סאאקשווילי בנאום הניצחון: אשלב את גרוזיה באירופה
על פי המדגם, כ-86 אחוז מהמצביעים בחרו בו לנשיאם. מיכאיל סאאקשווילי היה ממנהיגי ההפיכה שהדיחה את הנשיא שוורדנדזה לפני כחודש וחצי
המועמד מיכאיל סאאקשווילי ניצח בבחירות בגרוזיה ברוב סוחף. כך עולה היום (א') ממדגם ראשוני שנערך ביציאה מהקלפיות בגרוזיה על ידי משקיפים זרים.
על פי המדגם, סאאקשווילי, עד לפני כחודשיים יו"ר האופוזיציה בגרוזיה, זכה בכ-86 אחוז מהקולות. בתגובה לתוצאות המדגם אמר סאאקשווילי לעמו: "זהו הניצחון שלכם. אני לא ניצחתי בבחירות, אתם, בני עמי, ניצחתם. יש בעיות רבות לפתור, אבל יחד נעלה על הנתיב הדמוקרטי ונבנה את המדינה מחדש". הוא הוסיף כי משימתו הראשונה, לאחר שיכריז על בחירות לפרלמנט ויכנס ממשלה חדשה, תהיה שילובה של גרוזיה באירופה.
סאאקשווילי אמר בנאום ניצחון כי "זהו הניצחון שלכם. לא אני זכיתי בבחירות, אלא אתם, עמי, אתם שזכיתם בבחירות". סאאקשווילי, עורך דין בן 36, נבחר לתפקיד לאחר שהנשיא שוורדנדזה הודח.
מוקדם יותר פורסם ששיעור ההצבעה בבחירות עבר את סף 50 האחוזים הדרושים כדי לתת תוקף חוקי לתוצאות. לפני הבחירות חשש סאאקשווילי שהפופולריות שלו תגרום לאדישות בקרב הבוחרים ולשיעור הצבעה נמוך שיגרום לביטול הבחירות.
הדמוקרטיה בהתגלמותה
גרוזיה מיקדה את תשומת לב העולם כולו לפני יותר מחודש, כאשר לאחר הפיכת קטיפה בה לא נורתה אפילו ירייה אחת הודח הנשיא הוותיק אדוארד שוורדנדזה.
סאאקשווילי וחברי אופוזיציה נוספים טענו כי הבחירות לפרלמנט בנובמבר לא היו כשרות ותוצאותיהן זויפו לטובת תומכי הנשיא. פקחים בינלאומיים אישרו שאכן הבחירות לא היו הוגנות. המחאה התלהטה והמוני תומכי האופוזיציה יצאו לרחובות והפגינו נגד הנשיא. לאחר שהשתלטו על בניין הפרלמנט ומחאתם צברה תנופה ותשומת לב בינלאומית, אילצו המפגינים וסאאקשווילי בראשם את שוורדנדזה לוותר על הנשיאות.
על הבחירות הפעם פיקחו כ-450 נציגים מאירופה וכ-90 נציגים ממדינות חבר העמים לשעבר.
סאאקשווילי, שהיה ממנהיגיה של אותה הפיכה, צבר פופולריות בזכות המהלך, שרבים בעולם ראו בו את הדמוקרטיה בהתגלמותה. דווח שאפילו שוורדנדזה אמר לאחרונה שהוא מתכוון להצביע עבורו. ארבעת המתמודדים האחרים מולו נחשבו לחלשים ולא מאיימים על ניצחונו.
סאאקשווילי, פרקליט נמרץ בן 36, רכש את השכלתו בארה"ב והיה שר המשפטים של שוורדנדזה. בתפקידו החדש ייאלץ להתמודד עם "ירושות" מהממשלה הקודמת - שחיתות, כלכלה כושלת ויחסים סבוכים עם רוסיה.
"זה המבחן האמיתי הראשון", אמר קרייג ג'נס, ראש הארגון האירופי לביטחון ושיתוף פעולה, ששולח נציגים לפקח על ההליך. "האם הם מה שהם מתיימרים להיות?".
פרשנים סבורים שבחירתו של סאאקשווילי תסמן התקרבות של גרוזיה לארה"ב, למורת רוחם של היושבים בקרמלין. גרוזיה מצויה בצומת משמעותית בקווקז ובתחומה הולך ונבנה צינור שמתוכנן להוביל נפט משדות הים הכספי לטורקיה, מהלך שיחליש את העוצמה הכלכלית הרבה של מדינות אופ"ק.