, האוסר על שידול להמיר דת באמצעות טובות הנאה. חלוקת העלונים בשבוע שעבר היתה בהיקפים שלא ראינו כמותם. ברור שעיר כנתניה, שבה יש כמות רבה של עולים חדשים ושמככבת בצמרת מפת העוני הארצית, היא יעד קל. באופן מעשי, קשה להוכיח שהמרת הדת נעשתה על ידי טובות הנאה כגון כסף, היות והם טוענים שהנתינה באה על מנת לעזור לאדם, כך שהם מנצלים פרצות בצורה מתוחכמת".

הרב לחובר מוסיף: "אחת הסיבות שבארץ לא נלחמים בהעברתם הברורה של 'היהודים המשיחיים' על החוק, היא בגלל שמדינת ישראל פוחדת שהאמריקנים יבואו בטענות, כאילו בארץ פועלם כנגד הנצרות".

מ"מ ראש העירייה, הרב שמעון שר (סיעת סגל) בתגובה: "לא שמענו על התופעה, אך אם מדובר בפעילות מסיונרית שמתקיימת בעיר, נטפל בה במסגרת חוק המיסיונרים, ונערב את המשטרה. אני מבקש מתושבים שהיו עדים לתופעה לפנות אלינו על מנת שנוכל לעזור ולטפל בה".

מ"מ ראש העיר, מנדי וייס (מפד"ל): "אני אבדוק את חוקיות הנושא המיסיונרי, ובמידה שניתן יהיה לפעול מבחינה חוקית, אנו נפעל מיידית".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
קהילת "בית אסף". 30 שנות פעילות בנתניה
צילום: לע"מ
מומלצים