שתף קטע נבחר
 

הלוחמות לשוויון

אין זה מקרה שתהליך הגדלת שוויון הנשים בצבא מתרחש בתקופה שבה פוחתת יוקרת העיסוק במקצוע הצבאי

משחר האנושות יוחדה מלאכת המלחמה לזכרים. אמנם יש אומרים כי אגדת האמזונות, עם הנשים שכרתו את שדן הימני כדי שייטיבו למתוח את מיתר הקשת, היא זיכרון של מציאות עתיקה, אבל אין להשערה הזאת תמיכה במחקר. התנ"ך, המעיד על ההוויה החברתית בתקופה בעלות טמפרמנט לוחמני, אבל גם הן היו נביאות ומצביאות ולא לוחמות בזירה. ההגמוניה של הזכר הלוחם השפיעה על מעמדה של האשה: היא הסבילה והסובלת, היא הנחטפת והנאנסת, היא נוצרת הקן המשפחתי והיא המקוננת על הגברים המתים במערכה. האם בתקופה המהפכנית שבה אנו חיים גם זה עומד להשתנות?

 

השבוע סיימו שלוש נשים את קורס הטיס של חיל האוויר, ואשה אחת היתה לחובלת בחיל הים. תשומת הלב שבה זכו פחותה בהרבה ממידת תשומת הלב שהוקדשה לרוני, טייסת הקרב הראשונה. בעוד שנים אחדות ישתגרו תופעות שכאלה, עד כי לא יוזכרו כלל בעיתונים. הצבא הודיע כי יש בכוונתו להחמיר במתן פטורים לנשים, להגדיל את שיעורן במערך הקרבי ואף להקים גדוד לוחמות בפיקודה של אשה. שימו לב למהירותה של התמורה במחשבה על אודות תפקיד הנשים בביטחון המדינה: רק לפני שמונה שנים תבעה אליס מילר זכות להתקבל לקורס טיס, ובג"ץ הוא שאילץ את צה"ל להיעתר לה. רק לפני חמש שנים שולבו לראשונה נשים בקורס חובלים.

 

רוב הלוחמים למען שיוויון זכויות האשה רואים בכך ניצחון חשוב מפני שהם סבורים כי הרחקת הנשים מן הלחימה משפיעה לרעה על מעמדן בחברה. השירות הצבאי, במיוחד בתפקידי פיקוד, מאציל יוקרה ומכונן מעמד. הוא גם טווה רשת קשרים המסייעת לגברים לטפס במעלה הפירמידה החברתית. בחברה שבה הביטחון הוא חזות הכל, נתון שיעור עצום מן המשרות הפוליטיות והניהוליות הבכירות בידי קציני צבא לשעבר.

 

למרות זאת, יש לפקפק בהנחה האומרת כי השינוי המתחולל בצבא עתיד לשפר את מעמד האשה בשדות האזרחיים. הסיבה לספק היא שחדירת נשים למקצועות שהיו שמורים בידי גברים נכרכה תמיד בירידת יוקרתם של המקצועות האלה ובהפחתה יחסית בשכר המשולם תמורת העיסוק בהם. למשל, הפמיניזציה של מערכת החינוך כרוכה היתה בירידת מעמדו של המורה, הפמיניזציה של מערכת המשפט התחוללה בד בבד עם הצניחה היחסית בשכר המשפטנים וביוקרתם, והפמיניזציה בעיתונות השתלבה בתהליכים שהביאו לזילות המקצוע הזה.

 

כמובן שהנתונים האלה אינם מלמדים על כך שכישורי הנשים פחותים מכישורי הגברים, אלא על כך שהמנגנון הסמוי של האפליה המגדרית גובר על ההכרה בזכותה של האשה לשוויון מלא. כמו מתעמלות במכון כושר, רצות הנשים על גבי מסלול הנע בניגוד לכיוון תנועתן ומשאיר אותן במקומותיהן.

 

המלחמה, שבמשך רבבות שנים חיזקה את עליונותו של הזכר, סייעה לכך שמראשית המאה הקודמת יצאו הנשים מפתחי בתיהן, אילצו את החברות במערב להעניק להן שוויון פורמלי וחתרו לשוויון בפועל.

 

בשתי מלחמות העולם גויסו עשרות מיליוני גברים צעירים שנלקחו מן הייצור, והנשים נקראו למלא את מקומם. התנועה לשוויון זכויות האשה זכתה לרוב הישגיה לא מפני שהגברים שוכנעו כי הנשים ראויות למעמד שווה, אלא מפני שהכלכלה נזקקה להן.

 

גם רצונו של צה"ל להטיל תפקידי לחימה על נשים אינו נובע מהתחזקות התפישה הפמיניסטית, אלא מאילוצים כלכליים וחברתיים. אין זה מקרה שהתהליך הזה מתרחש בתקופה שבה פוחתת יוקרת העיסוק במקצוע הצבאי, נפגעים תנאי השירות בצבא הקבע, ואחוז המתגייסים מבין הנערים הנקראים לגיוס צונח אל מתחת ל 80%. הנשים מצליחות לחדור למבצרי הגברים רק כאשר הגברים נסוגים מהם. שוויון מלא לא יהיה כל עוד אין הנשים מפוצות בהגינות על שנות העמל בגידול הצאצאים. מבחינה זאת, אין לשירותן הקרבי של הנשים כל ערך.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים