הלמ"ס: בת ים אחרונה מבחינת השקעה בחינוך
בת ים מדורגת במקום ה- 13 בסולם המשקיעות במשאבים בחינוך; חולון מדורגת במקום ה- 12 בסולם הערים המשקיעות ברווחה; עיריית בת ים: "לחיאני העלה את החינוך לראש סדר העדיפויות העירוני"; עיריית חולון: "הנתונים אינם משקפים את איכות השירות העירוני"
נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה (הלמ"ס) על 13 הערים הגדולות בישראל בסוף שנת 2002 חושפים: חולון (166,000 אלף תושבים, העיר השמינית בגודלה בארץ) מדורגת במקום השמיני בסולם הערים המשקיעות במשאבים ברווחה. בת ים (134,000 אלף תושבים, העיר ה- 12 בגודלה בארץ) מדורגת במקום ה-13 בתחתית סולם המשקיעות משאבים בחינוך.
שתי הערים דורגו בתחתית הדירוג ברוב תחומי החיים שנבחנו במידרג הסטטיסטי האחרון, בהם: ענייני רווחה, חינוך, צפיפות, שכר והגירה.
את בת ים עזבו בשנה שעברה 2,600 תושבים. גם בחולון נרשמת הגירה שלילית: 1,700 תושבים עזבו את העיר בשנת 2002. בנתוני הלמ"ס אפשר למצוא נתונים היכולים להסביר את ההגירה השלילית משתי הערים. בעיריית חולון הוציאו 431 שקל לנפש לשנה על רווחה (במקום אחרון), לעומת 885 שקל בעיריית תל אביב. עיריית בת ים הקצתה 494 שקל לנפש לרווחה ב-2001.
עיריית בת ים השקיעה בחינוך 804 שקל לנפש לשנה, 44 אחוז ממה שמשקיעה עיריית תל אביב בחינוך לנפש. עיריית חולון, גם היא בתחתית הרשימה, במקום העשירי, השקיעה בחינוך 1,162 שקל לנפש. נתוני הלשכה מראים שחולון ובת ים אינן בדיוק ערי ילדים. בעוד שבבני ברק אחד מכל שני תושבים בממוצע הוא ילד (47 אחוז), הרי שבחולון 25 אחוז מהתושבים הם ילדים. בבת ים רק אחד מכל ארבעה תושבים בממוצע הוא ילד.
בת ים נמנת עם הערים הצפופות ביותר בישראל, הצפיפות בה היא של 16,328 נפש לקמ"ר. בבני ברק הצפיפות הגבוהה ביותר: 19,566 נפש לקמ"ר. בחולון יש צפיפות של 8,771 נפש לקמ"ר (מקום עשירי בין הערים הגדולות).
11.6 אחוזי אבטלה נרשמו בבת ים בשנה החולפת, ובחולון 10.8. בפתח תקווה, שבה נרשם שיעור האבטלה הנמוך מקרב הערים הגדולות, היו 7.6 אחוזי אבטלה. על פי נתוני הלמ"ס, קיבלו העובדים שכירים בחולון שכר חודשי ממוצע של 5,934 שקל. השכירים בבתים קיבלו שכר ממוצע של 4,807 שקל ודורגו במקום 11 מבחינת רמת שכר ממוצעת. לשם השוואה, שכירים ברמת גן למשל, נהנים מהשכר החודשי הממוצע הגבוה ביותר, 7,412 שקל.
על פי הנתונים ערך דירה ממוצעת בתל אביב בסוף השנה שעברה היה פי שניים מערכה של דירה ממוצעת בבת ים. בעוד שערך דירה ממוצעת בתל אביב, שדורגה בראש רשימת הערים, היה 1.2 מיליון שקל, ערך דירה ממוצעת בבת ים הגיע ל- 615 אלף שקל. ערך דירה ממוצעת בחולון: 812 אלף שקל (מקום חמישי בדירוג).
בישיבת המועצה התייחס ראש עיריית בת ים שלומי לחיאני להשקעה הנמוכה בחינוך בעיר. "אני מקווה שזאת השנה האחרונה שבה הושקע סכום הכי נמוך בחינוך". דוברת עיריית בת ים התייחסה לנתונים: "עם כניסתו של ראש העירייה לחיאני לתפקיד הוא העלה את החינוך לראש סדר העדיפויות העירוני. בת ים עומדת בפתח מהפך שיצעיד אותה כעיר מובילה בישראל. הדבר יתבצע תוך שינוי סולם העדיפויות ומיצוי הפוטנציאל העצום הגלום בה".
מ"מ דוברת עיריית חולון, נורית בייסקי: "הנתונים אינם משקפים את איכות השירות העירוני ויעילותו. תחום הרווחה למשל, מסובסד מידי שנה ע"י העירייה ב- 28 מיליון שקל, המתווספים לתקציב המועבר על ידי המדינה. גם בחינוך מתייחס הלמ"ס רק לסעיף החינוך בתקציב השוטף, בלי להתייחס לתקציבים המיועדים לחינוך בחברות הבנות של העירייה כרשת קהילה ופנאי. חלק גדול מהנתונים הנוספים קשורים לשינויים דמוגרפיים כלל ארציים, המשפיעים גם על חולון".
בת ים. מהערים הכי צפופות בישראל
צילום: לע"מ
מומלצים