הקשר בין הקלדה לא נכונה לבעיות בריאות
המחשב החליף את המחברת והעיפרון של פעם, והילדים של היום מבלים מולו שעות רבות הבעיה היא שלא מלמדים אותם להקליד נכון אילו בעיות בריאות עלולות להיגרם כתוצאה מהרגלי יציבה והקלדה שגויים, ואיך אפשר למנוע אותן
מחקר שפורסם בפברואר 2002 ב'American journal of occupational therapy' (כתב העת האמריקאי לריפוי בעיסוק) בדק את הקשר בין מהירות ובהירות הכתיבה של כתב היד אצל ילדים לבין הקלדה במחשב. במהלך המחקר התבקשו 40 תלמידי כיתה ו' להעתיק שיר מוכר בכתב יד, ולאחר מכן להקליד אותו במחשב. החוקרים מדדו את בהירות כתב היד ומהירות הכתיבה, מול מהירות ההקלדה וטעויות כתיב.
התוצאות הראו שרוב התלמידים יכלו להקליד מהר יותר מאשר לכתוב בכתב יד. 15 מתוך 20 הילדים האיטיים ביותר בכתיבה - 75% - הצליחו להעתיק יותר מהשיר על המחשב מאשר לכתב יד. מסקנות המחקר היו שרוב התלמידים שהיו איטיים בכתב יד או שכתב היד שלהם אינו קריא, הגדילו את ההספק ואת הבהירות של הטקסטים שלהם בעזרת המקלדת. לדברי החוקרים, התוצאות האלה מראות שההקלדה מגדילה ומשפרת את תוצאות ההבעה בכתב של התלמידים, ושמיומנויות ההקלדה פשוטות יותר ממיומנויות הכתיבה בכתב יד.
ואולם בניגוד לארצות רבות בעולם, שבהן לומדים הילדים להקליד על מחשב כחלק מתוכנית הלימודים, בישראל עדיין מדשדשים מאחור, וילדים רבים מקנים לעצמם הרגלי הקלדה וישיבה מול מחשב שגויים, שילוו אותם שנים רבות ויובילו לבעיות בריאות שאפשר היה למנוע.
מערכת היחסים של הילדים עם המחשב מתחילה היום בגיל צעיר מאוד. כבר בגיל שנתיים שולטים פעוטות רבים במקלדת ה'קומפי' ובמקלדת הרגילה בלומדות ומשחקים לגיל הרך. המעבר לשימוש במקלדת הרגילה לצורך כתיבה נעשה בגילאי כיתות ד'-ה' בבית הספר היסודי, כשהילדים שולטים בכתיבה, ואצבעות ידיהם ארוכות מספיק כדי להתאים למקלדת רגילה (איך עוד לא המציאו מקלדת לאצבעות קטנות?). בשלב הקריטי הזה אין מי שילמד את הקטנטנים הקלדה באופן מסודר, ובמקביל הם מתחילים לשבת שעות ארוכות יותר מול המחשב, בעבודה על שיעורי הבית, בחיפוש באינטרנט וגם במשחק.
המטרה: יציבה והקלדה נכונות
"אנחנו נמצאים היום במה שקרוי 'עידן לוח המקשים'", אומרת לאה בלוסטוקי, יועצת חינוכית ב'סייט אנד סאונד מחשבים', חברה המתמחה בלימוד הקלדה עיוורת בשילוב קול וקריאה. לדבריה, לפני עידן המחשב המשימה המרכזית היתה כתיבה, ולכן היה צורך להתמקד במיומנויות של אחיזת עיפרון, חיזוק חגורת הכתפיים לצורך יציבה נכונה וכדומה. היום יש צורך לחנך לתפיסה חדשה של יציבה נכונה מול מחשב ולימוד הקלדה באופן נכון כדי למנוע בעיות בריאות.
"הילדים צריכים ללמוד שלכל אצבע מקש משלה, ההקלדה צריכה להיעשות באופן סיסטמטי שמחלק את העומס על שרירי האצבעות באופן שווה. מבחינה בריאותית יש תנאים רבים שצריכים להתקיים כדי שנוכל להגן על הילדים מכל הבעיות שעלולות להיווצר משימוש לא נכון בשורש כף היד, באצבעות, בעיניים, ישיבה לא נכונה וכדומה", מסבירה בלוסטוקי.
ילדים שלמדו להקליד בגיל צעיר לא מדווחים על כאבים. לדברי בלוסטוקי, קשה מאוד לשנות את ההרגלים לאחר שמתרגלים להקלדה בצורה מסוימת שמשפיעה על כל היציבה מול המסך. "אנשים בחברות היי טק שלא למדו להקליד יכולים להקליד במהירות מסחררת בשימוש בשתי האצבעות המורות בלבד, כשהעיניים מרצדות בין המקלדת למסך, ובלי לעשות הפסקות רענון במשך שעות. אנשים אלה אינם מודעים כלל לנזק שהם גורמים לבריאותם, שמתחיל להראות את אותותיו בסביבות גיל 40. הזמן המומלץ ללמוד הקלדה בצורה פורמלית הוא גיל 10, מיד כשמתחילים להשתמש במקלדת לצורך כתיבה".
הסכנות בשימוש לא נכון במקלדת
יעל רונד, מרפאה בעיסוק, המכון להתפתחות הילד בירושלים, מפרטת את מקצת הסכנות הטמונות בשימוש לא נכון במקלדת:
דלקת גידים
הגורם: שימוש לא נכון בכפות הידיים בזמן ההקלדה.
מה זה: דלקת גידים היא תגובה דלקתית טבעית של הגוף למאמץ יתר של גיד אחד או יותר. כשהגידים באצבעות הידיים נמצאים בתנועה מונוטונית אחת, כגון בזמן הקלדה, החיכוך המכני שלהם על העצם מביא לתגובת הדלקת. דלקת גידים מתבטאת בעיקר בכאבים באצבעות (בהתאם לגיד המודלק), לעיתים יופיעו הכאבים בתנועה בלבד, ולעיתים אפילו בזמן מנוחה. ייתכנו גם רגישות מקומית ונפיחות קלה. כיוון שברוב המקרים, למרות הכאבים אנחנו ממשיכים להקליד, הדלקת לא נרפאת ועלולה אף להחמיר.
כיצד למנוע: יש לשים לב שכף היד נמצאת בקו ישר עם הזרוע ולא קיימת תנועה של כיפוף בשעת ההקלדה. יש המצליחים להקליד בצורה זו רק באמצעות מקלדות אגרונומיות, שבהן המקשים ממוקמים בצורה אלכסונית. מי שמנסה ולא מצליח, כדאי שינסה להתאים את גובה הכיסא עד שכפות הידיים יוכלו להישאר מקבילות לזרוע.
תסמונת תעלת שורש כף היד (CTS)
הגורם: שימוש לא נכון בכפות הידיים.
מה זה: תעלת שורש כף היד היא תעלה צרה בחיבור שבין האמה לכף היד. אחת מתופעות הלוואי של דלקת זו היא נפיחות פנימית של הגיד עצמו. כשהדלקת מתרחשת באזור מרוחק יותר של הגיד, כמו בשורש כף היד, התנפחות הגידים בתעלת שורש כף היד גורמת ללחץ על העצב האמצעי, וכתוצאה מכך לכאבים עזים. בעבודה מול מחשב מתבצעות כ-10,000 הקשות בשעה, פעולה מונוטונית ללא הפסקה של שורש כף היד והאצבעות, שעלולה לגרום לנזקי מתיחה מצטברים ברקמות העצבים.
כיצד למנוע: מתיחה והרפיה. מדי חצי שעה יש למתוח את האצבעות, לנער את כף היד ולהרפות את השרירים במשך כמה דקות כדי להמריץ את מחזור הדם ולתת מנוחה לשרירים.
כאבי גב תחתון וכאבי צוואר
הגורם: ישיבה ממושכת ויציבה לא נכונה מול המחשב.
מה זה: ישיבה ממושכת על כיסא מפעילה לחץ על השרירים המחוברים לחוליות עמוד השדרה. בנוסף, רוב האנשים נוהגים לשבת כשהחלק העליון של הגב מוטה מעט קדימה והכתפיים שמוטות, מתכון בדוק לכאבי גב וצוואר.
כיצד למנוע: הימנעות מישיבה ממושכת וישיבה זקופה בזמן העבודה. מיומנויות הקלדה נכונות מקצרות את זמן השימוש במחשב ומאפשרות הפסקות לשחרור השרירים המומלצות מדי שעה.
כאבי עיניים (Computer Vision Syndrome)
הגורם: מאמץ העיניים להתמודד עם בהירות מסך המחשב, ריצוד העיניים בין המקלדת למסך.
מה זה: התמונה על מסך המחשב מורכבת מאלפי נקודות זעירות, דבר שמקשה על העין לתפוס תמונה שלמה ומאלץ אותה לעשות פוקוס על התמונות בכל פעם מחדש. הסימפטומים של CVS כוללים יובש בעיניים, ראייה מטושטשת, עייפות העין, תחושת 'שריפה' בעין, רגישות לאור וכאבי ראש.
כיצד למנוע: הפתרון הטוב ביותר הוא הקלדה במחשב בשיטה עיוורת, המונעת ריצוד העיניים בין המסך למקלדת ובכך מונעת יציאה מהפוקוס (מיקוד) וחזרה אליו. אם לא שולטים במיומנות זו, יש להרבות במצמוץ, כדי להרטיב את גלגל העין ולהקל עליה לעבור מההתמקדות במסך הבהיר להתמקדות באותיות שבמקלדת. לא להרבות בישיבה ממושכת מול המחשב, שגורמת לעייפות העיניים. יש להקפיד שהתאורה בחדר לא תהיה חזקה מדי ולא חלשה ביחס למסך המחשב. כדי להקל על העיניים יש לשבת במרחק ממוצע של 80 ס"מ מהמסך, ישיבה זקופה, כשהעיניים מעט מעל המסגרת העליונה של המסך.
ב'סייט אנד סאונד מחשבים' פיתחו שיטה מיוחדת ללימוד הקלדה עיוורת, שמיושמת בכל סניפי החברה בעולם וגם בישראל יותר מ-30 שנה ומבטיחה פטור מכל הצרות האלה. בלוסטוקי: "השיטה היא מעין 'שטיפת מוח' של חזרה ואימון של מיקום כל אצבע על המקלדת בשימוש כל החושים, לפי קצב, קול וצבע. אחרי ארבע שעות לימוד זוכרים את המיקום, ומתחילים באימונים נוספים כדי להגיע למהירות הקלדה עד פי 6 ממהירות כתיבה בכתב יד".
לעצור את כדור השלג
לבד מהסכנות הבריאותיות שבשימוש לא נכון במחשב, קיימים לא מעט יתרונות במעבר מכתיבה להקלדה. ילדים רבים סובלים משגיאות כתיב, מכתב לא ברור ומכתיבה איטית; כל אלה עלולים להוביל לכדור שלג של עודף מאמץ המושקע בתהליך הכתיבה בשיעור, על חשבון ריכוז וקליטה של חומר חדש. מכאן סלולה הדרך להישגים נמוכים יותר, ירידה במוטיבציה ללמוד וביטחון עצמי נמוך. ילדים רבים שמתקשים בכתיבה מוותרים לעצמם גם על חשבון כישורי למידה אחרים שבהם יוכלו לבלוט.
"הקלדה עיוורת מסייעת לתלמידים להתגבר על תוצאות הכתיבה הנמוכות", מסבירה בלוסטוקי. "תלמיד ששולט במיומנויות ההקלדה מצליח להסיט את הריכוז מפעולת הכתיבה ומרוכז בחומר הלימודים. הוא מצליח להכין שיעורי בית בחצי מהזמן שייקח לו בכתיבה, ומכאן שהמוטיבציה שלו ללמידה תעלה".
הקלדה עיוורת
אפשר גם ללמוד לבד - להוריד מהאינטרנט או לקנות לומדות של הקלדה עיוורת.
- 'הקלדה עיוורת' הוא אוסף של 15 שיעורי הקלדה קצרים בעברית. כל אחד יכול להתאמן בקצב אישי ולשפר את כישורי ההקלדה שלו. התוכנה היא למעשה אוסף של דפי HTML, שאותם יש להוריד לשימוש מאתר התוכנה, כדי שניתן יהיה לצפות בהם ללא קישור לרשת. 'הקלדה עיוורת' אינה מכילה מדידות זמן מלחיצות או משחקי תחרות, אלא שיעורים פשוטים, עם הדרכה והנחיות כיצד ואיפה בדיוק להניח כל אצבע. נוסף לשיעורים ה'רשמיים' אפשר ורצוי לתרגל גם הקלדה של טקסט אמיתי ממקורות שונים על ידי הדבקתו בחלון המתאים. באתר התוכנה ניתן למצוא גם גירסה ללמוד הקלדה עיוורת באנגלית. ההורדה ללא תשלום. כתובת האתר: www.senselang.com/Typing/Hkeybord.html.
- האתר החביב 'סנופי' בבעלותו של צביקה ברקוביץ, ממפוטרי ההיי טק, המציע לומדות, תוכנות ומשחקים בפיתוח פרטי, מציע גם לימודי הקלדה עיוורת בעברית ובאנגלית לילדים, ללא תשלום. כתובת האתר: www.snopi.com.
- חברת סינפסה בע"מ מציעה תוכנות ללימוד הקלדה עיוורת - 'בעשר אצבעות', 'הקלדה בקלי קלות', 'ספיד סטיק'. מחירים: 170-50 שקל.